Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Geld voor onderzoek naar alledaagse kwalen

4 Reacties

Er is al vaker over geklaagd, maar nu wordt de koe bij de horens gevat. Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gezondheidszorg moet zich niet alleen beperken tot onderwerpen waarover je leuk kunt publiceren in de vakbladen. Nee, er moet ook geld komen voor onderzoek naar alledaagse kwalen/kwaaltjes, waar met name de huisarts mee te maken krijgt.

De huisartsen hebben de handen ineengeslagen en gaan geld inzamelen voor dergelijk onderzoek. Een lijst met vragen die wetenschappelijk onderbouwd (zouden) moeten worden, bevat maar liefst 787 onderwerpen. Ze zijn op een rij gezet door het Nederlands Genootschap voor Huisartsen (NGH) dat er een onderzoeksagenda van maakte. En nu maar wachten op het benodigde geld…

Waar moet dat geld vandaan komen? Tja, je zou zeggen van het Ministerie van Volksgezondheid. Maar dat is nog niet wakker genoeg voor wat betreft de alledaagse ziektes en richt zich nog te veel op de dure onderzoeken naar zeer vreemde ziektes. Terwijl in de agenda vragen over bijvoorbeeld obstipatie, jicht, middenoorontstekingen staan. Niet erg sexy, nee, dat klopt.

Blijkt dat een aantal huisartsen al heeft gedoneerd aan het FAZ (Fonds Alledaagse Ziekten) dat vorig jaar werd opgericht. Dat is nog eens staan voor je opvattingen! Natuurlijk is een donatie, mits substantieel, aftrekbaar van de belasting, maar toch, dank u, dank u. Er is echter nog lang niet voldoende geld om met een onderzoek te beginnen. Ook wetenschappelijk onderzoek naar kleine kwalen is veelomvattend. Met de natte vinger wat speurwerk doen is niet aan de orde.

Zou er op het bureau van iedere huisarts een collectebus komen te staan? En de patiënt bij een bezoek aan de huisarts dan worden gevraagd een euro in het busje te doen? Met uitzondering van de (aantoonbare) minima die het toch al zwaar genoeg hebben? Of komen er benefietvoorstellingen en -etentjes waarmee geld wordt opgehaald? Want eer het ministerie met flinke sommen geld over de brug komt…

De onderzoeksagenda van het NHG is een ‘levende’ agenda, in die zin dat er onderwerpen bij kunnen komen of er af kunnen worden gehaald. Handig. De huisartsgeneeskunde moet wetenschappelijk worden onderbouwd, en zodra één onderwerp is behandeld – we blijven even in de terminologie – kan het uiteraard worden afgevoerd van de lijst. Op naar de volgende alledaagse kwaal/ziekte waar we zo veel last van kunnen hebben. Hoe heerlijk zal het zijn als de huisarts ook voor de alledaagse dingen precies weet welke aanpak de beste is!

Eén euro per patiënt (behalve de minima)… per jaar; ideetje?

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

4 Reacties »

 • asjemenou zei:

  Hoe gevaarlijk zijn protocollen waarvan niet mag worden afgeweken.
  Gezonde verstand gebruiken bij de kennis die vergaard is en zintuigen.
  Geen twee mensen zijn gelijk.

 • WAM van Loenen zei:

  Ben het erg eens met Alsjemenou. Als ik eens met iets naar de dokter ga omdat ik wil weten wat iets is dan wordt ik gerustgesteld, maar moet ik hemel en aarde bewegen om niet met een bosje recepten naar de apotheek gestuurd te worden. Omdat dat het protocol is met plekjes of een pijntje. Ik mag het niet zelf over laten gaan. “Maar waarom komt u dan hier”, is de vraag van de dokter. Omdat ik wilde weten wat het was en gerustgesteld ban.

 • asjemenou zei:

  Dat heb ik precies hetzelfde, WAM van Loenen, als ik weet wat het is, oké, dan bedenk ik wat te doen en evt. dan ermee naar arts voor iets wat ik denk dat nodig is.
  Als ik niet weet wat iets is en het gaat niet snel genoeg over, dan ga ik naar arts voor diagnose en meer niet.
  Een arts mag alleen adviseren en dus als wij zeggen ‘nee’, dan is het ‘nee’ en dat is in ieder geval al 55 jaar zo, ik neem aan ook daarvoor al.

 • Kees zei:

  Jaja, zorggeld wordt ook voor andere dingen gebruikt, als het waar is wat er hier van buurtzorg beweerd wordt.

  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/buurtzorg-sluisde-miljoen-naar-privebedrijven-oprichter-jos-de-blok