1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Fraude in de zorg zorgt voor afkalving medisch beroepsgeheim

17 Reacties

vault-154023_640Gisteren lazen wij dat het wetsvoorstel van Minister Schippers over het inzien van patiëntendossiers door de zorgverzekeraar, door de tweede kamer is goedgekeurd. Met een ruime meerderheid stemde men voor. Nou kun je denken, ik heb niets te verbergen, maar wat betekent zo’n wetsvoorstel nou echt?

Het wetsvoorstel moet nog langs de eerste kamer, maar als die akkoord gaan kunnen vanaf dan zorgverzekeraars systematisch controles uitvoeren voor fraude onderzoek. Ze gaan hierbij kijken naar zowel de zorgverlener als de patiënt. Zo onderzoeken ze de in rekening gebrachte tarieven voor de specifieke behandeling. Maar ook de eigen bijdrage en het eigen risico van de verzekerde zullen worden meegenomen in de analyse.

Daarnaast mag er ook onderzoek worden gedaan naar je  medische en strafrechtelijke gegevens. Al wordt de patiënt in zo’n geval, “ binnen ten minste drie maanden”  op de hoogte gesteld van het feit dat het onderzoek heeft plaatsgevonden.

Werd er eerder sporadisch afgeweken van het medisch beroepsgeheim, soms verplicht als er sprake is van een medisch gevaar voor anderen. En soms op eigen gezag, bijvoorbeeld bij vermoedens dat een patiënt niet wilsbekwaam was bij het opstellen van een testament. Dit wetsvoorstel zorgt er voor dat zorgverzekeraars systematisch controles mogen uitvoeren. Het sporadische is er dan wel af.

En waarom stemt zo’n ruime meerderheid nou voor dit voorstel, als dit zoveel impact heeft op de privacy van de patiënt en het medisch beroepsgeheim? Omdat er nog steeds te veel gefraudeerd wordt in de zorg. In 2015 was dit nog zo’n 11 miljoen euro. Dat is natuurlijk ook absurd en al het geld in de zorg zou naar de zorg moeten gaan, of naar een premieverlaging. Maar op het volledige zorgbudget komt dit bedrag neer op 0,015%. Hartstikke goed

De vraag is hoe rechtvaardig het is dat de patiënt hier de dupe van wordt. Zijn er geen andere manieren om dit tegen te gaan?

 

17 Reacties

  • raam zei:

    zorgcriminelen verpesten het gewoon

  • merel zei:

    Dit is een veel groter probleem van deze samenleving. We zijn met z'n allen bang. Bang voor dreigingen uit het buitenland, bang voor een recessie, bang voor criminelen, bang bang bang.
    En dan is er iemand ie zegt, "Als je je vrijheid inlevert dan hoef je niet meer bang te zijn want wij zorgen wel voor je". "Nou alsjeblieft dan, dan kan ik lekker (door) slapen."
    Het probleem is natuurlijk dat wij ons met z'n allen alleen zo onveilig voelen door de dingen die ze ons op de mouw spelden. En de mensen die dat doen zijn ook de mensen met de oplossingen. Wat toevallig is dat nou weer.

    Misschien is het bovenstaande een te simpel beeld van de wereld. Maar alles is simpel als je er maar langgenoeg naar kijkt. En als het niet simpel te maken is dan is er meestal iets mis.

  • frank zei:

    Zorgverzekeraars kennen een commercieel eigen belang hierin namelijk maximaal winststreven en hun bevoegdheid om zelfs medische dossier te doorvorsten zullen zij oneigenlijk gaan gebruiken,
    Indien er een vermoeden van fraude is behoort het onderzoek te worden ingesteld door Justitie , dus een onafhankelijk orgaan.
    de fraude in de zorg zou 11 miljoen bedragen, dit is natuurlijk onvoldoende grond om zorgverzekeraars nu ongekende macht ( = machtsmisbruik) te verschaffen.Onderzoek dient te worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie !
    Je hoort de Rechts neoliberale regering in Den Haag echter nooit over de meer dan 20 miljard fraude jaarlijks door ''onze '' Multi nationals ..een merkwaardige paradox.

  • M. Hofker zei:

    Nou die minister Schippers doet maar Ze heeft misschien zelf geen ouders die dringend hulp nodig hebben. Wij zijn beide 86 jaar en hebben een hersens infarct gehad en ik ben suiker patiënt en heb lumbale inzakking van de rug wervels en mijn man is geopereerd aan nier kanker. Die vier en een half uur hulp per week, hebben we hard nodig, Ik kan door moeheid bijna niets meer, dus zijn we aangewezen op wat men noemt ( appetito) maaltijd ) waar we niet van kunnen zeggen ) dat het lekker is. Dus blijft het vaak maar bij brood met kaas.
    of een blik bonen, Nou ze mogen alles onder zoeken en uitpluizen.
    Kan men dan zeggen, dat wij frauderen en teveel hulp krijgen? Men wil dat bejaarden in hun woning blijven wonen, Nu, dat willen we heel graag, maar hebben daar wel zo af en toe wat hulp bij nodig, vooral om een smakelijke maaltijd te koken en een boodschap te doen, Men zegt wel dat A.H. het kan brengen , maar dan moet je wel voor een bedrag van € 30 bestellen.
    Groetjes Mathilda Hofker.

  • C. Hageraats zei:

    Wat is nu 0,015 % `de kleinste fraude van alle gebieden. Nog kleiner dan de fraude bij het Zorgkantoor. Voor inzien financiën hoef je niet het medisch dossier in te zien.

  • Samar Arons zei:

    Kunnen we nog een handtekeningenactie op gang brengen opdat dit voorstel strandt in de Eerste Kamer?? Hoe is dit wetsvoorstel zomaar langs onze neuzen gegaan, heb ik weer zitten pitten zeker, maar dit is toch een gruwelijke aantasting van privacy en een volkomen verkeerde gang van zaken! Inderdaad: deze onderzoekslast hoort helemaal niet thuis bij zorgverzekeraars maar bij justitie. Wie weet nog een zinvolle actie hiertegen? Wanneer gaat het naar de Eerste Kamer?

  • BWC zei:

    Slechte zaak. De zorgverzekeraars hebben een mogelijkheid gevonden om nog meer te bepalen en zo macht uit te oefenen in de zorg. Inderdaad 0,015% is de aanleiding en inderdaad laten onderzoeken door een onafhankelijke afdeling. Mw. schipper leunt op de verzekeraars, zijn de Amerikaanse systemen niet bekend. Daar gaan we... niet oud worden, niets mankeren! kortom niet afhankelijk worden en dood gaan voor het zover is. Voorkom deze lijdensweg!!

  • passantje zei:

    Nieuwe EPD-wet dreigt alsnog alle medische dossiers open te zetten [persbericht PrivacyFirst]
    Geschreven op . Gepost in EPD
    Minister Schippers van Volksgezondheid wil generieke toestemming voorlopig de standaard maken in haar nieuwe EPD-wet, waardoor met een eenmalige toestemming patiëntendossiers toegankelijk worden voor alle op het systeem aangesloten zorgverleners. Ze gaat daarmee voorbij aan de wens van de Tweede Kamer, die deze toestemmingsvorm wegens privacybezwaren schrapte uit het oorspronkelijke voorstel. Dat mag de Eerste Kamer niet laten gebeuren, schrijft de campagne Specifieke Toestemming in een brief aan de Senaat, die zich binnenkort over het wetsvoorstel buigt.
    Het wetsvoorstel Cliëntenrechten bij elektronische gegevensverwerking (33509) is de opvolger van de Wet-EPD, die in 2010 wegens privacybezwaren unaniem werd verworpen door de Eerste Kamer. Dossiers werden toegankelijk voor tienduizenden zorgverleners en hun medewerkers, zonder voorafgaande check van de dossierhoudende arts.
    In de nieuwe EPD-wet die Schippers in 2014 presenteerde, moesten patiënten weliswaar vooraf toestemming geven om hun gegevens beschikbaar te stellen, maar was deze toestemming zo breed dat zowel arts als patiënt geen zicht hadden op wie welke gegevens met welk doel kon raadplegen.
    ================

    Artsenorganisaties KNMG & LHV pleiten voor uitstel elektronisch patiëntendossier
    Geschreven op 19 januari 2016. Gepost in EPD
    Stel het elektronisch patiëntendossier uit, want het is nog niet haalbaar. Dat zegt artsenverbond KNMG dinsdag, op de dag dat de Eerste Kamer over de plannen praat. In het voorstel staat dat patiënten moeten kunnen aangeven wie welke informatie over hen mag zien. ''Die vereisten zijn op dit moment niet uitvoerbaar'', aldus de KNMG.
    De huisartsenvereniging (LHV) had vorige week ook voor uitstel gepleit. De beide organisaties willen dat er eerst onderzoek komt of het bepalen wie wat mag zien gevolgen heeft voor de 'zorgpraktijk'. In de loop van 2017 moet dat duidelijk worden. Pas dan zou de Eerste Kamer het voorstel moeten behandelen, vinden artsen en huisartsen.

    ==========================

    Kamer niet op de hoogte van breder delen medische informatie'
    Foto: ANP
    Gepubliceerd: 31 mei 2016 05:52 Laatste update: 31 mei 2016 07:59

    Sinds januari wordt de medische informatie van Nederlanders gekoppeld en geanalyseerd door vijf organisaties. Daartoe heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid toestemming gegeven zonder de Tweede Kamer in te lichten over de afspraken.
    Daarover schrijft de Volkskrant dinsdag. Een bezorgde arts heeft de krant op de hoogte gesteld van de gemaakte afspraken. De arts maakt zich onder meer zorgen over het gebruik van de informatie door commerciële partijen.
    Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie voor Gezondsheidszorg en Zorginstituut Nederland mogen de informatie opvragen. Het delen van de data kan zorgen voor risicoprofilering. Experts die inzage hebben gekregen in de overeenkomst delen de kritiek en laten weten twijfels te hebben over de rechtmatigheid daarvan.
    Verschillende data worden geanalyseerd. Het gaat om declaratiedata en uitgebreide zorg- en behandeldata over patiënten van ziekenhuis en geestelijke gezondheidsinstellingen mogen nu van de minister samengebracht worden. Zorgverzekeraars kunnen daardoor bij informatie die voorheen niet voor hen beschikbaar was en omgekeerd.
    Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de gegevens "geheel geanonimiseerd en beveiligd" zijn, experts weerspreken dat echter. Ook heeft het ministerie een verklaring voor het feit dat de Kamer niet is ingelicht. Dat zou namelijk komen doordat de Kamer zelf had aangedrongen op een "betere organisatie van de informatieuitwisseling".

    =======================


    Ondanks alle tegenwerpingen gaat de minister gewoon door , ze heeft lak aan alles en iedereen , maar de privacy gaat er aan

  • J.Bakker zei:

    Is wat gemeenten doen met het krijgen van mantelzog subsidie van het rijk en dit in eigenzak steken ook niet eenvorm van fraude

  • A Kool zei:

    Zolang een van de directeuren van een de 4 grootste zorgverzekeringen nog meer dan een miljoen per jaar verdiend, managers voor dikke salarissen de ziekenhuizen en zorginstellingen worden binnen gekatapulteerd en zorgverzekeringen miljarden op de plank hebben liggen maak ik me niet zo druk over die 11 miljoen. Waar ligt de echte fraude?
    Kijk eens op nationaalzorgfonds.nl
    Het kan anders.
    Power to the people zou ik zeggen!!

  • Motorkat zei:

    Ik ben het roerend eens met een aantal opmerkingen hierboven.

    Merel: "Dit is een veel groter probleem van deze samenleving. We zijn met z’n allen bang. Bang voor dreigingen uit het buitenland, bang voor een recessie, bang voor criminelen, bang bang bang.
    En dan is er iemand ie zegt, “Als je je vrijheid inlevert dan hoef je niet meer bang te zijn want wij zorgen wel voor je”. “Nou alsjeblieft dan, dan kan ik lekker (door) slapen.”

    Frank: "Zorgverzekeraars kennen een commercieel eigen belang hierin namelijk maximaal winststreven en hun bevoegdheid om zelfs medische dossier te doorvorsten zullen zij oneigenlijk gaan gebruiken,
    Indien er een vermoeden van fraude is behoort het onderzoek te worden ingesteld door Justitie , dus een onafhankelijk orgaan."

    C. Hageraats: "Voor inzien financiën hoef je niet het medisch dossier in te zien."

    BWC: "De zorgverzekeraars hebben een mogelijkheid gevonden om nog meer te bepalen en zo macht uit te oefenen in de zorg."

    Passantje: "De arts maakt zich onder meer zorgen over het gebruik van de informatie door commerciële partijen.
    Zorgverzekeraars Nederland, Vektis, de Nederlandse Zorgautoriteit, de Inspectie voor Gezondsheidszorg en Zorginstituut Nederland mogen de informatie opvragen. Het delen van de data kan zorgen voor risicoprofilering."

    Dit alles bij elkaar is zo ongeveer ook mijn zorg. Het klopt gewoon niet.

  • wunjo zei:

    Als zorgondernemer kan je hierin natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid nemen.
    Een minister kan hoog of laag springen, als jij je cliëntgegevens niet wil delen, dan gebeurt dat gewoon niet.
    Tegen afdwingen is encryptie uitgevonden, wat als het goed is al geimlementeerd is als je vertrouwelijke gegevens over straat vervoert.

  • passantje zei:

    @ motorkat

    Juist de arts heeft grote zorgen , ook omtrent zijn eigen eedaflegging t/o van geheimhoudingsplicht .
    Hoe kan straks je huisarts garanderen dat het probleem wat ik hem vertel ook alleen bij hem blijft als straks allerlei zorginstanties er in mogen kijken . kijk bv. eens bij een specialist in het ziekenhuis , die wil bv . iets opzoeken of nakijken in jou dossier , maar zijn assistente of andere verpleegkundige staan ook bij hem en kijken over zijn schouder mee , omdat zij meneer x ook helpen , dat kom jij nooit te weten , de specialist geeft ons achteraf bericht dat hij in jouw dossier heeft gekeken , maar verteld er echt niet bij dat er nog een paar over zijn schouder me stonden te kijken , die meekijkers zullen maar net jouw buurvrouw /man zijn of een goede kennis , natuurlijk zullen zij niets vertellen , maar zij weten meer van jou dan je lief is , zonder dat je dat zelf weet.
    En denk niet dat gebeurd niet , ik heb zo´n situatie zelf gehoord van een hulpverlener die dit meemaakte in een ziekenhuis , dus ga er echt niet vanuit dat onze dossiers zo veilig zijn . juist is dit het grootste probleem , waar de regering zelf eerst ook zo´n probleem mee hadden en daarom het EPD afschoten en in feite is er niets veranderd dat betreft en liggen de patientgegevens straks voor iedereen die maar iets mee de zorg te maken heeft voor het oprapen , en de patient is de dupe en kan nergens meer aanspraak op maken, want er is niets waar je met je klacht naar toe kan die dit gaan aanpakken , dat is er gewoon niet , dus de patient moet maar hopen dat iedereen het goed en eerlijk met je voor hebt want je hebt 0, 0 garantie dat jouw gegevens niets te grabbel liggen in de toekomst En de huisarts kan zijn afgelegde eed ook niet meer garanderen , want hij/zij weet ook niet meer wie en wanneer iemand in de gegevens kijkt en wat die er mee doen. Het is echt een levensgevaarlijke situatie die onder het mom zich verschuild dat het goed voor ons zal zijn , nou echt niet, daar zijn heel andere belangen waar alles voor moet wijken om dat doel te bereiken .

  • roos zei:

    Dit zou nmijn geval betekenen.
    zowel stoppen met pgb en zorgverzekereraars. Omdat privacy gebruikt wordt. Rn identiteit. Een tendens die we allemaal meemaken op face book whatss app enz. en veelal zogenaamde onbetalde diensten.
    En dit onder de norm van fraude.

    Laat ik wel zeggen dat fraude toegestaan werd eenheel lange tijd. En wat we horen is dat pgb hulpvragers dit deden. Vooraf aan het plegen van fraude zou ik graag een onderzoek willen naar wie fraude gepeegd heeFT. Merendeels de zorgvrager pgb niet. Echter deze blijft ten alle tijd verantwoordelijk voor zorg kwalitatief geode zorg. zoniet geld terug bij controle.
    \Ik vindt dat dit te ver gaat . als we het over fraudein de zorg hebbenmoet dat aangepakt wordenmaar nooit de indntiteit van een persoon en z.


    Dit vindt ik wederom hebzucht en een mooie springplank naar controle op basis van fraudde die er gpleegd Het is een boete voor mensen die er oprecht ingestaan hebben.


    Als dit zo doorgaat ga ik hel snel weg van de nationale hulpgids want wie weet is daar ook controle zal best wel.

    Maar wat dan . Hoe zal het gevolg voor zorgvragers zijn. zitten thuis gebeuren ongelukken enz


    Pak de fraude aan dat is toch niet zo moeilijk . maar ik denk dat de de fraude gebruikt wordt ome en andere richting in te slaan. . dus wederom een actie van regering om met zn allen naar en zorginstelling te gaan.

    nooit en te nimmer mag een zorgverzekeraar de identiteit van een persoon weten.

  • Joep zei:

    Het zou mij ook niet verbazen, als één of andere (raam)-ambtenaar mee koekeloert op deze site....

  • arjan de reus zei:

    We maken idd met z'n allen een nieuwe (zorg)maatschappij waarbij je heel goed zal moeten zorgen voor je eigen vertrouwen in jezelf en de mens.
    Iedereen kan zelf hiermee bepalen op haar/zijn kleine gebiedje wat voor samenleving hiermee wordt gevormd.

    Ook ik heb mijn bedenkingen over wat ik opmerk en ervaar en wil ik mijzelf veilig stellen. En dat je juridisch moet verdedigen en verantwoorden als de ambtenaar de regeltjes toepast zonder goede communicatie in maatwerk. Maar toch ook het goede in de mens in de vamenleving eruit te laten mogen komen vind ik een prettiger manier.

    In een relatief klein land waar we geen oorlog hebben en met dit kiesstelsel en een dosis goed verstand gebruiken, zou dat mogelijk moeten zijn. Een goed werkend maatwerksysteem zou geweldig zijn en fraude kunnen voorkomen.

    Goed de ogen open blijven houden en reageren waar je ziet dat de prettige samenleving niet goed uit de verf kan komen en ervoor opkomen helpt. Ervaringen delen helpt☺

  • roos zei:

    Nogmaals.

    een van de grote punten van de fraude in het pgb is gegaan op naam van de zorgvrager.
    als je een pgb hebt bent je voor alles verantwoordelijk. voor een goede administratie enz voor kwalitatief goede zorg kiezen. doelen. een aansturen van pgb zorgverleners .. controles enz
    ten alle tijde . Een zorgverlener heeft dat niet. en nog steeds niet, En daar gaat het fout . en daar is het op misgelopen . Zorgverleners namen de administratie over pgb buros enz .
    Hierbij wilik niet ieder de vinger wijzen op de mensen die het goed gedaan hebben
    Diezelde zorgvrager moet nu boete voor fraude terwijl die er al heel veel last van hadt.en zelfs nniet wist
    dat er gesjoemel was
    En vaak niets durven te zeggen. Immers die zorgvrager blijft hoogdelijk verantwoordelijk voor alles

    Nu moeten diezelde zorgvragers nog een keer boete . die blijven gestraft worden. Identiteit
    Echter degene die het gedaan hebben die zitten veilig. . en dat is het verschil.

    de zorgverzekringen z ijn ontzettend ijk. ik voel dat hier dat de zognenaamde fraudezaak misbruikt wordt
    en dan zijn we bij het hetelffde punt als pgb . je kunt er goed mee omgaan of niet..
    was dit punt niet altijd al een iets wat zorgverzekeraars wilde.

    overigens laat ik even wel weten. ik was een keer opgenomen voor 3 weken om te rusten. let wel op
    ik werd ziek en werd naar ziekenhuis gebracht. intensive care.
    wat denk je ik moest een eigen hoge bijdrage betalen voor de kliniek. De zorgverzekeraar de rest ik bel de zorgverzekeraar die had het zieknhuis ook betaald. dubbel dus. Ik ben nauwelijks in die kliniek geweest. Dat zijn zognaamde codes. Het ging over een bed. Ilet op. ik kwam op advies van hun nog even terug na het ziekenhuis. ik moest rusten. het was een weekend en had zorg nodig. dat gehele weekend heb ik 1 persoon gezien . en dan 20 minuten. mijn bed lag er zo bij als hoe ik gegaan was. Vies smerig en mijn stoel l aan de tafel was weg. zat een ander op. Hoezo was daar mijn plek en zorg.
    Wie pleegt hier fraude of laat het systeem het toe . let op het gaat hier wel over duizenen euro.s die 3 weken
    En nu wordt de identiteit van zorvragers aangepakt. slim van de zorgverzekeraars. Waarom ze hebbn er baat bij .Dat wilden ze al heel lang. DE ALGEHELE HEBZUCHT .Daar gaat steeds alles op stuk . niet alleen in nederland overal . Maar waar is de zorgvrager in dit gehele stuk de persoon die zorg nodig heeft. daar gaat het toch over eigenlijk. Het is toch te gek voor woorden dat deze persoon die zorg nodig heeft over al die regels heen moet. en waakzaam moet zijn.
    En als we het hebben over pgb . de nieuwe regels. vindt ik een gevangenis van regels .Het lijkt erop dat men frau de pleegt als men werkt aan de gezondheid En op dit vlak is bij mij de maat hier vol van. dit kan nooit en mag nooit . dat moet stoppen voor mij Schaam me voor dit land en n ons zorgstelsels . en ik baal enorm van diegene die werkelijk fraude gepleegd hebben en een dikke portemonnaie . deze mensen zijn allang niet meer op deze site of in de zorg.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.