1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

ADHD omgeven door mythen

10 Reacties

Meisje met laken dat wappert in de zomerwind op duinVolgens Rutger Jan van der Gaag Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie komt ADHD wel degelijk meer voor dan in het verleden. De diagnosewordt vaker gesteld maar dat is geen modegril, zo betoogt hij op de website van GGZ Nederland.

In zij  betoog haalt hij aan dat de diagnose al in 1902 voor het eerst werd gesteld. De groei van het aantal diagnoses  van ADHD  wijt hij onder meer aan de meer complexe wereld. Zo worden er aan kinderen op de kleuterschool veel hogere eisen gesteld dan in het verleden, vooral op het gebied van samenwerking met anderen.

Van der Gaag vindt dat er voor ADHD patiënten netzo goed gezorgd moet worden als voor dibetici of mensen die ana hart- en vaatziekten lijden. Er zou meer goede voorlichting moeten komen. " We floreren allemaal bij rust, reinheid en regelmaat, maar mensen met ADHD en ASS kunnen niet zonder", zegt hij. "Daarnaast is het van groot belang dat mensen met ADHD en ASS (en hun gezin!) de medische behandeling krijgen die ze broodnodig hebben."

10 Reacties

  • Johanna zei:

    Onzin, ADHD kwam vroeger net zo vaak voor als nu, alleen vroeger ging met een kind niet zo snel testen en dacht met al helemaal niet aan adhd of dergelijke, een kind was toen gewoon druk of lastig en kwam als het echt niet meer ging op het zmlk of zmok school.

    Nu laat iedereen zijn kind testen als het even een beetje uit de toon valt bij de doorsnee kinderen, en ja al snel komt er dan ahdh uit of iets anders.

    Door sommige artsen wordt adhd ook veel te snel gesteld, want kinderen kunnen adhd symptomen hebben maar geen adhd, dit ligt dan vaak aan voeding en of opvoeding.

  • Ryan zei:

    Ben met je eens dat vroeger de naam ADHD niet bestond en dus kinderen erg druk of lastig genoemd werden.
    Waar ik het niet met je eens ben is dat je niet zomaar de "stempel" ADHD gegeven krijgt maar er een test door een psycholoog 10 x afgenomen wordt eer de diagnose ADHD gesteld wordt.
    Wat voeding betreft is nooit een diagnose gesteld dat voeding met ADHD verband is.
    En qua opvoeding.....je hebt ADHD of je hebt het niet.....niks met opvoeding te maken.
    Ik denk zeker wat RutgerJan zegt waar is dat je tegenwoordig veel meer moet en in hoog tempo dat sommige van ons dit allemaal niet meer kunnen bijbenen.
    En dat er zeker meer voorlichting en begeleiding moet zijn voor mensen en gezinnen die met ADHD te maken hebben en ook voor mensen die er weinig vanaf weten is dus wel duidelijk.

  • Johanna zei:

    dat een kind getest wordt door psycholoog is niet direct waar, ook een orthopedagoog kan en mag testen echter moet een psycholoog de eindbeoordeling doen.
    dat een test 10 keer afgenomen wordt is ook niet waar, een kind wordt maar 1 keer getest maar als het goed is gebeurd dit in ongeveer 5 bijeenkomsten.

    Echter ken ik gevallen waarbij de ouders via de huisarts ritalin krijgen en waar de huisarts beoordeeld heeft dat het kind adhd heeft en waarbij het kind dus verder niet gezien is en beoordeeld is.
    Ook ken ik gevallen waarbij een kind wel getest wordt maar waarbij niet goed doorgevraagd wordt over hoe de opvoeding is gegaan en gaat.

    Ik geloof en ik weet uit ervaring dat er kinderen rondlopen die de stempel adhd hebben gekregen waar het onterecht is omdat het in dat geval wel degelijk aan de opvoeding ligt of wel degelijk aan de voeding ligt.

    pomp een kind vol met suiker en red bull achtige drankjes en je hebt een kind wat stuitert net zoals een kind met adhd, pomp je het kind daarmee dagelijks vol krijg je dus een kind waarbij snel gedacht wordt dat het adhd heeft.

    net als bij de opvoeding, als het kind altijd maar alles mag en nooit leert dat iets niet mag krijg je lastige kinderen die niet luisteren, omdat er geen structuur heerst of regels zijn die het kind dingen leren en in gareel houden, ook dan krijg je kinderen met adhd ogende klachten.

    Dat er meer voorlichting en begeleiding moet komen is wel duidelijk, echter niet alleen voor ouders en scholen maar ook voor otrhopedagogen en psychologen, want ook daar zijn er nog steeds die er te weinig van af weten en te snel het stempel geven.


    Dat de maatschappij tegenwoordig meer vraagt en vooral ook meer verwacht is niet een reden dat kinderen adhd hebben of krijgen.

    Ik weet natuurlijk niet welke ervaring u met adhd heeft, maar ik weet wel dat adhd niet voor iedereen dezelfde ervaring hoeft te geven.

  • Peter J.Pakvis zei:

    Ik heb uit de reacties niet helemaal helder kunnen krijgen of er ook mensen tussen zitten met de diagnose AD(H)D of ouders met en van kinderen met de diagnose. Ik vind het prima dat er een discussie op gang komt over AD(H)D, de diagnose en de daaruit voortvloeiende medicatie&therapie. Maar als er echt relevante informatie verlangt wordt, verwijs ik iedereen door naar de belangenverenigingen Balans( voor ouders & kinderen met AD(H)D en Impuls(voor volwassenen vanaf 18 jr,met AD(H)D).Bij laatstgenoemde ben ik kandidaat-bestuurslid en weet als zodanig dat er bij beide verenigingen een hele hoop deskundigheid zit.Vanuit mijn eigen situatie (volwassene met AD(H)D en werkzaam als AD(H)D coach)zie ik fora-discussies vaak uitmonden in een bonte mengeling van "ervarings"verhalen, positief en negatief.Samen dragen ze echter niet bij aan een goede beeldvorming, want het zijn uiterst persoonlijke verhalen.Ik ga inhoudelijk niet in op wat ik hier heb gelezen, maar ik ben al een paar keer inderdaad op een mythe gestuit. Dus, nogmaals, voor een duidelijk en neutraal beeld over AD(H)D kunt u het beste terecht bij die mensen die met en voor AD(H)D elke dag in touw zijn, Balans en Impuls. Websites zijn www.balansdigitaal.nl en www.impulsdigitaal.nl
    Met vriendelijke groet, Peter J.Pakvis.

  • peter zei:

    Ik ga steeds meer geloven dat dit "ADHD"-gedoe de reden is dat de zorg niet meer te betalen is, tegenwoordig.
    Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd "ADHD remmers" te slikken en dit gaat zoals alle medicijnen bijwerkingen geven op den duur.
    En deze bijwerkingen "moeten" alweer behandeld worden met dure medicijnen, voila farmaceutische industrie, kassa!

    http://zapruder.nl/forums/viewthread/12278

    Waar anderen meer aandacht aan de voeding cq het bestrijden van E-stoffen etc. besteden, gaan anderen ("doktoren") rustig door met het volproppen van chemische "medicijnen" in het menselijk lichaam.

    Mensen hebben thuis soms karretjes en bakjes vol medicijnen staan. Vaak mogen ze bepaalde medicijnen niet eens in combinatie met de ander gebruiken, maar ja zonder "zieke" mensen draait de farmaceutische industrie niet.
    Heel veel zieke mensen denken dat ze er "goed" aan doen door light producten te gebruiken, maar juist deze light producten, zijn ziekmakend en kankerverwekkend, volgens deskundigen. En de overheid, die informeert ons niet.

    http://www.wuz.nl/artikel/21725.E-nummers,%20kankerverwekkende%20stoffen%20in%20ons%20dagelijks%20eten.html

  • martin rezelman zei:

    Misschien is het eens een idee , om nu eens echt te kijken naar waar het kind of de volwassene met adhd/add/pdd-nos etc last van heeft , ipv dat de omgeving er last van heeft, dan krijgt men meer inzicht in het gedrag , en kan men degene ook in zijn waarde laten.

  • Johanna zei:

    Hoi Peter,

    De organisaties die jij aanhaalt ben ik ook lid van, verder heb ik kinderen met adhd en ben ik gezinscoach en begeleid ik kinderen met adhd.

    Hoi Martin,

    Een kind met adhd heeft eigenlijk niet echt ergens last van, de omgeving zorgt ervoor dat ze zichzelf lastig vinden, niet gewaardeerd vinden, niet geaccepteerd vinden omdat de omgeving niet weet hoe om te gaan met kinderen die adhd hebben.

    Op moment dat je zorgt dat de omgeving adhd gaat begrijpen zie je bij het kind ook gelijk een omslag en ervaart de omgeving het kind niet meer als dusdanig lastig of vervelend.

    Jouw vraag dat je moet kijken waar het kind last van heeft i.p.v. waar de omgeving last van heeft vind ik persoonlijk een verkeerde vraag. Omdat het altijd de omgeving is die er last van heeft en het kind projecteert dat waardoor het kind zich gaat gedragen naar hoe de omgeving verwacht dat het kind zich gaat gedragen.

  • Adriana zei:

    Een kind kan er wel degelijk zelf last van hebben mbt concentratie,niet goed kunnen nadenken en daardoor mislukken dingen regelmatig,terwijl ze het verstandelijk wel kunnen!en misschien wel graag anders zouden willen.

  • miranda zei:

    Ik heb een kind met ass en add.
    Als ik zie hoe moeilijk de wereld om hem heen is breekt mijn hart.
    Hij heeft van ons (gezin) altijd heel veel steun en hulp gekregen.
    Veel begeleiding thuis oa met extra huiswerk.
    We hebben hem oa door problemen op school laten testen.
    Dat diagnoses zo snel worden gegeven moet ik bestrijden.
    Hier word heel zorgvuldig mee omgegaan.
    Medicatie hetzelfde.
    Door de bijwerkingen zijn wij hiermee gestopt.
    Rust en regelmaat is heel belangrijk.
    Hier moeten wij, met hem goed op letten.
    Iedere leeftijd geeft andere problemen waar je kind tegenaan loopt.
    Ieder kind heeft zijn eigenheid,het is de kunst om met je beperking te proberen voor jou uit het leven te halen wat erin zit.
    Ik vind het kort door de bocht om iedereen over een kam te scheren.
    Verder zou ik sommige mensen te doen geven om de zorg te geven aan een kind met een beperking.
    Niet voor een dag. maar jaren lang, iedere dag weer opnieuw.
    Als het aan de regering ligt misschien wel voor altijd.

  • Johanna zei:

    Hallo miranda,

    Vaak wordt er verkeerde begeleiding gegeven door extra huiswerk, extra herhalen van de stof. Juist het herhalen is voor kinderen met adhd niet zinvol, ze raken er gestrest door, overspannen, krijgen woedeaanvallen, krijgen een laag zelfbeeld.
    Kinderen met adhd kennen vaak de stof al wel maar weten het niet te reproduceren op een manier zoals wij dat van ze verwachten en daardoor denkt men dat ze het niet kennen en word er huiswerk gegeven en extra les en herhaling.

    en zo zijn er meer dingen die door de omgeving bepaald worden en waardoor het kind vast loopt omdat er niet naar het kind gekeken wordt wat het kind nodig heeft, dat wordt niet begrepen.
    En doordat het kind niet kan voldoen aan de maatstaven zoals die gewent zijn in de omgeving krijg je dus een lastig kind waar je niets mee kunt en waarvan je niet weet hoe je het kan aanpakken zodat het wel goed gaat.

    De concentratieproblemen komen voort omdat het kind de stof zo snel oppakt en verwerkt dat het zich gaat vervelen, alleen wij vertalen dat als dat het kind zijn werk niet heeft afgemaakt, niet heeft laten zien dat het de stof beheerst en gewoon vervelend is.
    En daardoor krijg je dus een vervelend kind, omdat de omgeving het kind niet begrijpt omdat het kind niet naar de maatstaven van de omgeving leert en werkt. En alles wat niet in het "normale" plaatje valt is dus lastig.

    Als je mijn reacties zou lezen scheer ik niet iedereen over 1 kam, ik heb aangegeven dat onderzoeken goed verlopen maar ook dat het voorkomt dat het niet goed verloopt en er met een natte vinger gekeken wordt en ook op die manier maar medicatie gegeven wordt.

    en nogmaals ik spreek uit ervaring vanuit verschillende hoeken, het is mijn werk en ik heb er thuis twee minderjarigen en 1 meerderjarige rondlopen met adhd en ass, maar wat ik wel merk is dat de aanpak zoals ik het doe veel minder problemen geef en juist veel meer positieve punten geeft dan hoe de meeste anderen die ik ken het doen.

    Ik heb kinderen begeleid die men naar het praktijkonderwijs wilde sturen of naar vmbo basis wilde sturen en die na 1 jaar begeleiding van mij naar mavo, havo of hoger konden, alleen door de aanpak te veranderen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.