1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Eigen risico in de zorg hoeft geen heet hangijzer te zijn

15 Reacties

medical-563427_640Laten we eens een heet hangijzer grijpen…

Het eigen risico in de gezondheidszorg. Voor velen een doorn in het oog, vooral voor mensen met een kleine portemonnee. Deze bijdrage is in rasse schreden verhoogd tot €385 per persoon per jaar. En ondanks de – al dan niet gelekte – mededeling dat het eigen risico volgend jaar voor het eerst sinds jaaaaaren NIET wordt verhoogd, brandt juist nu de discussie los.

De oppositie wil het hele eigen risico lozen. Weg ermee! In de vuilnisbak!

Staatssecretaris Van Rijn vindt het heel vervelend dat er mensen zijn die vanwege het eigen risico niet op tijd naar de dokter gaan, zodat ze of zieker worden of zich net zo beroerd blijven voelen als nu. Misschien moeten we de hoogte van het bedrag eens goed bekijken, meent de staatssecretaris.

Minister Schippers ziet dat anders: iedereen doet maar alsof wij gratis gezondheidszorg hebben en daarvoor een eigen bijdrage moeten betalen. Maar zo is het niet! Door het eigen risico blijft de zorg betaalbaar, dus die eigen bijdrage is in feite ‘sociaal’, vindt zij.

Zo veel hoofden, zo veel zinnen.

Wat ik niet begrijp is dat mensen die zich ellendig voelen of die pijn hebben, niet naar de dokter gaan. Het eigen risico geldt niet voor de huisarts. Al lig je daar om de drie dagen op de stoep, dat mag en dat kan. De huisarts kan dan kijken of iemand moet worden doorgestuurd, of een medicijn nodig heeft, of alleen een bemoedigend woord.

OK, voor medicijnen en een fotootje of een bloedje prikken moet je betalen. Klopt. Tot je eigen risico is opgesoupeerd. Voor iedereen hetzelfde bedrag, uitgesmeerd over een jaar, 12 maanden, €32 per maand ongeveer…

Natuurlijk kun je voor €32 leuk je supermarktmand vullen. En dat is wat de oppositie graag wil. Geen eigen risico meer, de burgers krijgen iets meer financiële ruimte. Want dat we er met zijn allen op vooruit gaan komend jaar kan het kabinet wel leuk beloven, maar nu al twijfelen de deskundigen aan die belofte. En Rutte is al eens eerder met dit soort loze beloften op zijn bek gegaan. Zelfs dusdanig dat hij daarvoor zijn excuses aanbood. Ik bedoel maar. Politiek blijft een raar ding…

Nou ben ik geen politicus, maar meer een mens van de praktische soort. We betalen inkomstenbelasting naar rato van ons inkomen. Waarom dat eigen risico dan ook niet? Mensen met een minimum inkomen, ook een minimale eigen bijdrage, zij die veel verdienen, een maximale bijdrage. Nivelleren we lekker een beetje, is de PvdA ook weer tevreden, en een deel van de oppositie (die van het redelijk alternatief, voor de ouderen onder ons) ook vast wel.

Heet hè, dat hangijzer? Helemaal niet, vind ik. Dit is juist één van die zaken die je gewoon praktisch kunt aanpakken. Maar mij wordt niets gevraagd, en of deze blog op het Binnenhof wordt gelezen, ik weet het niet!

 

15 Reacties

  • MariaAnna zei:

    Bull!

    Er is geld genoeg! De winsten zijn idioot hoog, waar komen dat geld vandaan? Lees dit artikel "Zorgverzekeraars hebben overschot van 8,5 miljard euro"! Ben het zat dat de burgers worden uit gezogen. Je kan wel van jezelf uitgaan dat het best te betalen is maar jij bent niet de norm. Er zijn mensen die veel minder te spenderen hebben. Daar kan men ook rekening mee houden, zo ook jij.

    Minister Schippers heeft een dubbele agenda nl. haar man.

    http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/554126/hoe-de-echtgenoot-van-minister-schippers-tonnen-verdient-aan-haar-zorgbeleid.html

    Wordt eens wakker en zie wat er echt aan de gang is. Ipv de leugenpolitiek te steunen.

  • Sandra Stumpf zei:

    Hallo,

    Nu we het over een eigen bijdrage hebben in de zorg en of hij nu verlaagd verhoogd of afgeschaft gaat worden heeft niemand het over de eigen bijdrage voor zorg als je een PGB hebt. Ik heb het over de maandelijkse eigenbijdrage die je via een factuur moet betalen aan het CAK. Dit is pas bizar. Zorggeld krijgen en aan de andere kant terug betalen. Dit is voor veel ouders een reden om kinderen die 18 worden uit huis te plaatsen omdat de bijdrage berekend wordt over het verzamelinkomen van het adres waar je kind woont. Hier zou eens naar gekeken moeten worden. Mijn kind is nu 16 maar kan ik dadelijk die eigen bijdragen wel betalen?? Moet dit dan de reden zijn voor uit huis plaatsing??

    Sandra een moeder van een zoon met Duchenne

  • Petra zei:

    Bij dit plan wordt ook weer voorbij gegaan aan de middenklasse qua inkomen die wel een zware zorgvraag hebben. Als je gehandicapt bent en je hebt zorg en hulpmiddelen nodig betaal je al een eigen bijdrage naar inkomen wat in de WLZ tot ruim 700 euro oploopt (bij thuis wonenden- en je zit vrij snel hoog qua bijdrage) en in de WMO nog veel hoger kan uitvallen. Daarnaast betaal je vaak deel van medicatie/zorgartikelen en bv fysiotherapie zelf naast allerlei hulpmiddelen. Stapeling van kosten is juist het punt.
    Als je het eigen risico inkomensafhankelijk gaat maken, zal juist die middenklasse nog eens extra belast worden. Dit plan werkt dus alleen als er een plafond komt wat je bij inkomen aan de totale zorgkosten mag hebben.....

  • BWC zei:

    Het effect van de eigen bijdrage is dat het op termijn maar ook nu veel meer gaat kosten. De zorg betaalbaar houden is zo'n fout argument. Wie dit roept is lange tijd niet buiten geweest. Dat er termijn betalingen zijn zegt als genoeg. Er zijn genoeg mogelijkheden om de op een simpele manier de zorg betaalbaar te houden en nog effectief ook.
    O ja, de cak bijdrage voor mensen met een pgb. De inkomens die in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschappen krijgen geen kwijtschelding van de cak bijdrage, is ook bij € 19,40 per 4 weken bijna € 250,-
    Hier klopt iets niet.

  • HJ zei:

    Heb je wel enig idee wat je daar schrijft E 32,= is veel geld wij zijn beiden chronisch ziek ik heb zelfs progressieve ms en wordt kotsmisselijk van mensen die denken dat iedereen in nederland een vet salaris heeft .
    Laat de mensen die een vet salaris met bijbehorende vette bankrekening maar meer betalen .
    Waarom trekken mensen met een vet salaris altijd alles van de belasting af .
    Weet je dat onze zorg niet meer betaald kan worden door velen dat komt door al die gelukszoekers die alles gratis krijgen in dit luilekkerland voor hen .

  • marjan zei:

    De medicijnen moeten goedkoper daar ligt een grote boosdoener.Apothekers en hun medicijnleveranciers moeten onder de loep.
    Dan lopen de kosten niet zo op.
    En naar de huisarts kan idd iedereen.
    Helaas zijn er mensen die ernstig ziek zijn en veel zorg nodig hebben.
    Maar er zijn ook mensen die voor elk wissewasje naar de dokter gaan en dan het liefst een pilletje of zalfje willen en dan het liefst vergoed.
    Want " daar hebben ze recht op!"

    Ik werk 30 jaar in de zorg en bij sommige vergoedingen loopt het werkelijk de spuigaten uit.
    Omdat iedereen daar zogenaamd recht op heeft....
    Kritisch blijven kijken kan veel helpen in alle takken vd zorg.

  • Saskia Lau zei:

    Beste Elisabeth,

    Zoals door zovelen wordt de eigen bijdrage verward met het eigen risico. De eigen BIJDRAGE wordt geïnd door het CAK, wordt betaald door iedereen vanaf 18 jaar die zorg nodig heeft, bestaat uit een laag en hoog(in verzorgingstehuis) tarief en wordt berekend naar (verzamel)inkomen.
    Het eigen RISICO is dat gedeelte van een verzekering dat in mindering gebracht wordt bij een schademelding. Een eigen RISICO kan bijvoorbeeld ook bij een inboedelverzekering, wanneer er brand is moeten de eerste 1000 euro zelf betaald worden. Een eigen RISICO verlaagd de premie van de verzekering en kan dus niet inkomens afhankelijk zijn. De verzekeringsmaatschappijen hebben (gelukkig) geen toegang tot onze inkomensgegevens.
    Het is dus mogelijk het eigen RISICO bij de zorgverzekering te verhogen, zodat de te betalen premie over de basisverzekering verlaagd wordt. Voor chronisch zieken is dit geen oplossing.
    Meeste zorgverzekeraars bieden een regeling aan, waarbij maandelijks alvast een gedeelte van dit eigen risico betaald kan worden. Wanneer er geen claim plaatsvindt of minder claims, dan ontvangt men het teveel betaald weer terug.
    Wanneer je dus chronisch ziek bent en veel zorg nodig hebt, betaal je dus per maand 32,00 aan eigen RISICO en minimaal 20,00 (bij een laag inkomen)aan eigen BIJDRAGE.
    Er zijn overigens zorgverzekeraars die de minimale eigen bijdrage vergoeden.
    De zorgkosten kunnen bij opgave inkomstenbelasting worden opgegeven bij uitgave voor ziekte .

    Saskia Lau, ondersteuner bij PGB

  • HJ zei:

    Elisabeth vergeet het maar wij betalen beiden het volle pond aan eigen risico en het volledige bedrag aan eigen bijdragen , en we hebben echt geen vetpot maar om zo weinig te betalen E 32,00 aan eigen risico en minimaal E 20,00 aan eigen bijdragen dat geld alleen voor mensen in de bijstand die omgerekend uiteindelijk na alle kwijtscheldingen plus kinderbijslag , nieuwe pc omdat dit volgens de gemeente geen luxe meer is ( wij moeten hem zelf wel kopen en anders heb je pech ) die ze krijgen meer aan inkomen te besteden dan wij .
    Ook de aftrek van zorgkosten via de belasting haalt de helft nog niet aan wat wij kwijt zijn .
    Bovendien moeten we naast het eigen risico en de eigen bijdrage ook nog een flink bedrag per jaar bijbetalen voor de medicijnen bij de apotheek .

  • Anita zei:

    Ik denk dat degenen die alles van het papier halen een te rooskleurige bril op hebben. In praktijk valt het veel zwaarder uit dan wat je vermoedt. Er is net een artikel over geplaatst geweest dat chronisch zieken een maandloon kwijt zijn aan zorg, die nergens vergoed wordt....en wie kan dat nu wel betalen???
    Dat gaat tot dik E 3000,- euro per jaar aan onvergoede zorgkosten. En dit vooral door stapeling, geen maximum, meerdere mensen in een gezin ziek, het niet meer vergoed krijgen van hulpmiddelen, medicatie, therapieën. En dan wel lezen/horen dat de zorgverzekeraars 8,5 miljard winst draaien?? Ik vind het schandalig.
    Vroeger was er een motto dat je mee moest doen, maar dat kan toch helemaal niet???

  • R. Peeters zei:

    Eigen risico naar draagkracht, dat wordt weer een "van Rijntje". Niet doen dus. Eigen risico afschaffen en de inkomstenbelasting in de hoogste schaal met een klein percentage verhogen zodat de veelverdieners er ietsje; nauwelijks of niet merkbaar op achteruit gaan. Al die 'lagen' in het bestuur van instellingen drastisch verminderen. Desnoods per discreet de farmaceutische maffia aan banden leggen, dat de ontwikkelingskosten moeten worden terugbetaald houden wel een keer op hoor! En alle salarissen in (semi) overheid nooit boven de Balkenende norm, maar dan ook niet aanvullen met een Massarati van de zaak en een driedubbele vette pensioenregeling. Zie maar dat je rondkomt met die € 15,000 per maand, ken meer dan genoeg mensen die van minder dan 10% van dat inkomen rondkomen ........ Chronisch ongeneeskijk zieke Pechvogel als ik doe het met minder dan € 15.000 per jaar.
    En héél belangrijk: bij de komende verkiezingen: stem sociaal ! en niet op het tuig van de tweede kamer-richel.
    Vroeger - maar niet heel lang geleden was er een slogan, "de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten", wat is daar mis mee? Je hoeft geen communist te zijn om het schandalig te vinden dat het niet mag dat mensen 20, 30, 40 keer zoveel verdienen dan een willekeurige landgenoot en daardoor langer, zorgelozer en gezonder leven!
    En wat ik ook mis is de solidariteit, hoe lang is het geleden dat we en masse naar het Malieveld in Den Haag gingen om onze terechte ongenoegen kracht bij te zetten?. Burgerlijke ongehoorzaamheid is nog altijd een stuk fatsoenlijker dan bestuurlijk tweederangs burgers in stand te houden!
    Rutte en gelijkgestemden wegwezen (of oprotten in inmiddels diplomatieke taal) uit dat torentje en een sociaal democraat er in, en dat bepaald U bij de komende verkiezingen!
    En als U dat niet doet voor Uzelf, doe het dan voor de komende generaties!, Uw eigen kinderen en kleinkinderen!

  • WAM van Loenen zei:

    Krijg ik de kosten plotseling van een fietsECG in het ziekenhuis (verwijzing door de huisarts) na 4 maanden op mijn nek. Dus eigenlijk moet je al beginnen te sparen als je zo'n fietstest moet doen van je huisarts. Hoeveel? Dat is gokwerk. Bij mij ging de zorgverzekering na 4 maanden plots 304 euro (eigen risico) afschrijven, dat heb ik moeten lenen. Want ik was het al bijna vergeten. Het zou prettig zijn dat als de huisarts je doorstuurt de financiële consequenties ervan belicht worden. Zodat het niet voelt na 4 maanden dat het zwaard van Damulcus in je financieel hart valt!

  • Mary zei:

    Eigenbijdrage wel te doen volgens mevr Schippers en eerst genoemde schrijver. Ok, wij kunnen het gelukkig betalen, maar echt 2 x €385 zorg + 12 x €569 CAK voor PGB + deel eigen extra bijdrage niet geheel vergoede behandelingen en onvergoede medicatie, ook bij ons is het vaak schipperen met de rekeningen. Wat moet iemand met alleen WAO of AOW dan niet.
    Zolang de Zorgverzekeraars mogen oppotten voor onvoorziene uitgave en er geopperd wordt de zorg verder te commercialiseren lijkt mij het niet onterecht de eigenbijdrage voor zorg te verlagen of nog beter af te schaffen. Er wordt maandelijks al meer dan genoeg zorgpremie betaald en dan heb ik het nog niet over de aanvullende verzekering voor fysiotherapie en mondzorg.

  • Henk zei:

    Als er een polis zou komen zonder medicijnen, dan zou ik die onmiddellijk nemen. We worden nl. gedwongen om de farmaceutische industrie te financieren, terwijl we de natuurlijke en biologische middelen zelf moeten betalen. Een vrij oneerlijke situatie dus, te meer daar we weten dat 88% van de medicijnen het resultaat zijn van bedrog. Hierdoor zitten we in een fuik van steeds maar weer nieuwe medicijnen, die allemaal peperduur zijn.

  • sandra zei:

    Vreemd dat ook in jou betoog net als laatst in de tweede kamer met geen woord wordt gesproken over de miljoenen die verdwijnen in de zak van bestuurders (die afscheid namen, waarvan niet inzichtelijk is hoe hun contracten tot stand zijn gekomen en vooral wat voor dealtjes er gesloten kunnen worden op dat niveau). Campagnes die klauwen kosten maar relatief weinig opleveren. Het geld voor zorg is een kostbaar goedje en wordt in veel gevallen beheerd door een stelletje koekenbakkers waarvan ik twijfel of ze wel een persoonlijk keurmerk dragen en in het bezit zijn van een verklaring van goed gedrag of misschien zelfs een diploma! Op welke site kunnen we dat inzien?

  • Dinie Dalsem zei:

    Hallo,
    Vanaf 2008 een hartinfarct hebben wij nooit ergens gebruik van gemaakt .
    Nee niemand verteld je of er misschien vergoedingen zijn .Laag wel 1 of 2 keer per maand in het ziekenhuis .Na de hartinfarct ben ik gestopt
    Met roken .Ik had al wel exceem en als exceem weg was benauwd.
    Na die 2008 begonnen mijn longen Het werd van erger naar erger.
    Ook weer veel in het ziekenhuisvoor de longen.had toen al een bexter voor de vele tabletten.Tot half november was net 2 weken thuis uit ziekenhuis ik weer werd opgenomen Kwamen op de longafdeling allemaal dokters verpleegsters,ja mevr. dalsem u krijgd dr primeure ,nog nooit gebruikt,mijn man zei ik ga.Van af die tijd weet ik niets meer.Aleen de zusters hoe jij hier bent uitgekomen ongelooflijks kamer.allemaal toeters en bellen bleek dat ze 3 uur na dat mijn man weg ging gebeld dat ik op intensive care lag en het heel slecht ging.Ben gaan tevalideren ,daarna 2 hele dagen dicht bij ons 2 hele dagen .Na 4 weken de rekening 180,00 eurp ik zei dat doe ik niet .Ben naar Fysio gegaan spec voor longen ,mijn longarts ee verwijzelbg geschreven,maar er was een moment dinie je saturatie start al onder 90 durf het niet meer.weer op de stoel ,hele jaar antbiotica prednisolon 25 kilo aangekomen.Zei mijn longarts nu maar naar beatrix ja ik wil nog graag van mijn kleinkinderen genieten.heb 2 kleindinderen 7 jaar een meisje en jongen 7 maand ben 2016 in maart Naar longrevalidatie beatrixOort gegaan.Hier is sprake van revalidatie ben ook 12 kilo afgevallen Heb gezegd dat ik een jaar heb weggegooid.Daar zat een mevr.die alles regelde voor het ontslag ,zo ook bij mij ik zou naar zwolle gaan 2 hele dagen en taxi was geregeld,De week erna een brief van CIZ ik kreeg geen indicatie meer,artsen vonden dat niet nodig ?Heb gebeld en gevraagd Ze zei nee jouw papieren liggen bij zorgverzekeraar !ik zei en 2015 en 2 maand 2014?Oh dat waren foutjes.Ze hebben daar in beatrix de depressie tabletten eraf gehaald de tramadol was ik allemaal verslaafd aan,Ik had het niet meer vrouw in groningen gebeld wou de papieren ook van begin.Liep elke dag achter de rolator.Ze ging op vakantie maar komt goed.Weer heel benauwd huisarts kwam, weer antibiotica en prednison ging nog wel naar buiten lopen maar de rondjes werden kleiner.En ja weer 112 gebeld dacht met het hart ,ze hebben me direct naar ziekenhuis gebracht .Dus van 13 mei tot aan nu ,ben terug bij af.Je pakt je vast aan ieder strohalm ,maar ik ben op mijn man helpt me altijd ,maar nu nog meer .we hebben nu eindelijk huishoudelijk hulp Sinds september 2015 kregen we die ook niet ben je alle 2 afgekeurd maar moest maar kijken ,ik zei nog dus moet een zwartwerker aannemen.
    Iedereen dient een(klacht) in ,maar ik zit hier kan geen kant op,
    Misschien mijn longarts en andere proberen iets .Het heeft ons kapitaal gekost al die jaren.
    groeten dinie

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.