Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:

Interessant artikel?

Deel het via:

Home » categorie Nieuws » artikel

Met je kinderen de zomer door; negen willekeurige tips

Meisje met laken dat wappert in de zomerwind op duinHoe komen je kinderen de zomer door? Makkelijk zat zou je denken, ze hoeven niet naar school dus het is al snel goed. Maar de zomer is lang, het weer meestal beroerd, vriendjes en vriendinnetjes zijn op vakantie en hun idee van plezier is lang niet altijd hetzelfde als dat van jou. En zelfs als je kinderen zich altijd zouden vermaken is het nog de vraag hoe jij het volhoudt, nu hun school geen groot deel van hun tijd meer opsoupeert.

Er zijn allerlei dingen te verzinnen, van logeerpartijtjes to zomerbaantjes, vakanties en zomerkampen, speciale oppassen of creches voor de zomer,  van familie-activiteiten tot de aanschaf van een nieuwe spelcomputer. En natuurlijk je eigen zomervakantie, daar moet je ook nog iets voor verzinnen. Daarom een paar tips om jezelf en je kinderen bezig te houden.

Wat te doen?

– Omarm de luiheid
Je haren gaan er van overeind staan als je kind in huis rondsloft alsof hij een zak houtskool op zijn nek heeft en vervolgens in de bank zakt, maar het is wel vakantie. Dus geef je kinderen een beetje ruimte om lui te zijn, zo rusten ze in elk geval uit. Het moet natuurlijk niet te gek worden, soms hebben ze een boze ouder nodig om ze uit het slop te trekken.

– Zoek een bijzondere oppas
De zomer is een uitgelezen kans om je kinderen eens een ander soort oppas voor te schotelen. Zeker als de oppas die je normaal hebt met vakantie is of te druk is met iets anders (lees, kalverliefde). Zoek bijvoorbeeld via onze site een oppas die goed is in een sport waar je kinderen ook dol op zijn, stimuleer hun creativiteit door een artistieke tiener mooie dingen te laten maken met ze of laat een biologiestudent ze meenemen de natuur in. Zo leren misschien zelfs nog wat. Een leuke oppas kan een goed voorbeeld zijn voor je kinderen.

– Maak afspraken met vrienden en familie
Verdeel de tijd van je kinderen onder vrienden, bekenden en familie. Als ze afwisselend bij jou en ouders van hun vriendjes, nichtjes of klasgenoten de dag doorbrengen, hebben jullie af en toe een dag rust. En vergeet je ouders niet. Gun opa en oma ook tijd met je kinderen (en jou tijd voor jezelf), de zomer is ook voor hen een uitgelezen mogelijkheid om wat langer bij hun kleinkinderen te zijn.

– Spelletjes, binnen en buiten
Speurtochten lijken ouderwets maar kunnen best geinig zijn, zeker als je het net even anders aanpakt. Verzin een thema of een verhaal waarin ze op zoek moeten naar een schat (kaartjes voor Justin Bieber) of een schone prins of prinses moeten redden uit handen van een akelige trol (die verdacht veel lijkt op de boze buurman). Overigens kun je met computerspelletjes tegenwoordig ook veel meer dan alleen schieten of racen; je kunt ze als gezelschapsspel gebruiken, samen dansen of tennissen, of online speurtochten doen. Geen gek idee voor regenachtige dagen.

– Jeugdvakantie vs kinderopvang
Zijn je kinderen oud genoeg om met een jeugdvakantie mee te gaan? Misschien is dat wel voordeliger dan je denkt. Als je in die week niet voor kinderopvang hoeft te betalen ben je soms nauwelijks duurder uit. Het hoeft ook niet naar het buitenland natuurlijk, in Nederland is genoeg te doen. Zoek eens uit of er een kamp of reisje is dat je kinderen fantastisch vinden en voor jou betaalbaar is, zeker in vergelijking met kinderopvang.

– Bereid de reis goed voor
Later nog meer tips voor als je gaat vliegen of rijden met je kinderen. Laten we nu alvast zeggen dat je over het algemeen best streng moet zijn met wat ze aan snacks en tussendoortjes mogen hebben maar tijdens de reis is het wel een heel handig middel om de verveling en verslapping tegen te gaan. Let er wel op dat je jonge kinderen niet te veel eten ineens geeft, zeker niet vlak voor een vlucht: voor je het weet komt dat er na het opstijgen weer uit.

– Leer kinderen zichzelf te vermaken
Als ze zich maar genoeg vervelen verzinnen ze vanzelf wel wat. Het lijkt vloeken in de kerk tegenwoordig maar het kan een zegen zijn: verveling is ook een vorm van (broodnodige) rust. Soms moet je even helemaal niets doen om erachter te komen wat tijd waard is. Dan blijkt het eigenlijk best fijn te zijn om wel iets te ondernemen.

– Plan ook vakantie voor jezelf
Of je nou ergens heen gaat of thuis blijft als je zelf vakantie hebt; verzin ook wat leuks voor jezelf. Breng tijd door met je partner, lees de boeken die je onder de kerstboom heb gekregen en spreek af met die vriendin die net zo’n hectisch leven heeft als jij. Je kinderen zijn ook veel blijer als hun ouders een beetje te pruimen zijn.

-Geniet van elkaar
In de drukte van werk, een relatie, school, gezondheid en noem zo maar op, zou je de mooie dingen bijna vergeten. De verwondering als ze voor het eerst kikkervisjes zien, gegil als ze elkaar met waterpistolen achterna zitten, heimelijk gefluister over jongens tijdens een zomers logeerpartijtje of gierend van het lachen als ze met een stel vriendjes aan het computeren zijn; in de zomer is daar meer tijd voor. Voor je het weet zijn ze volwassen dus let goed op wat ze in de tussentijd voor toeren uithalen.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.