1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Een heel goed idee. Drie letters: PGB

44 Reacties

23 juni, 13:00 uurBelangenvereniging Per Saldo riep een paar weken geleden op tot actie en op donderdag 23 juni was het dan zover. Zo'n 1500 mensen kwamen bij elkaar op het Plein in Den Haag om te laten weten wat zij ervan denken. De mensen van ZoekPgbZorg, de website waar pgb-houders en zorgverleners elkaar vinden, waren er natuurlijk bij en hielden de thuisblijvers op de hoogte via Twitter. Een verslag.

We moesten maar eens flink gaan snijden in het persoonsgebonden budget (pgb), vindt het kabinet. Om te beginnen vanwege de fraude. Want het is ook wel erg makkelijk verdiend - je duwt de buurvrouw in haar rolstoel een paar uurtjes door het winkelcentrum en dan kun je toch maar weer fijn een tientje of vijf in je zak steken. Laten we verder maar zwijgen over al die boerderijen die met pgb-geld worden omgebouwd tot zorgboerderij.

Jammer genoeg zijn er geen harde cijfers over die fraude maar het levert, zeker in tijden van crisis waarin we allemaal de broekriem moeten aanhalen, altijd spannende verhalen op voor in de krant. En als het in de krant staat, is het waar.

Dan heb je ook nog de enorme groei in het aantal pgb-houders sinds de regeling van kracht werd. Wist u bijvoorbeeld dat inmiddels honderdduizenden mensen jaarlijks alles bij elkaar miljarden euro op hun rekening krijgen gestort? Dat is een heleboel geld en, waarschuwt het kabinet, het gaat alleen maar meer worden als we er nu niets aan doen. Dat, zoals tijdens een recente hoorzitting bleek, niemand eigenlijk weet hoeveel pgb-houders er nu precies zijn, maakt verder niet uit. Het gaat om het principe. We moeten zoiets gewoon niet willen met elkaar.

Op 23 juni waren staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (CDA) en de kamerleden Sabine Uitslag (CDA) en Tamara Venrooy (VVD) op uitnodiging van belangenvereniging Per Saldo naar het Plein in Den Haag gekomen om de bezuinigingsplannen nader toe te lichten. En bijna 1500 mensen waren benieuwd naar wat ze te zeggen hadden.

Het komt erop neer dat het volgens de staatssecretaris helemaal niet om een bezuiniging gaat, maar om een herziening. Iedereen die recht heeft op zorg blijft die gewoon krijgen. Niemand van de demonstranten hoeft zich daarom zorgen hoeft te maken, want mevrouw Veldhuijzen van Santen weet heus wel dat zij niet frauderen. En net als Sabine Uitslag ("Ik ben van de partij van het bidden, en bidden helpt echt als je je zorgen maakt") en Tamara Venrooy ("Beter een verzekerd recht dan een lege huls") was ze diep geroerd door wat ze hoorde van pgb-houders die tijdens de manifestatie hun zegje mochten doen.

Dus als iedereen nou gewoon even een mailtje stuurt, dan zullen de dames dat meenemen in de besluitvorming en komt het helemaal in orde. Want goede ideeën, vindt de staatssecretaris, zijn altijd welkom.

Job Cohen (PvdA) heeft zo'n idee, vertelde hij: "Een heel goed idee zelfs. Drie letters: PGB." Arie Slob, op zijn beurt, vindt het niet erg dat het kabinet graag 130 wil rijden op de Afsluitdijk, maar vroeg zich wel af waarom er dan meteen ook met 130 km/u door de zorg heen moet worden geploegd. Ook oppositieleden Jolande Sap (GL), Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP) hielden het kort: deze manifestatie was niet het sluitstuk, maar het begin. Kees van der Staaij (SGP) beloofde goed op te letten dat het kabinet geen al te draconische maatregelen zou gaan doorvoeren.

Naar zoveel mensen moet je luisterenHou de druk erop, was de boodschap. Geef de denktanks van de politieke partijen (volgens caberetier Vincent Bijlo de enige tanks die niet zijn wegbezuinigd) food for thought. Iets om hun tanden in te zetten. Want van de voorgestelde bezuinigingen in de zorg worden we allemaal armer. De zorgaanbieders die ineens zonder werk zitten maar vooral ook: de pgb-houders zelf. En dan moeten die straks echt terug naar de bossen.

Terwijl we dit schrijven, vergadert de Tweede Kamer over de plannen. Wordt vervolgd - misschien wel op het Malieveld, met geen 1500 maar 15.000 man.

De fotoreportage kunt u hier bekijken. De Twitterpagina van ZoekPgbZorg vindt u hier, en natuurlijk is ZoekPgbZorg ook te vinden op Facebook.

44 Reacties

  • marc zei:

    2015 Begeleiding WMO,
    Wmo loket verwijst u naar de buurman vraag hem maar of hij u even kan helpen uit de tillift in de niet aangepaste woning met overal drempels en veel te kleine wc ruimte met een toilet dat veel te laag is.

    2015 Begeleiding ZIN,
    ze hebben het zo goed ze liggen altijd lekker te slapen in de stoel en om 18.00 uur krijgen ze weer een pilletje (anders slapen ze in de nacht niet he)

  • Roos zei:

    Ha, ha.....

    Zal proberen het artikel uit ons huis aan huis blaadje te scanen.
    "U bent zelf verantwoordenlijk....bla bla"

    En als "wij" nu een huis gaan bouwen moet "wij" al aan onze toekomst denken....
    Chapaeu, mijn gemeente leget alles al heel mooi bij de burger neer!!!!!
    Bouw je als jong stel een huis, geen dorpels, slaapkamer beneden, extra brede deuren (mocht je er over 50 jaar nog wonen en in een rolstoel komen) Badkamer en slaapkamer beneden.
    Leuk als de baby wel boven slaapt!!!

    Ja, ik zie voor ons een hele mooi toekomst!!!

  • ewmgaard zei:

    Het is niet de patient die te duur is, want maar 7% van het zorggeld, komt bij de patient. WAAR IS DIE OVERIGE 93% gelden voor de zorg???
    Minister van Gezondheid?????
    Minister van Gezondheid en Mark Rutte, waar is die overige 93% van ons geld gebleven????
    Breek me de bek niet open over de zorg ZIN, daarom willen wij PGB.
    Wij nemen iemand aan die werkelijk wat doet voor de patient.
    Ik heb een verpleegster nodig voor mijn open buik.
    Ik heb iemand nodig die mij wast en aankleedt en verzorgt, zodat ik weer gezond kan worden.
    En niet iemand die zich vergist (ZIN) in mijn medicijnen, ik weet zelf beter wat ik moet slikken om GEZOND te worden.
    En niet een instituut die mijn geld opmaakt en ongeschoold personeel stuurt. Wat doen al de managers en directeuren allemaal met ons geld!!!~WIJ WILLEN 100 % voor de zorg en geen 7 %!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • joh zei:

    Roos, over bouwen gesproken. Effe serieus, waarom begin je geen eigen politieke partij?
    Nu is het de kans voor. Wedden dat ze dan zullen slijmen om met jou partij samen te werken net zoals ze met de pvv gedaan hebben?
    Het is nu DE KANS ervoor!

  • Marcel zei:

    Ja het is erg wat met PGB gebeurd maar ja goed leveren. Een thuiszorg organisatie moeten meerderen mensen van het zorg bedrag eten een ZZP alleen die heeft geen overheadkosten. Maar ja ik heb zelf heel wat thuiszorg medewerkers zien vertrekken niet iedereen is opgewassen om bv met PDD-NOS of autisme om te gaan of wat anders. Je moet het kunnen en als je het niet kan ja dat verzin je maar wat, zeg het tegen je baas een crisisteam en zo wat. Terwijl het bij de thuiszorg fout is gegaan doordat men niet de kwaliteiten op de juiste plaats aan het werk zet. Nu voel men de PGB en ja thuiszorg ga een persoonsgebonden toegesneden zorg leveren. Ik vind het een fabel van jullie dat je niet persoonsgerichte zorg kunnen leveren. Het is net zo als het verkeer we willen ook niet in de file staan. Maar in de zorg mag de patiënt wachten. Dan moet je toch naar je zorgverlening gaan kijken als dat gebeurd.

  • Ines zei:

    En weer kreeg mijn verstandelijk gehandicapte zoon met hechtingsstoornis een uitnodiging van een zeer grote, erg commerciele zorgverlener of er kinderen mee op skireis willen as Kerstvakantie!!! En dat van het PGB! Dat zou nou al jaren geleden aan banden gelegd moeten worden! Net zoals diezelfde organisatie Suriname reizen organiseerde op kosten vh PGB. En denk maar niet dat er op die reizen speciaal geschoold personeel meegaat!

    Dat noem ik nou fraude. Dat is niet alleen maar ontlasting voor het gezin. Het zijn gewoon luxe lokkertjes voor kinderen met PGB die anders geen zin hebben in kamp.Dit wordt gedaan op kosten van de gemeenschap waar genoeg mensen tussen zitten die ook willen skien, duiken, parachutespringen etc maar daar geen geld voor hebben. Ik wil dat mijn zoon gelijk behandeld wordt als andere kinderen en dus daarom ook geen extra luxe hoeft. Ook al is zijn budget groot genoeg. Ik stort dan gewoon wat over is netjes terug.

    En zo zijn er nog veel meer instanties die lekker veel verdienen aan mensen met PGB. Door die graaiers wordt zometeen het PGB afgeschaft. Maar sorry, ook ouders die hun kids mee laten gaan met deze dure reizen en alles op maken ah eind van het jaar om maar niets te hoeven terug storten maken zich schuldig hieraan.
    Nu is het te laat...het geld is op...en een heleboel mensen lijden hier onder!

  • Roos zei:

    Ines, was jij gisteren op de het plein, heb jij Vincent horen spreken?
    Stel dan deze zorgonernemer aan de kaak, want er zijn maar weinige die zo doen.
    Maar dit soort uitspraken geeft PGB ook al een slechte naam!!!

    Blokfluit-les van PGB?

  • Ines zei:

    Beste Roos
    Dit soort uitspraken geven het PGB een slechte naam? Uh...dat dit gebeurt geeft PGB slechte naam! En ja blokfluitles ook gewoon zelf betalen. Logisch toch! Moeten andere ouders toch ook?

  • Roos zei:

    Ines, jij was er dus niet bij!
    Maar ik wel, en mijn kinderen....
    Actie voeren is heel erg vermoeiend, maar wij waren er wel.
    Wij zijn nu nog aan het bijtanken.

    En zoals Vincent al zei........
    Blokfluitlessen van PGB????????

    Onmogelijk, is geen AWBZ zorg en word niet vergoed.
    Daarmee haalde hij aan hoe systimatisch dit prachtige instrument kapot word gemaakt.
    Een geweldige strateeg in onze regering heeft hier maanden naar toe gewerkt
    Weet jij wel hoeveel er gefraudeerd word in ZIN?
    De missstanden in ZIN

    http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/Personeel-meldt-massaal-misstanden-Cordaan.htm
    http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws/Commissie-geschokt-door-misbruik-in-jeugdzorg.htm

    Ik kan het artikel niet vinden waarin een zorginstelling direct moest sluiten, te gevaarlijk, verwaarloost en de kantoren waren prachtig...daar kon de inspectie niet overuit..


    Maar nee, daar komt geld bij.........Vincent maakt dat weer eens mooi duidelijk!!!

    En dit beangstigd mij...
    http://www.skipr.nl/actueel/id7812-psychologen-tegen-overheveling-jeugd-ggz.html

  • Marielle zei:

    Okee, blijkbaar zijn er zorgaanbieders die zaken doen die niet kloppen. En pgb-houders die zo dom zijn om er in te trappen. Moeten daar nu alle goede mensen onder lijden? Blijkbaar wel.

    Hoe wij als gezin dat straks moeten gaan redden (met 2 kinderen met autisme en 2 ouders met autisme), ik heb geen idee.
    Wil er ook nog niet te veel aan denken, want dan raak ik zwaar in paniek.

    En Roos, ik ben niet in Den Haag geweest, mijn man wel. Mijn jongste had schoolreis en moest gebracht en gehaald worden door mij omdat hij het in de bus (met 50 andere kinderen) nog geen 5 minuten had uitgehouden.
    Je weet waarschijnlijk uit ervaring al lang, dat ouders van kinderen met autisme heel veel zorg verlenen zonder daar iets voor terug te willen hebben. Maar er zit een grens aan wat je aankunt. En dat boeit de dames en heren in de regering blijkbaar niet.

  • Roos zei:

    http://www.grenskoerier.nl/Laatste_editie!/bc889e1b/1/Laatste_editie!.aspx

    Lees het WMO beleid eens. Dat staat ons straks te wachten....

  • Emmy Wijngaard zei:

    Het is onbegrijpelijk dat wij pgb houders uit nood, ontstaan door slechte thuiszorgbureaux,ook nog gestraft worden door de graaiers directeuren, ze noemen ze bobo.s, en managers, die zich rijk hebben gestolen over de rug van de patient. Daarom willen wij zelf de zorg verzorgen, door mensen die doen wat er gedaan moet worden en ons niet vertellen wat de zorgbureaux doen (ZIN) dat er niemand is en we dus luiers om krijgen en niet gewassen worden en gewoon bestolen van onze uren, waar we recht op hebben.
    Waar zijn onze uren die jullie hebben gebruikt om jullie zelf te verrijken. Weg met die bureaux, wij willen mensen die verpleegsters zijn.
    Wij willen weer een gediplomeerde wijkverpleegster, die ziet wat er gebeurd, wij willen iemand zoals een wijkverpleegster die je kunt vertellen dat je niet geholpen word door die bureaux. Mijn vriendin heeft een longziekte, zij word geholpen door iemand die de hele dag rookt.
    Schande, wij willen onze pgb en een toeziend wijkverpleegster die gediplomeerd is en ervaring heeft.
    Is dat nu zo moeilijk??? Nu zijn we 97% kwijt van waar we recht op hebben.
    Minister Mark Rutte, wij willen geholpen worden, en wel door PGB met toezicht van een ervaren gediplomeerde wijkverpleegster!!!!

  • marc zei:

    Roos,
    bovenstaande link is niet compleet
    http://www.grenskoerier.nl/Laatste_editie!/bc889e1b/1/Laatste_editie!.aspx

    Bij jou word het geld tenminste uitgegeven, maar er is niet voldoende begroot. In de plaats waar ik woon is voldoende geld voor WMO maar ze stoppen het in eigen zak,

    2008/2009 8.000.000 Miljoen over uit WMO verdwenen in?
    2010 4.000.000 miljoen over, heb ik van horen zeggen.

  • ewmgaard zei:

    Is dat geen schande dat de WMO in eigen zak word gestoken?
    Bij Zin word ook veel in eigen zak gestoken, bij deze Mark Rutte bent u uitgenodigd, zodat ik u een rondleiding kan geven, waar 97 % van het geld voor de zorg blijft.
    Wij krijgen maar 7%, is dat niet vreemd?
    De rest gaat op aan salarissen van bobo.s managers, dure kantoren, auto.s enz. Kortom 97 % verdwijnt naar persoonlijke genoegens en 7% krijgt de echte patient.
    Ik ben heel benieuwt welke veranderingen er aan komen. Ik hoop dat die 97% verdwijnt de big business zei de taxichauffeur en zo zijn er vele van de bevolking die weten hoe het werkt bij dat ondernemende zogenaamde zorgverstrekkers, zonder enige verantwoording.
    Als onze 7% ook nog verdwijnt, dan zijn de rapen gaar,
    In Belgie en Duitsland is de verzorging beter.

  • Roos zei:

    <a href="http://www.grenskoerier.nl/Laatste_editie!/bc889e1b/1/Laatste_editie!.aspx" rel="nofollow">http://www.grenskoerier.nl/Laatste_editie!/bc889e1b/1/Laatste_editie!.aspx</a>

    Nog maar een keer dan.

    Ik citeer:
    Veel meer zal er gezocht moeten worden naar hulp uit de omgeving, burenhulp of hulp door vrijwilligers ALLEEN DIEGENE DIE GEEN ANDER VANGNET HEBBEN KOMT DE GEMMENTE IN BEELD..........

    Ik als mantelzorger word dus gedwongen mijn man en kinderen te begeleiden zodra de AWBZ begeleidig naar de WMO gaat. De profecionle begeleiding verdwijnt..........

    Enz....

  • kees zei:

    Ik heb begeleiding groep.
    Deze zal ook naar de wmo gaan denk ik, ik heb 9 dagdelen gekregen omdat dit beter voor mij was niet de hele dag thuis te zitten.
    Ik moet door mijn beperking niet in grote groepen zitten en ik moet aansluiting vinden. maar zeker goeden begeleiding.
    Ik zie het niet gebeuren dat de buren dat kunnen bieden.
    Ze zijn jong en werken, ze kunnen mijn dus gewoon niet goed begeleiden.
    Inspelen op mijn beperking lukt niet iedereen, Ik heb geen vrienden die mij begrijpen.
    Mijn vrouw vindt dat ook niet de makkelijkste klus, dus ik vraag mij af wat er dan gaat gebeuren.

    Oke iets anders, ik las dat psychiaters fraude plegen op personen een begeleiding toe te schrijven via pgb.
    maar hoeveel zitten er dan niet in de zorg zin?
    dat zullen er dan ook heel veel zijn.

  • Pia, zei:

    Wat een vervelende opmerking over die boeren die hun boerderij verbouwen tot zorgboerderij.
    Is bij u wel bekend hoe hoog het klant tevredenheids gehalte bij clienten van zorgboerderijen is?
    ik kan u vertellen dat de beoordeling vaker hoger dan een 8 is.
    Zeker worden er boerderijen verbouwd, veel met eigen inzet en er worden veel uren gemaakt door de zorgboeren zelf. Alleen zo is het betaalbaar als je goede zorg op een verantwoorde manier wilt leveren.
    Er is daar veel ruimte voor individuele aandacht.

  • de vries zei:

    PGB wordt gewoon afgeschaft ten gunste van investeringen in de ouderenzorg. Het zou goed zijn dat men het verkiezingsprogramma ging lezen voordat men gaat stemmen. Het staat er gewoon in.

    Nu is het te laat.. heelaas pindakaas

  • Jan zei:

    Alle reacties lezende vind ik het jammer dat het in deze zaak vaak uitdraait op onderlinge verwijten terwijl eendracht en solidariteit juist nu zo belangrijk is.
    Aanbieders en budgethouders hebben elkaar nodig en moeten hier elkaar steunen in plaats van elkaar te gaan zwarte pieten over fraudes.

    O ja, dat lulverhaal van die fraudes is tijdens de hoorzitting volledig onderuit gehaald door de feiten. Relatief niet meer of minder dan in andere branches/regelingen!!!! Dus laten wij hier daar nu eens over ophouden want dat doet de hele zaak geen goed.

    We trappen allemaal in die geniepige beeldvorming die dit kabinet PVV incluis ons op zeer sluwe wijze voorschoteld.

    Denk na, dit is verdeel en heers en er is straks maar 1 winnaar,deze CDA/VVD/PVV coalitie.

    Ik stond als aanbieder ook op het plein, het verhaal van Vincent Bijlo was voor mij een highlight, geweldig.

  • Jan zei:

    Nog een feitje uit de hoorzitting:

    32 % PGB gaat naar mantelzorgers.
    68 % PGB gaat naar zorgprofessionals die door budgethouders worden ingekocht.

    Mantelzorgers zorgen gemiddeld 26 uur per week voor hun naasten en krijgen gemiddeld slechts enkele uren uitbetaald.

  • GEERT zei:

    IK BEN HET MET EMMY WIJNGAARD EENS. JE EIGEN REGIE IN HANDEN HOUDEN OP EEN EERLIJKE MANIER DAT IS TOCH NIET TEVEEL GEVRAAGD. MIJN BROER IS SCHITZO AFFEKTIEF. EN HEEFT 24 UUR BEGELEIDING NODIG OM IN ZIJN WONING EEN LEEFBAAR LEVEN TE LIJDEN. VOOR VREEMDE IS HIJ BANG EN IK MAG ER NIET AANDENKEN WAT ER ALLEMAAL GAAT GEBEUREN. MEN. RUTTE EN UW VRIENDEN DIE U STEUNEN SLAAN DE PLANK MIS. U WORDT BEDANKT DAT MENSEN MET EEN PGB IN HET RIET WORDT GESTUURD. MAAR ALS HET FOUT GAAT , IS HET DE SCHULD VAN UW REGERING. U WORDT BEDANKT EN NIET TE VERGETEN MEVR. VAN ZANTEN. DIE NOTABENE ZELF MET ERNSTIGE ZIEKEN IS OMGEGAAN. IK NOEM DIT MENSEN ZONDER EEN GREINTJE GEVOEL. MIJN BROER WIL IK DIT NIET AANDOEN !!! MAAR DE REGERING WEL. NOGMAALS HET IS EEN GROTE SCHANDE

  • de vries zei:

    klopt wat Roos zegt.

    WMO kent 3 fases

    1e wat kan je zelf nog doen,

    Als je een beperking hebt en ondersteuning nodig hebt dan komt fase 2

    2e wat kan je in je omgeving organiseren.

    Als dit aantoonbaar niet toereikend is of het lukt niet dan fase 3

    3e wat kan de gemeente doen,

    En dat houdt in: de gemeente kan een sturende en adviserende rol hebben, je in de richting sturen waar je wel zelf zorg kan organiseren. lukt dit niet dan volgt er een aansprak op wmo hulp voor een bepaalde periode, waarin een eigen bijdrage wordt gevraagd naar draagkracht. In die periode wordt je geacht om de zorg alsnog zelf te organiseren zodat de aanspraak op wmo beperkt blijft.

    Bij de her indicatie zul je weer de 3 fases door moeten lopen.

  • de vries zei:

    Mensen met een indicatie verblijf in een instelling ,met een ZZP indicatie houden volgens mij nog wel aanspraak op een pgb. De rest moet naar de gemeente voor zorg in Natura en zal de bovengenoemde fases moeten doorlopen. Bij de aanvraag is het handig om goed te omschrijven wat je beperking is en wat je zelf heb geprobeerd om zorg te organiseren in je sociaal netwerk. Als je dit goed hebt gedaan is er volgens mij geen probleem

  • kees zei:

    Ik begrijp het niet als de wmo de dagbesteding ook over moet nemen.
    in fase 3 zit je maar kort, maar waarom is er dan ooit dagbesteding uitgevonden?
    Ik geloof om iemand uit zijn dagelijkse ritme te halen,
    sturen op ontplooiing en de mogelijkheden te handhaven.
    op mijn dagbesteding zitten deskundige begeleiders die je begrijpen en ondersteunen waar nodig. Dit kan je nooit zelf doen.
    Je raakt dan isolement en je doet niks meer.

    personen met een woon indicatie houden dan wel dagbesteding.
    maar als je nog thuis kan wonen moet je het zelf maar uitzoeken
    als de wmo dat vind.
    erg triest
    zelf kan ik het niet betalen de dagbesteding, maar ik heb het wel nodig
    als de dagbesteding vakantie heb, kan ik mijn draai niet vinden word onrustig.

    ik snap dat er bezuinigt moet worden en ik weet dat ik nog 2,5 jaar geluk heb dan loopt mijn indicatie af.

  • pgb-er zei:

    vroeger zorgden vrouwen gratis voor de hulpbehoevenden in onze samenleving

    nu moeten vrouwen zelf hun inkomen verdienen
    en VAN DEZE REGERING NU DAARNAAST OOK WEER GRATIS VOOR HULPBEHOEVENDEN ZORGEN
    ERBIJ DUS

    BETAALDE ZORG WORD VLGS HUN TE DUUR

    LAAT DE REGERING EERST EENS ECHTE ONZINBANEN SCHRAPPEN

    DAT SCEHEELT METEEN VEEELE GRAAIERS MILJOENEN
    ZO NIET MILJARDEN
    DAAT KUNNEN DAN DE ECHTE ZORGVERLENERS VAN BETALEN
    EN DAN HOUDEN ZE NOG HEEEL VEEL GELD OVER

    DEZE REGEREN PAKT DE ZWAKKEN
    DE LAGE INKOMENS

    EN DE RIJKEN MET HUN ONZIN BANEN
    JA OOK DE GRAAIERS IN DE ZORGTOP
    DIE LATEN ZE ONGEMOEID

    HOE LANG PIKT NEDERLAND DIT NOG????

  • pgb-er zei:

    ZIEKTE DISCRIMINATIE

    DEZE REGERING DOET OOK AAN ZIEKTE DISCRIMINATIE

    PSYCHIATRISCHE ZIEKTEN DAAR MOET EXTRA VOOR BETAALD WORDEN!!!!!

    OOK VOOR DEGENE DIE DAT GELD ECHT NIET KUNNEN OPBRENGEN

    DIE NU AL OP ETEN MOETEN BEZUINIGEN OM DE GEWONE EIGEN BIJDRAGE IN DE GEZONDHEIDSZORG TE KUNNEN BETALEN

    TERWIJL N RIJKE HET BEDRAG PER UUR VERDIEND

    DISCRIMINATIE IS BIJ WET VERBODEN

    OF GELD DAT NIET VOOR DE REGERING ??????????

  • Francis zei:

    Wanneer gaan de maatregelen eigenlijk van start?

  • Saskia zei:

    Bij mijn dochter op de dagbesteding ging 1 clustermanager weg ( een andere functie ) en er kwamen er 3 voor terug. Hoezo duur?

  • Veen zei:

    Ik lees hier allemaal negatieve verhalen over vakanties.

    Weten jullie zeker dat die vakanties volledig uit een PGB zijn betaald en niet enkel de begeleiding? Hebben jullie dat gecontroleerd?

    Ik kan niet alleen op vakantie. Ik ben een paar keer met Flowreizen op vakantie geweest en ik weet hoe de factuur in elkaar zit. Begeleiding staat extra gespecificeerd op de rekening. Alleen dat onderdeel mag je met je PGB betalen. De rest van de kosten moet jezelf betalen wat ook logisch is.
    Als je begeleiding op vakantie nodig hebt omdat je anders niet op vakantie kan is het logisch dat je daarvoor begeleiding kan inkopen zodat je net zoals iedereen de mogelijkheid hebt om op vakantie te gaan. Er zijn ook vakanties voor lichamelijk gehandicapte. gelukkig maar.

  • eefke zei:

    ik krijg er een pgb-hoofd van!
    Fraude, achach. Ja, er wordt gefraudeerd. Maar, dan ook geen huursubsidies meer, want ook daar wordt mee gerommeld, bijstand? allemaal fraudeurs zeker en wat dacht je van je boeken te laat naar de bieb brengen? Fraudeur! Helaas ken ik geen een fraudeur,enkel mensen die hulp, goede hulp nodig hebben, maar vooral respect en een gewoon mogelijk leven.Ik heb voldoende gezien in instellingen, zekers ook superlief personeel, maar ook niet.....En daar laat je je kind niet zomaar achter. Zeker niet wanneer het zelf niet aan kan geven wat het wel en niet wil. Je laat je kind toch ook niet bij die vervelende tante achter?
    Ik begrijp het niet.
    opting-in is al een prima systeem om fraude voor een groot deel tegen te gaan, voor mensen die moeilijk met geld om kunnen gaan.Men zou het nog beter kunnen aanpassen, kleine moeite.
    Jammer dat alleen mensen uit/in de zorg hier mee bezig zijn, niet de grote groep die van niets weet, alleen bedragen hoort en denk, sjonge, zoveel? Krijgen ze dat zomaar op hen rekening? So,hee!
    Mag ik de brutobedragen horen die naar kunst en cultuur gaan, brutobedragen die naar rotondes gaan,voetbalvelden, tennisbanen, brutobedragen die naar instellingen gaan, en oja, er netto uitgaan??????
    dank u
    Komop allemaal! AKTIE! Geef je kind een t-shirt: rutte, dat is toch geen INSTELLING!?
    oja, en volgende keer niet meer zo rechts stemmen..aub,svp

  • Roos zei:

    Gisteren, eigenlijk vannacht is het PGB de nek omgedraaid. Een paar motie's zijn maar aangenomen.
    Begeleiding in de WMO word geen recht....

    Het was de zwartste nacht in de geschiedenis van Nederland.

    Overgeleverd zijn wij nu aan willekeur......
    Maar eerst nog een hete zomer en een heet najaar met demonstratie's.
    Onderzoek naar feiten, echte cijfers.

    Ik lees dat vrijwilligers afhaken omdat het kabinet mensen met een beperking niet als mensen ziet.
    Dat zijn de signalen uit de samenleving die de ogen moet openen van dit domme kabinet.
    Mijn respect zijn ze voorgoed kwijt!!!!

  • GEERT zei:

    ik heb voor dit kabinet 0000000 respect. wat roos terecht zegt DE ZWARTSE NACHT IN DE GESCHIEDENIS . roep dan ook alle patienten op DIT JAAR NIET STEMMEN OP DIT KABINET VAN RUTTE EN ZIJN VRIENDEN IN DE POLITIEK!!!!!!

  • Cabi zei:

    Beste allemaal,

    De zorg wordt duurder en veel kon de afgelopen jaren bekostigt worden. Niets was te gek alles kon en alles mocht! Daar betalen wij nu de prijs voor want deze uitgaven kunnen niet eeuwig doorgaan natuurlijk.

    Ik hoor hier veel negatieve verhalen, maar ik ben van mening dat we veel meer naar elkaar moeten omkijken en niet alleen jezelf beperken tot de 4 muren van je eigen huis. Ik zorg met veel liefde voor mijn zieke moeder en maak geen gebruik van PGB, omdat er mensen zijn die het harder nodig hebben.
    Kritisch blijven en criteria vaststellen is van belang willen we over 20 jaar ook nog geld hebben.
    De regering is niet alleen verantwoordelijk, maar wij zijn ook zelf verantwoordelijk! Er zijn naar mijn idee meer mensen die het PGB op een verkeerde manier gebruiken en het kaf moet van het koren gescheiden worden en dat heeft tijd nodig.

    Buiten alle negatieve verhalen om; hebben jullie zelf een oplossing voor het steeds duurder worden van de zorgkosten? Onze kinderen en kleinkinderen hebben in de toekomst misschien ook zorg nodig en dan moet er nog wel geld over zijn.

    Zelf denk ik dat het belangrijk is om goed en opnieuw de kaders van zorg vast te stellen. Wat is zorg, wat is luxe en wat zijn kosten die iedere burger zelf moet betalen.
    Ik ben van mening dat niet iedereen gebruik kan maken van ZIN, maar weet ook dat er mensen zijn die nu PGB hebben makkelijk ZIN kunnen krijgen. Dit moet ook goed in kaart worden gebracht.
    PGB moet zeker blijven, maar wel met een goede filter om het vooral zuiver en transparant te houden!

  • Veen zei:

    @Cabi

    Als je wat verder leest dan je eigen muren dan zie je dat Per Saldo hele goede alternatieve heeft gegeven.
    Jij ziet dat er mensen zijn die gemakkelijk van ZIN gebruik kunnen maken?

    Mijn vraag is, hoeveel weet jij dan van die mensen, waarom hebben deze mensen dan toch voor een PGB gekozen?
    Jou bericht is nergens in details op ingegaan waardoor je daarmee vele kanten op kan van wat je bedoeld. Je kan niet eens vinden over welke groepen je het hebt.
    Je hebt niet echt veel moeite genomen alles in details toe te lichten. Vandaar dat ik er vanuit ga dat je aannames niet meer van de kwaliteit zijn zoals "Ik heb dit gezien, en ik zorg wel" of
    "Ik he gehoord/ gezien dat die ZIN instelling ook die mensen helpt, dus kunnen al die mensen ook bij ZIN terecht" Verder weet je totaal niet wat voor kwaliteit die zorg is.
    In een ziekenhuis wordt iemand die een been gebroken heeft echt niet geholpen door een neuroloog. Maar zo werkt dit vaak wel in de psychiatrische zorg.

    PGB zorg is GEEN luxe. Dat er op kleine schaal PGB op een oneigenlijke manier wordt gebruikt door bijvoorbeeld PGB in te zetten om een volledige vakantie te bekostigen,
    dat gaat inderdaad te ver.

  • Cabi zei:

    Beste Veen,

    Ik kan je verzekeren dat het geen loze aannames zijn, omdat ik zowel ervaring heb met thuiszorg en zorg in een instelling. En niet alleen van buitenaf, maar ook van binnen. Ik heb gewerkt in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg.

    Het gaat mij niet om wat Per Saldo zegt, maar wat de mening is van een ieder die hier een reactie achterlaat; wat denken zij dat de oplossing is. Er met elkaar over praten. Niet als verwijt, maar ook verder kijken dan het nu, naar de toekomst!

    Niet iedere (thuis)zorginstelling levert slechte kwaliteit zorg. Net als onder PGB gebruikers zitten er hele goede instellingen tussen.

    Waar ik het over heb zijn mensen boven de 70-75 jaar. Niet echt meer in staat om zelf de regie te voeren over het eigen leven en slecht kunnen omgaan met deze manier van zorg inkopen. Met eigen ogen heb ik kunnen zien dat deze mensen vastlopen in het overleggen van registraties aan bijvoorbeeld de zorgkantoren. Zij zijn beter af met zorg in natura, omdat zij daarmee niet de grote brij aan administratie hoeven uit te voeren. Het voorkomt een hoop spanning bij de client.
    Met eigen ogen zie ik dat er misbruik wordt gemaakt van het PGB en daarom mijn mening dat het kaf van het koren gescheiden moet worden. Het is niet slechts een enkeling die het PGB niet goed gebruikt. Daarom mijn mening om de kaders weer helder te krijgen wat wel en wat niet past in een PGB.

    Als u mijn verhaal goed leest geef ik ook aan dat PGB moet blijven, maar dan wel transparant. Ik suggereer niet dat PGB luxe is, maar dat het wel belangrijk is om goed af te stemmen wat nu echt vanuit PGB betaald dient te worden.

    Hopelijk heb ik mijn verhaal nu een beetje duidelijker verwoord.

  • kees zei:

    ik heb gewoon het gevoel dat ze van de zieken mensen af willen.
    als je begeleiding nodig heb voor de groep moet je het straks zelf uitzoeken.
    Als ik de punten lees waar de wmo zich aan gaan houden is het zeer moeilijk om je dagbesteding rond te krijgen.
    Thuis word ik onrustig en kan mijn draai niet vinden
    wij wonen klein en heb geen ruimte voor bezig te zijn.
    maar dan mis je de begeleiding die je wel nodig heb.

    Ik kreeg een folder van het zorgkantoor wat de positieve kanten van zin zijn.
    Nou de negatieve lees je niet.
    3 jaar zin gehad, maar niet deskundig begeleid.
    Als iemand met een lichamelijke beperking en een autisme wordt gerust gezegd kom je mee wij gaan lekker spelletjes doen.
    geen zin stel je niet aan. het is juist erg leuk.
    Wees blij dat je mag komen.
    Wil je er even niet mee bemoeien wij zijn deskundig.
    Als kleine jongen werd ik benaderd.

    maar wij moeten maar smeken en bidden dat het gewoon niet doorgaat

  • Veen zei:

    @Cabi

    Ik heb al genoeg over oplossingen geschreven, ik ga niet aan de gang blijven. Maar ook Per Saldo heeft goede oplossingen.

    Thuiszorg heeft niet de kennis en tijd om mensen met Autisme te helpen.

    Maar ook veel mensen met een lichamelijke handicaps zijn weg gevlucht van de thuiszorg. Ook ik heb zeer slechte ervaring met ZIN.

  • Berta zei:

    Ik ben in 2007 al weggevlucht van de ZIN. Ik heb ook slechte ervaringen met hen. Eén daarvan is dat ik op advies van de revalidatiearts 's avonds gedoucht moest worden. Daarvoor kreeg ik dus ook de indicatie. Dit kon meteen al niet.
    Vorig jaar stond mijn man op de wachtlijst, dus weer de Thuiszorg over de vloer. Weer dezelfde ervaringen alleen nu 3x op één dag. 3x per dag je afvragen hoe laat en wie er zal komen. Het is toch niet die of die???? En er komt er toch maar één???? (Een CVA patiént kan niet tegen teveel drukte). Dus weer geen regie!!!!!!
    Van januari af zijn wij eigen baas over ons leven, mijn man heeft nu ook een PGB, wij hebben de regie over ons leven en over diegene die komen. De tijden enz. Het is nu niet meer te druk voor mijn man.
    Van 2014 af zijn wij dat hoogstwaarschijnlijk weer kwijt. Mijn man krijgt geen ZZP indicatie want dan had hij maar in het verpleeghuis moeten blijven. "Het gaat thuis, met uw begeleiding, toch goed?" En; "een ZZP indicatie krijg je alleen als je 24 uur per dag iemand om je heen moet hebben en u bent toch altijd thuis?".
    Maar wat ik heel erg zuur vindt: Is dat we dan een eigen bijdrage moeten betalen voor zorg waar wij ons niet op ons gemak en happy bij voelen. Waar wij geen regie over hebben en waarvan wij weer van alles moeten accepteren. Want anders krijg je te horen dat je lastig bent of men komt en andere keer extra laat. Deze eigen bijdrage is nu bijna 300 euro per 4 weken. En daar zal in 2014 ook wel weer het nodige bij opgekomen zijn.

  • Cabi zei:

    Jammer dat de ervaringen hier zo negatief zijn. Zoals ik al eerder opmerkte heb ik het niet over specialisme met autisme, psycho-sociale klachten, of zorg aan mensen met een verstandelijke beperking; ik ben daar ook van mening dat PGB een hele goede oplossing is. ZIN is voor deze specialisme geen oplossing.

    Ik herken de zaken die genoemd worden over zorg op de tijdstippen die de klant wenst, of de medewerker die je graag vaker zou zien, maar bij sommige organisaties wordt hier wel degelijk rekening mee gehouden.

    Er zijn echt thuiszorgaanbieders die in kleine teams werken en zich houden aan de gemaakte afspraken met de klant. Aanbieders die altijd overleg met de klant hebben als de vaste medewerker ziek is en er iemand anders moet komen, of wanneer de vaste medewerker op vakantie is. Er is dan overleg met de klant; zolang er een dialoog is met de klant kan deze ZIN wel degelijk slagen.

    En Veen; ik heb de oplossingen die je zou hebben gegeven niet hier gelezen vandaar nogmaals mijn vraag.

  • Berta zei:

    @Cabi.
    De afgesproken tijden waren niet onze wens. Alleen op de ochtenden dat mijn man op tijd weg moest werd daar meestal!! rekening mee gehouden. De verdere ochtenden kwamen ze variërend van 8 tot 10.30 uur. Er waren een paar verzorgsters bij waar mijn man zich niet veilig bij voelde. Hij was altijd erg bang dat die kwamen. En vooral als zij tegelijk kwamen. Ik heb dat aangegeven maar aangezien zij die ronde toebedeeld kregen moesten wij accepteren dat zij kwamen. Dit team bestond uit ongeveer 30 personen. Hierdoor moest ik heel vaak uitleggen hoe iets gedaan moest worden. Puur omdat men dus te weinig kwam.
    Ik hoop echt, dat wanneer alles in 2014 doorgevoerd gaat worden, dat jij gelijk hebt. En dat er dan inderdaad kleinere teams zijn. Dat de tijden dan goed te overleggen zijn. Wij pinnen niemand op de minuut vast maar een speling van 2 1/2 uur vind ik eerlijk gezegd wel heel erg groot. En omdat ik zelf ook met een spierziekte zit, waardoor ik op moet passen met vermoeidheid, was dat dus een groot probleem voor mij.

  • Suzanne zei:

    Ben dr stil van...en lichtelijk in paniek, das niet het ergste, mijn dochter voelt hetzelfde.
    "mama, wie komt mij 's ochtends uit bed helpen, wie komt mij douchen, wie helpt mij met naar het toilet gaan, wie helpt me aankleden ?? " Want jij moet weer een baan gaan zoeken he mama ? Mama komen deze mensen echt wel op tijd zodat ik op tijd op school ben ? Mama er komt toch geen vreemde meneer om mij te douchen ? Mama ik wil dit niet, ik ben er zo bang voor.
    Mama, als ik zoveel pijn heb, wie kan mij dan op school zetten of juist ophalen als het niet meer gaat ? Enz.enz.enz.
    Dit zijn de momenteel bijna dagelijkse vragen van mijn puber-dochter die een lichamelijke beperking heeft. En het ergste ??? Ik kan er nieteens een zinnig antwoord op geven, alleen dat ik inderdaad buiten de deur zal moeten gaan werken omdat het financieel niet meer haalbaar is. Ik ben niet in de luxe positie dat ik back-up voor haar heb in mijn omgeving. Dus bij deze : welke baas neemt mij aan onder de voorwaarde dat ik minimaal 3 dagen per week opgeroepen wordt door mijn kind ? (goh, was dat ook niet de reden dat ik noodgedwongen mijn baan heb opgezegd ???? ) Wij ontvangen echt geen torenhoge PGB, dat hoeft ook echt niet, het is mijn dochter en ik doe het met alle liefde. Maar straks is het niet meer haalbaar...en dan ? Komt mevrouw de staatsecretaris hier dan over de vloer ? Of meneer Rutte die het allemaal zo goed weet te regelen ? Ze realiseren zich niet hoeveel pijn ze de mensen met een beperking (op wat voor gebied dan ook) aandoen !!!!

  • pgb-er zei:

    IN DEN HAAG ZIJN ZE TE DOM VOOR WOORDEN

    ZE DENKEN NIET VERDER DAN HUN EIGEN WERELDVREEMDE TUNNELVISIE

    RUTTE HEEFT BOVENDIEN BELOOFD VOOR DE VERKIEZINGEN DAT HET PGB BLIJFT

    DAT IS AANTOONBAAR KIEZERBEDROG

    MOETEN WIJ HEM DAAR NIET OP AANKLAGEN

    .......??????????????????????????

  • pgb-er zei:

    PS
    DAT VAAK LIEFDELOOS EN ONGEINTRESSEERD GEPLUK VAN TALLOZE VREEMDEN

    AAN JE LIJF

    BAH VRESELIJK

  • zusreannieee zei:

    Lieve mensen,

    Wat een berichten allemaal met zoveel aan waarheid zo als het is!!
    Hoe kan een thuiszorginstelling alle aanvragen aan?
    Is nu niet eens mogelijk.
    Wat ik veel lees tot enorme teleurstelling dat juist mensen vragen om de juiste zorg,juiste persoon enz.
    Moet toch niet kunnen een client met longklachten een rokende schoorsteen als hulpverlener,getverdemme.
    En ach de mevrouw die zoals ze aangeeft weer graag gezond mag worden maar wel door de juiste personen die zij zelf mag aanleveren!!!
    Oh,oh

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.