Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Een complimentje doet wonderen

2 Reacties

zonWe hebben per jaar een heleboel wereld- en nationale dagen. Een dag voor dit, een dag voor dat, soms zelfs een hele week of maand… het kan niet op! Moederdag, Vaderdag, Wereldaidsdag, Internationale Vrouwendag, Valentijnsdag, Vriendinnendag, Secretaressendag, en ga zo maar door. En nu onlangs ook de Nationale Complimentendag… elk jaar weer.

Moederdag… vroeger zei men dan: eigenlijk is elke dag Moederdag! Want ja, moeder, je kunt niet zonder, hè? Zo zorgzaam, lief, streng etc. Ik zeg: eigenlijk is het elke dag Complimentendag. Want wat blijkt? Een compliment krijgen maakt gelukkig, en een compliment geven ook! Win-win, voor iedereen! Ieder mens heeft behoefte aan een schouderklopje, zo nu een dan. Ook een knuffel wil goed helpen, maar knuffelen op het werk kan natuurlijk niet zomaar meer. Voor je het weet zit je op een verkeerd spoor!

Als de baas of chef je een complimentje geeft over je werk, geeft dat een heel voldaan gevoel. Het zou zelfs beter werken dan een bonus, die maar korte tijd zou voldoen. Nou wil ik daar wel een vraagteken bij plaatsen, volgens mij ligt dat aan de omvang van de bonus en hoe hard je de centen nodig hebt. Maar goed, het doet de mens in elk geval goed. En een zich voldaan voelende werknemer is een blije werknemer en een blije werknemer levert beter werk – en dat levert dan weer een complimentje op!

Er is zelfs een hele riedel aan suggesties hoe je complimentjes uitdeelt. Deskundigen hebben zich daarover gebogen. Waar buigen die zich al niet over? Zo moet je geen stereotype complimenten geven. Huh? Bijvoorbeeld bij een vrouw er zonder meer van uitgaan dat ze zorgzaam is… aha! De keiharde business woman zit daar niet op te wachten!

Geef een compliment waar anderen bij zijn, De impact is groter dan wanneer je in een een-op-een gesprek een compliment geeft. Bovendien motiveert het anderen, want die willen ook wel eens geprezen worden. Maar, zo waarschuwen de deskundigen, alleen terechte complimentjes uitdelen, anders is het niet eerlijk tegenover de anderen op de werkvloer.

En ook, let daar goed op, alleen complimenteren als het ook echt gemeend is. Oprecht en gemeend en weloverwogen. Ai, hoe spontaan komt zo’n complimentje er dan nog uit? Het zal toch niet de bedoeling zijn de complimentjes van tevoren uit te werken en die dan vervolgens op de agenda van de werkgroep te zetten? Agendapunt 8: het tweewekelijkse complimentje, vandaag voor… Dikke nee!

Als iedereen regelmatig een terecht complimentje krijgt waar ook (een paar) anderen bij zijn, voelt iedereen zich voldaan en tevreden en worden mensen minder snel ziek. Want wie zich gewaardeerd voelt, meldt zich niet gauw ziek. Daar zijn dus economische winsten te behalen, voor elke instelling, organisatie, elk bedrijf, groot of klein.

Wedden dat het UWV en de zorgverzekeraars straks het geven van complimentjes verplicht gaan stellen?

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.

2 Reacties »

  • Theo de Ree zei:

    Misschien zitten er mensen thuis die gewoon helemaal geen zin hebben om te werken. Die hebben ook steun nodig. Al dat gedwongen werk en dat je er dan zgn bijhoord bullshit! Hou eens op met die gedwongen werkboel. Ik ben blij met 60 jaar dat het niet meer hoeft, het is geen vetpot maar ik ben vrij! Beste groeten, Thei

  • Kees zei:

    Wie kan werken moet werken, alle beetjes helpen. Geld is idd niet alles maar als je niet wilt werken, moet je de hand ophouden om toch te kunnen overleven van het zuurverdiende geld van anderen. De tijd dat men ¨naar de baas moest´ is verleden tijd. Met een PC kun je tegenwoordig ook jou geld verdienen.