1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

De traagheid van Jeugdzorg

10 Reacties

Klok staat op 8 voor 12Van tijd komen verhalen naar buiten over de gevolgen van traagheid en wachtlijsten bij Jeugdzorg. Eén van die verhalen heeft betrekking op Jamie van 14 jaar met een autistische aandoening.

Zeven weken geleden misbruikte Jamie zijn vijfjarige buurjongetje Kylian. Aanvankelijk was de moeder van de laatste woedend maar nu zij heeft ontdekt hoeveel moeite het kost Jamie de juiste begeleiding te laten krijgen, staat zij schouder aan schouder met Jamie's moeder om verbetering van de situatie te bewerkstelligen. Jamie is wel bekend bij Jeugdzorg maar het lukt maar niet de juiste begeleiding te krijgen.

En terwijl het bon ton wordt om te zeggen dat jongeren om het minste of geringste begeleiding krijgen, blijkt steeds meer dat jongeren vaak lange tijd in de kou blijven staan. De ene keer is de wachtlijst de schuld, de andere keer het gebrek aan juiste begeleiding. Zo meldde zich laatst een moeder waarvan de dochter al een keer haar kamer in brand stak, waarna ze ook nog eens alle waardedocumenten van haar moeder stal. De dochter is nu voorlopig in een tehuis opgenomen maar als de vakantie aanbreekt "mag ze weer naar huis".  Moeder heeft daar voorlopig geen behoefte aan omdat ze niet zeker weet of de situatie is verbeterd.

Ongetwijfeld zullen de beperkingen die het kabinet in de zin heeft voor wat betreft de toekenning van een PGB geen gunstige uitwerking hebben op de situatie. Hoe moet het bijvoorbeeld met Jamie die zelfs op een school voor speciaal onderwijs niet te handhaven was? Op dit moment zit hij in een justitieel jongerencentrum waar er niets aan zijn aandoening wordt gedaan.

10 Reacties

  • jan mulder zei:

    Heel herkenbaar, vaak wordt bij tell-us het verzoek neergelegd voor spoed zorg begeleiidng en opvang, helaas door de traagheid van jeugdzorg bij het maken van een indicatie kunnen ouders van deze kinderen niet direct geholpen worden terwijl tell-us directe hulp kan aanbieden.

    En dan gebeurt er dus wat er met Jamie gebeurt gesloten plaatsing in een justieele inrichting, wat wettelijk verboden is daar er een psychiatrisch probleem bij komt naast de ernstige gedrag problemen. Het is eerder gezegd als jeugdzorg zijn werk zou doen volgens de internationale wetgeving(kind en jeugd) moet het de best mogelijke zorg aanbieden mogelijk ook al is dat buiten de reguliere zorg instellingen dan zou het niet meer nodig zijn dat deze jongeren gedwongen gesloten geplaatst worden

  • Klaas Steendam zei:

    Wat verwacht men nu, met al de bezuinigingen van de laatste jaren dat er in de jeugdzorg, maar hetzelfde geldt ook voor de gezonheids-en geestelijke gezondheidszorg, dezelfde accurate zorg en begeleiding geboden kan worden?? Natuurlijk op burocratie kan er bezuinigd worden maar dat mag niet en nooit ten koste gaan van practische hulp.
    En dat gaat nu gebeuren, er wordt maar gesneden, geschaafd en uitgehold en nu denken de 'bedenkers'ook nog dat men dezelfde verantwoorde zorg kan bieden als voor de kortingen.
    Politiek wordtr wakker en anders kom eens langer in de praktijk, dan een bezoekje van een paar uur. Het is een schande wat er nu gebeurd, en dan ook nog alle verantwoordelijkheden verschuiven naar betrokkenen samen met verzorgenden en mantelzorgers, ik ga ervan over mij nek zo langzamer hand.
    Deze bezuinigning werken misschien voor de korte termijn maar op een termijn van een jaar of langer kosten ze het veel voudige voor de betrokkenen, hun directe omgevening maar ook zeer zeker de maatschappij aan geldt.
    Bezuiniging okay maar dan verantwoord en niet meer in de zorg (in de brede zin van her woord).

  • Roland zei:

    Het is echt enorm schokkend om te zien en mee te maken, dat jongeren verdwijnen in gevangenissen of huizen van bewaring waar ze echt niet thuis horen, tussen harde criminelen worden deze kinderen geplaatst, een slechtere leerschool kunnen ze niet krijgen. Beinvloedbaar als deze jongeren zijn krijgen ze hier een keiharde leerschool, Ja een leerschool in verdere criminaliteit. Als hulpverlener schaam ik me dood om ouders te moeten verwijzen naar een bajes....Ja daar zit uw kind.Jeugdzorg is op vrijdag na 15.00 uur niet meer bereikbaar. Ik werk me de kolere om ze op het pad te houden, dag in dag uit ben ik op straat, verzamel oude mobieltjes van familie, vrienden, kennissen zodat ze me kunner bereiken, mijn huis staat voor ze open voor een warm bord eten, een douche en hun kleren wassen, ik weet dat ik het vanuit mijn functie niet mag.maar wat moet ik dan? ze op straat laten staan? Tegen ze zeggen.Nee hoor de politiek wil jullie niet?. Wat hebben ze te maken met politiek? t zijn mijn kids, verschopt, letterlijk verneukt door hun ouders of nog erger, geslagen, gebruikt, mishandelt en dan moet ik mijn deur dichtdoen? mijn ogen sluiten en naar huis gaan?. Geen enkelehulpverlener met een hart in zijn donder kan dat, dus ik ook niet!

    VVD,CDA, PVV wordt ff wakker.pak van mij maar wat vakantiedagen af maar stop het in naam van een jongen die in bethlehem geboren werd in jeugdzorg.in godsnaam

  • Klaas Steendam zei:

    Ben het helemaal met Roland eens, voor ik in 1992 Mantelzorger werd van mijn vrouw, en dit tot op heden nog steeds mag doen, was ik werkzaam in de verslaafingszorg, er was toen ook een periodeals nu waarin gesneden werd op een onverantwoorde manier.
    Ook ik heb ons huis toen gebruikt als eerste opvan voor de jongeren die nergens meer welkom waren daardoor steeds meer ontspoord dreigden te geraken en steeds minder vertrouwen kregen in de 'maatschappij' met volwassenen die hen al van jongs af misleid, -bruikt en belazerd hadden.
    En dan vinden wij het raar dat dit jongeren wrden die in de volksmond opgroeid voor galg en rad, schande... schaamt u politiek.
    Het lijkt er zo langzamerhand vedacht veel op dat er voor de Mens die niet 'productief' is (op een manier zoals de economie dat verwacht) geen plaast meer is... dat doet mij denken aan een stuk geschiedenis waarvan ik tot de tweede generatie behoor.
    Ik vraag en bid dat de Nederlandse bevolking en de politiek in de Naam van de Ene, en /of van dat kind geboren in Bethlehen (als Roland zegt), WAKKER mag worden en deze uitholling van de maatschappij tegen gaat, MENSEN DIT LOOPT GRANDIOOS FOUT!!!!

  • joep zei:

    Zouden we gewoon niet moeten zeggen wat we moeten zeggen, is het niet zo dat wat ons nu bestuurt het zelfde doet als de NSDAP alleen dan nu wat populistischer het zijn nu de moslims toen waren het de joden, de zigeuners, de niet volmaakte arische mens, geandicapten. De zwakkere in de maatschappij worden aangepakt en verder compleet kansloos gemaakt.

    Zien we dan niet wat dit clubje van dit moment PVV, CDA, VVD aan het doen zijn, Straks geen wajong meer want die moeten gewoon maar in nde arbeidsmarkt dat KUNNEN zij niet, ook de werkgevers zitten niet op ze te wachten omdat deze mensen nu eenmaal heel veel begeleiding nodig hebben daar is geen tijd voor. kijk liever hoe je de sociale werkplaatsen productiever kan maken met hoogwaardigere producten.

  • Petra zei:

    Wat ik niet begrijp is waarom hier Jeugdzorg genoemd wordt een jongen met een autisme stoornis hoort toch begeleiding te krijgen vanuit de psychiatrie. Ik denk ook niet dat Jeugdzorg is toegerust voor dit soort clienten, daar hebben ze simpelweg de kennis en ervaring niet voor.

  • joep zei:

    Hallo petra

    jeugdzorg is wel de organisatie die de zorgindicaties moet afgeven voor alle jongeren met of zonder psychiatrie en dat zij daar de ballen verstand van hebben ben ik wel met je eens

  • Simone zei:

    Aangezien ik deze week een positieve beschikking heb ontvangen van jeugdzorg, ben ik deze dag weer eben blij, voel ik mijzelf maar zeker ook mijn kind weer even serieus genomen. Ok, ik heb me in de schulden moeten steken en bijna vier maanden in spanning moeten zitten of het erdoor zou komen maar dan heb je ook wat........ Ik heb begrepen dat de pgb volgend jaar omgezet gaat worden naar zorg in natura zodat er wel zorg blijft maar dan in een andere vorm..... De pgb van mijn andere kind loopt tot september dus ik ga de aanvraag deze maand nog versturen.....En tegen de heren in den haag kan ik zeggen dat ze. wat mij betreft snel een andere baan mogen gaan zoeken. Groetjes en succes allemaal!

  • Roland zei:

    Jeugdzorg.......een diepe zucht, zoals joep al zei moeten ze de indicatie afgeven voor jongeren, Jeugdzorg is in mijn ogen een organisatie die vooral geleid en bedreven word door een stel totaal onwetende mensen die vanuit een financieel oogpunt in stand wordt gehouden door een stelletje goedbedoelende mensen die zelf de regels niet kennen. Die ze nota bene zelf maken, wanhopig verstrikt en verstikt door hun eigen regels zien ze zelf door de bomen het bos niet meer, sterker nog ze zien niet eens het bos, laat staan dat ze een boom herkennen.

    Ik heb diep respect voor mensen als Klaas die gewoon zorg verlenen aan hun vrouw, vader, broer of zus. Ik doe dat aan mijn jongens en dat is nou precies waar de politiek op rekent, ZE DOEN HET TOCH WEL!

    want ja het is waar ik laat mijn jongens niet in de steek, een z-verpleegkundige laat haar clienten niet in bed liggen, Klaas verzorgt zijn vrouw wel en tante Toos kookt wel voor haar zieke buurvrouw.

    En dat is precies waar Dominee Donner op rekent, die zorglui hebben een goed hart, ze doen het toch wel............en tis waar we doen het, elke dag weer....nog wel, maar hoe lang nog?

  • diane zei:

    hallo beste allemaal ,ik ben dus de moeder van kleine kylian het slachtoffertje,ik heb al jullie reacties even gelezen en zo zien we toch steeds weer deze diepgaande problemen naar voren komen ,nu wij in de media zijn ,gaan ze elkaar de schuld geven wat ik zelf vind is het feit dat de meeste schade door bezuinigingen komen dit betreft meer instellingen dan alleen de jeugdzorg maar uit eindelijk kom je daar terecht en wordt je van het ene kastje naar het andere kastje van de muur gestuurd,je kan nergens terecht met je kind sommige worden weleens opgenomen maar komen uit eindelijk weer thuis terwijl alles bij alle hulp instanties bekend is,ze creeeren zelf verschrikkelijke monsters door dit te doen,en er schort nog veel meer want niet alleen kinderen met een stoornis maar dit raakt ook de oudere en zieke mensen van onze maatschappij en maar bezuinigen degene die ons hulp moeten geven weten niet eens hoe zwaar het is om voor zulke kindjes te moeten zorgen ,mijn zoontje telt voor 10,dat is zwaar heeft daarnaast buien van la tourette heeft o.d.d en adhd ,ook de mensen met een zieke partner hebben het mega zwaar,maar worden ook aan hun lot over gelaten ,oudere mensen enz enz wat een maatschappij he ,gewoon geld geven aan rampen in het buitenland om een goede naam te behouden en hier op onze eigen mensen bezuinigen gewoon schandalig!!!hoge heren ga een op je fiets (als je die al hebt) naar je werk laat die vette bmw of lexus weg,wat sommige verdienen in een jaar zal ik in mijn hele leven nog niet hebben .bezuinig maar eens op wat je zelf hebt daar,en steun onze kinderen zieke en oudere die hebben hulp nodig!!!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.