1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Bezuiniging op thuiszorg per gemeente verschillend

15 Reacties

8700747421_944ff84bfe_b Foto: Flickr/Benjamin Reay (CC)

De voorgenomen bezuinigingen op huishoudelijke hulp worden in elke gemeente anders aangepakt. Waar in Rotterdam cliënten het met veel minder uren hulp moeten doen, wordt in Eindhoven de eigen bijdrage al verhoogd. Amsterdam gaat het aantal rechthebbenden verminderen waardoor een grote groep mensen wordt uitgesloten van een door de gemeente gefinancierde thuishulp.

In 2015 wil het kabinet 40 procent bezuinigen op huishoudelijke hulp. Veel gemeenten hebben hier op hun eigen manier op geanticipeerd. Volgens schatting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de helft van de gemeenten al bezig met de voorbereidingen.

Rotterdam is vorig jaar al begonnen met een grootscheepse reorganisatie, met een kwart minder budget. Ouderen krijgen daar aanzienlijk minder uren thuishulp. Ook zijn zij de bekende gezichten kwijt die altijd bij hen kwamen schoonmaken, koffie drinken of bij andere dingen hielpen. Er wordt efficiënter gewerkt, maar dit gaat wel ten koste van het sociale aspect van de thuiszorg.

In Amsterdam zullen per 2015 alleen nog ouderen boven de 85 en mensen met ernstige psychische problemen automatisch aanspraak op hulp maken. De rest krijgt eerst te maken met het wijkzorgteam en/of de wijkverpleegkundige. Die bepaalt of de ondersteuning niet door de cliënt zelf betaald kan worden of door vrijwilligers en/of mantelzorg geregeld kan worden.

Gemeenten mogen van de rechter niet selecteren op inkomen. Veel gemeenten zouden te ‘rijke’ inwoners zelf willen laten betalen voor hun thuiszorg. Op dit vlak is inkomenspolitiek echter niet toegestaan. De meeste gemeenten vallen terug op bezuiniging op de uurtarieven voor thuiszorgorganisaties. Dit betekent dat thuishulpen een stuk minder gaan verdienen en zelfs hun baan kunnen verliezen.

15 Reacties

 • G.Wehkamp zei:

  Volgens mij hebben die wijkzorgteams niets te maken met het inkomen van betrokkenen. Onder wie vallen die wijkzorgteams eigenlijk?
  Wie is er straks aansprakelijk voor de bloopers van de wijkzorgteams?
  Mijn advies: Niet binnenlaten voordat dit geregeld is.

  Overigens: Gemeentes proberen ook te bezuinigen door de eigen bijdrage per uur te verhogen, zodat je eerder aan je maximum eigen bijdrage toekomt.

 • jjjdvk zei:

  Door de overheid wordt er opgelegd dat ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking steeds langer thuis moeten blijven en geen aanspraak meer kunnen maken op een instelling o.i.d. het wordt ze alleen steeds meer onmogelijk gemaakt om überhaupt thuis te blijven !

 • A.J.Postma zei:

  Hier gaan "slachtoffers" vallen...de sociale functie van thuiszorg is juist zo belangrijk want zij hebben ook een controlerende functie, daar waar de mantelzorgers niet aanwezig kunnen zijn, kunnen thuiszorgers behalve hun zorgtaak ook een "signalerende" functie hebben. Ook ligt vervuiling bij uitblijven van huishoudelijke hulp op de loer! Mantelzorgers hebben, als ze er al zijn, meestal al héél wat te doen en regelen, moeten zij daarnaast óók nog schoonmaken dan is de kans groot dat zij overvraagd worden en uitvallen...

 • Kees zei:

  Ik snap werkelijk niet dat er niemand eerder doorhad dat dit zou gebeuren. Al jaren mag de WMO per gemeente zelfstandig ingevuld worden en al net zolang zijn er verschillen tussen (buur)gemeentes, wat bij de ene wel kan is bij de nadere niet mogelijk. Ook al jaren verdwijnt er geld en/of wordt voor andere doeleinden uitgegeven omdat het niet juist is 'geoormerkt'. Ik snap dan ook niet dat niemand daar eerder op gereageerd heeft omdat dit voor mijn gevoel in strijd is met artikel 1 van de grondwet.

  "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

  Hieronder valt volgens mij ook afkomst cq domicilie, woonplaats.
  Ergo de decentralisatie die de overheid heeft ingezet werkt bij gelijke gevallen verschillen in de hand en is dus in strijd met de grond wet !

  Ben ik nu de enige die dat ziet? Of wil hier niemand iets aan doen?

  http://www.art1.nl/artikel/1198-artikel_1_van_de_grondwet

 • Ad zei:

  Beste Kees,
  Deze situatie is bij allerlei organisaties, instellingen en belangenverenigingen bekend.! Alleen moet je inzien dat we in het "Polderlandje" wonen, waarin alle hiervoor genoemde belanghebbenden en hun bestuurders op eilandjes zitten. Iedereen kijkt naar elkaar en verwacht dat de andere "iets" onderneemt. Als er dan iets opgelegd wordt of de gemeenten krijgen de "vrijheid" in hun beleid, dan zijn de bezuinigingen gauw gerealiseerd.!!
  Ik volg met regelmaat de 2e kamer commissie over de WMO,AWBZ, WlZ, enz. Veel leden zitten te twitteren en "zijn er niet bij". Ik heb enkele een ervaringsdeskundige mail met enkele duidelijke kwesties gestuurd. Wat denk je.? Dan krijg ik een reactie van "Ik doe mijn best" of ik krijg alleen een ontvangstbevestiging.
  Als oudere, zieke of gehandicapte tel je in dit land alleen mee als stemvee. Let op mijn woorden: Dit Rijks-, en gemeentebeleid gaat straks inderdaad slachtoffers opleveren.
  Indien dat gaat gebeuren en mocht dan blijken dat o.m. het beleid de oorzaak zou zijn dan is m.i. een rechtszaak tegen de Staat en/of de gemeente wegens dood door schuld, respectievelijk nalatigheid of weigeren van zorgplicht aan een Staatsburger de enigste weg. Dat zou bv dan door de vakbond kunnen gedaan maar die gaan dan weer daar hun vingers niet aan branden.
  En zo blijft iedereen naar elkaar kijken en slaapt men verder....

 • j.f.hiemstra zei:

  De genocide op onze ouderen is begonnen.

 • Desiree Schouw zei:

  Ik woon in Gouda en heb bericht gekregen dat mijn budget voor huishoudelijke hulp per 22 maart met 30% gekort wordt en dat bovendien iedereen voor het eind van het jaar opnieuw geïndiceerd gaat worden (bij de vorige indicatieronde was ik overigens ook al 25% kwijtgeraakt zonder dat mijn hulpvraag was verminderd). Het is dus nog maar de vraag of ik in 2015 nog huishoudelijke hulp zal ontvangen en zo ja, wat er dan nog zal overblijven. Prettig, al die onzekerheid ; prettig, die toenemende afhankelijkheid van de mensen om je heen. MAAR NIET HEUS!(Mijn kleine kring van mantelzorgers is al zwaar overbelast). Ik ben geen oudere, pas 44 en alleenwonend, maar met een vrij ernstige beperking, terwijl ik nog wel mijn best doe om 50% te werken. Word ik straks gedwongen te stoppen met werken omdat er geen hulp meer is? Een uitkering is er dan ook al niet meer. Wel heel wat minder poetsen in een kartonnen doos! (Ik probeer het netjes te houden).

 • Robbie zei:

  Laat eerst lachende Rutte en consorten maar bezuinigen. Goede hulp is een recht voor iedereen. Degene die nu,van ons geld,aan de touwtjes trekken moeten eerst zelf,en hun naasten,maar hulpbehoevend worden. Dan moeten bij hun maar wijkteams in hun villas komen. Er is maar 1 ding wat helpt ;grote schoonmaak in Den Haag.Weg met alle zakkenvullers !!!

 • eva zei:

  Triest dat een oude dame van bijna 88 met allerlei moeilijke vragen opnieuw door de molen moet om haar 2u hulp per week te kunnen behouden. In haar geval sta ik paraat om het voor haar op te vangen, maar je zal er als oudere maar alleen voor staan... ik word daar angstig en droevig van. Het belooft weinig goeds. De kwetsbaarsten vallen als eersten buiten de boot.

 • eva zei:

  Tsja Kees, Robbie, niets nieuws onder de zon helaas. Natuurlijk wordt er al vanaf het begin van de nieuwe bezuinigingsrondes steen en been over geklaagd, maar ja, ouderen, zieken en gehandicapten vormen geen groep die met wilde stakingen gewicht in de schaal kunnen leggen. En als de thuiszorgers het doen is de support ook minimaal, helaas. Maar eveneens helaas zijn er ook slimmeriken die door de jaren heen een team om zich heen hebben verzameld dat níét heel hard nodig is maar de betalers wel een ton per jaar kosten omdat er 8u per dag hulp is terwijl 5u ook volstaat terwijl een ander, en ik heb het meegemaakt, als terminale kankerpatiënt met 1u hulp per dag wordt afgescheept. In totaal dus: fysieke verzorging, boodschappen, koken en huishouding. Leg mij het maar uit. Helaas zijn de moeders van onze politici allemaal goed gedekt want geen enkel kind zou dit minder gefortuneerde ouders aandoen, toch? De regering heeft toch ook recentelijk de armoedecijfers van het CPB onder de tafel geprobeerd te schoffelen? Ik zou bijna zeggen: Zet moeder Rutte maar een maandje op water en brood en een vieze luier... :(

 • Greetsche zei:

  Ik word hierzo moedeloos van.Waar is de menselijkheid gebleven in de politiek?

 • Mars zei:

  Veel gemeentes hebben kortingen in de WMO toegepast moeders moest een uur inleveren de druk op de hulpverleners wordt groter gedeelte te danken aan hun zelf, om er wedstrijden zijn gehouden wie het vlugst was en die kon een fiets winnen. Daar heeft men een gemiddelde van genomen en de tijd ingekort de hulpverlener is er zelf ingestonken. Je ziet deze tendens door veel gemeentes door getrokken worden en wat PGB betreft zijn de indicatie aan bedragen gekoppeld zodat je benodigde zorg niet meer kunt inkopen, het is nu al zo ver dat ik naar een instelling moet gaan kijken om de benodigde zorg te krijgen. Maar dat betekend voor mij en veel autisten meer en meer isolement. Maar dat gebeurd ook al als we onze ouders naar een bejaarden/verzorgingshuis brengen, dan word er snel gedacht daar zitten ze wel goed. Maar veel worden niet opgenomen in een groep en pesterijen dus trekken zich terug op hun eigen kamer zittend op een stoel, de eenzaamheid slaat steeds meer toe, ook de druk die op ons wordt neergelegd. We moeten de mensen huiselijkheid terug geven door niet alles af te nemen laat ze doen wat ze kunnen gezamenlijk koken met begeleiding indien nodig is hou ze actief. Oud worden en tot een stoel veroordeeld worden is ook niets en dat geld voor alle mensen die op zorg thuis zijn aangewezen. Alleen men denkt aan thuis acter de garaniums er is ook zo iets als sociaal en creatief actief zijn, en iedere mens is anders dus moet het een pakket zijn die net als een jas past bij die individu. Maar als geen budget garantie hebt moet je inleveren en dat maakt het leven er niet leuk maar ondragelijk op. Iemand in een tehuis lopen de kosten op vanaf 600€. Als je de mensen in woonvorm

 • Mars zei:

  Woonvormen plaats met een bezig houd doel zodat ieder na vermogen wat kan bij dragen. Het is algemeen bekend dat het eten van maaltijd voorzieningen niet al te smakelijk zijn. Zodat mensen minder gaan eten Endstra leid tot hongeroedeem zelf ondervonden om veel maaltijden niet meer van deze tijd zijn. Pannestoelen en courgette en verschillende kruide nooit van gehoord alles moet tot de milligram worden afgewogen wat het eten altijd hetzelfde smaakt. Dat doe je thuis niet en het is een leuke en gezamenlijke activiteit

 • Mars zei:

  Nauw ik heb met Rutte getwittert helaas hij begrijpt niet dat zijn bezuiniging op de duur kosten verhogend zijn. Volgend jaar mag men niet meer over dePGB gelden beschikken en worden de betalingen door het SVB gedaan. Veel mensen zoals ik leiden en leven in armoe. Hoe moet het verder in dit leven bericht worden dat je fraudeerd omdat je een PGB hebt staat nog niet in de verhouding wat de zorginstellingen frauderen die bedragen zijn veel hoger. Maar dat wordt onder de tafel geveegd al je zorg hebt zeggen we declareren niet alles maar dat is niet zo ik zag zorg verdwijnen waar ik recht op had. De goede moeten onder de slechte leiden en als je zoals ik chronische ziek bent en net als velen lotgenoten buiten de maatschappelijk belang staat word er voor je besloten velen van ons hebben in de afgelopen jaren geen inflatie corectie gehad en lopen ruim 47% achter op inkomen eerst waren mijn wekelijkse voedsel kosten 27,50 € en nu 37,50 € ik weet niet meer hoe ik rond moet komen. Maar we hebben geen maatschappelijk belang dus geen bal politiek of wat anders in het regeringsbeleid of gemeente in te brengen omdat we geen waarde voor deze maatschappij hebben maar wel werkgelegenheid verschaffen. Moeten we toch nog verstopt worden, zelf de PVDA heeft laten besluiten dat per 1 juli het recht van onderdak vervalt

 • j.f.hiemstra zei:

  Gister een herindicatie gehad van de WMO Amsterdam....de dame aan de telefoon was nauwelijks te verstaan.....toen ik verwees naar een al 25 jaar bestaand dossier was mevrouw niet geïnteresseerd om daar even in te kijken....ik heb een opname gemaakt van het gesprek en het zorgteam uit de buurt ingeschakeld.
  Het wordt me toch te gek dat een onverstaanbare dame diagnoses gaat stellen door de telefoon.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.