Babymeisjes van nu worden gemakkelijk 100 jaar
'Forever Young’ zullen ze niet zijn maar het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft berekend dat de helft van de nu geboren meisjes meer dan 100 jaar oud zal worden. Van de jongens - het zwakke geslacht, demografisch gezien – is dat een derde. De gemiddelde leeftijd van pasgeboren meisjes wordt volgens het NIDI 96 jaar, die van net geboren jongetjes 92 jaar.
Nou, daar valt wel iets voor te zeggen, 96 jaar worden… Tenminste, als dat enigszins in goede gezondheid mag gebeuren. Voor de mannen 92 jaar, ook niks mis mee. In redelijk goede gezondheid dan. Wedden dat de pensioenleeftijd tegen die tijd al lang op 75 jaar staat? Zonder slag of stoot, en zonder kabinetscrisis of –valpartij?
Zeldzaam
Een honderdjarige is nu nog vrij zeldzaam: minder dan 1 procent van de mensen die een eeuw geleden werden geboren, leeft nog. De burgemeester komt bij hen op bezoek op hun honderdste verjaardag en het hele bejaardenhuis viert feest – ze wonen meestal niet meer zelfstandig.
En wat zeggen de zeer oude mensen van nu? Oud worden is niet per se leuk hoor, je verliest al je vrienden en familie om je heen, het is heel eenzaam… Dat zeiden 60-plussers dertig, veertig jaar geleden ook. Maar nu kunnen vrouwen wel 89 jaar worden, dus een aantal van hun vriendinnen misschien ook wel. En mannen halen gemiddeld de 79, evenals hun vrienden of familieleden.
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) laat ons nog steeds maar 83 en 79 worden, zo blijkt uit cijfers van verleden jaar. Volgens het NIDI is die prognose een onderschatting, omdat het CBS prognoses tot 2060 maakt – toch ook al een heel eind de eeuw in. Maar, zegt het NIDI, daarmee wordt alleen de levensverwachting voorspeld van mensen die geboren zijn vóór 1960.
Zuigelingen
Het NIDI rekent ook alle zuigelingen die bij wijze van spreken gisteren zijn geboren, mee. En houdt ook rekening met welvaartsziekten zoals obesitas. Daarmee kun je overigens ook best oud worden, zij het niet zo frank en vrij als je wel zou willen. Obesitas leidt tot zieke mensen, maar brengt de levensverwachting volgens het NIDI niet omlaag.
Het mag duidelijk zijn dat een hoge(re) leeftijdsverwachting consequenties heeft voor de maatschappij en leidt tot problemen waarmee we nu ook al worstelen: AOW-leeftijd; pensioenuitkering, gezondheidszorg in het algemeen, ouderenzorg in het bijzonder; solidariteit… Daar tut de politiek al vijftien tot twintig jaar mee. Echte oplossingen of een echte visie zijn er nog niet, na al dat gedebatteer. Moeten we wachten op de zuigelingen van nu voordat er eindelijk iets zinnigs uit de bus komt? Velen van hen worden immers 100+...
Ik geloof het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) eerder met gemiddeld 83 en 79 worden dan het NIDI. Sterker nog; door slechte leef en voedingsgewoonten mogen komende generaties blij zijn wanneer ze gemiddeld onze leeftijd nog halen. En dat is ook mooi genoeg.