Alternatief voor ZIN en PGB in wording
Er is mogelijk een alternatief voor PGB of ZIN: een systeem dat de vrijheid van de client vergroot en voor bijna iedereen toegankelijk is. De voorlopige benaming is "persoonsvolgende bekostiging".
Dit systeem kan leiden tot meer besturing van de zorg door de cliënt zelf. Het gaat erom dat deze een keuze doet voor wat betreft de organisatie die hem of haar zorg gaat verlenen. De benodigde gelden volgen de cliënt langs die weg. Een proef daarmee is gedaan in Drenthe maar is ook heel goed landelijk toepasbaar. Daarom deden ook tal van landelijke landelijke organisaties aan de proef mee.
De kracht van het project zit hem in de keuzevrijheid van de cliënt. Niet het CIZmaar de cliënt zelf oekt de zorgaanbieder uit. Mocht deze na verloop van tijd in de ogen van de cliënt niet meer voldoen, dan kan er een "verhuizing" plaatshebben. Het benodigde budget verhuist dan mee. Ten opzichte van het PGB is het grote voordeel dat de cliënt geen administratie meer hoeft bij te houden en ook niet formeel werkgever wordt. Juist die positie van werkgever kost erg veel PGB-houders nogal wat hoofdbrekens.
Het nieuwe concept is nog lang niet ideaal maar de basisgedachte kan heel vruchtbaar zijn. De proef in Drenthe verdient dan ook nadere bestudering en bijsturing. " De praktijk blijft weerbarstig", zeggen de initiatiefnemers. Feit blijft dat het vrijwel onmogelijk zal blijken een "ideaal" systeem te ontwikkelen.
Waardeloos idee.
Weg is mijn keuze, weer terug naar instellingen dus.
Of mag ik ZZP ers in dienst houden?
Ik heb van alle negetieve veranderingen mijn buik meer dan vol.
"Feit blijft dat het vrijwel onmogelijk zal blijken een “ideaal” systeem te ontwikkelen."
Weet je wat er allemaal "fout" gaat in dit land, v.w.b. het zorgbeleid.?
Naar mijn bescheiden mening zijn er veel te veel "beroeps deskundigen", dus bedoel ik niet de "ervaringsdeskundigen", die denken "het te weten"....
Daarom is er ook geen "ideaal" systeem te ontwikkelen.
Op dit moment lijkt het beleid er toe te neigen naar "allemaal het verzorgingshuis in"..met alle negatieve gevolgen op allerlei gebied van dien...
Ik zou het PGB niet meer willen missen want zo kan ik de juite op maat gerichte zorg via de door mijgekozen verzorgers inkopen en heb daarom maar één gedachte: "O God, laat dit kabinet spoedig ter ziele gaan en vervangen worden door een meer realistisch kabinet wat de noden en waarden van de bevolking in haar merites kan inschatten.
Ik hoop dat dit kabinet NIET de meerderheid in de Eerste kamer gaat krijgen want dan zijn de rapen helemaal gaar voor de ouderen, zieken en gehandicapten. Dus mijn advies: ga naar de site van Per Saldo (ww.pgb.nl) en teken de petitie....
groet,
Ad.
Persoonsvolgende bekostiging draagt bij aan de empowerment van zorgvragers18-04-2011 10:48 door I. Wichink Kruit Persoonsvolgende bekostiging moet leiden tot meer sturingskracht van mensen zelf. Hiervoor is met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport in de provincie Drenthe in 2009 een experiment gestart met alle betrokken partijen uit de gehandicaptenzorg. Het project is maandag 18 april afgerond met een bijeenkomst waar de resultaten werden gepresenteerd. Belangrijkste conclusie: de basisgedachte van de Persoonvolgende bekostiging is goed. Alleen de praktijk blijkt weerbarstig.
Bijlagen
Eindrapport PVB Drenth...Flyer PVB Drenthe De I...De empowerment en de betrokkenheid van clienten bij het maken van keuzen wordt verhoogd door meer in te spelen op keuzemomenten die aansluiten bij levensfases. Daarnaast moet er meer differentiatie en innovatie in het zorgaanbod geboden worden.
Project
De essentie van persoonsvolgende bekostiging is dat het geld de cliënt volgt naar de instelling van zijn keuze. Dit leidt tot meer sturingskracht van mensen zelf. Zij krijgen meer mogelijkheden om hun voorkeuren duidelijk te maken en hun specifieke zorgvragen beantwoord te krijgen Deze uitgangspunten lagen ten grondslag aan het project Persoonvolgende Bekostiging Drenthe. In dit project werkten alle ketenpartners* in de gehandicaptenzorg in de provincie Drenthe samen. Doel van het project was om een nieuwe werkwijze in de praktijk uit te proberen. Het project liep van 1 september 2009 tot 31 december 2010.
Conclusies
De volgende conclusies konden worden getrokken uit het project:
•Ouders en verwanten hebben een grote invloed op de keuze van zorgvragers.
•Als eenmaal een keuze is gemaakt, lijkt opnieuw kiezen niet meer aan de orde.
•Aanbieden van keuze-informatie moet aansluiten bij de behoefte van de zorgvrager.
•Marktwerking staat cliëntkeuze in de weg.
•Samenwerking vergroot cliëntkeuze.
Naar aanleiding van de conclusies uit het experiment wordt door de betrokken partijen gedacht over de ontwikkeling van een nieuwe samenwerkingvorm: De Intree. Hierover leest u meer in de bijlage.
Eindbijeenkomst in Spier
De ervaringen opgedaan bij dit project in Drenthe kunnen worden gebruikt bij de landelijke invoering van persoonsvolgende bekostiging. Vandaag werd in Spier (Drenthe) het project afgesloten met een bijeenkomst, waarbij de resultaten werden gepresenteerd en het rapport werd aangeboden aan Marcelis Boereboom, DG Langdurige Zorg. De veldpartijen in Drenthe gaan nu zelf verder met het vormgeven van de samenwerking.
Aan het project werkten mee
•CG-raad
•Van Boeijen
•Promens Care
•De Trans
•Mee Drenthe
•Zorgbelang Drenthe
•Zorgkantoor Drenth
•CIZ Noord Oost Nederland
•VGN
Artikel gevonden op VG.
Mijn vraag blijft, kan ik mijn buurvrouw nog inhuren?
Of moet ik echt naar instellingen toe want dan is mijn zogenaamde vrijheid een wassen neus....
Ik wil echt graag vrijheid in mijn vraag naar hulp.
Voor mij is dat het aller belangrijkst, vrijheid.
Ik wil em kan mij niet aanpssen aan rgels die beslissen wanner en hoe ik geholpen ga worden.
Ik bepaal wanneer en hoe ik wil leven, eten, douche, slapen enz.
Niet de zorginstantie gaat dat voor mij bepalen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik vind dit echt waardeloooos! Ik heb al sinds de invoering een PGB en doe alles zelf, dus de uitbetalingen, verantwoordingen etc. Ik ben zelf, zelfstandig ondernemer, en moet er werkelijk niet aan denken dat ik straks mijn ZZPers moet ontslaan, die erg goed werk verichten, zichzelf regelmatig bijscholen en ga zo maar door. Om vervolgens van een organisatie afhankelijk te worden, de bestaande organisaties hebben aan mij al lang bewezen dat ze de zorg die ik nodig heb, helemaal niet kunen leveren. Ze werken vaak met ongeschoold, personeel en kunnen niemand leveren op de wisselende tijden dat ik zorg nodig heb. Ik heb een incomplete dwarslaesie, maar dat betekend in mijn geval zeer zeker niet dat ik het voor mij normale leven ga opgeven, omdat het zo lastig is voor de bestaande organisaties. Ik kan Den Haag nu al vertellen dat ik hiertegen in verzet zal treden, en ga procederen als dit nodig blijkt. Het is nl een schending van mijn recht als burger op een voor mij normaal leven, en dus ook een schending van het kunnen participeren.
Nu begrijp ik waarom Den Haag van het VN verdrag af wil.
C Kuit,
Zie het volgende:
Minister streeft naar bekrachtiging VN-Verdrag
27-04-2011
Minister Veldhuijzen van Zanten (VWS) zal zich inzetten voor de bekrachtiging van het VN-Verdrag voor mensen met een handicap. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn al in gang gezet. Dat heeft ze recentelijk laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Daarmee erkent de minister de mensenrechten van deze groep. Daar zijn we uiteraard erg blij mee”, aldus Ad Poppelaars, directeur van de CG-Raad.
Eind maart demonstreerden in Utrecht 1.300 mensen om de Nederlandse overheid te bewegen het verdrag waar te maken. Nederland ondertekende het VN-Verdrag vier jaar geleden, maar stelt de bekrachtiging ervan sindsdien uit. 99 landen hebben het verdrag al wel bekrachtigd.Als het VN-Verdrag bekrachtigd zou worden, komen mensen met een beperking sterker te staan. Ze kunnen dan veel beter hun recht afdwingen om aan de samenleving mee te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om werk, onderwijs en de toegankelijkheid van openbaar vervoer en gebouwen.
Gevolgen inventariseren
In de brief schrijft de minister dat ze momenteel alle consequenties van de bekrachtiging van het verdrag inventariseert. Daarvoor gaat ze in gesprek met het maatschappelijk middenveld. Over de uitkomsten daarvan zal ze de Tweede Kamer informeren.
Verder geeft ze aan dat de conceptwetsvoorstellen om de bekrachtiging mogelijk te maken, rond de zomer op de agenda van het kabinet komen te staan. Vervolgens kunnen onder meer niet gouvernementele organisaties (belangenorganisaties) reageren op de voorgenomen wetgeving. De planning is om de wetsvoorstellen in het najaar aan de ministerraad voor te leggen.
Klik hier voor de brief van het ministerie van VWS aan de Tweede Kamer. (pdf-bestand)
Meer over het VN-verdrag in Wij werken aan - Recht
Meer nieuws in de rechterkolom of op Actueel
http://www.cg-raad.nl/actueel/nieuwsberichten/index.php?we_objectID=1744
Het aanschaffen van een tweede JSF straaljager, een nieuwe missie naar Afghanistan zenden, de Grieken extra geld toestoppen enz. gaat allemaal "gemakkelijker" dan het VN verdag tekenen. Den Haag is gewoon bang voor de gevolgen dat gehandicapten nu eisen kunnen gaan stellen en dit verregaande politieke (lees=geldelijke) gevolgen voor de toekomstige begrotingen gaat krijgen.
Het is toch te belachelijk voor woorden dat 99 landen dit verdrag reeds hebben geratificeerd en dit !@#$%^land hiemee als laatste aankomt, als het nog gaat gebeuren want dat zie ik nog niet gebeuren. Eerst moet er nog flink geou**oerd worden in de politiek...zoals gebruikelijk in dit land...
De nederlandse regeringen zijn altijd flink in het wijzen met het vingertje naar andere landen als het daar naar de mening van Den Haag niet gaat zoals "ze" het vinden, maar als het om hun eigen ouderen, zieken en gehandicapte andgenoten gaat, zijn ze niet thuis.
Geld, ofwel bezuinigingen is het jargon en niet het welzijn of de toekomst van de landgenoten en m.n. de jongeren.Voor de ezuinigingen moet alles wijken, linksonm of rechtsom..
Wat dit beleid voor de toekomst betekend laat zich raden...
Hoe verhoudt dit plan zich met de voorgenomen overheveling van AWBZ taken naar de gemeente?
Vooral thuiswonenden hebben belang bij deze regeling en die worden straks in grote getale naar de gemeenten overgeheveld.
Dus: M.i. wordt dit straks afgeschaft op het moment, dat het net ingevoerd is.
Dus als ik het goed begrijp, gaat de zorg dan naar de organisaties. Zijn dan ineens de wachtlijsten bij de organisaties weg?
En hoe zit het met mensen, die alle organisaties al hebben geprobeerd, maar vanwege vaste regeltjes, vaste werkwijzes, wisselend personeel, van die organisaties voor een PGB hebben gekozen???
Ik vind dit een waardeloos voorstel!!!Ik hoop echt niet, dat dit ooit doorgaat, want dan zijn we weer bij af, met een PGB wordt toch ook de besturingskracht vergroot? De zorgvrager is met een PGB maximaal eigen baas, en weer niet afhankelijk van een organisatie.
Op het moment is iemand met ZIN ook vrij om te kiezen voor elke zorgaanbieder... Dat doet het CIZ niet!
Ik heb nog niet meegemaakt dat het CIZ de zorgaanbieder bepaalt.
Het CIZ indiceert alleen maar.
Het blijft wel merkwaardig dat het PGB minder moet maar dat je in dat geval wel van het AWBZ gebruik kunt maken. Of het geld nou uit het ene of het andere potje komt?
Hiermee krijgen instellingen een streepje voor. Hoezo vrijheid voor de cliënt?
laat dit toch niet waar zijn. mijn broer heeft onze zorg dag en nacht . hoe moet een instelling dit doen????? moet mijn broer straks gaan zwerven en zijn leefbaar leven opgeven, ik begrijp niets meer van deze regering. aan de ene kant wordt er met geld gesmeten en niet te vergeten aan dingen die het helemaal niet waard zijn en niet met 25.000 per jaar maar met miljoenen en miljoenen. de zakken worden goed gevuld voor de mensen met veel geld. lees de krant en je begrijpt er gewoon niets meer van. subsiedes voor prof.voetbal ook miljoenen. enz enz ga maar door. ik hou er mee op . ik hoop dat deze mensen uit de regering eens een jaar gaan zorgen dag en nacht voor mensen die dat zelf niet kunnen. en ook nvoor mensen met schizofrenie enz. enz. zouden zij dat kunnen ???????? ik denk van niet !!!!!
Ik hoop niet dat dit doorgaat en dat wij dan alleen nog maar met Thuiszorgorganisaties mogen werken. Mijn partner heeft op de wachtlijst voor de PGB gestaan en daardoor kregen wij een thuiszorgorganisatie over de vloer. Waardoor hij niet altijd op de afgesproken tijd geholpen kon worden. Elke keer weer anderen, dus weer uitleggen hoe iets gedaan moest worden. Dat men eigenlijk liever een passieve tillift hier in huis wou hebben in de plaats van de actieve stalift. Een goed stafunctie dus waarom een passieve lift? Nu wij hier met de hulp van het PGB 6 verschillende hulpverleensters in dienst hebben loopt hier alles gesmeerd. En keurig op tijd. En wij hebben gediplomeerde mensen in dienst. Van de thuiszorgorganisatie waren het VIGers en helpenden en vaak ook stagaires. Maar in ons team hebben wij 2 verpleegkundigen waarvan 1 HBOv verpleegkundige is. En de rest zijn allemaal VIGers.
Een voorstelling van de inhoud van gemeld artikel kan ik mij niet goed maken. Feit is wel dat er een leegte bestaat tussen gebruik van PGB of ZIN. Onze zoon kan ivm de gevolgen van zijn stoornissen niet thuis wonen omdat wij via PGB niet de goede en juiste hoeveelheid aan zorg en hulpverleners kunnen inhuren. Verder is het voor hem nodig dat hij zo weinig mogelijk verschillende personen om zich heen heeft omdat dit te spannend, onduidelijk en teveel is. Volgens PGB mag je werknemer maar 3 dagen in dienst zijn omdat je anders werkgever wordt en al 20% van je budget kwijt bent aan allerlei werkgeverslasten! Tevens moet het door de zgn. deskundigen dan blijkbaar ook nog toegestaan worden om je kind thuis te kunnen en mogen houden. De zorg en hulpverleners die wij hadden ingehuurd (juist omdat met ZIN je als ouders helemaal niets te zeggen hebt over de zrg en hulp aan je kind), wilden toch hun eigen visie opleggen. Wij wilden dit niet, gingen hier niet mee akkoord met als gevolg dat er over ons een AMK melding is gedaan, vervolgens de Raad voor de Kinderbescherming is ingeschakeld en deze, via Kinderrechter, gedaan heeft gekregen dat ons kind gedwongen uit huis i geplaatst en Onder Tozicht Staat. Weer overgeleverd aan de (medewerkers van) een instelling, voor de 5de keer, waar hij al een trauma van over heeft gehouden en waarom we hem dus thuis de zorg en hulp wilden geven. Het is te lang en teveel om hier te vermelden maar het komt erop neer dat je zelfs met een PGB geen fluit te vetellen c.q. te bepalen hebt. Onze zoon is diepongelukkig, bang, angstig, vreselijk onzeker en zit vol spanning, zijn hoofd zit vol van alles wat hij binnen de instellingen heeft meegemaakt en weer opnieuw meemaakt, wij zijn diepongelukkig, hebben veel verdriet, boosheid en voelen veel frustratie en machteloosheid want we zijn handelingsdood gemaakt, niemand hoort ons c.q. geeft ons en onze zoon de hulp die hij nodig heeft en waar wij en hij om vragen maar worden gedwongen (alweer) hulp te aanvaarden die alles alleen maar erger maakt.
Op alle mogelijke fronten hebben wij getracht en doen dit nog om e.e.a. ten gunste van (de zorg voor) onze zoon te veranderen, trekken over aan de bel voor aandacht voor deze zeer grote problematiek en zoeken bij "jan en alleman" (noem maar op en wij hebben er vast al een noodkreet bij neergelegd!) hulp hiervoor en te verkrijgen wat hij en wij nodig hebben maar het mag niet baten. Onze zoon en wij worden niet gehoord en wij moeten de hulp accepteren waarvan "men" vindt dat hij en wij deze nodig hebben. Ze beschouwen hem en ons niet als mens met gevoelens, ervaringsdeskundigheid en een mening maar als een homp klei dat "men" kan vormen, gebruiken en misbruiken naar eigen idee. Met de volgende uitspraak wil ik niemand kwetsen het is enkel en alleen een onder woorden van ons gevoel: "men" waant zich als GOD en denkt over ieder te kunnen bepalen, straffeloos, zonder gevolhen c.q. consequenties voor zichzelf; zij kunnen alles maar doen. De nare gevolgen zijn voor onze zoon, ons als ouders, onze andere kinderen en ons als gezin.
We raken hem steeds meer kwijt tot hij zich uiteindelijk terug zal trekken in zichzelf, voor ons niet meer bereikbaar zal zijn! En wat is dan het antwoord van de zgn. deskundigen hierop (om zich in te dekken tegen een (aan)klacht etc.): "wij hebben er echt alles aangedaan maar het komt allemaal door zijn stoornissen en verstandelijke beperking" en uit ervaring weten we al dat ze er mee weg zullen komen! We weten niet meer wat te doen maar als het zo doorgaat dan blijft er van niemand van ons, onze zoon, wijzelf, onze 2 andere kinderen en ons als gezin nog iets meer over.
Klachten indienen, advocaat inschakelen, noem maar op, het heeft geen enkele zin; zijn woord als zorg en hulpvragende en ons woord als ouders stelt NIETS voor.
Dit zelfde geldt binnen het (speciaal) onderwijs
Als iemand zich herkent in onze situatie vernemen wij dit graag.
Dank U wel.
@ Ingrid.
Hoe herkenbaar dit verhaal, ook mijn oudste zoon werdt uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld omdat hij "vreemde gedragingen" had en dit vast en zeker door moeder werdt gedaan, dat mijn oudste zoon een klassiek autist is werdt voor het gemak maar even over het hoofd gezien, na 2 jaar kreeg ik hem helemaal kapot terug, ik had mijn strijd gewonnen, maar kreeg een kind terug wat volledig kapot gemaakt was.
Nu hebben we weer de strijd om de 2e zoon, ook een autist, maar met zo'n verschrikkelijke grote angststoornis dat ze hem ook uit huis willen plaatsen, DUS NIET !!!!!!!!!!
Ik moet wéér de mallemolen in en maar hopen dat we winnen, ook voor mijn 3e zoon, ook hij is een autist, wat gaat hem allemaal te wachten staan.