1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

PGB tarieven

Auteur Bericht
Nationale Hulpgids team Geplaatst: maandag 21 Februari 2011 12:07
Beste ABC Care en Pim,

We hebben naar aanleiding van vragen van pgb-houders geprobeerd hen wat te helpen door tips te geven over het bepalen van een uurtarief: https://www.nationalehulpgids.nl/pgb/pgb-tarieven.html

Voor de zorgaanbieders willen we ook graag wat meer informatie bieden, maar ook uit bovenstaande discussies blijkt toch dat er veel diversiteit zit in wat zorgaanbieders per uur vragen.

Wellicht dat we dezelfde informatie kunnen bieden als voor de pgb-houder, namelijk uitgaande van wat een pgb-houder ongeveer kan uitgeven per uur.

Maar we zijn nog steeds benieuwd naar jullie inzichten om zo de zorgaanbieder te helpen bij de vraag omtrent het uurtarief.

Yves
Het ZoekPgbZorg Team
Pim Geplaatst: dinsdag 22 Februari 2011 10:47
Beste Yves,

Het bepalen van het uurtarief is niet zo een twee drie te vangen in een lijstje.
Er is inderdaad een nogal grote variëteit aan tarieven die er gevraagd worden.

Onderstaande geld voor ondernemers:
Voor begeleiding varieert dit van heel algemeen tot zeer specifiek.
Heel algemeen zijn voor ondernemers tarieven gangbaar tussen de 30 en 45 euro per uur. Er zijn echter ook ondernemers die daaronder zitten. Vaak zijn dit tweeverdieners of mensen die niet afhankelijk zijn van dat inkomen.

Meer gespecialiseerde begeleiding en coaching varieert in tarieven tussen de 35 en 62 euro per uur. Dit kan ook te maken hebben met bemiddeling, overhead en andere kosten die de prijs opdrijven. Bekend is dat veel instellingen in 2010 en eerder tarieven hanteerden die ver boven de 60 euro lagen.

Voor persoonlijke verzorging zijn de tarieven ook redelijk uiteenlopend, maar minder dan met begeleiding. Prijzen variërend tussen de 20 en 35 euro per uur vind je hier veel terug.

Verpleegkundige zorg is door de band genomen meer gespecialiseerd en daardoor minder toegankelijk voor een hele brede doelgroep aan mensen die dit ook willen aanbieden. Toch variëren de prijzen enorm. Prijzen belopen hier tussen de 25 en 60 euro per uur.
SPV-ers bijvoorbeeld hanteren door de band genomen (ook vanwege werkinhoudelijk grote risico's) een flink hoger tarief.
Verpleegkundigen in de palliatieve zorg daarentegen hanteren vaak lagere tarieven doordat ze veel uren ineens werken.

Het afhankelijk maken van de urenindicaties die staan bij PGB's is mijns inziens geen werkbare manier om een onderneming te draaien. Het staat ondernemers echter vrij hun tarieven zelf te bepalen.

Eerder adviseer ik mensen uit te gaan van de eigen kosten (promotie, verzekeringen, acquisitie, oudedagsvoorziening, vervoer, bijscholing, netwerken), verwachte werkbare uren, en daarbij benodigde minimale omzet om uiteindelijk voldoende er aan over te houden om van te kunnen leven.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Autismespecialist en ondernemerscoach.
Maartje Geplaatst: vrijdag 11 Maart 2011 15:04
Hi Ron

Helemaal mee eens, ik vind het zelfs nog aan de krappe kant, op 1 of andere manier lijken we te vergeten dan een fysiotherapie makkelijk 70 euro vragen per uur, dit zijn ook gewoon hbo opgeleide mensen. Ik vind dat als ik kijk naar wat ik doe voor mijn clienten en wat ik allemaal achter de schermen overleg en afstem met de andere hulpverlening, wat ik bereik en hoe tevreden mijn klanten zijn dat 60,- echt mijn minimum is. Wat doe jij met indirecte/ maar wel aantoonbare uren?

Veel groeten maartje
Marianne Geplaatst: vrijdag 11 Maart 2011 15:23
Ik denk, dat een ieder voor zichzelf uit moet/kan maken welk uurloon hij/zij vraagt. Dit hangt inderdaad af van opleiding, kennis en kunde en ervaring.
In veel advertenties van budgethouders lees ik toch wat bedenkelijke tarieven. 10 tot 15 euro voor twee kinderen met een verstandelijke beperking en de brusjes mag je dan ook nog meenemen in de begeleiding.
Ik denk, dat een advies aan budgethouders over de uurprijs en vooral het waarom van de uurprijs noodzakelijk is. Wanneer je op een ochtend 2 uur begeleiding doet en zeg in de middag ook, dan besteed je een hele dag aan 4 uurtjes. Binnen een uurloon zitten veel vaste lasten, het nettobedrag dat je overhoudt moet voldoen aan het uurloon dat je bv binnen een instelling zou verdienen. En daarbij opgeteld jouw lasten.
Star Counseling Geplaatst: vrijdag 11 Maart 2011 20:19
Ik zie inderdaad steeds vaker advertenties hier op de site staan van PGB houders die vragen om begeleiding (en dan het liefst met ervaring, beschikking over eigen auto, want vervoer is ook wel gewenst en nog allerlei variabele eisen) voor een bedrag van 10-15 euro! Nou zijn mijn tarieven al vrij laag voor iemand met HBO opleiding, diverse bijscholingstrajecten, veel kennis en ervaring, maar voor 10-15 euro ga ik dus echt niet reageren! Dan ga ik er zelf op toeleggen!
Matthijs Geplaatst: zondag 13 Maart 2011 00:45
Marie-Anne,

Ik ben het niet met je eens dat iedereen maar in het wilde weg prijzen kan bepalen. Het PGB is bepaald niet oneindig dus je moet daar een beetje bewust mee omgaan. Als jij woekerprijzen (zoals je voorganger 60 euro per uur - sorry, maar dat vind ik belachelijk) vraagt ontzeg je de zorgvrager in feite broodnodige zorg omdat jij alle budget opslokt. De andere kant zoals Anne (StarCounseling) die beschrijft is natuurlijk ook waanzin maar in de gulden middenweg ligt een mooi uurtarief van een euro of 30 voor begeleiding door een ZZP'er met ervaring en degelijke voorwaarden. Andere PGB-functies kennen weer iets andere tarieven, waar ik dan niet zo in thuis ben. Behandeling zal wat duurder zijn omdat de sessies meestal korter zijn.

Als je rijk wil worden van je beroep moet je geen zorgverlener worden.
Ingrid Geplaatst: vrijdag 18 Maart 2011 08:44
Als ik deze hele discussie eens doorlees zie ik inderdaad enorme verschillen in uurtarieven. Wat ik er niet uit kan halen is of hulpverleners hun reistijd meerekenen, de reiskosten, overlegtijd buiten het gezin enz.

Zelf reken ik 50 euro per uur. Binnen een redelijke afstand reken ik geen reistijd en reiskosten. Als ik dus een half uur moet rijden om bij een hulpvrager te komen kost me dat een uur per bezoek plus de reiskosten. Verder moeten ook zaken als verzekeringen, belasting, bijscholing, administratiekosten en dergelijke van dit tarief betaald worden.
Als ik eens thuis een brief moet schrijven of een telefoontje moet plegen voor een client reken ik die tijd niet, tenzij het echt uren tijd vergt.

Natuurlijk is het belangrijk om zo veel mogelijk hulp te bieden voor het budget. Maar voor een ZZP-er is het ook belangrijk als er iets overblijft om van te leven.
J Geplaatst: vrijdag 18 Maart 2011 10:09
Het blijft moeilijk tarieven te bepalen. Bedenk dat je uit je tarief alles moet kunnen bekostigen.De eerste kosten zijn de meest voor de hand liggende zoals reis, reistijdkosten bij langere afstanden. Echter je moet uit je uurtarief óók je vakantiegeld, oude dag voorziening, arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsverzekeringen , lidmaatschap branche organisatie, bijscholingen e.d. bekostigen. Als je dan kijkt wat je overhoudt om van te leven voldoende is zit je goed. Je zult er niet rijk van worden. Er zijn er ook veel die b.v geen arbeidsongeschikheidsverzekering hebben of niet sparen voor een oudedag voorziening, dan kun je een laag tarief hanteren maar of je dan wijs bezig bent...
Je kunt ook bekijken of je voor 1 uurtje ergens werkt of voor een dagdeel. Als je een enkel uurtje werkt ben je vaak meerdere uren niet inzetbaar bij een andere zorg vanwege reistijd e.d. Hiermee moet je ook rekening houden, ben je ergens meerdere uren achtereen heb je minder reistijd en betere invulling van uren en kun je ook iets lager met je prijs.
Mijn verpleegkundig tarief is voor een enkel uurtje € 40.- en voor meerdere uren achtereen € 32.50.
Ben ik ergens in 24 uurs dienst dan spreek ik een tarief af waarvan ik weet dat ik goed zit met verdiensten en waarbij ik ook rekening houdt met slaap / waakdienst.

Jeannette
Sophia Geplaatst: vrijdag 18 Maart 2011 17:50
Hallo,
In de eerste plaats vind ik dat er gekeken moet worden naar wat de cliënten ontvangen aan vergoeding voor de betreffende uren...
Sommige zorgverleners vragen echt belachelijke hoge uurprijzen... en maken zo de zorg onnodig duur, bovendien zorgen hulpverleners er met een té hoge uur- prijs voor, dat mensen die het hard nodig hebben minder zorg in kunnen kopen.
Bij mijn cliénten ligt de prijs voor persoonlijke verzorging en ondersteunende
begeleiding op max. € 25.- per uur en het tarief voor de huishoudelijke verzorging ligt aan de indicatie en de vergoeding van de betreffende gemeente in mijn geval op € 17.50 en resp. € 18.50 per uur. Dit zijn reële bedragen... Als hulpverlener hoef je niet rijk te worden over de rug van de hulpbehoevende cliënt.
Met vriendelijke groeten, Sophia
Pim Geplaatst: vrijdag 18 Maart 2011 18:38
Beste Sophia,

Het is aan te raden eens na te gaan wat anderen allemaal van het uurtarief betalen.
Misschien valt het wel mee met dat rijk worden.
Het is overigens een discussie die regelmatig gevoerd is op dit forum.
Het is uw goed recht om heel lage tarieven te rekenen. Maar doet u zichzelf daarbij niet tekort? Goede hulp verlenen betekent ook zorgen dat uzelf niet schaad in uw belangen.
Onder andere oude dag voorziening, verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, zorgen voor promotie om meer klanten te werven en nog veel andere zaken komen ook bij het ondernemen kijken. Ze zijn bovendien zelden geheel gratis.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Foveo Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 01:11
laten we even eerlijk zijn, een erkend zorgaanbieder (iso9001) heeft wel kosten te maken en voor 15 euro kan dat dus echt niet.
Wij rekenen €35 euro voor niveau 4 en hoger.\
Per saldo zijn dan alle kosten gedekt en is er zowaar ook nog loon over.
PGBhouders die denken dat ze kwaliteit (lid beroepsvereniging, hkz controle etc) kunnen krijgen voor 15 euro per uur wil ik graag ontmoeten.
Het kan namelijk nimmer nooit niet.
En ik wil je dan ook nog melden dat wij als werkgever niet verdienen aan de medewerkers, geen eurocent.
Foveo Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 01:11
laten we even eerlijk zijn, een erkend zorgaanbieder (iso9001) heeft wel kosten te maken en voor 15 euro kan dat dus echt niet.
Wij rekenen €35 euro voor niveau 4 en hoger.\
Per saldo zijn dan alle kosten gedekt en is er zowaar ook nog loon over.
PGBhouders die denken dat ze kwaliteit (lid beroepsvereniging, hkz controle etc) kunnen krijgen voor 15 euro per uur wil ik graag ontmoeten.
Het kan namelijk nimmer nooit niet.
En ik wil je dan ook nog melden dat wij als werkgever niet verdienen aan de medewerkers, geen eurocent.
Mariëtte Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 14:57
Uiteraard moeten de door de hulpverlener geleverde diensten niet boven het bedrag komen wat de van zorgafhankelijke cliënt vergoed krijgt. Meer kan er vaak simpelweg niet geboden worden.

Ik zelf bijvoorbeeld ,leef op bestaansminimum omdat je als chronisch zieke met een progressief invaliderende aandoening veel extra kosten hebt ,waarvoor je onvoldoende word gecompenseerd.

En wat is kwaliteit echt?
Kwaliteits beleving is iets heel persoonlijks en verschillend van mens tot mens.
Voor mij hangt dat niet samen met keurmerken,opleidingen etcetc
Ik heb de slechtste zorg ontvangen (en nu nog steeds) van instanties met verschillende keurmerken

Kwaliteit is voor iedereen dus iets anders en hangt samen met de ervaring en kennis van de hulpverlener zelf. De persoonlijke klik is ook een hele belangerijke factor die voor meer kwaliteitsbeleving kan zorgen.
Verder hangt het ook samen met hoe tevreden je met iets kunt zijn als cliënt.
Is jouw glas altijd halfvol of halfleeg?
Je hebt met mensen gewoon veel geduld nodig maar iedereen die open staat en helpen wil kan dat wat mij betreft.Ook zonder keurmerk ,opleiding dus

Kwalitatief goede hulp hangt voor mij samen met het feit dat ik de hulpverlener niet (vrijwillig ) hoef te helpen / en zij mij dus niet teveel belasten met eigen problematiek.
Op de 1 of andere manier denken mensen als je zelf ernstig ziek bent, dat je ook gelijk open staat voor alle ellende van de ander en daarin ook alles begrijpt.En als die hulpverlener jouw de hulp moet verlenen in je eigen huis dan kun je hier niet even aan ontsnappen.
U wilt niet weten wat ik alleen al ongevraagd voor gruwelijke verhalen van persoonlijk leed in de supermarkt bij bijvb . de afdeling brood en banket over me uitgestort krijg als ik niet oppas..

Mijn ervaring is dat juist de hele jonge mensen/studenten mij goed kunnen helpen.Dit omdat ze weinig ruis meenemen,open staan en niet zo gelaagd zijn of al getekend door het leven.Kortom 'ze hebben er nog zin in en nemen vrollijkheid en lichtheid mee naar mij uit de buitenwereld.I
Dat is voor mij kwaliteit :D
Daarnaast zijn ze ook altijd erg blij met het zakcentje wat ze bij me kunnen verdienen


Voor hulpverleners en voor ieder mens dus ' want hulpverleners zijn ook gewoon mensen (ja echt! ) ' blijft het vaak lastig om die ander ECHT te zien en hulp te bieden die echt helpend is voor de persoon die de hulp nodig heeft.
:wink:
Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 16:48
Ik verdien bij mijn baas (verpleeghuis) €15 bruto. Niveau 3. Daar moet ik keihard voor werken. Werkdruk enz enz. Sorry hoor maar 35 euro per uur is wel heel erg veel. De zorgverleners van mijn zoon verdienen ook €15 bruto.
Mariëtte Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 17:40
Ik vind E 15 per uur voor het werk dat je doet ook erg weinig eerlijk gezegd.De werkdruk is zeker in de verpleeghuizen erg hoog.
De adl -ers hier bij Fokus verdienen E 10 Bruto per uur !! Dus het kan zelfs nog erger..

Daarvoor werken ze keihard en meestal zonder pauze.Ze staan voortdurend onderbezet en worden minimaal ingewerkt.Afgelopen week was er o.a 1 uur en 3 kwartier wachttijd op een dag. De adl-er die toen langs kwam bij mij stond gewoon te tollen op de benen want die was al bijna 7 uur zonder pauze aan het rennen..

En hier hoor je opeens niets meer over de arbo..

je kunt hierover trouwens nergens terecht.Het is verschrikkelijk moeilijk om bij misstanden in de zorg ergens gehoor te vinden.Zelfs bij de inspectie,vws etc etc

De zorg is verschrikkelijk ziek en een grote zorg.
Teveel geld gaat naar de hogere regionen,raden van bestuur,management
Matthijs Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 21:09
Dat zijn bedragen die je krijgt in loondienst. Dat is, zoals al vaker gezegd in dit topic, iets anders dan een uurtarief van een ondernemer.
Mariëtte Geplaatst: zaterdag 26 Maart 2011 21:55
bedankt voor je enorme empatische reactie Matthijs.Die is zeker 25 a 30 euro per uur waard! :?

Ik probeer zoals wel vaker ook de ondernemers in de zorg zo hier en daar ook eens iets te laten horen over de andere kant
Realiseer je dat het leven kwetsbaar is en dat ook jij van de 1 op andere dag afhankelijk van zorg kunt geraken.Zo was ik 8 jaar geleden ook nog kerngezond en werkte 12 uur per dag
We zijn er allen verantwoordelijk voor dat de zorg betaalbaar kan blijven .de gelden in de zorg zijn gemeenschapsgelden

Er jouw persoonlijke info ik heb o.a een ondernemer in dienst die E 12.75 per uur vraagt voor ondersteunende begeleiding .En dat is iemand met meer dan veel kennis,diploma's en compassie.
Pim Geplaatst: zondag 27 Maart 2011 00:00
Beste Mariette,

Ik heb even de tijd genomen om uw reacties in dit onderwerp door te lezen.
Er valt mij wat op.
1. U geeft aan dat u 15 euro per uur bruto voor verpleeghuishulp erg weinig vind.
Tegelijkertijd vind u het alleszins redelijk om een ondernemer die veel risico loopt, zelf verzekeren moet en ook nog buffer moet opbouwen voor slechte tijden 12,75 euro per uur betaald (dat is, met alle respect, een tarief dat onder het wettelijk minimumloon uitkomt).
Tarieven van 30 - 40 euro per uur voor ondernemers zijn geen luxe. Er zijn voor ondernemers geen vangnetten zoals bij werknemers zijn waarop ze terug kunnen vallen. Geen werk betekent letterlijk geen inkomsten, geen eten, dreigend faillissement.

2. U geeft aan dat u veel last heeft van mensen die allerlei verhalen tegen u vertellen over sores die zij hebben meegemaakt. U noemt dat negatieve kwaliteitsbeleving.
Dit is echter geen kwaliteit, dat is professionaliteit. Een hulpverlener mag NIET zijn eigen sores bij de klant neerleggen. Dat is ERG onprofessioneel. Het heeft weinig met kwaliteit te maken. Bovendien dienen ze wat u besproken heeft met hen geheim te houden. U moet kunnen bepalen wat u tegen wie vertelt. Dat is beroepsgeheim. Daar dient elke medewerker in de zorg zich grondig van bewust te zijn.

3. U vind dat de zorg erg ziek is. U geeft voornamelijk voorbeelden uit uw eigen beleving en zaken die u op heeft gepikt door de media (althans, dat is mijn indruk).
Waarschijnlijk heeft u door uw problemen veel te maken met hulpverlening en gaat het helaas meerdere keren verkeerd. Dat is vervelend. Het blijft mensenwerk en mensen maken fouten. Jammer dat u daarin nauwelijks gehoord lijkt te worden zowel bij de instelling waar u zorg afneemt als bij de inspectie en toezichthouders.

Tegelijkertijd gaat er ook heel veel goed in de zorg. Uw stelling dat de zorg erg ziek is durf ik derhalve te bestrijden. Er gaat (veel) meer goed dan dat er verkeerd gaat. Negatieve verhalen blijven echter veel langer hangen/ hebben meer impact dan positieve verhalen.
Jammer is wel dat uw ervaring met Fokus zo negatief is. Deze signalen hoor ik vaker. Het is zaak dat de instelling Fokus zijn zaken op orde krijgt maar dan nog betekent het niet dat de zorg erg ziek is.

Ik hoop dat u deze feedback niet ziet als persoonlijke aanval. Zo is het geenszins bedoeld. Wel als tegengas tegen uw verhaal dat de zorg in Nederland slecht is georganiseerd.

Om u van enkele cijfers te voorzien:
Nederland staat in de top 5 van landen waar de meeste langdurige professionele zorg beschikbaar is.
Nederland besteed op dit moment ongeveer 4,5% van het BBP (totaal verdiende inkomsten van de gehele beroepsbevolking inclusief ondernemers) aan zorg in zijn gehele omvang.
Nederland is koploper wat betreft kwaliteit van zorg en hoogwaardige dienstverlening daarin. Desondanks kan het altijd beter en zijn er altijd punten waarop winst te behalen valt.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Mariëtte Geplaatst: zondag 27 Maart 2011 09:54
Beste Pim,

Insiders perspectief is iets anders dan outsiders perspectief.Ik sta aan de ander kant van de lijn..

1) Ik vind idd dat de handen aan het bed te weinig verdienen/onderbetaald worden/ondergewaardeerd worden.

Het Tarief van E 12,75 is idd laag zoals je opmerkt maar komt ook voor.Het hangt van de ondernemer af.Een prijsafspraak gaat altijd in overleg.In dit geval wil de ondernemer iets leren en dan is E 12,75 weer weinig.
Daarnaast heb ik ook ondernemers in dienst voor een hoger uurtarief .

2) Mensen zijn mensen zijn mensen..Ook als ze in de hulpverlenig werken :D
Je veranderd dit niet.Dit is wat mensen doen.Het enige wat kunt veranderen is je eigen houding hierin.Ieder mens heeft pijn,ziek of gezond en vandaaruit handeld men.Dus het enige wat je als zorgafhankelijke kunt doen is zo goed mogelijk leren grenzen aageven.Het fijnste is als de hulpverlener zelf aanvoelt wat er nodig is.Dus de hulp bied die echt helpend is en die niets te make heeft met wat de hulpverlener zelf nodig heeft

3)Ik denk idd dat de zorg erg ziek is.Dit baseer ik op mijn persoonlijke nu 8 jarige ervaring en het is wat ik tegen kom ik tegenkom bij mij activiteiten aan het bieden van hulp aan mensen die in zeer ernstige situaties zitten met gebrek aan zorg.Ik wil mijn verschrikkelijke ervaringen met de zorg en dan met name het gebrek aan zorg en de ellende in het woud van regelgeving nu graag delen met andere door ze proberen te helpen.Ik weet inmiddels erg veel,door schadede en schande wijs geworden.
Ik ga zelf ondanks dat ik ernstig ziek ben zelden tot nooit naar artsen.Ik ga wel regelmatig naar het buitenland.Ik geloof niet in de westerse manier van het kijken naar gezondheid.Ik neem ook geen enkele medicatie
Ik ben nu bezig met een zeer ernstige grootschalige situatie van verwaarlozing van mensen met een psychische handicap.Iemand heeft zich jarenlang verrijkt over deze groep van zeer kwetsbare mensen,voornamelijk mensen met schizofrenie.Het gaat om 18 huizen ,het geval grenst aan mensenhandle/oostbloklandachtige taferelen tref ik aan,heel erg.
Omdat ik in mijn nog gezondde leven in de B werkte heb ik affiniteit met deze doelgroep.
Hoe kan dit jarenlang voort hebben bestaan ??

Ook als je kijkt naar de zorg voor mensen met een autisme en aan autisme verwante aandoeningen is er zeer veel mis.Ik refereer nogmaals aan de Brandons onder ons en de uitzending van afgelopen week die je ongetwijfeld gezien hebt.


Met cijfers kan ik niets.Daar heb ik nooit iets mee gehad.IIk kijk om me heen en zie en hoor wat er gebeurd en help waar ik kan ondanks mijn ziekte.Dat zouden meer mensen eens moeten doen.Hoe gaat het met u buurvrouw/buurman?
De locatiemanager hier bij fokus dweept ook altijd met cijfers
.Dit omdat ze bij Fokus 9 van de 10 oproepen binnen een kwartier asssistentie moeten leveren.Ondertussen praat ik dus tegen een muur als ik aangeef dat ik niet voldoende eigen regie ervaar als ik met een lijst van wachttijden voor haar neus sta van vaak minimaal 2 uur na oproep.Die worden met de statistieken gewoon weggewuift.
Mariëtte Geplaatst: zondag 27 Maart 2011 11:59
http://www.youtube.com/watch?v=pEoY8CvVYsI
Geplaatst: zondag 27 Maart 2011 15:56
@Maritte Geweldig filmpje!!!
Maar zo gaat het wel in de zorg. Je heb alleen tijd voor het geven van zorg, maar niet voor aandacht. Als een bewoner je wat vraagt, heb je geen tijd om fatsoenlijk te antwoorden. Of ergens op in te gaan. Er is ons 12000 paar handen aan het bed beloofd, ik vraag mij af waar ze die vandaan willen halen. De zorg wordt erg onaantrekkelijk gemaakt, weinig loon, hoge werkdruk, enz enz enz De ORT (onregelmatigheidtoeslag) willen "ze"er in de toekomst afhalen. Dus geen toeslag meer op feestdagen, weekenden.Niemand die een opleiding in de gezondheidszorg wil volgen, dus ook geen 12000 handen extra.

Ik snap best dat je als ondernemer risico loopt. Maar daar kies je zelf voor.
Ik blijf 35 a 40 euro per uur echt heel veel vinden. Als PGB-houder ben jij de risico's van de ZZp-er aan het betalen. Stel dat je 3 a 4 PGB-houders op een dag hebt, 8 uur per dag,5 dagen in de week, dan loopt het aardig op.
Matthijs Geplaatst: maandag 28 Maart 2011 01:50
Maritte schreef: "bedankt voor je enorme empatische reactie Matthijs.Die is zeker 25 a 30 euro per uur waard!"

Pardon??

Ik kan je agressieve reactie niet waarderen, Maritte. Als je empathie had gewild had je niet een verhaal over lonen in een tarieven-topic neer moeten zetten maar een gevoelig verhaal in een ander/nieuw topic.

In loondienst verdiende ik ook 12 euro nogwat per uur, hoeveel ik nu vraag heb je al uitgezocht en per maand houd ik er, na alle kosten en reserveringen, niet meer aan over dan in mijn loondiensttijd. Ik zit aan de lage kant met mijn tarief, en ik vind het wel best zo omdat ik niet veel nodig heb. Je kan echt niet gaan lopen beweren dat ik te duur ben en de zorg onbetaalbaar maak. Integendeel, want toen ik in loondienst werkte vroeg mijn werkgever 50 euro per uur voor mijn diensten aan cliënten. Dat vond ik wèl te duur en het was dan ook een van de redenen dat ik voor mijzelf begonnen ben: om de zorg betaalbaar te maken voor mijn cliënten.

€12,75 is natuurlijk een belachelijk tarief voor een ondernemer. Gelukkig heb je zelf al aangegeven dat het gaat om iemand die vooral werkervaring wil opdoen - dat tarief kan je hooguit als onkostenvergoeding zien, waarmee het werk in feite een soort stage is. Als jij voor dat geld degelijke ondernemers kan vinden die voor jou willen werken is dat natuurlijk geweldig fijn voor je, maar of ze dat na een half jaartje nog steeds willen is de vraag. Heb je overigens de inschrijving KvK en de VAR-WUO van jouw ondernemende zorgverleners nagekeken?
Mariëtte Geplaatst: maandag 28 Maart 2011 11:24
Dag Matthijs,

Hee joh rustig aan waar is je gevoel voor humor?
Dit is de manier waarop ik praat en denk.En ik reageer alleen maar op wat ik lees.Jouw reactie kwam niet empatisch over en daar maakte ik een grapje van.Verdere moet e gewoon doen wat je niet laten kunt hoor.

Trek het je niet te persoonlijk aan want je kent me helemaal niet.Ik probeer op mijn manier ook iets mee te geven


Ik weet niet hoe je erop komt maar ik heb jou niet persoonlijk verweten dat je de zorg te duur maakt ?? ?

Het is heel persoonlijk waarom een ondernemer een laag uurtarief vraagt . Dit kan om allerlei redenen zijn
En ja ik krijg ook ieder jaar keurig de var van deze persoon,nu al 3 jaar
Mariëtte Geplaatst: maandag 28 Maart 2011 11:26
eerlijk gezegd vind ik jouw reactie veel aggresiever..
Pim Geplaatst: maandag 28 Maart 2011 12:00
Beste Mariette,

Ik kan mij de reactie van Matthijs wel voorstellen.
In jouw reactie was nergens ook maar een glimp op te vangen van het feit dat dit als humor of grap bedoeld was
Je schreef:
>> bedankt voor je enorme empatische reactie Matthijs.Die is zeker 25 a 30 euro per uur waard! :?
Ik probeer zoals wel vaker ook de ondernemers in de zorg zo hier en daar ook eens iets te laten horen over de andere kant
Realiseer je dat het leven kwetsbaar is en dat ook jij van de 1 op andere dag afhankelijk van zorg kunt geraken.
We zijn er allen verantwoordelijk voor dat de zorg betaalbaar kan blijven. de gelden in de zorg zijn gemeenschapsgelden
Er jouw persoonlijke info ik heb o.a een ondernemer in dienst die E 12.75 per uur vraagt voor ondersteunende begeleiding .En dat is iemand met meer dan veel kennis,diploma's en compassie.<<

Dat kan heel makkelijk uitgelegd worden als (ik ga nu heel chargerend en plat, op een kinderlijke manier omschrijven hoe het overkomt, om mijn punt duidelijk te maken. Ik snap echt dat je het anders bedoeld, zie het dus niet als aanval maar als iets waar je van kunt leren)
- Jouw uurtarief vind ik je niet waard, omdat je je niet kan inleven. Ik ben zielig, omdat ik ziek ben geworden. Ondernemers maken de zorg duur. Jij bent ondernemer. Lekker puh heb ik een ondernemer gevonden die wel een laag tarief vraagt en bovendien meer kan dan jij.
Het is zwaar overdrijven dat ik nu doe. Tekst op internet kan niet eenvoudig met humor doorspekt worden omdat mensen niet kunnen zien hoe jij het schrijft. Ik vind dat Matthijs ook niet aanvallend schrijft. Hij geeft aan dat zijn kennis is dat ondernemers echt niet voor zo weinig kunnen werken, puur uit eigen ervaring. En ja, ondernemers moeten zich ook verzekeren om de risico's die jij noemt te kunnen opvangen. Dat kost geld. Dat moet ergens betaald worden.


Nog terugkomend op jouw reactie richting mij:
Het verhaal over de 18 woningen komt mij wat bizar over. Er zal vast het nodige misgaan. Belangrijk dat de instelling die deze woningen beheert daar zijn zaken op orde krijgt. Rijk worden in de zorg is er, mits er zorg geleverd word, niet bij. Fraude is er wel, maar naar mijn indruk zeer beperkt. Fraude komt overigens overal voor. Heel vervelend, maar dat is helaas niet anders. In 2011 word hier veel aandacht aan besteed door het ministerie en de zorgkantoren.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.