Over Stichting Fröbel
Fröbel is een kleine zorgorganisatie die mensen dagbesteding biedt in de horeca. Onze doelgroep zijn met name mensen met een (licht) verstandelijke beperking, waarbij soms sprake is van bijkomende psychische en/of psychiatrische stoornissen en mensen met Syndroom van Down.
Onze begeleiding is gericht op het aanleren van zowel praktische als sociaal-emotionele vaardigheden. Denk hierbij aan de ontwikkeling van eigen regie, het vergroten van de weerbaarheid, maar ook aan het verbeteren van sociale omgang. Fröbel is een plek waar mensen zich, door trainingen en ondersteuning, kunnen ontwikkelen en doen waar ze het allerbeste in zijn. Werk is immers de beste zorg die we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen geven. We doen dit op een manier, waarbij talent, waardering, gelijkwaardigheid en vertrouwen voorop staan. Het doel is om mensen een échte werkplek te geven in de maatschappij. Medewerkers doen dan ook met alles mee in de horeca.
Het werk bij Fröbel bestaat uit verschillende activiteiten, zoals helpen van gasten, gereedmaken van de keuken/lunchruimte, meehelpen met taarten bakken en broodjes maken, koffie zetten, bestelling opnemen, afrekenen, bedienen, afwassen en schoonmaken. De activiteiten worden aangeleerd en herhaald. Ook wordt gewerkt aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden, denk hierbij aan omgang met collega’s, maar ook aan hulp vragen of de eigen ondersteuningsbehoefte leren kennen. Zo kan de zelfredzaamheid en de eigen regie vergroot worden.
Er zijn 2 horeca-locaties waar ondersteuning wordt geboden vanuit Stichting Fröbel. Eén in het centrum en één op Zuid.
Binnen de stichting werken een aantal begeleiders die groepsbegeleiding bieden. Verder wordt gewerkt met mensen met ruime ervaring in de horeca, zodat onze medewerkers hiervan kunnen leren. De groepen hebben een grootte van maximaal 8-10 medewerkers. De begeleiding werkt methodisch en doelgericht.