Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Zorgverleners als ambassadeur

7 Reacties

duimOveral hangen de vlaggen met boekentassen, slingers en ballonnen uit… Het is weer zo ver: talloze scholieren beginnen aan een vroege zomervakantie, met het papiertje middelbare school op zak. Na de zomervakantie gaan ze aan het werk, beginnen ze aan een studie, of knijpen ze er voor een jaartje tussenuit.

Met al die vlaggen bij ons in het dorp betrapte ik mezelf op de gedachte: “hoeveel scholieren zouden kiezen voor een beroepsopleiding in de zorg?” Met nu minstens 120.000 vacatures, een aantal dat alleen maar groeit de komende jaren, zou je hopen dat al die opleidingen overboekt zijn… Nu 120.000 vacatures; door vergrijzing van zorgverleners én de rest van de bevolking loopt dat aantal dubbel zo hard op.

WE NEED YOU, om maar eens een variant te maken op het aloude affiche van een strenge Uncle Sam, waarin jongemannen werden opgeroepen dienst te nemen…

WE NEED YOU…

Maar de zorgopleidingen zitten helaas niet overvol. De animo om in de zorg aan de slag te gaan is er wel, maar zou verdrie-, viervoudigd moeten zijn om de benodigde zorgverleners aan te kunnen slepen. Hoe zou het komen dat we dat groeiende tekort hebben?

Eerste antwoord is super simpel: het werk van zorgverleners zou wel eens wat beter mogen worden beloond. Tenslotte zijn velen van ons op enig moment alleen maar dolblij dat ze er zijn.

Tweede antwoord: de roosters zouden wel eens wat vriendelijker mogen worden opgesteld. Niet de poppetjes invullen, maar echt maatwerk. Het werk in de zorg staat nu bekend als een job met vervelende diensten.

Derde antwoord:  de papieren rompslomp mag wel wat minder. Daar wordt van hogerhand aan gewerkt, maar dat duurt nog wel even voordat je van de papierwinkel bent verlost.

Ik heb nog een antwoord… één dat niet hard te maken valt, maar daarom juist wel gezegd moet zijn. Ik ken nogal wat mensen die in de zorg werken dan wel hebben gewerkt. Toegewijde, hardwerkende zorgverleners, niets op af te dingen. Maar als je ze buiten werktijd spreekt, hoor je ze vaak klagen. Over hun uren (met name overuren), over de werkdruk, over hun teamleider, over het werken met alleen maar stagiairs… Er valt volop te klagen. Maar je hoort ze zelden over wat voor een geweldig werk ze dag in dag uit weer leveren, hoe fijn het was om patiënt X te steunen met dit, en patiënt Y te helpen met dat. Hoe fijn het is om iemand elke dag vooruit te zien gaan na een operatie, of te merken dat de verleende thuiszorg langzaamaan kan worden afgebouwd.

Dat hoor je bijna nooit… En dat is erg jammer, want wie zou een betere ambassadeur voor de zorg kunnen zijn dan de zorgverleners zelf? Wie zou tijdens een verjaardagsborrel beter kunnen opscheppen over wat er nu weer is geregeld in een moeilijke kwestie dan de betrokken zorgverlener zelf? Wie vertelt er wel eens smakelijke verhalen uit de dagelijkse praktijk – die zijn er immers genoeg? Wie, kortom, kan het beste aan personeelswerving doen? Jonge mensen de weg naar zorgopleidingen wijzen?

Ondernemers laten geen moment voorbijgaan om te netwerken… dat is deel van hun werk, soms komt daar zomaar iets goeds uit rollen. Zorgverleners kunnen dat óók. Net zo goed of zelfs beter! Neem jezelf voor per schooljaar minimaal één scholier enthousiast te maken voor je beroep, of de zorg in haar geheel. Moet je eens zien hoe het aantal vacatures dan terugloopt…

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.

7 Reacties »

 • Inge zei:

  Ik ben zelf docent Zorg & Welzijn op een vmbo en ik werk daarnaast in de zorg voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Ik maak mijn leerlingen enthousiast voor de zorg door er tijdens mijn lessen over te vertellen. Zo hoop ik dat mijn leerlingen ook kiezen voor de zorg. Zelf blijf ik in de zorg werken omdat ik het zo’n leuk beroep vind en ik zo op de hoogte blijf van alle ontwikkelingen in de zorg.

 • asjemenou zei:

  Ik heb lang gelden 10 jaar in de zorg gewerkt, van vakantiehulp keukenmeisje in verpleeghuis en vakantie inval in de Z, overbruggingsjaar in de Z, ll. A, wnd hoofd op interne en klein specialisme, tot kinderaantekening en ic. en oef… wat een fijne banen!
  Oké, van hoofd naar kinderaantekening ging ik er in salaris fors op achteruit, van ka naar IC opnieuw, maar dat doet niets af van het heerlijke werk.
  Ik promoot nu nog altijd en dat is wel ruim 40 jaar later.
  Maar, toen waren we ook interieurverzorgster en kapster en bloemendame en fysiotherapeut en bibliotheekdame en dat maakte het werk wel heel veel gevarieerder en leuker, ook drukker, zeker weten!!!
  Als wij om kwart voor twaalf nog aan het wassen waren, terwijl het eten al rond ging…
  Ik werkte gerust en zonder extra betaling van 07:30 – 21:30, gewoon omdat het klaar moest zijn.

 • Alda Weurding zei:

  Goedemorgen,

  Na echt honderden keren te hebben gereageerd op zorgverleners op de Nationale Hulpgids die echt volledig beschikbaar waren zoals ze aangaven, kreeg ik heel vaak als antwoord dat men voldoende werk had.
  Het is zeer teleurstellend en frustrerend dat je als zorgvrager zoveel moeite doet om zorgverleners aan te trekken en steeds weer te horen krijgt dat men voldoende werk heeft. Dit kan toch niet, waarom zet men de geplaatste advertentie niet als onzichtbaar als men voldoende werk heeft?
  Dit wekt valse verwachtingen op bij zorgvragers die dringend zorgverleners nodig hebben en ik ben van mening dat dit zo niet door kan gaan.

  Zelf zit ik heel erg in de problemen en heb aanvulling van ons zorgteam nodig voor de 24 uur zorg voor mijn man en mij. Wie helpt ons uit de NOOD?

  Heel graag uw reacties.

  Met vriendelijke groet,
  Alda Drost Weurding, Beilen

 • wieowie zei:

  Na 3 jaar in de zorg te hebben gewerkt als Helpende Zorg 40 uur p.w op een PG afdeling), werd ik ontslagen aangezien ze in Den Haag hadden bedacht dat niv. 2 niet hoog genoeg was, er moest zo nodig bezuinigd worden…….tja, dat je dan nu een enorm tekort hebt aan (goed geschoold) personeel vindt ik dan niet gek.

  Inmiddels heb ik me om laten scholen en werk nu met veel plezier als managementassistent.

 • Alda Weurding zei:

  Beste mensen,

  Mag ik hier een zeer dringende oproep plaatsen?
  Wie kan en wil komen werken in ons team van zorgverleners?
  Gistermorgen kreeg ik, totaal onverwachts een afmelding van een nieuwe zorgverlener die net buiten haar proeftijd afzegt.
  Ik ben echt ten einde raad, mijn man heeft Alzheimer en Parkinsonisme en zelf heb ik een progressieve spierziekte en 24 uur beademing.
  We kunnen hier niet zonder zorg en na vele pogingen heb ik geen zorg kunnen vinden.

  WIE KAN ONS UIT DE NOOD HELPEN??????????

  Met vriendelijke groet,
  Alda Drost Weurding, Beilen

 • Alda Weurding zei:

  Hoe duur kan de zorg zijn?

  Er wordt nogal wat commentaar geleverd op het PGB de laatste tijd en vaak onterecht.
  Nu had ik dringend extra zorgverleners nodig en kwam terecht bij een zorgorganisatie.

  Wat ontdek ik tot mijn grote verbazing?
  Met het PGB koop ik de zorg voor mijn man en mijzelf scherp in maar wel naar de normen van het minimum loon.
  Zo is het uurtarief voor PV hier 20 euro per uur.
  Bij het betreffende zorgorganisatie wordt een uurtarief van 49 euro berekend.
  Dat kun je met je PGB budget dus nooit betalen. Bij ZIN wordt dit dus wel gerekend.
  Hoezo is de Zorg in Nederland veel te duur?
  Door deze extreem hoge uurtarieven dus, waarom komen we hier niet tegen in opstand?

  Het is dus zaak om te pleiten voor zorg via een PGB, indien mogelijk.
  Daarmee wordt de zorg stukken goedkoper.

  Dank voor uw aandacht, wilt u er iets mee doen.

  Met vriendelijke groet,
  Alda Drost Weurding

 • Greta Drent zei:

  Geachte Mw Drost

  Ik wil U wel uit de brand helpen. Ik ben verzorgende IG en woon in Appingedam. Ik werk al ruim 35 jaar in de zorg en sinds November 2017 als zzper. Als U meer wil weten kunt U mij mailen.

  Mvg

  Greta Drent