1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Zorgkantoren en chronisch zieken overhoop

19 Reacties

Kind steekt tong uit en maakt wapperoren met de handenDe chronisch zieken liggen overhoop met de zorgkantoren. Dat blijkt uit een rapport van de nationale ombudsman. Het blijkt dat de 32 kantoren slecht meewerken in situaties die veelal toch al aangrijpend zijn.

Ze gedragen zich als echte boekhouders terwijl de cliënt nog bezig is een langdurige ziekte te verwerken of het overlijden van een kind een plek te geven.De ombudsman haalt verscheidene voorbeelden aan van onbehoorlijk gedrag door de zorgkantoren. Zo kregen ouders het verwijt het overlijden van hun zoontje niet bijtijds te hebben aangegeven, terwijl dat wel het geval was. Volgens de ombudsman zijn er zeker 100 schrijnende gevallen waarin cliënten op soortgelijke manier zijn geschoffeerd. Weliswaar kunnen er administratieve fouten tussen zitten maar dan nog kloppen aanpak en toon niet met de situatie. Zelfs een gewoon excuus bleek in veel gevallen teveel te zijn voor de kantoren.

Bij de verlening van Zog in Natura duurt de financiering door het zorgkantoor vaak zolang dat de cliënt zelf moet gaan voorschieten. Eén van de klagers bij de nationale ombudsman zat door de voorschotten die hij had geleverd financieel compleet aan de grond. De ombudsman stelt dan ook dat chronisch zieken zich meer dan eens in de steek gelaten voelen door het zorgkantoor.

Hij vindt ook dat zorgkantoren veel te snel beginnen met het uiten van dreigementen. Uit die hele houding blijkt volgens hem een sfeer van wantrouwen. "Het zorgkantoor jaagt hier een doelgroep, die emotioneel al flink op zijn donder krijgt en met veel zorgen te maken heeft, steeds weer de stuipen op het lijf”, meent hij.

19 Reacties

 • monique van wijk zei:

  Unive-zorgkantoor werkelijk een kafka - drama.

  Eesrt een slordige fout a 25.oo euro. ik mocht ervan op vankantie gaan!! aldus gesprek met een organisatie ,
  daarna 2 jaar + 2 advocaten A800 euro eigen zak + elke keer weer opsturen berekeningen van hun die weer NIET klopte.
  afijn een slordige 2 jaar van mijn leven verknald + veel tijd elke week + veel dreig brieven + instantie met 2 advocaten, bracht uieindelijk niets behalve ik had GELIJK en ik kreeg een dun sorry bruiefje.
  nadatr ze ALLES vanaf 2004 t/m 2009 tig gekopieerd a 1000 vellen en 17 ordners met administratie hebben veroorzaakt, is het nu weer zo, of ik per proefsteek dit hjaar even alles weer wil koppieeeren((zouden ze het extra doen!! als mijn straf??)
  ik heb ms de afgelopen 3 jaar mijn ouders verloren elke 6 weken een pijn blokkade in VU en ga maar gerust door.
  ik vind unive-zorgkantoor een SCHANDE voor iemand die ongeveer 3 uur energie heeft op een dag , met ms, en hun slokken deze tijd dus op.
  tevens is veel werkuren opgegaan door unive -problemen onder werkrtijd opgelost te krijgen omdat IK het niet kan ivm ms/ pijn/ en ga maar door.
  ik zie soms erg slecht, kan niet typen ivm handfunctie en bellen, poort wachters waar je NIET door heen komt om de gene die de brief verstuurd heeft te spreken!!! brrr/ van mij mag unive-zorgkantoot wat dat betreft volledig stoppen want IK WERD? WORD ER ZIEK Van hen gestresst en droom soms van pgb -unive -zorgkantoor.
  tijdens deze 2 jaar; kreeg ik het advies slaaapillen te nemen van de instantie die mee ging want die hadden er zelf al slapeloze nachten van na dagelijks unive daarover toen bellen;; vreselijk slecht geregeld/ monique

 • maria zei:

  hallo mensen this schande wat er gebeurd we kunnen beter niets meer krijgen wij hebben ook alles open en bloot gelegt en er staat bij ons al 3jaar advocate op ik vind dat ze niet alleen de groniche zieken uit kleden maar ook de mensen die op het zorg kantoor werken daar moet vind ik ook een in val gedaan worden net zoals ze ons behandelen wij voelen ons echt criminelen. echt ze moeten daar de hele boek houding ook in beslag nemen want ik heb het gevoel dat ze der eigen zkken vullen en wie staat er nu even achter de groniche zieken de ombuds man maar voor hoe lang mij dochter is ver standelijk en lichaamelijk gehandicapt.heeft nu geen hulp. leg dat zo iemand is uit ik hoop dat die mensen die daar werken zelf ook eens weten wat voor zorg dat we moeten dragen dag en nacht als ouders ik zelf ben ook hard patient.en jaren goede hulp in kunnen kopen en nu houden ze alles in dus nul ,nul dus ook geen hulp die we in kunnen kopen hopelijk worden ze in den haag ook wakker en hopelijk gaat iemand achter deze mensen staan die veel hulp nodig hebben.zoals hier we hebben als ouders veel stres nu je word er gek van.hopelijk komt er iemand in aktie voor deze groep.den haag mark rutten word eens wakker. er gebeuren dadelijk vele raren dingen in vele gezinnen.

 • maria zei:

  hallo nog netjes gezegt stuipen op je lijf lelijk woord want mij dochter had toen stuipen zeiden ze nu blijkt ze epelepsie te hebben wat niet onder controle te krijgen is op het moment door die rot bezuinigingen of te wel proef konijn ze is 10jaar aanval vrij geweest en de goede medicatie halen ze er af. en wat ik verder leesde mensen bedreigen ja via zorg kantoor wel een in casso op je af sturen wij zijn ziek maar geen criminelen.dat geld voor alle groniche zieken en gehandicapten.

 • Katja Swager zei:

  herfst 2007 hoorde ik dat ik opgegeven kankerpatiente was terwijl ik eigenlijk ging voor een miskraam. Door het hopeloos slechte werk van de thuiszorgorganisatie ( let op: niet de thuiszorg zelf die was perfect) besloot ik ondanks mijn zeer ernstige situatie het heft in eigen handen te nemen want hier had ik stress van en stress doet kankercellen groeien zei mijn arts. Ik had baarmoederhalskanker stadium 4b, dus echt einde oefening. binnen een week kreeg ik van het CIZ een budget toegewezen. Pas na 3kwart jaar kwam ik er achter dat het om een palliatief-terminaal budget ging. Ik wist dat ten tijde van aanvraag niet omdat ik weigerde te erkennen dat ik dood zou gaan, ik had besloten dat ik beter werd. Het zorgkantoor had voor dit budget 13!! weken nodig om tot betalen over te gaan. normaal gesproken ben je dan ongeveer al dood. ik heb ongeveer 10x in nog geen 3 kwart jaar tijd een "definitieve beschikking "gehad, en steeds moest ik overal achteraan bellen terwijl de reden dat ik een budget had duidelijk was het zorgkantoor. De zorgmap, waarin stond hoe je alles moest regelen kreeg ik na veel aandringen in juli 2008, terwjil ik dit 7 maanden eerder al had moeten ontvangen. gelukkig was het svb wel behulpzaam en aan hen heb ik te danken dat ik mijn administratie goed heb kunnen inrichten en dat het allemaal is goedgekeurd en dat daar in iedergeval geen gedoe mee is geweest. Naast het zorgkantoor wil ik graag over schofferen toch het volgende kwijt over het CIZ want die spannen de kroon wat mij betreft: Letterlijk gebeurd:

  Ik belde in sept 2008 naar het ciz of ik een herindicatie kon krijgen omdat ik zo'n hoog bedrag had en iets minder zorg nodig had omdat het naar omstandigheden goed met me ging ( met dank dus aan dat budget even voor de duidelijkheid.) Zo'n hoog budget legt ook een flinke molensteen in je nek, een foutje en je zit jaren aan een lening vast van het terugbetalen dus dat wilde ik voorkomen koste wat het kost. De verpleging was weggevallen dus het mocht wat minder, helemaal weg was niet de bedoeling. de indicatiesteller kreeg ik aan de lijn: "ja maar... ik heb nu een probleem.... u had al lang overleden moeten zijn...." "Ja , we geven wel zo'n hoog budget af voor een jaar, maar we gaan er wel van uit dat de patient binnen 3 maanden overleden is."de toonzetting was boos, kribbig en geirriteerd hoe haalde ik het in mijn hoofd te zijn blijven leven, dat paste niet in haar protocol. Zo kwam het op me over. Toen kwam ook uit dat ik een palliatief-terminaal budget bleek te hebben, wat ik zelf op geen enkele wijze had kunnen weten. Ik heb het naar eer en geweten besteed en het heeft me er bovenop geholpen. Ik ben schoon. Overigens werd mijn budget per direct stopgezet met als reden dat het budget op geen enkele wijze had meegewerkt aan mijn herstel en dat in retroperspectief gezien de artsen het bij het verkeerde eind hadden gehad...want ik was niet doodgegaan, dus waarschijnlijk ook niet terminaal geweest..... U kunt begrijpen nadat ik op eigen kracht letterlijk uit de dood ben teruggekomen ( januari 2008 was ik terminaal patient) dat dit op zijn zachts gezegd een traumatische ervaring was om mee te maken dat ik dit zo voor mijn kiezen kreeg. Zoveel miskenning en zoveel beroepsdeformatie kon zelfs ik niet aan.... Inmiddels ben ik sinds 16- juni 2009 schoon verklaard en nu wijd ik mijn leven aan anderen helpen op deze weg.

 • its me zei:

  vreselijk vreselijk !!!1maar wat heb jij een kracht en power.
  bij mij is ook een (m)ie(p)mand van de cis geweest en die had ook doorlopend misplaatste op merkeingen.
  ik heb diep respect voor je .vr.gr. me

 • marian van dijk zei:

  OOk ik ,bovengenoemde heb enorm veel problemen gehad en nog steeds met he zorgkantoor ,daarnaast ook het c.a.k. bleek dat de laatste aan het zorgkantoor mijn e.b. doorgaf en als ik niet uitkeek dubbel e.b betaalde Ik vindt dit in en in triest ben al gehandicapt en koop het liefst zelf zorg in ,vanwege het feit dat via instellingen ik de hulp die ik aanvroeg niet kreeg ,maar er wel het volle pond voor betaalde ,zoals v.p bleek dat geen van alle v.p kundige waren en ik maar betalen, op zo'n manier kwam ik eraxhter mensen bieden zich aan bij een bedrijf ze hoeven geen papieren te laten zien en naderhand bleek dat ze gewoon een doktersassistente waren waar ze niet eens de papieren voor hadden, Dit is door een advocaat aan een eind gebracht via de s.v.b. en dan nog de verder problemen niet geloofd worden , zo erg zelfs dat onze kindweren die dezelfde aandoening hebben echt geen hulp meer willen hebben. Dit vindt ik echt triest ruzie's hebben we meegemaakt met de hulpen het syndroom waaraan ik lijdt heet het ehlers-danlos syndroom type 1 ernstige vorm. hersenbloedingen en tia's alles gaat uit de kom mijn haar werd misschien hooguit 1x per 6 weken gewassen ,want dan was men het weer vergeten. mijn nagels werden niet geknipt dus ze scheurden af. zo vies had ik me nog nooit gevoeld. Dit is echt onbeschrijfelijk. Bij mijn dochters staat alles nog in hun geheugen gegrift ze zijn zelfs geslagen. niet normaal meer en nu doet het zorgkantoor maar wat volgens mij weten ze niet eens waar ze mee bezig zijn . vorig jaar eind maart 2010 werd vanaf 2007 t/m 2010 alle e.b op nul gezet onze boekhouder zei toen al daar wordt je niet vrolijk vn al met al heb ik dit diverse malen bij per saldo neergelegd maar ook zij kwamen er niet uit .Het lijkt wel of niemand weet waar ze mee bezig zijn een trieste zaak en dan nog de bezuinigingen. te zot voor woorden .ik ban eigenlijk een v.p huis patient ,werd toendertijd gezegd dat dit duurder was dan thuisblijven ,vandaar dat ik budgethouder ben. het lijkt wel oorlog maar dat mag je niet zeggen dan wordt iedereen boos ,maar toen werden de zieken gewoon vergast nu op een andere manier maar niet menselijker .met vr. gr marian van dijk.

 • Reinier zei:

  Ach ja, het zorgkantoor gaat tegenwoordig ook maar creatief om met termen.

  Als je begeleider mee gaat naar een dokter of psychiater dan vind het zorgkantoor dit ineens bemiddeling.

 • maria zei:

  hallo beste mensen nog even en ze duwen ons als zieken en gehadicapten in een hokje en we moeten het maar uit zoeken dan worden we behandeld als mensen die in de bayes zitten het word echt erg hier in nederland en konings huis reist maar over de rug van onze burgers en daar betalen we ook nog eens een hele hoop belasting voor want de schat kist moet vol zijn.en wij als zieken en ouderen en gehandicapten zoeken het maar uit ze zien ons graag zinken of te wel de pijp uit gaan.verder heb ik er geen goed woord voor wij zijn dubbel gedupeerd wij zeggen vaak this dat ik zwaar hard patient ben en mij dochter verstandelijk en lichaamelijk er aan toe zijn anders waren we naar een ander arm land ver trokken want this hier zo armen worden armer en rijke worden rijker.de top salarissen stijgen maar en wij betalen maar.terwijl we veel hulp nodig hebben schaam me diep voor dit land het kongs huis kan een goed voor beeld nemen van engeland die koniging rijst bijna nooit en leverd ook in net als de burgers en dat moet hier ook vinden wij. maar hier spekken ze hun eigen zakken.

 • Roos zei:

  Mijn zorgconculent van MEE, die ik uiteindelijk had ingeschakeld, kwam er niet doorheen.
  Zorgkantoor Tilburg had de indicatie van mijn zoon niet ontvangen en derhalve niet verwerkt a 10.00,00€ aan zorg waar mijn kind gewoon recht op had!
  Vervolgens was het dossier er wel...
  Kortom, de hulp waar mijn zoon volgens het CIZ toegekent en dus ook recht op had, niet kreeg.......
  Ik, als ouder, moest mijn boekhouding maar beter doen...Want ik miste 10.000,00€.

  Pas nadat ik dreigde met de rechter ging het zorgkantoor over tot overboeking.
  Geen sorry, maar wel het wijzende vingertje dat ik als ouder daar toch wel eerder had moeten achter komen.

  Als iedereen, echt iedereen zijn werk gewoon GOED deed, dan was het voor mij als ouder héél veel gemakkelijker, dragelijker en bracht het echt een beetje rust...
  O ja, nadat ik voorstelde de rechter uitspraak te laten doen over het feit of mijn zoon er recht op had gaf de medewerkster aan het bedrag over te boeken maar dan volgde er wel een intensieve controlle!!!!!

  Wat een arrogantie!
  Zorgkantoor maakt een fout en ik (ouder) krijg een intensieve controlle???
  Het heeft mij heel veel tijd en geld gekost om alles te copieren en een flinke stapel papieren op te sturen.
  Want ik heb mijn boekhouding wel degelijk op orde, uren dagen en tijd!!!
  Ik spendeer daar behoorlijk veel tijd aan
  En krijg daar niet voor betaald, geen compliment. Enkel de achterdocht dat PGB wel fraudeert

 • maria zei:

  hallo roos dat hebben wij ook allemaal gedaan maar ik heb het gevoel dat wij een advocaat van onvermogen niet doet wat ons toe komt wij weten dat er een bedrag te veel is betaald maar niet wat zorg kantoor uit rekent en wij hadden de boekhouding wel dubbel en dik op gestuurd naar zorg kantoor wel copie,s en ook naar ad vocaat en we hebben af gelopen maand maar 283,00euro gekregen en dat voor een meisje dat echt veel hulp nodig heeft en daar zitten we weer terug naar af nog sterker in 2008 lag het in curater zijn handen en je kreeg naar lang gevecht een kleine excuus en vandaag moest advocaat weer papieren weer hebben van 2008 2009 en 2010 dus wij maar weer copieren je word er echt gestoort van tot dat we echt de gemeente in schakelen daar moeten we ook van leven van dat honger loon poeh poeh je word er echt gek van als je de berichtjes leest we maken het zelvde mee en alle bewijzen hebben we nog dat we alles wat we per maand kregen uit betaalde aan een hulp verleenster en nog wel gediplomeerd.en die werkte hard voor ons dochter en nu zo niemand meer die ons dochter komt halen legt dat maar eens uit aan zoon meisje dat een achterstand heeft van 14jaar en ze is 23 belachelijk hopelijk is er echt een instantie die in grijpt en een in val doet bij de ciz en zorg kantoren want zo gaat het niet langer dus dit is nu duidelijke taal.

 • Roos zei:

  Meld het a.u.b bij de Ombudsman.
  Zorgkantoor is er om ons te helpen/ondersteunen.

  Wij hebben hulp nodig, geen extra gevecht!!!
  Houd moed, want dit kan niet zo zijn...

  Succes en héél véél sterkte!!!
  Vecht, want ze zijn het gevecht dubbel en dwars waard.

 • maria zei:

  beste roos heb ik gedaan vandaag en ik lig er veel wakker van wat voor mij ook niet goed is want wij zijn dubbel gedupeerd in ons gezin gelukkig is mij man bij me gebleven maar het is echt zwaar voor hem.wij hebben nu mee in handen die gaat het buget over zetten in natura en verder kunnen we op het moment niet want dag op vang zijn ook wacht lijsten gelukkig is ons dochter niet onhandel baar maar we moeten veel naar zieken huizen en epelepsie centrum en dat is allemaal zwaar en je kunt ze niet alleen laten gaan want dan zie ik ze nooit meer terug ze heeft continu last van uit vallen.maar onze hoop is bijna over naar 3jaar.vechten samen met advocaat die heeft ook tijd zat wij zeggen steeds laat het voor de rechter komen maar advocaat van onver mogen doet niet veel.

 • Roos zei:

  http://www.belangenbehartiger.nl/

  Misschien kan en wil je hier nog eens een second opnion vragen.
  Succes.
  En anders zeker melden bij de Ombudsman.

 • E.G. zei:

  Alle schrijvers hebben hun eigen problemen met weliswaar dezelfde instanties. Het verhaal van Katja Swager heeft me diep geraakt. Wat een afschuwelijke ontkenning van de ziekte van haar! Mijn handicap kun je niet zien: hersneletsel en dan zegt CIZ: u kunt een telefoongesprek voeren, dus, ja echt: DUS, u heeft geen administratieve hulp nodig... Wat zitten daar voor mensen??? Het Zorgkantoor had mijn PGB stopgezet omdat ik niet een bedrag terugbetaald had. Dit was het gevolg van een jarenlange procedure tegen een 'zorgverlener'die mij opgelicht had. Maar ik ben de dupe. Helaas liet de Ombudsman het afweten zelfs zonder zich te verdiepen in de zaak.Ik heb het ministerie VWS op de hoogte gebracht: hoe het een PGBhouder kan duperen als een cvonnis van de rechter een paar jaar op zich laat wachten en de PGBhouder daardoor "te laat" verantwoordt. Ook al stelde 2 rechters vast dat die zorgverlener meer dan 10.000,-- te veel had gevorderd, toch moest ik het bedrag dat de rechter nog overhield van het Zorgkantoor en ministerie VWS uit eigen zak betalen "omdat ik te laat verantwoord had". Dat kan je dus overkomen als je fraude van zorgverleners hebt aangetoond. De Nationale Ombudsman liet het afweten. Iedereen sterkte met de problemen met iets dat onder "ZORG" verstaan wordt.

 • marian zei:

  Hallo ik ben marian en heb sinds 1994 een pdb jaren wisten ze niet wat ik mankeerde in 1994 kwam men erachter ik heb het syndroom van ehlers-danlos type 1 ernstige vorm , mijn dochters hebben deze aandoening ook. hersenbloedingen gehad omdat ook mijn vaten slecht zijn daarnaast lekken alle hartkleppen en komt mijn hart zuurstof tekort. Dan heb ik vaak last van hernia's dan valt ineens het gevoel in mijn benen weg en als ik niet oplet dan val ik. Afgelopen jaren al veel gebroken door vallen grote kans op dwarsleasie enz. ik heb alle ellende gemeld bij de ombudsman maar werd doorverwezen naar een ander, moet nog steeds antwoord krijgen .Daar heb ik ook geschreven je bent al ziek maar wordt nog zieker gemaakt door de instanties eromheen. en lid van per saldo maar die zien ook de problemen niet,soms vraag ik me af ben ik de enige die ziet dat er iets niet klopt?????/ zoals het zorgkantoor die eind maart 2010 alles op nul zette aan e.b. maar wel al wist dat ik in 2010 2030.00 euro teveel zou hebben ontvangen????????? hoe kan dit echt gebeurd ik heb alle papieren in huis.Dit heeft inderdaad niets meer met zorg te maken .ook het ciz is verschrikkelijk geworden ik werd wakker gebeld om 5 voor 5 in de namiddag lag te slapen had een tia gehad werd er even over de tel. besproken wat voor hulp ik nodig had toen ik het zwart op wit kreeg was het zo veel minder geworden dat ik daar geen hulp genoeg voor kon inkopen weer ellende gelukkig in januari is het recht gezet want inmiddels was mijn kuitspier voor min 1/5 deel afgescheurd en kon er niet meer op lopen. Soms denk ik aan de oorlog toen werden mensen zoals ik vergast, misschien nog wel menselijker dan dit. sorry voor de harde woorden maar de energie die ik heb is ook minimaal maar als je iets op moet sturen, overal copietjes van maken weer brieven schrijven enz. de leuke dingen gaan dan wel aan je voorbij vaak wordt dit vergeten.

 • maria zei:

  hallo beste roos ik heb stuk geschreven naar het adres wat jij op deze site zetten ben benieuwt maar ik ga er niet voor betalen doen we nu al genoeg aan advocaten en nog wat ik heb nog zelf wel buget en ook het geld maar ik koop nu op het moment niets in ik heb aanstaande maandag een gesprek want ik ga niet voor de tweede keer de zee in met een klein bugetje 500euro per maand en dan nog voor het eerst diet jaar terug moeten betalen terwijl de boekhouding van mij jren goed is gegaan alles op gestuurd met bank af schriften er bij.dus nu hebben we er schoon genoeg van eerst mij dochter en nu ik zelf bah bah wat voor land leven we.ik weet er gebeuren ook nare dingen in de wereld maar wij gaan daar voor betalen als zwake mensen en de zakken vullers zitten in den haag en het konings huis.en maar op werk bezoek zeggen ze dan poeh poeh daarom staan er in nederland veel op straat en we zijn er nog lang niet dit is nog maar een klein stukje van de ijs berg.wij zullen als nederlanders en belasting betalers er voor boeten.

 • maria zei:

  trouwens lieve mensen ombutsman doet niks die hebben wij gisteren telefonies benaderd die doen niks je moet eerst lid zijn en ze moeten net als de advocaat ook al je papieren hebben dus dat is ook al vrienjes poletiek dus we wachten nu maar netjes af van de advocate al die cosumenten programa,s zijn van hier en daar niets.ze adviseren wel maar doen niks net als ze nu iedere week over de verzekeringen hebben wat ze allemaal beleggen ook over de rug van de burgers.beleggen en nog een beleggen en wij betalen maar.op lichters allemaal.

 • Roos zei:

  Maria, voor hulp bij PGB aanvraag kan je het hier eens navragen.

  http://www.pgb-vg.nl/
  Je kan in de berichten box ook vragen stellen.
  Hopelijk heb jij er iets aan.

  Succes, en nogmaals......
  Niet opgeven!!!!

 • Gerrit zei:

  Meld je ervaringen svp hier ;

  http://www.nationaleombudsman.nl/meldpunt-zorgkantoren

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.