1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Uitbuiting laagstbetaalden

17 Reacties

Bedelaar in rolstoel op de rug gezienWil Tinnemans heeft een boek geschreven over de laagstbetaalden in de vrije markt economie van deze tijd. " Voor jou tien andere"  is de titel. Het boek laat zien hoe de samenleving terugzakt naar de negentiende eeuw.

Na de ineenstorting van de USSR heeft het vrijemarktdenken in het westen en flinke stimulans gekregen. Overtuigd van de superioriteit van het systeem gingen de politici en economen aan de gang. Inmiddels stapelt crisis zich op crisis.

Veel minder wordt er gesproken over de toegenomen uitbuiting van mensen met weinig opleiding of achtergrond. De titel van het boek geeft precies weer hoe ondernemers denken over deze medewerkers: voor jou tien anderen. Veel mensen die zorgvragend zijn, komen ook in deze categorie terecht omdat zij, al dan niet academisch geschoold, vaak niet meer de mogelijkheden hebben om hun hoge opleiding te gelde te maken. Voor de minder hoog opgeleide chronisch zieken en gehandicapten is de situatie nog minder rooskleurig, voor zover dat mogelijk is.

In Nederland komen daar dan ook steeds meer  werkende armen voor. Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), alleenstaande moeders, laagopgeleiden, immigranten, mensen boven de 35 en mensen met een slechte gezondheid. Ook in de thuiszorg zijn de lonen veel te laag. In totaal gaat het om  250.000 tot 300.000 mensen met een salaris waar ze niet van rond kunnen komen. Een groep die vooral de laatste tijd ernstig tot de verwaarloosden begint te horen.  Publicist Will Tinnemans laat zien dat wij allemaal gebaat zijn bij een welvarende, eerlijke en stabiele samenleving, maar dat die samenleving in gevaar is, nu een aanzienlijke groep mensen tot speelbal is gemaakt van het vrijemarktdenken. De oproep van buitenlandse miljardairs om hen zwaarder te belasten is een symptoom dat bij deze rijken het inzicht sneller doordringt dan bij veel politici en andere beleggers.

17 Reacties

  • gwehkamp zei:

    "Veel mensen die zorgvragend zijn, komen ook in deze categorie terecht omdat zij, al dan niet academisch geschoold, vaak niet meer de mogelijkheden hebben om hun hoge opleiding te gelde te maken. Voor de minder hoog opgeleide chronisch zieken en gehandicapten is de situatie nog minder rooskleurig, voor zover dat mogelijk is."

    Er wordt voor de komende jaren een toenemend tekort aan verplegers en verzorgers verwacht.
    Dit biedt kansen voor veel mensen, ook met een arbeidshandicap.
    Daartoe zal geinvesteerd moeten worden in opleiding en (bege)leiding.
    Bovendien zal inderdaad een behoorlijk loon moeten worden betaald.
    Dat alles kan niet voor een prikje.

  • corine zei:

    Ik ben vrouw, 57, hbo plus geschoold, bijgeschoold, nageschoold en omgeschoold. Heb vele pogingen ondernomen om permanent op de arbeidsmarkt te blijven, o.a. in thuiszorg, maar er wordt vreselijk gesold met arbeidskrachten. Mijn omscholing van vorig jaar via een uitzendbureau heb ik zelf moeten bekostigen. Momenteel werk ik voor pgb-ers, maar het is hard bikkelen voor een grijpstuiver en alle risico's zijn voor mijzelf. Er is dus geen sociaal vangnet als ik van de trap val. Ik vind het terecht dat het pgb wordt afgeschaft. Omdat de zorgvrager ook meteen werkgever is; dat klopt niet. Een zorgvrager kan zo'n situatie uitbuiten en je bent als werknemer/huispersoneel dan kwetsbaar. Het lijkt een beetje op de baas-slaaf verhouding. Ik denk dat het beter is, wanneer de zorg aangestuurd en aangeleverd wordt door een professionele zorginstelling die er op let dat de regels nageleefd worden.

  • Helga zei:

    Corine,
    Ik vind je uitspraak een van het boute soort. Ik ben namelijk zo'n PGBer. Mijn zorgverleners verdienen echt wel meer dan een verpleegkundige van de thuiszorg. Dat kost weer heel veel meer dan een particuliere zorgverlener. ZV/VP.Vooral door de overhead.

    En als je meer dan drie dagen per week bij dezelfde PGBer werkt, is er niets mis met de sociale voorzieningen. Ik heb al 14 jaar de zelfde zorgverleners in dienst.

    Ik denk dat ik een sollicitant met zo'n slechte kennis over het PGB, niet zo gauw zou aannemen... Tja ik kom ook uit het vak.
    Het is heel vervelend, dat er mensen zijn die de boel belazeren, er is hervorming nodig. Toch hoeft het hele bos niet gerooid worden?

    En het PGB moet blijven! Daarom heb ik a.s. vrijdag een gesprek met de Staatssecretaris en een van haar hoge ambtenaren.

  • Roos zei:

    Corine, ik vind het een domme uitspraak.
    U bent heel goed in het aangeven van grenzen.
    Hier komen geen slaven over de vloer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Weer zo een misselijkmakende, stemmingmakerij.
    Bah, dus wij PGB houders, frauderen, en hebben nu ook al slaven in dienst?
    Nou ja, zulke mededelingen halen nu weer de voorpagina.

    U kan anders mooi in een instelling werken, niemand heeft u opgedragen om voor PGBers te gaan werken.....om ons daarna de doodsteek te geven....
    Leuk om zo een gemotiveerd persoon over de vloer te krijgen

    Ik ben heel erg blij en dankbaar met onze zorgverleners, die met veel plezier hier komen.

  • Ad zei:

    De eerste zin van Corine geeft al haar "persoonljkheid" aan. Zij zal ook wel VVD gestemd hebben schat ik in. Ook mijn zorgverleensters komen hier 's morgens fluitend binnen en hun werk doen. Gelukkig hebben zij een andere werkmotivatie als Corine.... Je zou maar met zo'n verleenster te maken hebben...

  • Pim zei:

    Beste heren en dames,

    Het is wel een feit dat het PGB niet door iedereen even goed word ingezet en dat de volledig afwezige controle op arbeidsregels en beperkingen van arbeidsrisico's wel heel makkelijk kunnen leiden tot hogere risico's voor werkend personeel.

    Het is dus zeker zo dat een deel van de mensen met een PGB dat goed voor elkaar heeft, goed zorg draagt voor hun verantwoordelijkheden en alles goed heeft geregeld. Maar u kunt toch ook niet ontkennen dat er ook af en toe wel met personeel minder plezierig word omgegaan en dat de tarieven, ook met PGB, niet bijster hoog zijn (want vaak maar beperkt aantal uren en daarmee dus vele gaten in een werkweek).

    Het is daarmee zo dat Corine misschien de mindere kanten van het werken bij een particuliere zorgvrager heeft ervaren.
    Op haar leeftijd is het bovendien echt niet heel eenvoudig om aan betaalde arbeid te komen. Veel mensen beschouwen je toch als te duur of te oud op die leeftijd.

  • Hanneke zei:

    Mevrouw Corine,
    Wat is de reden dat u niet permanent op de arbeidsmarkt kon blijven?
    Heeft u daar met net zo'n heldere kijk op de wereld uw mening verkondigd misschien?
    Baas-slaafverhouding, hoe komt u erbij. Een zorgvrager bevindt zich over het algemeen in een ontzettend afhankelijke positie en is aanzienlijk kwetsbaarder dan zijn of haar zorgverlener!

  • Helga zei:

    Laat ik nu ondertussen, na 14 jaar, 4 mensen in dienst hebben boven de 65 jaar maar ook 6 mensen beneden de 40jaar.In tijd van vakantie of ziekte, kan ik altijd terugvallen op een particulier zorgbureau (géén bemiddelingsbureau!)


    En Corine, heb je wel eens gesolliciteerd bij een thuiszorgbureau? Misschien ben je als ZZPer te duur?

    Soms zijn mensen niet capabel om een PGB te beheren. Dan zou daar eveneens een indicatie voor komen, direct na de aanvraag voor het PGB. Ook toen heb ik een keuring door het toenmalige RIO ondergaan.

    Betuttelend?
    Voor het rijbewijs wordt iedereen toch ook gekeurd, op bepaalde leeftijden?

  • Ad zei:

    Pim,
    "Het is daarmee zo dat Corine misschien de mindere kanten van het werken bij een particuliere zorgvrager heeft ervaren."

    Dat geeft haar nog niet het recht om de PGB-ers, o.a. mensen die wél goed met het budget omgaan en het op de juiste wijze besteden/toepasen aan zorg, zo "weg te zetten" als profiteurs, slavendrijvers en/of fraudeurs.....
    Haar leeftijd doet daar niets aan af. Sterker nog, je zou van ieand op die leeftijd een andere meer overwogen gedachtengang verwachten.

    Ik bedoel maar: er zijn mensen en mensen.....

  • corine zei:

    Beste mensen,
    Lees eerst het artikel wat bovenaan staat.
    Daar staat: uitbuiting van de laagstbetaalden. En daar heb ik op gereageerd.
    Van mijn loon als free lance huishoudelijke hulp blijft na verrekening met mijn heffingskorting minder dan een tientje per uur over. Zonder sociaal vangnet. Zonder extra's. Zonder pensioenopbouw.
    Als ik niet werk, heb ik geen inkomsten.
    En wie op de onderste sport van de maatschappelijke ladder staat, wordt ook als zodanig behandeld. De thuishulp is in feite vogelvrij in andermans huis, met alle risico's vandien. Waarbij ik de aantekening wil maken, dat dit niet in alle gevallen zo hoeft te zijn. Maar wanneer mensen licht gaan dementeren of een psychiatrische of emotionele aandoening hebben, krijg je soms te maken met een moeizame werkrelatie. Dan vraag ik mij af, of deze categorie wel in staat is om pgb te beheren of de werkgeversrol te vervullen.
    En ja, voor sommige mensen die hulpbehoevend zijn, kan een pgb wel een uitkomst zijn. Want zelfstandigheid is nog altijd te verkiezen boven afhankelijk te zijn van de zorgfabrieken met hun produktie draaien in de zorg. Het gaat tenslotte om mensen en ik denk dat de politiek het hele systeem nog eens goed onder de loep moet nemen.

  • Roos zei:

    Corine, dat er teveel word afgedragen en het (minimun) loon absoluut te laag is, ben ik helemaal met jou eens.
    Echter het PGB is ook aan de lage kant.
    Bij ons verdienen de zorgverleners 30,00 tot 62,00€.
    De 62,00 is de case-maneger en je begrijpt dat wij die maar heel weinig vragen met dat uurloon.....Dan zijn wij zo door het PGB heen....

    Ook zijn de vaste lasten veel te hoog....hoe krom kan het zijn?
    Per saldo blijft er weing over in de beurs, ondanks het vele werk dat vaa verzet word.
    Ik bewonder onze zorgverleners die met veel plezier en zorg hun werk zo goed doen!!!

  • Helga zei:

    Het is jouw reactie juist die me bijna deed steigeren.
    Ik vraag mij af of je geen gewenste baan hebt kunnen bemachtigen door je negatieve mentaliteit. Die is zelf in je geschreven reactie voelbaar.

    Ik heb juist de ervaring, vooral bij ouderen (ik ben de jongste ook niet meer) dat die mensen dankbaar moeten zijn.

    Sorry,laat ik nu een ontzettende hekel hebben aan het woord "dankbaar"

    Dankbaar ben ik, als ik gehoord heb dat mijn kinderen door gladheid van een talut af gerold zijn met hun auto. Vanuit het ziekenhuis mij melden dat ze daat met weinig letsel van afgekomen zijn.

    Ik weet uit monde van de Staatssecretaris, waar ik gisteren een gesprek mee heb gehad, dat ik het PGB in ieder geval blijf behouden. Laat ik daar nu heel blij mee zijn! Maar dankbaar? Nee, ik heb het zelf niet gewild, om zo afhankelijk van derden te zijn.

    En iedereen kan morgen in die situatie komen, jij ook!
    Als je overvraagd wordt, dan kun je het toch bespreekbaar maken.Jouw IQ zal vast boven de middelmaat uitkomen, maar je EQ ook?
    Mensen met een baan in de zorg hebben minimaal een empatisch vermogen nodig.

    Tja, dementerende mensen krijgen niet zo simpel een PGB. Maar wie hebben die diagnose afgegeven aan de door jou genoemde cliënten? Toch niet de kruidenier op de hoek? Of zou het kunnen zijn dat de mensen helemaal niet dement zijn, maar gewoon vergeetachtig door het ouder worden?

    Deze reactie is mijn eigen mening door ervaring samengesteld. Als je het er niet mee eens bent, is dat jouw probleem!

    En... als je langere tijd meer dan 3 dagen per week bij een PGBer werkt, maakt niet uit hoeveel uren per dag, val je binnen de sociale wetgeving.

    Ook een PGBer moet zich aan de minimum looneisen houden, dat is geen vetpot, maar misschien valt daar over met de PGBer of diens officiële vertegenwoordiger over te praten?
    Sterkte!

  • Berta zei:

    Corine,
    Ik begrijp uit jouw stukjes dat jij huishoudelijk werk doet.
    Je moet dan wel begrijpen dat wij als budgethouders voor huishoudelijk werk geen ruime vergoeding krijgen.
    Het meeste huishoudelijke gaat namelijk via de WMO en dat betekend dat de vergoeding voor dit werk per gemeente heel erg verschild.
    De ene gemeente vergoed maar 12 euro per uur en de andere komt tegen de 20 uit. In mijn gemeente is het b. v. 14.35 per uur. De hoogte van jouw loon hangt dan dus af van in welke gemeente jij werkt. Als je voor mensen met een ZorgZwaartePakket werkt is de vaste vergoeding voor het huishoudelijke maar iets boven de 3000 euro per jaar. Dus dat is dan ook geen vetpot.

  • corine zei:

    Berta, ik werk via een pgb-bureau. Enkele jaren terug, nog voor de invoering wmo, free-lance als alphahulp via een thuiszorginstelling. Maar het is niet te vergelijken, want leuker is het er niet op geworden. Er komen steeds meer thuiszorgaanbieders bij die alleen maar werken met tijdelijke contracten, om in de zomermaanden scholieren en uitzendkrachten in te zetten. Dus ik maak weinig kans. Via een uitzendbureau kon ik een korte omscholing doen tot basiszorgmedewerker adl. Ik vond het mooi werk om te doen maar het tempo lag erg hoog en als beginneling had ik veel tijd nodig om te zoeken naar de adressen. Ik lag er na een week al uit, als een soort van wegwerpartikel ondanks dat ik mijn stinkende best had gedaan en dan voelt dat heel rot; aanvankelijk kreeg ik niet eens mijn bruto loon van 10,25 euro uitbetaald, na veel vijven en zessen wel, maar moest het verrekend worden met mijn cursus. Ik zat daarna wel met hartklachten bij de huisarts. In het artikel bovenaan staat ook, voor jou tien anderen. Nou, zeg maar, honderd anderen, want het is dringen aan de onderkant van de ‘markt’. Daar gaat het in bovenstaand artikel van Tinnemans ook over; de groeiende groep laagbetaalden. En het zijn voornamelijk vrouwen. Ook de aard van het huishoudelijk werk via een pgb-bureau is anders. Vroeger stond duidelijk omschreven in de reglementen wat wel en wat niet mocht in het thuiswerk. Was het niet bedoeld om ouderen hulp te bieden bij de dagelijkse gang van zaken; nu is de alphahulp gewoon de werkster met een verzwaard takenpakket en zijn er andere categorieën bijgekomen die niet zitten te wachten op mijn empathie want de uren moeten gedraaid worden.
    Wat betreft de tarieven, waar Roos over schreef; het is triest dat er zoveel geld besteed moet worden aan bemiddelaars wat ten koste gaat van het aantal zorguren. Toch vind ik het zelf wel prettig om via een bureau te werken omdat ik daar nog de meeste kans op werkgelegenheid heb en tot nu toe steeds uitbetaald ben. De pgb-lonen voor verpleegkundigen vind ik hoog, maar dat is de timmerman ook. Betalen zij zoveel loonbelasting en sociale premies?

  • Helga zei:

    Via een bemiddelingsbureau? Daar zou ik mijn zorgvraag nooit deponeren. Ook zij moeten namelijk daar een (hoog) inkomen aan overhouden...
    Corine,

    Alfahulpen zijn er niet meer... Tegenwoordig zijn er veel thuiszorgorganisaties die verzorgingscursussen aanbieden zodat je in niveau B of hoger kunt functioneren.

    Probeer eens rechtstreeks bij een PGBer te solliciteren Misschien eens kijken op ZoekPgbZorg.nl ?

    Mijn verpleegkundigen kosten mij nog geen derde van de thuiszorgprijs en verdienen toch meer dan een thuiszorgverpleegkundige.

    Ik betaal niemand minder dan € 15,-/uur bruto en nog kan ik ieder jaar een kwart van mijn budget terugbetalen aan de belastingbetalers.

    Heeft jouw zorgbureau een keurmerk?

  • corine zei:

    Waarom zou je niet via een pgb-bureau personeel inhuren? Het bureau dat mij bemiddelt (aangesloten bij ‘Per Saldo’) rekent 16 euro per uur aan de client, waarvan 3,75 per uur ingehouden wordt voor de administratie. Voor verzorging en verpleging wordt afhankelijk van het niveau 22 euro en hoger gerekend. Dat komt wel een beetje overeen met de tarieven die ik hier zie. Overigens heet ik daar nog steeds de alphahulp, het is erg verwarrend.
    Waaarom ikzelf niet solliciteer bij een pgb-er? Dat is omdat ik zelden advertenties zie en ik het een risico vind.
    En waarom mensen zelf niet adverteren, heeft een aantal redenen.
    Ik hoor wel eens dat men niet ‘iedereen’ in huis wil halen, ook de categorie ouderen die aftakelt is vaak niet in staat om zelf te adverteren en veel ouderen gebruiken geen internet. Ook zijn ze vaak bang van 06 nummers, dat vinden ze te anoniem. Als je jonger bent, ben je toch vaak wat assertiever dan de ouderen, die zijn kwetsbaarder en roepen dan hulp in via bemiddeling.
    Een enkeling durft wel een advertentie te plaatsen in de krant. Daar heb ik een keer op gereageerd; de mensen kregen meer dan vijftig telefoontjes. Werken via een bureau geeft mij meer vrijheid dan via een instelling of een particulier en heb daardoor meer kans op werkgelegenheid.
    Ja, ik weet van de cursussen. Kreeg vorig jaar de mogelijkheid bij een grote instelling. Toch maar niet gedaan, want ik ben niet zeker van het rendement van zo’n inspanning. In het contract stonden boete-clausules. Ik zou wel losse modules verpleegtechnische handelingen willen volgen, maar weet niet of dit mogelijk is, als ik geen verpleegondergrond of big registratie heb.

  • jjjdvk zei:

    Ik geloof dat Corine haar bitterheid eens af moet gooien, misschien heeft ze dan ook wat meer werk.
    Als zij zichzelf als "slaaf" ziet, misschien kan ze dan beter een cursus zelfvertrouwen volgen i.p.v. cursussen die ze toch niet aan kan.
    Ik heb hier 2 zorgverleensters voor mijn 3 autistische kinderen met een stofwisselingsziekte in huis, zij komen zelfs op hun vrije zondag nog geregeld buurten, gewoon even lekker een gezellig kletspraatje.
    Dus als Corine zichzelf als slaaf ziet, ligt dit toch écht aan haar !!!
    Maar dat de laagstbetaalde het hardst worden gepakt, dát is een feit.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.