1. Ingelogd blijven
 2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Toekomst zzp'ers: eerst zien, dan geloven

5 Reacties

2865384067_dc1b451471_bFoto: Flickr/eliotmarc (CC)

Goed nieuws voor de zzp’ers als het gaat om hun vakkundigheid: werkgevers huren jullie niet in omdat jullie minder geld kosten dan een vaste kracht, maar omdat jullie deskundigheid te bieden hebben. Let wel, dit geldt voor alle 800.000 zzp’ers, niet alleen voor die in de zorg. Maar wat voor iedereen geldt, geldt ook voor de zorg-zzp’ers, lijkt me.

Het Sociaal Cultureel Planbureau kwam met deze uitkomst in een notitie afgelopen week die het heeft geschreven voor een ambtelijke werkgroep. Deze werkgroep onderzoekt de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt en moet uiterlijk 1 december met voorstellen hierover komen. Want het grote aandeel zzp’ers op de arbeidsmarkt is zeer tegen de zin van het kabinet. Dat vindt dat die kleine zelfstandigen wel lekker een beroep doen op de sociale zekerheid (bijstand) maar super weinig belasting betalen en al nauwelijks voor de sociale zekerheid. Het kabinet loopt zo miljarden aan belastinginkomsten mis, en ja, dat wil het natuurlijk graag innen!

Een week eerder al constateerde het Centraal Planbureau – dat ook op verzoek van de ambtelijke werkgroep een onderzoek deed – dat zzp’ers vaak zzp’er zijn omdat ze dan minder belasting hoeven te betalen dan als ze werknemer zijn… De vele fiscale voordelen hebben een “aanzuigende werking” op het eenzame zelfstandige bestaan, concludeert het CPB.

Jongens… toe nou! Hebben die lui van het CPB nog nooit gehoord van ‘onzekere toekomst’, ‘eerst de losse krachten er uit, dan die met een contract’, arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), pensioenverzekering, 24/7 beschikbaar moeten zijn en nog zo wat van die zegeningen van het zelfstandigenbestaan?

Toegegeven, er zijn enkele belastingvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek en oudedagsreserve (een papieren reserve), maar premies voor pensioen en AOV moeten wel eerst worden betaald, voordat je ze kunt aftrekken. Trouwens, iedere werknemer wordt ook ‘geholpen’ met zijn pensioen. Dus moet er eerst flink worden verdiend, ik zou niet graag het aantal zzp’ers zonder pensioenregeling of AOV de kost willen geven. Dat geld trek je niet even uit de keukenla.

Volgens de Stichting ZZP Nederland is er wel licht voor jullie. Na een periode “van voortdurende tegenwerking van de Belastingdienst”, zou het kabinet nu per 1 januari 2015 met een aantal oplossingen komen:

• De zorgpilot wordt verlengd in 2015.

• Zzp’er mag zich vanaf 1 januari 2015 laten inhuren door cliënten...

• ...en door zorginstellingen

• Zzp’er mag zich laten bemiddelen door bemiddelingsbureaus (geen detachering!)

De blijdschap van de Stichting ZZP Nederland is me niet helemaal duidelijk. Neemt het kabinet nu al beslissingen terwijl die ambtelijke werkgroep nog zwoegt op de voorstellen die ze het kabinet per 1 december moet doen? Of heeft het kabinet gespiekt in haar dossiers om slagvaardig tevoorschijn te komen? Zijn de drie ministeries die hierover moeten beslissen opeens 180 graden gedraaid? Voor de zomer waren ze nog hevig tegen (toename van) zzp’ers in de zorg…

“Eerst zien, dan geloven”, zegt de cynicus. En hoewel cynisme niet past bij een optimistische kijk op het leven, doen jullie allemaal er goed aan om in elk geval ‘neutraal’ de ontwikkelingen te volgen. Tot er echt duidelijkheid komt…

5 Reacties

 • Leon Soons zei:

  Ik begrijp een paar dingen niet zo goed. ZZP'ers doen een beroep op de sociale zekerheid en dan ook nog de bijstand? Dan toch alleen als ze ondanks hard werken door de bodem van het minimum zakken. En dan ook nog alleen voor zover ze zelf onvoldoende verdienen. Bovendien wordt die bijstand meestal in de vorm van een lening gegeven!! Is het gek dat als je (blijkbaar) zo weinig verdiend dat je bijstand nodig hebt, je geen of maar weinig belastingen betaald?
  Om miljarden aan belastinginkomsten mis te lopen zullen er eerst tientallen miljarden moeten worden verdiend en daar wordt door het huidige kabinetsbeleid nou juist fors in gesneden!!

  Dit kabinet zet er volgens mij op in om de economie aan te jagen via de grote bedrijven, instellingen en instituten. En juist daar zit de pijn. Die kunnen niet de gewenste kwaliteit leveren die ZZP'ers leveren en zijn daardoor niet in staat voldoende te groeien naar de zin van het kabinet. Dat betekent minder dividend voor hun eigen aandelenportefeuille en minder baantjes en bonussen voor ex-politici.
  Waar is het kabinet nu met "marktwerking en concurrentie" om de kwaliteit op te drijven en de prijzen te laten dalen. Dat lukt toch juist prima met ZZP'ers. Die zetten zich voor 100% in om hun zaken goed te doen en ze hebben bijna geen overhead. Hetzelfde geldt overigens voor het MKB, dat zijn tenslotte uit hun jasje gegroeide ZZP'ers.

  Wat doen de grote bedrijven, instellingen en instituten intussen. Die stimuleren juist werknemers om als ZZP'er aan de slag te gaan zodat zij geen of minder werkgeversrisico's lopen bij ziekte en werkloosheid. Wat daardoor aan risico-uitgaven wordt bespaard steken ze vervolgens in eigen zak.
  Nu zouden die ZZP'ers die op deze manier de zakken van de grote werkgevers hebben gevuld door maatregelen van hun vrienden in het kabinet terug moeten als werknemer maar dan wel naar andere looninkomsten dan voorheen. Daarbij schuwt het kabinet niet om grootschalig de verdringingsregels met voeten te treden. Mensen moeten het liefst alle werk vrijwillig doen, als het al niet anders kan dan maar vanuit een uitkeringssituatie. Waar mensen tot nu toe een EERLIJKE boterham verdienden mogen ze datzelfde werk voor niks of weinig geld gaan doen. Daarvoor maakt het kabinet handig gebruik van woorden zoals: participatiemaatschappij en netwerk-samenleving. Heel aardig gevonden maar wie goed nadenkt zal snel ontdekken dat daarmee enkel wordt geregeld dat iedereen zijn eigen boontjes maar moet doppen en de overheid/maatschappij is niet meer bereid mensen in nood hulp krijgen. Alleen degenen die voldoende financiële middelen hebben zullen in de nabije toekomst in staat zijn om voor zichzelf en hun naasten voldoende zorg te regelen.

  Zozeer vele buitenlanders heel graag in Nederland willen komen wonen (om daarna onthutst en teleurgesteld ook weer terug te willen) zo komt bij mij steeds meer de neiging boven om elders te gaan zoeken naar een samenleving/maatschappij waar je op kan rekenen in tijden van nood.

  Van een partij als de VVD en dus hun bewindslieden in het kabinet verwacht ik niets anders maar van een partij als de PvdA die toch voor arbeiders en de zwakkere in de samenleving staat sta ik paf. Van opportunisten als D66, SGP, ed. mag je verwachten dat ze alleen jagen op wat zij belangrijk vinden en daarvoor als politicus er genoegen mee nemen dat ze er persoonlijk wel beter van worden maar helaas voor het werk- en stemvee accepteren dat daar de prijs betaald wordt.

  Dit kabinet, gesteund door de huidige politici, besturen dit land als een bedrijf en niet meer als een maatschappij. Helaas..... principes zijn overleden en pragmatisme en opportunisme vieren nu hoogtij in deze egocentrische maatschappij.

 • Marijke zei:

  Soms kun je toch echt zien dat sommige mensen niet echt weten waar ze over praten. Wat zou ik graag gewoon iedere maand zekerheid hebben. Gewoon vakantiedagen uitbetaald krijgen, en me geen zorgen willen maken als ik ziek was. Er was voor mij geen plek meer binnen de thuiszorg, dus ben ik op basis van Pgb gaan werken. Want geen inkomen van mijn kant betekend binnen ons gezin gewoon geen brood op de plank. Zonder mijn inkomen kunnen we niet. Dus dan is de keus makkelijk. Of werken op basis van Pgb of niet werken... Ik zou het geweldig vinden om net als iedereen dezelfde rechten te hebben en niet zelf verantwoordelijk zijn voor alles. Zoveel meer verdien ik tenslotte niet als wanneer ik voor een organisatie werk. Als het er op neer komt verdien ik nu minder dan wanneer ik voor een organisatie zou werken. Maar je doet het maar want anders heb je niks! En met niks hebben we ook daadwerkelijk niks! Ik denk dat er samen met mij heeeeel veel meer mensen in hetzelfde schuitje zitten en die net als ik ook dolgraag iedere maand premie af zouden dragen, voor een stukje zekerheid!

 • Nelleke zei:

  Ik kost de overheid niets, terwijl ik mijns inziens genoeg oplever: ik lever goede zorg die bijna de helft goedkoper is dan zorg in natura!
  Verder betaal ik gewoon belasting natuurlijk, want als de zelfstandigenaftrek er af is blijft er nog genoeg over om te betalen. Niet alleen loonbelasting, maar ook bijvoorbeeld inkomensafhankelijke premie ZVW.
  Recht op bijstand heb ik niet mocht dit allemaal mislopen, hooguit een lening want ik moet eerst mijn eigen huis verkopen. Daarom heb ik een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Waarom zou ik een probleem zijn?

  Vis eerst diegenen er maar eens uit die niet echt gekozen hebben voor het ZZP-schap, en die net op de armoedegrens balanceren en geef die eens een echte goedbetaalde baan! Maar ja, daar hebben we ineens wel problemen mee denk ik zo...

 • Paul Stolwijk zei:

  Ik ben blij met het artikel want nu wordt duidelijk waarom dit kabinet zo moeilijk doet over de zzp-er waardoor ik mijn plannen om als zzp-er te werken in de ijskast gezet heb: mijn ijskast is trouwens niet rijk gevuld want werken in de zorg als verzorgende is niet krijgen wat je verdient terwijl managers en bestuurders van sommige zorginstellingen ( Zie verhaal van moeder van een staatssecretaris ) voor zichzelf bepalen wat ze verdienen maar het niet zouden moeten krijgen.

  Het gaat het kabinet alleen om mislopen van geld. Uit een onderzoek bleek ook dat zzp-ers weliswaar gelukkiger zijn dan werknemers in vaste dienst maar ook schrikbarend genoeg op de rand van de armoede leven. Geld maakt niet gelukkig maar je hebt het volgens het kabinet nodig om er niet zelf gelukkig van te worden maar om de staatskas aan te vullen !!!

 • nicoline zei:

  een hele korte reacie:

  - ik ken maar zeer weinig zorgzzp'ers die een bijstandsuitkering in het vooruitzicht willen hebben
  - de overheid zou is echt moeten uitrekenen hoeveel ze van echte zorgzzp'ers binnen krijgen aan belasting. 50 % BELASTIING wordt door mij betaald. (20 procent BTW, en dan de rest nog)
  - kost het niet meer om al deze zorgzzp'ers verplicht naar bijstandsuitkering te sturen? We hebben het over kwalitatief goede werkpaarden, die niet meer worden aangenomen in de Zorg..(en vaak de ww hebben ontlopen door zelfstandig aan de slag te gaan!)

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.