Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Sinterklaas voor kinderen met autisme en ADHD

7 Reacties

SinterklaasSinterklaas is weer in het land en dat betekent spanning en sensatie voor alle kinderen! Voor kinderen met een beperking als autisme of ADHD is het misschien zelfs wel regelrechte stress… De meeste kinderen worden rond die tijd erg onrustig en hebben soms moeite met slapen. Voor autistische kinderen is de onzekerheid die gepaard gaat met Sinterklaas heel moeilijk. Ook gaat iedereen zich ineens anders gedragen om het kind heen. Er zijn daarnaast een hoop vragen; Zal er wel of geen kadootje zijn in mijn schoen in de ochtend? Hoe laat komt ie nou? Hoeveel Pieten zijn er precies? Dus je moet ze extra goed voorbereiden op wat komen gaat.

Tips voor kinderen met autisme en ADHD

 • Een autistisch kind moet zien dat Sinterklaas ook echt aankomt in Nederland. Ga dus naar de intocht of bekijk die op de televisie. Dan hebben ze de zekerheid dat de goedheilig man er ook echt is, aangezien ze het met eigen ogen hebben gezien en het daardoor tastbaar is geworden.
 • Kinderen met een autistische stoornis nemen alles heel letterlijk en willen dan ook precies weten hoe het zit. “Hoelang is Sinterklaas onderweg met de boot?”, “Waarom neemt hij niet het vliegtuig, dat gaat toch veel sneller?”.  “Maar we hebben geen schoorsteen, hoe komen ze dan naar binnen?”. Bereid dus voor welke uitleg je kunt geven over dit soort dingen, zodat je niet ineens met je mond vol tanden staat.
 • Uitleggen dat de Sint na het heerlijk avondje weer naar huis gaat is voor kinderen met autisme niet genoeg. Ze moeten echt zien dat de Sint ook echt weggaat, het wederom tastbaar maken. Stel dat hij niet weggaat en hier toch blijft, dat kan niet?! Dus: probeer met de kinderen de Sint ook weer uit te zwaaien. Er zijn plekken waar ook een uittocht gehouden wordt, dus dat zou je kunnen overwegen.
 • Maak een aftelkalender wanneer de Sint aankomt in ons land en wanneer het precies pakjesavond is. Zo is het duidelijk wat er te verwachten valt.
 • Spreek tijdens een mailwisseling af met de mailpiet wanneer hij langskomt om wat in de schoen te doen en laat het je kind lezen. Dan heeft je kind ook de zekerheid dat er dan daadwerkelijk wat in zijn schoen zit als die wakker wordt de volgende ochtend, anders wordt het echt te spannend voor je kind.
 • Als er een Sinterklaas met zwarte pieten langs komt op pakjesavond bereidt je kind dan voor. Vertel je kind dan hoe laat Sinterklaas komt, met hoeveel Pieten en dat hij cadeautjes bij zich heeft. Ook hoelang de Sint blijft is belangrijk, want stel dat hij niet meer weggaat!
 • Vind je kind het te spannend welke kado’s hij/zij krijgt? Overweeg dan gewoon samen naar de winkel te gaan zodat het duidelijk is wat er in de zak zit straks. Zo kan het kind gewoon genieten van de avond zonder de overdaad aan spanning.
 • Het kan helpen je kind een duidelijke taak te geven op Sinterklaas avond. De zak met kadootjes bewaken, kado’s aangeven, papier opruimen, trakteren op pepernoten etc. Dit kan de spanning verminderen.
 • Probeer de periode voorafgaand aan 5 december niet teveel op Sinterklaas te focussen. De aanloop is tegenwoordig zo lang dat de vermoeidheid al is toegeslagen voordat de Sint echt langskomt. Beperk het schoenzetten tot 1 of 2 keer en overweeg een Nee/Nee sticker op de deur te plakken om de reclamefolders voor kado’s buiten de deur te houden.

Hopelijk kunnen jullie en de kinderen met deze tips van Sinterklaas genieten. December heeft echter nog meer uitdagingen te bieden, als Sinterklaas achter de rug is hebben we nog voldoende te vieren. Ook dat is weer een uitdaging, was het maar alvast januari!

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

7 Reacties »

 • Sanne Kaljee zei:

  Fijne tips!
  Alleen een beetje jammer van het woord “normale” kinderen.
  Met adhd of autisme zijn ze niet normaal?
  Deze kinderen beschikken over hele bijzondere gaves.

 • Marcel zei:

  Bijzondere gaves? Klinkt voor mij als ‘niet normaal’ ?

 • Esse zei:

  Ieder kind is speciaal en uniek. Druk op geen enkel mens een stempel. Verder wil ik zeggen dat het een goed artikel is

 • Stefan Vlaminckx zei:

  Een goed cadeau. Vermijd de vraag wat wil je voor Sinterklaas. Want dan zult u moeten leveren ook.
  En ik sluit me aan bij reactie aangaande het gebruik van het woord normaal. Want ik ken kinderen zonder vastgestelde stoornis die ik niet gauw als normaal zou willen bestempelen. “Een beetje afwijkend ” noemt ie het zelf. Vijf jaar oud is ie.
  Mijn eigen stiefdochter met een ASS had baat bij de gegeven tips. En ik zou de aanduiding “met” of “zonder” en dan de stoornis waar je over schrijft. Want normaal is het gemiddelde van alles wat afwijkt.

 • De redactie (author) zei:

  Het woord normaal stond tussen aanhalingstekens, en was ironisch bedoeld. We begrijpen jullie opmerkingen en hebben het nu wat herschreven. Ieder mens is uniek inderdaad.

 • Carla zei:

  Niet alleen voor kinderen met ADHD en autisme geldt jullie artikel. Mijn zoon van 10 jaar met een reactieve hechtingsstoornis heeft dit ook nodig. Voorspelbaarheid is veiligheid! Dus al 2 jaar samen zijn kadootjes kopen en inpakken en oh wat toch nog een stress ondanks dat hij precies weet wat hij krijgt, en wanneer. Dmv autiplan kan je overigens heel makkelijk je kind helpen met structuur en voorspelbaarheid in de dagplanning.

 • Fred Meijer zei:

  Mijn verhaal over de sint naar mijn kinderen is het verhaal zo dicht mogelijk naar de waarheid over de bisschop van Myra.Het verzonnen verhaal trappen ze niet in, dit wordt gecheckt{wikipedia}.Ik heb zelf ook Autisme en heb twee kinderen met Autisme.
  Ik vind dit artikel een goede lijdraad voor niet te veel prikkels.
  Over het normaal, ik zeg altijd we denken niet beter niet slechter maar anders.