1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Op leeftijd en zorg nodig? Verkoop je huis!

11 Reacties

Het is een eenvoudige rekensom, zegt Paul Schnabel. De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) rekent het afgelopen weekend in de Volkskrant nog even voor: 15 procent van de mensen is boven de 65, maar hun zorgkosten zijn nu al 43 procent van het totaal. En dat gaat met de vergrijzing alleen maar meer worden. "Gezondheidszorg is ouderenzorg. En waarom zou die oudere daaraan niet mee hoeven te betalen?"

Dat zo'n idee niet in goede aarde zal vallen, weet Schnabel ook wel. Maar volgens hem zal het uiteindelijk net zo gaan als met de pensioenen. "Drie jaar geleden zei iedereen nog dat die veilig en gegarandeerd waren. Maar inmiddels weet iedereen dat zoiets niet vol te houden is." Misschien voelen de mensen de noodzaak nog niet, maar er komt volgens Schnabel een moment dat het bespreekbaar wordt om je zorg te financieren door je huis aan een bank of pensioenfonds te verkopen.

Voormalig PvdA-leider Wouter Bos, tegenwoordig als adviseur zorg in dienst bij pensioenfonds KPMG, gaf op 6 november in het televisieprogramma Buitenhof toe dat het onvermijdelijk is omĀ  ouderen in de nabije toekomst meer te laten betalen voor zorg. Maar wat hem betreft moet er ook eens gekeken worden naar een systeem waarbij mensen al van jongs af aan sparen voor de zorgkosten als ze ouder worden. "Die kosten zijn voorspelbaar, dus daar hoef je je niet voor te verzekeren", zegt Bos. Volgens hem wil VWS-minister Schippers ook die kant op, al zal ze dat niet openlijk zeggen.

Meer dan de helft van de huishoudens heeft trouwens geen huis, dus valt er ook niets te verkopen om met de opbrengst daarvan bij te dragen aan de zorgkosten. Die mensen moeten volgens CPB-directeur Schnabel natuurlijk wel kunnen blijven rekenen op goede basiszorg.

De minister zelf hoopt wat dat betreft dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars hun steentje bij willen dragen om de kosten in de hand te houden. Want dat zou volgens haar misschien kunnen helpen te voorkomen dat de eigen bijdrage dat het eigen risico nog hoger wordt of het basispakket nog verder uitgekleed.

Alles bij elkaar wordt het er voor de zorgvragers niet duidelijker of minder zorgelijk op. Op 9 en 10 november vergadert de Tweede Kamer twee dagen lang over de begroting van VWS, waarbij op woensdag uitgebreid ruimte is gemaakt voor de plannen met betrekkiing tot het Pgb.

11 Reacties

  • Scherpenzeel zei:

    Wat deze meneer uitgedacht heeft vind ik van de zotte mensen die nu zo oud zijn en een eigen huis hebben, hebben er hard voor gewerkt om hun hypotheek aftelossen en hebben, nog geleerd om te sparen, terwijl dat er nu zo veel zijn met torenhoge hypotheek, maar ze gaan wel 3 keer per jaar met vakantie en doen net wat ze denken, en daar betaalt een ander die zuinig is geweest nu belasting voor en moet dan ook nog zijn huis gaan verkopen om hulp te krijgen. Meneer ga wat anders bedenken, en ga eerst al die mensen met huursubsidie ook eens aanpakken dan heeft U al genoeg te doen denk ik.

  • gwehkamp zei:

    "Meer dan de helft van de huishoudens heeft trouwens geen huis, dus valt er ook niets te verkopen om met de opbrengst daarvan bij te dragen aan de zorgkosten. Die mensen moeten volgens CPB-directeur Schnabel natuurlijk wel kunnen blijven rekenen op goede basiszorg."

    Wat bedoelt heer Schnabel hiermee? Het idee is toch, dat iedereen premie betaalt waaruit de basiszorg betaald wordt?

    Of gaan de mensen, die wat gespaard hebben 3x betalen: Voor hun eigen zorg, de premie zorgverzekering én de basiszorg voor degenen, die niets wilden of konden sparen?

    Of wil heer Schnabel naar een tweedeling toe: Basiszorg voor iedereen
    en extra voor degenen, die het zelf betalen?

    In de VK motiveert heer S zijn voorstel, dat al die huizen ooit hypotheek gehad hebben, die voor de belasting zijn afgetrokken, de overheid kan zo deze belasting weer terughalen.
    De echte truc, die hij uithaalt is alles wat privé gespaard is, zoals pensioengeld en eigen huis, tot openbaar bezit maken, waarna de overheid naar believen een greep in de privé-kas doet.
    Ouderen worden zo als groep gebruikt, die naar de waan van de dag geplukt kunnen worden.
    Waar zijn trouwens de premies gebleven, die ouderen tot hun 75e hebben betaald toen zij gemiddeld meer premie betaalden dan zij opmaakten?
    Heer Schnabel trekt een heel zware wissel op de solidariteit van de inmiddels ouderen met de jongeren. Aan die bereidheid komt zo snel een eind.

  • Emile zei:

    Je werkt allebei als vpk zzp er in de zorg, gedwongen want je kinderen hebben een beperking. Er is geen baas die daarvoor flexibel genoeg is.
    Doordat er een pgb bestaat is het nog te doen en hoeft er geen kind uit huis. Dan stopt de pgb voor begeleiding en tijdelijk verblijf en is er geen goed alternatief. Je moet dus misschien minder gaan werken en daardoor je huis verkopen in een markt die stilstaat. Je huis was eigenlijk je pensioen maar dat is nu dus niet meer.Overwaarde lost op.Je solliciteert met een enorme brok ervaring maar wordt door je leeftijd 50 niet meer aangenomen. Voor jou 3 jonkies.Je verdient je geld momenteel voor 70 % aan werk met/voor mensen die ook een pgb hebben, en straks dus niet meer. Je ouders zijn oud en hebben straks ook zorg nodig. Je kunt ze niet eens zelf verzorgen want je bent thuis al nodig. Nu mogen ze dus hun huis opeten net als vroeger, nog maar zo,n 40 jaar geleden, anders krijg je geen zorg? Alle prikkels om hard te gaan werken worden nu wel weggenomen denk ik. Waarom zou ik iets proberen te plannen? En straks ben je dood en komt de fiscus nog eens voor de rest. Enz,Enz,Enz,Enz. Volgende verassing graag !!!

  • Annemie zei:

    Al 4 jaar werk ik als ZZP-er in de thuiszorg. Heb in mijn praktijk al een paar keer meegemaakt dat voor Terminale zorg, de zorgvraag hoger is dan het budget wat geindiceerd is. In alle gevallen vond de familie het prima om 'spaargelden'aan te spreken. Het is voor de beste zorg thuis en het ligt eraan wat je er zelf voor over hebt. Hier hoort natuurlijk ook de reikbaarheid van je te willen besteden gelden, wat kun je nog en wat heb je nog? Kortom: Dhr. Paul Snabbel begrijp ik en kan zijn voorstel dan ook ondersteunen.

  • Emile zei:

    Hoi Annemie,
    Ben het volledig met je eens, maak dit ook al zo'n 15 jaar mee. En is goed en logisch. Het omgekeerde jammer genoeg ook, daar waar de kinderen bepalen dat ouders dit niet mogen, bang voor hun in hun hoofd al geplande erfenis.Je ziet rijkere ouderen gewoon verslonzen dan.Vreemd is dat dit laatste vaak bij de meer vermogenden plaatsvindt. Waar het hier echter om gaat is, dat je helemaal niet meer mag kiezen. De overheid bepaald steeds meer wat je moet doen en wat je moet laten. Bovendien gaan mensen gewoon zorgen dat het geld tegen die tijd op is denk ik.

  • J de Vries zei:

    Toch blijft het triest dat spaarzame mensen op deze manier gestraft worden. Ben je zuinig geweest dan moet jeç je huis op eten. Heb je alles opgemaakt dan wordt je door de overheid of de verzekeringen geholpen. Vreemd, heel vreemd!
    Jolanda

  • Annemie zei:

    het zijn meestal kinderen of erfgenamen ie opp de enis uit zijn. Het is nooit genoeg wat ze erven! Laat de betreffende toch gewoon het geld besteden aan de laatste levensfase! je laatste hempd heeft geen zakken!

  • Emile zei:

    En daar zijn al weer de volgende konijnen uit de hoed. Ineens gaan daar nu ook in partijen die altijd tegen morrelen aan de hypotheek aftrek waren, hier toch ook maar aan denken, zie cda. Kunnen we van die verplichte aflossing onze zorg betalen. En verder baal ik weer zo verschrikkelijk van het feit dat ik weer eens gelijk lijk te gaan krijgen over een voorspelling van mij in een reactie van mij ergens in juli.Nl het ws niet meer als ziekte te gaan zien van sommige nu nog wel te classificeren DSM classificaties. Te weten adhd, pdd/nos, tourette en andere beelden. Men werkt er nu naar toe om dit op termijn niet meer als ziekte of ernstige stoornis te gaan beschouwen denk ik. Hoeft er ook niet meer voor vergoed/ betaald/behandeld te worden. Zie/luister onze staatsecretaris gisteren. Mijn volgende voorspelling, geen behandelingen meer vergoeden bij depressies, = ws allemaal aanstellerij straks. En geen hulp bij dementie zolang er mantelzorg is. Als dit niet gaat gebeuren"wat ik hoop"mogen jullie er mij op aanspreken, als zijnde"pessimist" .
    Zorg goed voor elkaar, proberen wij thuis ook.

  • gwehkamp zei:

    P.S.: Als ouderen terug moeten krijgen, wat ze gemiddeld aan premie te veel hebben betaald voor hun 75e, hebben de meesten nog geld tegoed, zelfs na aftrek van de overwaarde van hun huis.

  • Jolanda de Vries zei:

    Beste Annemie,
    Misschien zijn mijn kindeeren helemaal niet op mijn geld uit maar wil ik, met mijn beperkingen, als ik met pensioen ben lekker op vakantie.
    Vakantie en andere "nutteloze dingen" zijn voor mij veel duurder dan voor een ander. Nu leef ik zuinig zodat mijn kinderen kunnen blijven studeren ook als de politiek weer eens creatief gaat doen. Want ja, mijn inkomen is niet verkeerd dus kan ik heel veel zelf betalen, net als anderen met mijn inkomen. Ze houden hierbij alleen geen rekening met mijn meer kosten a.g.v. handicap en de handicaps van mijn man en zonen.
    Dus zo zie je maar, als mijn verplichtingen ten aanzien van mijn kinderen voorbij zijn wil ik gewoon onbezorgd kunnen leven.
    Jolanda

  • Jolanda de Vries zei:

    En niet eerst mijn geld op moeten eten en dan weer afhankelijk worden van "liefdadigheid". Ik wil met liefde de extra kosten betalen die ik zou moeten maken als ik andere/ zelf gekozen opties uitzoek. Maar ik zie niet in waarom bijvoorbeeld niet net als mijn "gezonde"zussen zelf mijn eigen geld zou mogen besteden.Eigen bijdrage naar inkomen oke maar mijn levensstandaard is nu al dramatisch veel lager dan die van gelijk verdienende mensen. Ik werk er ook hard voor!!!!!
    Jolanda

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.