Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Kwaliteit van Thuiszorg zal afnemen

9 Reacties

werkdruk thuiszorgUit een onderzoek van Menzis blijkt, dat 65% van de zorgaanbieders in de thuiszorg denkt dat de kwaliteit van de thuiszorg de komende jaren zal afnemen. Daarnaast zijn de zorgaanbieders ontevreden over de werkdruk en de administratieve rompslomp.Zo is een zorgaanbieder 31% van zijn tijd bezig met administratieve werkzaamheden. Het gaat dan om het bijwerken van het patiëntendossier en bijvoorbeeld het bijhouden van de gewerkte uren.

Vanzelfsprekend vinden de zorgaanbieders dat de administratieve werkzaamheden ten koste gaan van het echte werk. Ook de werkdruk zorgt bij veel zorgaanbieders ervoor, dat ze het gevoel hebben minder goede zorg te kunnen leveren. Daarnaast blijkt dat de meerderheid ook te maken heeft met agressie tijdens het werk.

Als oorzaak van de eerste twee problemen wijzen de zorgaanbieders met de beschuldigende vinger naar de politiek. Een zorgaanbieder verwoordt het alsvolgt:

Er is gewoon te weinig geld beschikbaar om goede zorg te leveren

Menzis gaat nu proberen iets aan de klachten van de zorgaanbieders te doen. Het schrappen van bepaalde administratieve verplichtingen is een eerste stap.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

9 Reacties »

 • Tweets die vermelden Kwaliteit van Thuiszorg zal afnemen – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Kwaliteit van Thuiszorg zal afnemen http://bit.ly/9Llfk8 […]

 • Wim zei:

  Er moeten hadden aan bed zijn en niet in de papieren.
  En ik moet er ook bij zeggen,dat er in de zorg ook rond lopen alleen voor hun geld te verdienen.En helemaal niet met hun vak bezig zijn,het liefste alles afschuiven op hun colega’s en zelf zo min mogelijk doen.Mensen in de zorg is een roeping,die moeten dit met hart en ziel doen en niet voor het geld.Ik spreek jammer genoeg uit ervaring,ben zelf rolstoel gebonden door een dwarslaesie en heb veel hulp nodig.
  Maar ik heb sinds 5 jaar een PGB,en kan zelf nu mijn hulp kiezen.Dus nu alleen goede en vakkundige verpleging aan mijn bed,die wel zin in hun vak hebben en niet alleen voor hun geld zo makkelijk te verdienen komen.

 • Diana zei:

  Ik sluit mij helemaal aan bij Wim. Zorg moet je met je hart doen, en niet om het geld.
  Alhoewel geld? Volgens mij zijn de mensen in de zorg met zware banen behoorlijk onderbetaald, terwijl de managers zich ieder jaar maar weer een bonus berekenen.
  Daardoor gaat het binnen de marktwerking helemaal mis.
  Weg met die managers!
  En zorg dat je mensen met verstand van zaken op deze plaatsen krijgt. Die weten waar ze over praten. Die weten van de werkdruk, maar ook weten wat er bij de clienten thuis speelt.

  Kortom meer empathie en minder bonussen voor de top.

 • Annet zei:

  Ik ben het helemaal met de vorige schrijvers eens. Het management is er voor zichzelf en niet voor de werkers op de vloer. Het management bedenkt weer iets “leuks” of “nieuws” om zichzelf aan het werk te houden en de werkers op de vloer van het werk te houden.
  Ik heb 30 jaar in een instelling voor verstandelijk beperkten gewerkt en had er mijn buik van vol. Het management houdt elkaar de hand boven het hoofd ten koste van de cliënt. Ik ben dan ook erg blij dat ik vorig jaar de stap heb genomen om voor mezelf te beginnen. Geen gezeur van collega’s die niet met elkaar kunnen werken en waar een hoop tijd in gaat zitten, incompetente mensen op hoge posities. Die bang zijn om hun positie te verliezen en daarom maar gebruik (of beter gezegd misbruik) maken van hun macht.
  Als werker heb je een keus om te vertrekken. Als cliënt heb je soms “levenslang”.
  En als werker op de vloer mag je vooral geen kritische noot hebben.
  Annet

 • Henk zei:

  Iedereen doet zijn werk met liefde, maar van liefde alleen kun je niet leven. Sommige mensen kunnen makkelijk praten, veilig achter hun PC de hele dag.

  De huur/hypotheek moet betaald kunnen worden. De overige kosten zoals gas, water en licht moeten betaald kunnen worden. Men moet ook kunnen eten en drinken van dat geld, van lucht kan men niet leven!

  Daarnaast moet men energie overhouden om de volgende dag door te kunnen gaan, wat bijna niet meer mogelijk is door de hoge werkdruk.
  (1 zorgverlener voor 15 cliënten)!? Dit kan toch niet?

  Met liefde alleen wordt de zorgverlener zelf een hulpbehoevende.
  Hij raakt gestrest en komt in de WAO terecht. En dan gaan het balletje rollen!
  Leer de zorgverleners waarderen en betaald ze GOED om ze te motiveren om door te kunnen gaan en om nieuwe zorgverleners aan te trekken. Zo moeilijk is het niet!
  Als dit niet gebeurt zal niemand in de zorg willen werken want dit is gelijk aan jezelf uitbuiten.

 • evert zei:

  Om aan ‘je uren te komen’ moet je soms wel 20 cliënten per dag verzorgen in de thuiszorg. Dit betekent dat je de hele dag van adres naar adres fietsen totdat je er zelf bij neervalt!
  En dit is ruim uitgerekend, 15 minuten per cliënt, terwijl je cliënten hebt die slechts 5 à 10 min. zorg mogen krijgen per keer.
  Geen wonder dat er een leegloop is in de zorg, want dit is niet vol te houden.
  In instellingen is het ook niet veel beter, daar moet je soms in je eentje 3 afdelingen doen! Dit is een vorm van moderne slavernij, in een land die zegt voor de arbeiders op te komen en zogenaamd weet hoe het overal ter wereld moet…

  (Ondertussen wordt er wel de volle pond per cliënt gedeclareerd bij de instanties, want deze betalen niet minder. De vraag is nu waar blijft het geld dan???)

 • Roelie Thole zei:

  Mijn mening is dat je door innovatief denken en inzetten van nieuwe middelen weer de handen terug krijgt aan het bed.
  Dit betekent dat je gebruik maakt van zelfsturende gekwalificeerde teams, die in overleg met de zorgvrager de zorg regelen.
  Hierdoor haal je de overhead uit de zorg en zal iedereen tevreden zijn.
  Er is voldoende tijd is voor de zorgvrager en de werkdruk neemt hierdoor af ,dus minder ziekteverzuim.

 • bewust zei:

  Ik ben t volledig met de eerste spreken Wim eens!En direct uit een pgb betaald is beter dan voor een zorgbureuau werken want daar verdwijnt de grote hoop in bureaucratie, overhead en bonussen…nada in (bij) scholing ook bijvoorbeeld.Buiten dat er nu al vaak ongeschoolde vakantiewerkers gestuurd worden, waar je toch de volle pond voor moet betalen als `n gediplomeerde…en verder ook nog met die aanbestedingsbureautjes een stel (on)geschoolde ongeschikte of werkschuwen die uit die kaartenbak van de gemeente komen, gedrild worden en uiteindelijk weer na 2 jaar in dezelfde bak belandden als waar ze zaten omdat ze voor de vrije markt totaal ongeschikt blijken te zijn…hebben wij ze over de vloer gehad en gemeente er subsidie over kunnen vangen…
  Hoezo de zorg duur…wij zijn niet zo duur maar alees er om heen!
  Ik stel voor alles van de thuiszorg (bureaus aan aanverwanten aan de wilgen, iedereen een pgb , en vervolgens alles wat in de zorg wìl werken als zzper of freelancer.Want voor je baas blijvenpezen ipv voor de persoon die je hulp nodig heeft schiet voor niemand dus op..Overigens Roelie laten we gelijk het woord zorgvrager even vallen, maar opdrachtgever maken van de mensen die hen inhuren!

 • Wim zei:

  Helemaal gelijk zo zit het in elkaar,ik sta 100% achter je.
  Wij als budget houder weten veel beter wat er te koop is op de markt dan al die managers die heel veel geld kosten,en waar je aan bed niks aan hebt helemaal niks.En daar verdwijnt al het geld in,en je krijgt er niks voor terug aan bed.
  En wij kunnen zelf wel regelen wie er aan bed komt,en dan kies je alleen deskundige mensen die verstand van zaken hebben.
  Ik heb een hele goede zzper die altijd klaar staat verstand van zaken heeft,een HBO verpleegkundige en nog een paar andere verpleegkundige in dienst.En dat loopt als een trein,daar kan helemaal niks tegen op.
  Dus een PGB werkt wel zeker,ook al komt het wel een negatief in het nieuws.Als je er zelf goed bovenop zit en je eigen regie in handen hebt kan er ook niks mee gesjoemeld worden.En net als met alles,eerlijkheid duurt het langst
  En ik als OPDRACHTGEVER weet maar als te goed hoe het werkt in de zorg,ben door schade en schande wijzer geworden