1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Kwaliteit indicaties CIZ onderzocht

17 Reacties

Man zuigt tuinpad schoonOnderzoeksbureau in de zorg Prismant gaat een instrument ontwikkelen waarmee de indicatiestelling van het CIZ kan worden gemeten. Om dit instrument te ontwikkelen wil Prismant graag ervaringen van budgethouders die een indicatie hebben voor de AWBZ van het CIZ.

Om mee te werken aan de ontwikkeling van het instrument, kan iedereen met de nodige ervaring zich opgeven. Het is belangrijk om zo'n instrument te maken omdat indicatie de basis is voor de zorg en/of ondersteuning die cliënten krijgen. Juist omdat het om zelfstandig leven gaat, is dat van belang. Dit betekent dat de indicatiestelling aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen.

Het CIZ laat nu door Kiwa Prismant een vragenlijst ontwikkelen. Daarmee kan die kwaliteit worden gemeten. In een groepsdiscussie kunt u uw ervaringen delen met anderen. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over de vraag wat u een goede dienstverlening vindt door het CIZ. Mogelijke verbeteringen komen ook aan bod. Daarnaast gaat het over heel praktische punten zoals de begrijpelijkheid van de informatie die u van het CIZ kreeg en hoelang het duurde voordat u een beslissing kreeg op uw aanvraag. Er zijn drie groepsdiscussies, op 29 augustus (10-12 uur), op 30 augustus (13-15 uur) en op 31 augustus (14-16 uur). De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht. Uw reiskosten worden uiteraard vergoed.

17 Reacties

  • jan mulder zei:

    beste

    Helaas maken wij veelvuldig mee dat het CIZ niet capabel is om indicaties af te geven, duurt het gemiddeld 6 weken. De indicatiestellers hebben absoluut geen contact met het werkveld, zijn niet in staat om de noodzakelijkheid van nieuwe indicaties of vervolgindicaties te beoordelen. hierdoor komt het veelvuldig voor dat clienten niet aansluitend zorg kunnen ontvangen en in heel veel gevallen komt het voor dat het CIZ bij reeds uitbehandelde clienten de indicatie terug verwijst omdat het CIZ dan van mening is dat er behandelt moet worden, waar en door wie vertellenzij er dan niet bij. Clienten zonder zorg zonder opvang en zonder begleiding.

    Daarbij komt weer veelvuldig voor dat het CIZ geen onderzoek doet bij de huidige begeleider\behandelaar naar de noodzakelijkheid van begeleding. Ook al heeft een client al jaren een zzp dan blijkt dat het CIZ hele dossier niet meer heeft of deze dossier gewoon niet raadpleegt.

    Het CIZ is gewoon een marionet van de zorgverzekeraars en overheid en zijn absoluut niet onafhankelijk.

    groet jan

  • chiel zei:

    dat werd eens tijd.

    Laat ze eens gemeenschappelijke taal ontwikkelen die zowel door juristen, als hulpverleners als ouders kan worden gelezen en begrepen.

    Wij hebben veel last gehad van juristen die bv een woord als ´stimuleren´ ander interpreteerden als dat hulpverleners en ouders dat deden.

  • Berta zei:

    Ik heb al aan het ministerie van VWS gemeld hoe ik over het CIZ denk. Dus......
    Ik zie geen kans om mij aan te melden voor één van deze dagen.

  • Anneke zei:

    Ik ben tevreden over het CIZ. Zij komen op huisbezoek, bekijken de rapportages zorgvuldig, weten waarover ze het hebben, en vragen zo nodig informatie op (met toestemming) bij instanties.
    Bureau Jeugdzorg daar en tegen...Grote problemen. Geen huisbezoek, nemen rapportages niet door, gebruiken het vrgaen van informatie om aan te tonen dat hulp NIET nodig is ("de mentor op school zei dat hij zich met de gymles goed kon omkleden, en daarom is de indicatie voor verzorging niet nodig").Wensen geen verzorging te indiceren want de jeugdige is leerbaar op dit terrein (kan dus onverzorgd naar school, dit komt de sociale contacten zeker ten goede?), wensen niet voor een langere periode dan 1 jaar te indiceren (autisme en adhd is toch na 1 jaar voorbij?), en zijn vooral bezig om voorliggende voorzieningen te indiceren, als behandeling bij GGZ..en daarmee minder begeleiding te indiceren..er is toch al behandeling? Daarnaast wordt er steeds gekeken of je als ouder de zorg wel aankan (op zich niet verkeerd) en of er al dan niet een melding bij het AMK gedaan moet worden. Dit maakt het aanvragen van een PGB bij Bureau Jeugdzorg niet open en veilig voor ouders.
    Ik heb meer dan 10 jaar ervaring met het aanvragen bij Bureau Jeugdzorg en bij het CIZ voor zowel me zelf als voor een aantal kennissen en vrienden. Weet dus wel een beetje waar ik over praat.

  • Jeanne zei:

    Gewoon de indicatiesteller weer op huisbezoek laten gaan. Volgens mij bereik je daar veel meer kwaliteitsindicaties mee. Met eigen ogen zien wat er aan de hand is. Ik werk in gezinnen, al sinds 2002 en zie uitschieters naar de negatieve en positieve kant. Ouders met een heel ernstig ziek kindje die echt moeten schipperen met hun budget en eigenlijk gewoon te weinig hebben gekregen aan indicatie en ouders die beter in staat zijn om hun verhaal te doen en echt wel ruim leven met en door hun budget. Met de nodige hulpvragen ivm hun kind, dat absoluut maar ook met een ietwat overdreven indicatie.
    Gewoon op huisbezoek; scheelt m.i. een heleboel frustraties aan alle kanten. En geld waardoor zorg op termijn ook nog betaald kan worden en blijven.

  • agnes zei:

    Er moet gewoon een indicatieloket zorg komen die gewoon thuis gaan indiceren,geen telefonische gedoe.
    Nu is het maar net wie jou aanvraag behandeld heb ik al jaren het gevoel, heeft degene slechte zin dan krijg je amper wat en heb je iemand die verstand en onderzoek wel fatsoenlijk doet dan krijg je wat je toekomt.
    Om tot een besluit te komen moet je gewoon de aanvrager zien en spreken, dan weet je waar je over praat en de juiste indicatie kan afgeven.
    Ik zou zeggen geef de wijkverpleegkundige een bevoegdheid om thuis te komen indiceren die aangesloten is bij het nieuw op te richten indicatieloket zorg. en je zult zien dat de juiste zorg aan de aanvrager wordt gegeven, niet meer en niet minder. en het hele CIZ kan opgeheven worden.

  • Nathalie zei:

    Ik vind zo'n test wel goed, want ik ben niet echt tevreden met de manier van werken van het CIZ.

    Jammer dat ik geen mogelijkheid heb om op een van de dagen te komen. Had dan ook graag gezien dat men ervaringen enz via een pagina en mail konden doen.

  • Marjon zei:

    Helaas!!!!! Even op bezoek gaan om een overleg bij te wonen zal niet gaan. Is er echt geen mogelijkheid om bijv een vragenlijst on line in te vullen, en zo mee te denken?

    Mijn ervaring met het CIZ is wisselend. De onafhankelijkheid van deze indicatiestelling trek ik ernstig in twijfel: Als het CIZ al aangeeft dat een aanvraag geen zin heeft omdat de gemeente waar ik woon nu eenmaal aangegeven heeft dat ze aanpassing aan onze woning niet zullen vergoeden????
    Of wat te denken van een indicatiesteller die bij het telefonisch controleren van mijn herindicatie-aanvraag doodleuk aangeeft dat ze eerst nog even wacht met toekennen omdat ze de leiddraad van het zorgkantoor nog wil afwachten? (Het gaat bij mij dus om PV, die ik inmiddels 5 jaar nodig heb, en waarvan duidelijk is dat die zorg gewoon noodzakelijk blijft..... zucht)
    Maar ik heb ook een gesprek gehad waarbij de medewerker van CIZ aangaf dat mijn aanvraag eigenlijk te beperkt was, en die heeft me toen meer zorg toegekend. Zij had een vooruitziende blik, want die extra uren bleek ik inderdaad nodig te hebben om mijn zorg goed in te kunnen kopen.

  • Anneke zei:

    Het voorstel van Agnes: "een wijkverpleegkundige laten indiceren.."lijkt me wel een goede...zijn we weer terug waar we ca. 15 jaar geleden begonnen, voor CIZ en BJZ indicatiestellers. Toen indiceerde de wijkverpleegkundige ook, en volgens mij over het algemeen ook op een correcte wijze.

  • Margreet zei:

    Graag reageer ik even.
    Ik ben het eens met Anneke, die het voorstel van Agnes ondersteunt.
    Echter, van de week hoorde ik een verhaal van mijn zus (gepensioneerd geriater in Engeland) over haar schoondochter, die een autistisch kind heeft (1 van de 3): de schoondochter kon het huisbezoek van de coach vanuit de aangepaste school van het 7-jarige jongetje niet velen. Schoondochter voelt zich in haar kuif gepikt als anderen (deskundigen of familieleden) met adviezen komen en wijst die dus bij voorbaat af.
    Helaas heb ik in mijn lange leven gmerkt hoe veel meer 'touchy' de huidige generatie is dan de onze...

  • Margreet zei:

    graag nog even een reaktie, eigenlijk op Ab (reaktie op 1 van de andere berichten):
    van de week sprak ik mijn blinde oude tante in Duitsland. Ik vertelde haar over mijn PGB. Zij vertelde dat ze door de thuiszorgorganisatie op rantsoen was gezet en dat Duitsland geen PGB kent.

  • maria zei:

    nouw aneke dan ben jij wel uit zonderlijk bezoek van de ciz hier word mij dochter beoordeeld op af stand terwijl ze haar nooit gezien hebben hoe de ernst van de zaak is ze zijn maar op een ding uit uit huis plaatsen en ik hoop dat ze bij ciz dan ook snel op straat komen te staan als werkelozen.want die moeten ook nog veel leren.door hun schuld moet ons dochter best veel terug betalen.en zorg kantoor prezies het zelvde volgens mij vullen zij zelf hun eigen zakken wij hebben alles zwart op wit dat we echt hulp in gekocht hebben maar ze zijn met ons nog niet klaar ciz niet en zorg kantoor in eindhoven ook niet die eigen zakken vullers.ik en mij man hebben al 23jaar veel zorgen over ons dochter en we zien erg zat vele zieken huizen.en epelepsie centra.en dan zo.nee aneke wij willen ook wel bezoek van ciz die over pgb gaat.als wij bij gemeente iets aan vragen laat zeggen een rolstoel dan word je netjes bij een dokter geroepen van de ciz maar bij pgb indicatie kennen ze dat niet die zakken vullers.

  • Will zei:

    Het CIZ is hier bij ons duidelijk bezig met een ordinare bezuinegingsronde ze kijken niet hoe ziek jij bent hoe kan dat nou
    als je in 2007 een Tijdelijk Verblijf krijg met Klasse 7 en nu ineens in aug 2010 opnieuw gekeurd door een arts die met koude handen zat niets vroeg maar ik was toch ondanks ik veel zieker was .
    Ineens mijn Tijdelijk Verblijf afgenomen en 3 uur verpleging kwijt.

    Bezwaar ingediend duurde een half jaar en toen vonden ze dat ik ook nog wel mijn Begeleiding + groep moest inleveren ,
    maar dat is niet gebeurd ik heb wel 30.000,00 in moeten leveren .
    De instanties op moeten zeggen die waren te duur en nu ZZP-ers in dienst ,
    Nu krijg ik extra controle of de ZZPer wel onder de AWBZ valt en dat daar uit betaald mag worden .
    Dus weer alle contracten , alle nota,s kopiien , en dan ineens een Doelstelling en Zorgplan inleveren dat is voor de nieuwe Budgethouders niet voor mij .
    Dan ben je al zo ziek en dan al deze ellende , leve de PGB maar niet heus .
    Jongens waar gaan we naar toe , middeleeuwse toestanden van ziek zijn zoek het maar uit dit kan toch niet.
    Het CIZ is niet onhafhankelijk bezig , die zeult met het Zorgkantoor samen .
    Ik kreeg 30.000,00 euro minder ik belde het Zorgkantoor of dat wel klopte .
    IK MOEST MAAR TEVREDEN ZIJN MET WAT IK KREEG !!!!
    Wat is dit nou meten ze met verschillende maten en ze hebben mij steeds te pakken met extra controle terwijl het altijd klopt maar het geeft zoveel werk , wij zijn niet voor niets ziek .
    wIJ ZIJN ZIEK VAN DE oVERHEID ,HET CIZ , HET zORGKANTOOR EN ONZE ECHTE ZIEKTE,S VOLGENS RUTTE ZOEK HET ZELF MAAR UIT , WIJ HEBBEN GEKOZEN VOLGENS HEM OM ZIEK TE ZIJN EN TE GEWORDEN ,ja HOOR 1111

  • kleinhoonte zei:

    Beste mensen,

    Sinds een aantal jaren maken we gebruik van buro Quartier voorheen Rijnstroom in Leiden, zij doen de hele indicatie of herindicatie.
    Ze weten precies, waar de valkuilen zijn, maken uitgebreide rapportage en werken op basis no pay no cure.
    Geen telefoontjes meer van het CIZ alleen maar deskundigheid, grote klasse.De kosten 295 euro kun je betalen als bemiddelingskosten tot 250 euro de rest uit de vrije ruimte.

  • jo zei:

    CIZ Weg ermee!
    geen verstand van zaken,denken zich alles te kunnen permiteren .De rapporten die zij opstellen zijn niet meer dan genant!
    je wordt benaderd en bejegend alsof je een crimineel bent.
    en dat zijn dan de mensen die het weten en ver van beperking en zorg afstaan.
    Zij die willen scoren om hun eigen baan te houden.

    Men zou eerder een schriftelijk onderzoek kunnen doen en naar alle zorgvragers toesturen.
    Dan ben ik benieuwd naar de uitslag!

  • Lian zei:

    Ik ben het spoor even kwijt, heeft het CIZ Prismant gevraagd onderzoek te doen bij zorgvragers ("indicatie aanvragers") en wil het CIZ dmv dit onderzoek een toetsingsinstrument voor tevredenheid van dienstverlening ontwikkelen? Of gaat het om een instrument wat de zorg in beeld brengt.
    Dat instrument bestaat namelijk al en is onlangs in een digitale versie op het net gezet. Als je googled bij taksatieschaal kom je op het instrument. Het is niet gratis maar wel haarscherp. Ik zou het jammer vinden als er weer iets nieuws ontwikkeld zou worden met overheidsgeld.

  • Pedro zei:

    Indicatie geven op basis van Oog contact met de clieënt, de ouders van clieënt in thuissituatie spreekt voor zich. Indicatie afgeven op basis van een telefonisch gesprek, staat onder de maat van proficionaliteit. Er moet systeem komen waarin de thuissituatie van clieënt echter in kaart is gebracht door de indicatie gever!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.