1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

De meerwaarde van mantelzorg

8 Reacties

Twee vrouwen troosten elkaarNaar aanleiding van het artikel " Mantelzorg nu al vaak lapmiddel" kwamen er veel reacties binnen. Sommige daarvan dringen aan op onderzoek naar "misbruik"  in de mantelzorg. Dat wil zeggen dat overheid en instanties mantelzorg stimuleren op plaatsen waar zij geen geld of mensen voor nodig hebben. Uit zuinigheid dus.

De meerderheid was het er dus over eens dat mantelzorg nooit de vorm mocht aannemen van " verplichte burenhul"  zoals één van de reageerders het noemde. Eén van de reacties had echter ook een heel ander karakter. In deze reactie toonde de schrijfster aan dat mantelzorg veel meer is dan professionele hulp. Het centrale gegeven was volgens haar dat mantelzorg er "altijd is".  Er zijn geen werktijden en geen opdrachten, alleen de behoefte om voor een ander te zorgen.

Mantelzorg heeft natuurlijk op vele punten meer te bieden dan professionele zorg. Mensen die zorg nodig hebben verlangen ook erg naar een echt huiselijke omgeving, een ruimte waarin zij zich helemaal op hun gemak voelen. De hand van een mantelzorger kan de omgeving precies zo inrichten dat de cliënt weer helemaal "thuis"  is. Zij pleitte er zelfs voor mantelzorgers te betalen voor hun diensten. Juist omdat kwalitatief de zorg van een professioneel nauwelijks zo goed kan zijn als die van een mantelzorger. Er zit immers een stuk onvervangbare affectie bij.

Haar woorden vonden ondersteuning in een andere reactie van iemand die al 13 jaar aan mantelzorg doet en het als eennoodzaak ziet maar ook als deugd. Die deugd heeft vooral te maken met de sociale samenhang waaruit ze voortkomt. Ook zij meende dat mantelzorg veel meer ondersteuning nodig heeft. Voor ene vergoeding pleitte zij niet. De reden waarom mantelzorg tot op heden niet betaald wordt, behalve soms door een pgb, heeft natuurlijk met beschikbare gelden te maken. Een risico dat op de loer ligt, is dat iemand mantelzorg zou kunnen gaan doen vanwege de vergoeding. Dat kan niet de bedoeling zijn.

8 Reacties

  • J de Vries zei:

    Op dit moment gebruikt de overheid mantelzorg als een vervanging van betaalde zorg. Dit is doodzonde echte mantelzorg op basis van betrokkenheid heeft een onvervangbare waarde. Het doet beiden goed en is niet verleend met tegenzin.
    Bij de wettelijk verplichte mantelzorg wordt er niet gekeken naar draagkracht maar naar bezuinigingen. Ik heb het idee dat vooral gemeenten hier misbruik van maken. Er wordt geen rekening gehouden met het werk van de mantelzorger of ( nog erger) de noodzaak voor kinderen van hulpvragers om zich vrij te kunnen ontwikkelen.
    Waarom heeft het ene kind vrije tijd en moet het andere verplicht voor zijn ouders zorgen. Welke zorgtaken kunnen wel of niet door kinderen uitgevoerd worden. Boodschappen doen, waarom niet. Het hele huis schoon maken, heel erg veel werk / tijd. En de lichamelijke verzorging van je ouders, welke tiener kan dit doen zonder schade op te lopen? De gemeenten kijken hier niet naar.
    Vroeger dacht ik dat mijn handicap wel lastig was voor mijn kinderen maar ook een "verrijking"(weet geen beter woord): mijn jongste zei tijdens een vakantie toen hij 3 was: "papa moet foto's maken dan kan mama thuis zien hoe knap ik kan klimmen". Voor hem was dit heel normaal en echt geen probleem. Op die manier willen we allemaal onze kinderen groot zien worden zonder dat ze dreigen te bezwijken onder de last van een gehandicapte ouder, ze moeten zich toch al vaak aanpassen aan onze beperkingen.

    Jolanda

  • Els Wester zei:

    Als hulpverlener hoop ik nog samen met de zorgvrager er uit te komen na alle bezuinigingen, nieuwe regelingen, wetten en begrotingen.
    Maar vaak is het dan eigenlijk al te laat !
    Jammer.
    Ik heb vier werkadressen bij PGB-houders. Drie op de vier werden zodanig gekort in het budget dat mantelzorg onontkoombaar is!
    Ook daar wil ik mij voor inzetten maar het zwaard snijdt aan twee kanten!
    Dag overheid !

    Els

  • Roos zei:

    Helaas heb ik al jaren geleden gemerkt dat zorgvragers eerst in zijn/haar omgeving naar hulp dient te zoeken. Mocht dat niet lukken dan moeten ze vrijwilligers gaan zoeken.

    Allemaal verteld door onze wethouder tijdens een avond georganiseerd door Lunet zorg over begeleid wonen.......

    Mooie WMO voorziening, een gemeente verder op regeld het weer anders.
    De beperkingen zijn hetzelfde, maar iedere gemeente kan doen en laten wat ze wil..........

    Jongeren in onze gemeente hoeven niet op begeleiding te rekenen.
    Men hanteerd een ontmoedigingsbeleid ipv hulp te bieden.
    En dan ook de Wajong naar de gemeente...

    Wij overwegen te gaan verhuizen.

  • José zei:

    Toen wij na een psychische ziekte van onze dochter haar noodgedwongen moesten verhuizen. Ze had niets meer. Alles moest opnieuw aangeschaft worden bij de gemeente aanklopte. Werd ze in Breda erg goed geadviseerd en geholpen. De nieuwe gemeente waar ze ging wonen wilde haar "helpen" en alleen een lening geven met de WAJONGuitkering die ze had. Terugbetaling van 52,- euro bovenop de schulden die ze door haar studie en ziekte had gemaakt. Hield ze nog 50,- euro over om van te leven. Zo goed help deze gemeente. Nu na drie jaar betaald ze nog steeds en na de laatste afrekening die ze heeft ontvangen gaat ze nog eens drie jaar betalen.
    Elk jaar moet ze opnieuw een eenmaligheids toeslag, vrijstelling onroerendgoed- waterschapsbelasting, participatiefonds aanvragen, terwijl ze dat dus eigenlijk niet kan. Dat ze daar recht op heeft hebben we zelf uit moeten vissen.Nadat we eindelijk PGB geregeld hadden komt daar de administratie ook nog van bij. En zo gaat het maar door. Gedwongen mantelzorg. Want een mens die ziek is en niet geholpen wordt. Verkommert en verpaupert totaal. Gaat bijna dood. Niemand ziet het tot het bijna te laat of te laat is. Het lijkt wel of er een ontmoedigingsbeleid is en dat je op allerlei manieren tegengewerkt word in plaats van geholpen. Nu met de PGB begint ze enigszins op te krabbelen. Wij moeten de pgbhulpen instrueren want eigenlijk weten wij alleen wat goed voor haar is omdat wij echt kijken!Door de moeizame omgang met de gezondheidszorg en gemeenten is bij haar ook nog eens een antipathie tegen deze tak van mensen ontstaan. Dus zal zij hierin echt niet de enige zijn. Dit wordt ook bevestigd door deelgenoten die wij inmiddels zijn tegengekomen. Meer respect en minder vooroordelen/ tegenwerking zou voor de PGBhouder/ zorgvrager zeker op zijn plaats zijn.Als mensen om hulp vragen zijn ze al van "ver" gekomen. Kunnen niet anders! Als alleen één instantie zich gaat ontvermen over PGB, WMO, uitkeringen, voorzieningen, enz. Zal er een enorme belangenverstrengeling plaatsvinden. Objectiviteit, deskundigheid en betrokkenheid zijn nu al ver te zoeken. Ik spreek uit ervaring. Ze plaatsen mensen nog liever in een (goekopere)instelling (dagdelen) dan ze te laten integreren (begeleiding) in de maatschappij (duurder uurloon).

  • mia hermans zei:

    mantelzorg heb je altijd nodig ,sommige begrijpen dat niet.
    als ik savonds na 22,00 uur nog hulp nodig heb is er niemand meer voor me te verzorgen ook snachts niet, jawel dure hulp die kan ik van het budget niet betalen. dus vind ik dat de mantezorger best wat extra mag krijgen, want op een mantelzorger hoef je niet jaloers te zijn.
    groetjes mia

  • Marianne zei:

    Als mantelzorgers werden betaald voor hun diensten, was er een toename van het aantal miljonairs in Nederland? (grapje)

    Mantelzorg kostte mij (en niet alleen mij) juist geld. Ik ben fulltime mantelzorger geweest, 17 jaar lang. Er bestond toen nog geen PGB. Ik heb noodgedwongen (maar wel overtuigd dat ik daar juist aan deed) geen baan buitenshuis gehad. Dus ook geen carrière gemaakt, geen pensioen opgebouwd etc. Het was het waard. Maar ik wens anderen dat het zorgen het niet onmogelijk maakt om buitenshuis te werken als je dat wel graag wilt.

    Maatschappelijke waardering vind ik belangrijk voor mantelzorgers. Dat helpt je draagkracht te vergroten.

  • E.G. zei:

    12-03-2011 Ik ben met liefde al jaren mantelzorger voor mijn moeder, nu 92 jaar en helaas nog afhankelijker geworden door blindheid en heupbreuk. Ik doe het met liefde en plezier, ook al kost het mij tijd, energie en geld (benzinekosten). Ik heb zelf ervaren hoe het is nadat 33 jaar geleden een automobilist die onder invloed van alcohol en medicijnen was, mij bijna dood reed. Ik heb weken in coma gelegen, heb beperkingen door zwaar hersenletsel, sindsdien geen baan meer, kan niet meer verder studeren, slecht geheugen, dus ben ook deels afhankelijk door chronische beperkingen. Ik kreeg vrijwel geen hulp. Heb het merendeel zelf uit moeten zoeken, terwijl ik niet meer kon lezen noch schrijven, ik kon geen toekomst meer opbouwen. Vrienden en familieleden lieten me vallen.10 jaar precederen voor een beetje verkeersslachtoffer"schadevergoeding": een fooi voor mij en vette hap voor de advocaat. Door al die ervaringen heb ik geconcludeerd: laat mensen die zorg nodig hebben niet alleen!!! De meeste indicatoren handelen uit een boekje, en/of hebben te weinig mensenkennis. Ze zouden stage moeten lopen bij mensen die zorg nodig hebben om zich in hen te kunnen verplaatsen. Ik ben met liefde mantelzorger voor mijn moeder, maar inderdaad: enige waardering van de overheid i.p.v. de huidige uitbuiting en miskenning van goede zorgverleners zou op zijn plaats zijn.

  • Roos zei:

    Het kan nog erger.....
    Neem vooral je ouders niet in huis, als ze ouder, zieker, kwetsbaarder worden want jullie inkomen daalt enorm!!!!
    Zie het volgende:

    Kamp: Minder AOW voor ouderen met inwonend kind

    Elsevier

    Kamp: Minder AOW voor ouderen met inwonend kind
    maandag 14 maart 2011 23:20

    Minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) wil alleenstaande AOW’ers korten op hun uitkering als zij samenwonen met een volwassen kind. Voorheen werd een uitzondering gemaakt voor bloedverwanten eerste graad, zoals ouders en kinderen.

    Ouderen met een inwonend, werkend kind krijgen minder AOW

    VVD-minister Henk Kamp wil de sociale zekerheid meer 'moderniseren' dan volgens het akkoord met de PVV mag. Kamp heeft dus de oppositie nodig. Maar zelfs in CDA staan ze niet te springen

    Uitkering
    Alleenstaande AOW'ers krijgen een hogere uitkering dan samenwonenden, namelijk 70 procent van het minimumloon in plaats van ieder 50 procent.

    Een oudere die met een volwassen kind een huishouden heeft, geldt nu niet als samenwonend en krijgt dus 70 procent, terwijl het kind ook een inkomen heeft.

    Hervormen
    Eerder maakte Kamp al bekend dat hij de bijstandsuitkering van werklozen met een inwonend, geldverdienend kind wil stopzetten. Dit zal ongeveer tienduizend uitkeringen schelen en mensen prikkelen aan het werk te gaan, hoopt de minister.


    Kamp wil de sociale zekerheid drastisch hervormen, hoewel hij door het Regeerakkoord niets aan het ontslagrecht en de duur van de ww-uitkering mag doen.


    Door Marlou Visser

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.