Bezuinigingen stimuleren vrijwilligerswerk
Nu de AWBZ veel minder mogelijkheden biedt voor persoonlijke aandacht, krijgt het vrijwilligerswerk een extra impuls. Magda Loeffen uit Papendrecht heeft een project gestart voor de onderdelen van de thuiszorg die vaak nog maar beperkt een bod komen.
Zij bedacht dat bijvoorbeeld veel eenzame mensen ineens hun kans op een praatje zouden verliezen. Daarom verzamelde zij vrijwilligers om zich heen die het sociale aspect van de thuiszorg op zich zouden nemen. Een goed gesprek, een wandeling of zelfs een wekelijkse echte maaltijd. " Dat laatste is ook heel belangrijk", zegt zij. " Er zijn tal van mensen die thuiszitten en nooit fatsoenlijk eten. Wat er gewoonlijk onder huishoudelijke hulp wordt verstaan, leveren de vrijwilligers niet.
Op dit moment bestaat haar " team" uit vier personen. " Je kunt dus niet zeggen dat het stormloopt maar de mensen die het doen, zijn vol enthousiasme. Het zijn niet alleen willekeurige inwoners van Papendrecht maar soms ook professionelen uit de zorg. Dat het aantal vrijwilligers beperkt is, komt mede doordat Loeffen een strenge selectie toepast. " De vrijwilliger en klant moeten volledig bij elkaar passen. Ik ga zelf altijd mee als ze kennis met elkaar maken." Voor een goed gesprek met een klant is een groot leeftijdsverschil meestal niet gunstig. Voor het wandelen met een klant, maakt dat weer minder uit.
De vrijwilligers die nu in het project meedraaien, doen dat helemaal op basis van beschikbare tijd. " De een doet het een dag in de week, de ander eens in de maand." Er zijn ook vrijwilligers die activiteiten ondernemen met meer dan een klant.
Mooi initiatief! Alleen zijn er steeds minder vrijwilligers! En de taken van deze vrijwilligers worden steeds zwaarder. Er wordt nogal wat van ze gevraagd. De meeste zaken horen bij professionels thuis. Wordt het niet eens tijd dat wij met zijn allen een halt toe roepen aan de takenverzwaring van deze vrijwilligers? Wat hebben wij als maatschappij er financieel voor over om mensen professioneel én betaald bij te staan in hun handicap en/of het ouder worden? Deze discussie zou maatschappelijk veel breder gevoerd moeten worden!
De enige partij die hier oren naar heeft is de SP. De rest wil alleen nog maar meer bezuinigen op de zorg voor ouderen en gehandicapten. Inclusief de PVV.
Mijn oproep is dan ook: laten we nadenken wat we samen in deze maatschappij er financieel over hebben voor gehandicapten en ouderen. En het niet alleen aan de particulierensector over laten wat er gebeurd met onze gehandicapten en ouderen! SOLLIDARITEIT!
Dit is inderdaad een prachtig initiatief. Maar het is waar dat er steeds minder vrijwilligers zijn. Een deel van de mensen hebben een betaalde baan, een ander deel is vaak al overbelast door mantelzorg in familie of gezin.
Moet het zover komen dat je bijna moet bidden en smeken of je buren a.u.b. je boodschappen willen halen en je weer steeds oeverloos moet bedanken.Dat je bedankt is normaal, zou niet anders willen. Maar als er zo vaak mensen moeten komen omdat er geen hulp voldoende is, wordt je als chronisch zieke nog meer afhankelijk.
In mijn buurtje wordt regelmatig hulp aangeboden, maar dat is in periode van extra ziekte. Niet continue. Dat is voor alle mensen in mijn omgeving niet haalbaar. Ik woon in een omgeving waar mensen heel sociaal zijn, maar voor vaste uren vrijwilliger zijn zit er niet in.
Ik blijf hopen op een goede verdeling van de kosten voor hulp.