Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

5 gevaren van sociale media voor kinderen

Sociale media zijn steeds belangrijker voor onze contacten, ook voor kinderen. De generatie ouders van nu kent in ieder geval nog een tijd zonder Facebook en Whatsapp. Maar onze kinderen hebben nu een volledige levensgeschiedenis, al vanaf de aankondiging van de zwangerschap, op sociale media. De gevolgen hiervan kunnen verregaand zijn. Zonder het te weten kunnen je kinderen zichzelf beschadigen door teveel te delen online. Daarom is het goed om je kinderen voor te lichten en richtlijnen op te stellen.

5 gevaren van sociale media waar je met je kinderen over moet praten

 

Het gevaar van vreemden
Kinderen vinden het moeilijk om mensen die ze niet kennen te beoordelen, en het is nog moeilijker om online het verschil tussen vrienden en vijanden te zien. Het is heel belangrijk dat ouders met jongere kinderen weten welke apps hun kinderen gebruiken en wat die apps doen. Veel van die applicaties die op jonge kinderen zijn gericht, hebben een sociaal aspect. Mensen die kinderen proberen te bereiken, zullen die apps ook gebruiken. Pas dus op dat ze niet zomaar benaderd kunnen worden door iemand die ze helemaal niet kennen.

Leg aan je kinderen uit dat veel mensen op sociale media niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Stel op hun facebook of andere apps in dat ze niet zomaar gevonden kunnen worden door iedereen. Het beste is om alleen bekende vrienden te accepteren op hun profielen.

Informatie delen – onthul niet te veel
Nog een punt om uit te leggen is hoeveel ze online over zichzelf mogen onthullen. Je wilt zeker weten dat je kind niet zomaar tegen vreemden praat over waar hij/zij woont en op school zit. Leg uit dat dat soort informatie bij echte vrienden allang bekend is en dat het manieren zijn voor vreemden met slechte bedoelingen om je te kunnen vinden. Dat zo’n vraag dus niet zomaar gesteld wordt, maar vaak met een bepaalde bedoeling.

Let er ook op dat je kind zich houdt aan de beperkingen van de apps, die zijn er niet zomaar. Facebook staat bijvoorbeeld niet toe dat iemand jonger dan 13 jaar een account aanmaakt.

Pas op voor het plaatsen van foto’s
Kinderen moeten de potentiële risico’s kennen van wat ze online plaatsen. Met name foto’s kunnen erg gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat kinderen geen foto’s sturen tenzij ze er 100% zeker van zijn dat het aan een vriend is. Foto’s bevatten namelijk Exif-data – informatie over de locatie en tijd die de camera of de telefoon digitaal aan de foto hecht. Dit is belangrijk om te weten omdat iemand die gegevens kan gebruiken om de exacte geografische locatie te bepalen waar die foto is genomen. Op de meeste platforms worden Exif data automatisch verwijderd bij het plaatsen van een foto of video. Dit is o.a het geval op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Marktplaats.nl. Toch is het goed om te weten omdat er ook vaak per email wordt gecommuniceerd.

Los van de Exif-data kan een foto ook gebruikt worden om je lastig te vallen of zelfs voor gek te zetten. Steeds vaker zie je dat ‘online shaming’ voorkomt. Hierbij wordt een foto gebruikt van persoonlijke aard (bijv een naaktfoto) om iemand voor de hele school voor gek te zetten. Zo’n foto krijg je helaas nooit meer weg, omdat die al snel op allerlei rare sites worden gekopieerd.

Sociale media bewaren alles voor altijd
Ouders moeten hun kinderen uitleggen dat alles op sociale media ook in de toekomst zichtbaar zal zijn. Dit betekent dus dan in de toekomst universiteiten, hogescholen, potentiële werkgevers en alle anderen jouw foto’s kunnen zien die je plaatst als je 16 bent. Leg ze maar uit dat als ze ooit nog astronaut, profvoetballer of minister-president willen worden, ze beter kunnen opletten met wat ze nu op Facebook zetten.

Cyberpesten
Praat met je kinderen over pesten en leg uit dat het misschien minder erg lijkt als dit online is, maar dat dat net zo erg is. Als je als kind fysiek op school gepest wordt ben je in ieder geval thuis nog veilig. Sociale media zijn er echter 24 uur per dag, 7 dagen per week. Nu pesten zich online afspeelt is een kind nergens meer veilig. Maak daarom samen met je kinderen een lijst met regels over het gebruik van sociale media en hang deze naast de computer. Deze checklist kan de volgende vragen bevatten:
– Gaat dit iemands gevoelens kwetsen?
– Hoe zou ik me voelen als deze boodschap zou lezen?
– Is dit op enigerlei wijze bedreigend?

Probeer zoals met alles open een eerlijk te praten met je kinderen over sociale media. Je wilt de dialoog tussen jou en je kind zo open mogelijk houden. Leg je kind bijvoorbeeld uit dat als ze twijfelen over een bericht, ze het even moeten laten zien aan jou. Verbieden heeft geen zin, dat werkt alleen maar stiekem gebruik in de hand. Bovendien zouden je kinderen allerlei sociale interacties missen. Sociale media horen nou eenmaal bij ons leven, dus uitleggen en er mee leren omgaan is veel beter.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.