Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

322.000 ouderen liggen onnodig in het ziekenhuis

2 Reacties

ouderenIeder jaar liggen 322.000 ouderen in een ziekenhuisbed terwijl ze niets mankeren. Op jaarbasis bezetten zij onnodig 4.100 dure ziekenhuisbedden. Dit correspondeert met een jaarlijkse schade van € 1,4 miljard in de ziekenhuiszorg. Dat blijkt uit een onderzoek dat branchevereniging ActiZ liet uitvoeren.

Jaarlijks bezoeken 800.000 ouderen (65 +) de spoedeisende hulp, slechts 39% daarvan heeft ook echt ziekenhuiszorg nodig, de rest kan thuis of in de 1e lijn worden geholpen. Waarom komen ze dan toch in het ziekenhuis terecht? Ouderen wonen veel langer thuis vanwege de veranderingen en bezuinigingen in de thuis- en ouderenzorg. Vaak is er in de gemeente echter geen passende zorg georganiseerd om dat ook goed en menswaardig mogelijk te maken. Ouderen kampen daardoor vaak met eenzaamheid en depressies. Als ze lichamelijke klachten hebben als gevolg daarvan verwijst een huisarts ze daarom sneller door naar het ziekenhuis. Hij vindt thuis wonen niet meer verantwoord.

Investeren in preventie, wijkverpleging en vroegdiagnostiek

De oplossing voor de overbodige opnames is extra investeringen in preventie, vroegdiagnostiek (e-health), wijkverpleging, eerstelijns verblijfbedden, geriatrische revalidatiezorg en welzijn. Dit zou ongeveer 700 miljoen euro per jaar gaan kosten. Daarnaast is een andere organisatie nodig waarbij huisartsen, wijkverpleegkundigen, ziekenhuizen en specialisten in ouderengeneeskunde beter samenwerken. Zo kunnen de ouderen thuis beter opgevangen worden.

Regelmatige check-up

ActiZ pleit ook voor betere preventieprogramma’s in de gemeentes en verbeterde monitoring met e-health oplossingen. Zo wordt beter in kaart gebracht wat er nodig is voor de oudere om thuis te kunnen blijven wonen. Ouderen in risicogroepen zouden daarnaast een halfjaarlijkse controle moeten krijgen door huisartsen en de wijkverpleging samen. Met deze controle, te vergelijken met de tandartscontrole, zie je aan welke ondersteuning ouderen behoefte hebben.

Al met al is het door de veranderende demografie en de hervormingen nu nodig om stappen te zetten. Anders dreigt een overbelasting van de spoedzorg in de ziekenhuizen. een flinke klus zo lijkt ons.

Download hier het onderzoek.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

2 Reacties »

 • Jeroen zei:

  Men heeft het hier over 65+. En schrijft”Ouderen wonen veel langer thuis.”
  Wordt het niet hoogtijd om over 75+ te praten in plaats van 65+ plus?
  Mag iemand van 65 niet meer thuis wonen?
  Is het raar dat iemand van 65 zelfstandig woont?
  De overheid verwacht wel dat iemand van 65 doorwerkt tot z’n 67-68 jaar!
  Heb zelf een collega van 70 jaar, nou en?

 • Jeroen zei:

  Ouderen wonen veel langer thuis vanwege de veranderingen en bezuinigingen in de thuis- en ouderenzorg.[…]
  Alsof men met 65 jaar niet meer thuis nag wonen maar in een zorginstelling behoort. Wat een betuttelende manier van denken.