1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Starten als ZZP'er in de Zorg (PGB)

Auteur Bericht
Natalie Geplaatst: maandag 07 Mei 2012 17:02
Goedemiddag allemaal!

Ik ben op het moment bezig met een ondernemingsplan om te gaan starten als ZZP'er in de zorg (PGB). Kan iemand mij vertellen hoe groot de concurrentie is en wat de beste manier is om jezelf aan te bieden?

Alvast dank!

Groet,
Natalie
Pim Geplaatst: dinsdag 08 Mei 2012 20:08
Beste Natalie,

Het starten van een onderneming is eenvoudig. Ook in de zorg. Het succesvol maken van een onderneming is echter een heel ander punt.
Het vraagt veel van de zelfstandig hulpverlener om naast goed in haar vak te zijn ook erg ondernemend te zijn.

De concurrentie is op dit moment groot. Toch is er best ruimte voor iemand die weet hoe hij of zij zich kan onderscheiden en die voldoende mensen kent (of leert kennen) om aan klanten te komen om een heel redelijke boterham te verdienen.
Het is keihard werken, vooral in het begin om een goede basis op te bouwen.
Belangrijk is om goed voor te bereiden en niet al snel van start te willen. Eerst goed de omstandigheden in je eigen regio verkennen en welke mogelijkheden er zijn. Dan kijken wat je concurrentie doet en zorgen voor duidelijke presentatie, duidelijk verhaal en precies weten wat je wilt aanbieden aan de klant en veel oefenen, veel blijven ontwikkelen.
In het begin zul je echt wel al snel duizenden euro's kwijt zijn om jezelf in de markt te zetten.

Ik zie dat je geen werkervaring hebt in de zorg volgens je profiel. Het is wel heel erg belangrijk om echt werkervaring te hebben wil je als ondernemer succesvol worden in deze tijd.
Ik raad je daarom aan om eerst een tijd in loondienst te gaan werken en zo te leren hoe je kunt werken en wat belangrijk is in de begeleiding en verzorging van mensen die afhankelijk zijn van je zorg. Het zijn namelijk geen schroefjes of kastjes die je verkoopt waarbij het niet uitmaakt of er een scheef zit of dat je wat zaken vergeten bent. Mensen die zorg ontvangen zijn erg kwetsbaar en verdienen daarom geholpen te worden door mensen die weten wat ze moeten doen of die daarbij worden ondersteund om het te leren.

Daarvoor kun je je prima inschrijven bij uitzendbureaus om de tijd te overbruggen tot je ergens een tijdelijk of vast contract weet te bemachtigen, dan wel een opleiding in de verzorging/ begeleiding kunt starten (eventueel een combinatie leren en werken).

Heb je enkele jaren werkervaring, dan kun je alsnog de overstap maken naar ondernemen. Het is zeker leuk om te doen. Maar het heeft enorme valkuilen en is voor iemand zonder (relevante) werkervaring een heel lastige basis om een succesvolle onderneming op te bouwen.
Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.
Met vriendelijke groet,

Pim
Natalie Geplaatst: dinsdag 08 Mei 2012 20:48
Beste Pim,

Hartelijk dank voor alle info! Ik heb in mijn prive ervaring opgedaan met het verzorgen van mijn oma die diverse hersenbloedingen heeft gehad. Mijn zorg zal daarom dus ook alleen bestaan uit persoonlijke verzorging, begeleiding individueel en huishoudelijke taken. Dit is natuurlijk heel breed en de doelgroepen zijn ook breed.

Ik dacht dat als ik begin als ZZP'er dat ik mijzelf in mijn eigen tijd en van mijn eigen tijd nog bij kan scholen voor verpleging. Werken en leren is voor mij geen optie aangezien ik dan een leerlingsalaris ontvang en mijzelf niet kan onderhouden. Ik ben op het moment wel aan het solliciteren voor vakantiekracht bij zorginstellingen en bij de thuiszorg for the time beeing. Maar het liefst start ik als ZZP'er zodat ik mijn eigen tijden in kan vullen. Ik heb namelijk geen gezin dus kan tevens s'nachts hulp bieden. En als ZZP'er bij de mensen thuis komen vind ik wat persoonlijker en kan dat beetje extra's geven en een band met de mensen opbouwen.

Bij de meeste instellingen wordt tevens naar ervaring en opleiding gevraagd dus het is ook erg moeilijk om binnen te komen. Voor persoonlijke verzorging en begeleiding individueel van budgethouders is namens de Zorgkantoren geen opleiding of ervaring vereist aangezien het tevens een familielid/bekende kan zijn.

Nogmaals dank voor je reactie!

Groet,
Natalie
Esther Geplaatst: donderdag 10 Mei 2012 19:08
Ik heb afgelopen vrijdag mijn plan tot in ieder geval september in de kast gelegd omdat het je onmogelijk wordt gemaakt door de zorgaanbieders die nu de PGB's ontvangen. Ik heb 5 zorgaanbieders gebeld te hebben voor een onderaan- nemerschap. Zij hebben allemaal iets waarom zij geen onderaannemerschap met je aan willen gaan: men zit tot julie aan zijn budgetplafond. Krijgt in september weer budget en wil dan wel kijken of er geld over is, of reserveren voor mij als ZoZer, of men doet gewoonweg niet aan onderaannemerschap, men is te blij dat er werk is voor eigen personeel. Of men stelt gewoonweg hoge eisen aan je functiecriteria.
Wil je wel voor jezelf dan blijft er nog een particulier (maar deze heeft geen baan meer of heeft het gewoonweg krap) over of budgethouders die nog PGB hebben en wisselen van ondersteuner.
Pim Geplaatst: zaterdag 12 Mei 2012 21:58
Beste Esther,

Welkom in de realiteit.
Op dit moment je kunnen laten inhuren aan instellingen die zelf te maken hebben met zeer strenge regelgeving waar de inspectie dit jaar maximaal inzet op handhaving, is echt een hele opgave. Er zijn er heel weinig die dat doen vanwege dat ze 100% verantwoordelijk blijven voor de geleverde kwaliteit.

Het is heel hard knokken om er te komen als je echt wilt. Dat is trouwens voor ondernemers op dit moment niet anders. Veel ondernemers zitten in financieel zwaar weer. Ik heb bijna dagelijks contact met ondernemers die het het zwaar hebben of die deurwaarder na deurwaarder langs zien komen.

En dat zijn nagenoeg allemaal ervaren rotten in het vak. Mensen met een zeer grote passie die uit liefde voor het vak maar wat graag 25 stappen extra zetten. Mensen die als het zo uitkomt zichzelf volledig wegcijferen, is mijn ervaring. Hoewel er ook genoeg tussen zitten die wel de grenzen goed weten te bewaken.
Het is een moeilijke tijd met veel onrust. Echte doorzetters en ondernemers met lef komen nu bovendrijven. Als je wilt, is er veel mogelijk. Het is aan jou om beslissingen te nemen. Het maakt het er niet makkelijker op om dan de juiste keuze te maken. Als je de keuze gemaakt hebt is het wel zaak dat je heel erg hard gaat werken om die keuze goed uit te laten pakken.
Als je er eens over wilt doorpraten, neem gerust eens contact op.

Beste Natalie,

Ervaring en opleiding zijn logischerwijs overal veel gevraagd. Elke plek wil graag de duizendpoot met 10 ervaringsjaren die net 18 word en nog volledig kneedbaar is in zijn werkhouding en manier van werken.

Feit blijft dat dit ook zo is bij PGB houders. Deze zijn kritisch en terecht. Niet allemaal en niet iedereen is daar even sterk in. Toch is het op niveau brengen van je kennis iets wat je eigenlijk zou moeten doen voordat je gaat werken in de zorg. Een lastig punt, dat realiseer ik me.

Een bedrijf opstarten is echter iets wat veel kost. Zowel qua inspanning, tijd als geld. Er zijn er maar enkele die met een computerprogramma als instagram binnen 1,5 jaar multi miljonair zijn. Die zijn daarbij ook nog volledig verslaafde programmeurs die dag en nacht niets anders doen dan met computers bezig zijn en die ver uitsteken boven de middelmaat wat inzet en doorzettingsvermogen betreft.
Met vriendelijke groet,

Pim
Esther Geplaatst: dinsdag 15 Mei 2012 11:16
Ja lekker he! die realiteit!..........Ik zit toch wel met lekker thuis als werkzoekende, woon in Friesland, waar het werk al helemaal niet voor het oprapen ligt maar wil wel heel graag !!!! Je zou mij best kunnen scharen onder de doorzetters maar 0 + 0 blijft 0 he.... Ben nu weer gaan solliciteren op vacatures binnen de zorgorganisaties en houd vanaf de kade wel in de gaten hoe het schip weer begint te varen! Ondertussen ben ik begonnen met een opleiding en blijf gewoon lekker door roepen dat ik er nog steeds ben!
Geplaatst: donderdag 19 Juli 2012 14:25
Er is een politieke partij die streeft naar een garantie-inkomen voor ZZP'ers. voor zover ik weet de enigste partij die dit doet.

Kijk voor informatie naar dit filmpje ... http://www.youtube.com/watch?v=uAQC_82mG70.

Dit zal veel noden bij ZZP'ers kunnen oplossen en rust en liefde geven weer in het werk. Iets om over na te denken bij de verkiezingen op 12 september.
Geplaatst: vrijdag 08 Juli 2016 11:23
Beste,

Ik heb in 2014 mijn VIG diploma gehaald en heb nu een vast contract bij een zorginstelling.
Door alle bezuinigen en veranderingen in de zorg merk ik dat ik steeds met minder plezier naar mijn werk ga en ook de nodige stress ervaar.
Daardoor wil ik graag voor mijzelf gaan werken als ZZP-er maar heb geen idee hoe ik dit helemaal aan moet pakken.
Wat zijn de voordelen en de nadelen? Mijn rechten en plichten? Hoe moet ik me beschermen en met welke verzekeringen ? Moet ik een bemiddelingsbureau benaderen?
Zo een grote stap neem je niet zomaar. Hoewel ik mijn diploma verzorgende heb, zoek ik niet alleen werk als verzorgende. Een combinatie met huishoudelijke taken en verzorgende of helpende taken lijk mij ideaal.
Ik hoop dat ik mij kan informeren en helpen met de nodige stappen die ik ondernemen moet.

Mvg,
Virginie
Frederik Willem Geplaatst: dinsdag 19 Juli 2016 12:38
Beste mensen,

Al budgethouder en tot voor vier maanden geleden als zorgverlener voor mijn echtgenote die op 27 maart j.l aan COPD nr.4 hier thuis na een ziekebed van een paar jaren in mijn armen overleden is verbaas ik mij over hetvolgende nadat ik wat ingelezen heb:

Er is een sterke groei van 24 uurs zorginstellingen die met buitenlandse verzorgsters werken en die hebben circa € 3200.- per maand gekost voor mijn echtgenote die in de WLZ zat en tevens voor mij. Zelf mis ik alleen maar mijn linkerbeen door een ongeluk. Mijn echtgenote ging niet achteruit in die twee jaren en daarom bleef zij een zorgzwaartepakket houden van nr. 6. Zij stopte echter met eten en stierf. Dat zij tot het laatste toe nog "gezond" was i.t.t. COPD lijders die ineen instelling behandeld worden heeft zij volgens mij te danken aan het feit dat zij steriel behandeld werd en geen ziekenhuisbacterieen had maar dit even ter zijde.

De meesten blijken wel in aanmerking te komen voor een hogere indicatie en dan wordt het budgetbedrag al gauw € 60.000 op jaarbasis ; voor die patienten die absoluut geen vreemde taal machtig zijn en het gewoon eng vinden om met zo iemand in zee te gaan liggen hier toch kansen voor het oprapen. Die buitenlandse zorginstellingen lachen zich een deuk omdat wij kansen laten liggen

€ 5000.- per maand inclusief kost en inwoning lijkt mij toch een aardige beloning zelfs als je het doet met twee personen. Ik heb in totaal zeven caretakers gehad via twee organisaties in die paar jaren en dat is best bevallen. In ons geval konden zij tot op het laatste toe drie tot vier uren na het middageten vrij nemen en de nachtdienst was ook erg rustig. Ik, als echtgenote kon e.e.a. meestal wel zelf opvangen.

Ga wat lobbyen in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Voor diegenen die 24 uurs zorg zoeken kan ik enige buitenlandse instellingen aanbevelen.

De groeten

Fred (achternaam verwijderd ivm privacy)
Geplaatst: dinsdag 17 Januari 2017 20:50

Goedemiddag allemaal!

Ik ben op het moment bezig met een ondernemingsplan om te gaan starten als ZZP'er in de zorg (PGB). Kan iemand mij vertellen hoe groot de concurrentie is en wat de beste manier is om jezelf aan te bieden?

Alvast dank!

Groet,
Natalie



Ha Natalie mijzelf ook aan het verdiepen in starten. Pfoe net begonnen. Rare vraag zou je evt het plan durven/mogen/kunnen delen? Dan geeft mij zeker een start! Graag PM
Geplaatst: woensdag 28 Juni 2017 10:59
Hoe word je zelfstandige zorgprofessional in de particuliere thuiszorg?




1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Wanneer je het besluit neemt om zelfstandig ondernemer te worden in de particuliere thuiszorg, begin je met het inschrijven van jouw onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De inschrijving bij de KvK is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers, dus ook voor ZZP'ers in de particuliere thuiszorg.

Goed om te weten: wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet nog zelf aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch wanneer de KvK jouw inschrijving verwerkt; zij geven jouw gegevens rechtstreeks door aan de fiscus.



2. Inschrijven in het BIG-register
BIG staat voor 'Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg'. Ben jij apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of verpleegkundige en wil je jouw beroep uitvoeren als zelfstandig ondernemer of in loondienst?

Dan behoor je tot de professionals uit de zorgsector voor wie, na het afronden van hun opleiding, de inschrijving in het BIG-register verplicht is. Per functie en beroep gelden er verschillende eisen voor het behouden van jouw registratie in het BIG-register. Denk daarbij aan het behalen van voldoende PE-punten.

Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar zult moeten herregistreren, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan een werkervarings- of scholingseis. Het BIG – register is openbaar en te vinden op internet www.bigregister.nl



3. Vraag een AGB code aan
De AGB-code staat voor Algemeen GegevensBeheer Zorgverleners. De code is nodig bij declaraties van geboden zorg die vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

Iedere zorgverlener, praktijk of instelling heeft een unieke code, de AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners). Deze code is noodzakelijk als je wordt uitbetaald door de zorgverzekering van de cliënt. De zorgverzekeraar betaalt de zorg indien er sprake is van een lage zorgzwaarte, maar ook indien er sprake is van Palliatief Terminale Zorg.
De code aanvragen is kosteloos en kan via de volgende link: AGB - code.
Vraag de code aan als pgb-verpleegkundige. Je hoeft dan enkel het formulier in te vullen en je BIG registratie nummer op te geven.

Let op!: Indien je geen BIG geregistreerd verpleegkundige bent vraag je de code aan op je onderneming en niet op persoonlijke titel. Daarnaast stuur je een bewijs van inschrijving van de KvK mee van jouw onderneming in de zorg. Dit bewijs van inschrijving is te koop bij de KvK en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Een digitaal gewaarmerkt uittreksel is voldoende en kost € 7,50 .

Een correcte registratie in AGB is van belang voor een snelle afhandeling van de declaraties bij de zorgverzekeraars.



4. Vraag een Verklaring omtrent Gedrag ( VOG )aan bij Gemeente
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg vult de VOG aanvraag voor je in, vervolgens kun je hiermee naar jouw eigen gemeente.

Werken in de particuliere thuiszorg betekent werken met een kwetsbare groep mensen. Daarom vraagt het Verpleeg Collectief om een VOG die niet ouder is dan 6 maanden.



5. Sluit je aan bij een klachtencommissie met klachtenfunctionaris
Cliënten hebben een wettelijk recht om een klacht in te dienen over geleverde zorg. Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) uit 2015 is iedere zorgondernemer verplicht ‘een regeling te treffen voor de behandeling van klachten over een gedraging van hem of van voor hem werkzame personen jegens een cliënt, en deze regeling op passende wijze onder de aandacht van zijn cliënten te brengen.’

Vanaf 01-01-2016 is de Wkkgz van kracht, deze wet verplicht dat iedere zorgaanbieder een onafhankelijke Klachtenfunctionaris heeft voor de informele afhandeling van cliënt klachten.

Als zelfstandige in de zorg kun je je aansluiten bij een klachtenregeling. Deze klachtenregeling voorziet in een Klachtenfunctionaris en een geschilleninstantie. Hierdoor voldoe je aan de Wkkgz.



6. Ga goed verzekerd van start
Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van de verzekerde als particuliere thuiszorgverlener voor schade die direct of indirect voortvloeit uit de uitoefening van een medisch, paramedisch, farmaceutisch of farmacologisch beroep, uithandelen (waaronder ook onderzoek en advisering wordt verstaan) dat tot medisch paramedisch, farmaceutisch of farmacologisch werkterrein behoort en uit het verplegen en verzorgen van patiënten.

Daarnaast kun je je verzekeren voor arbeidsongeschiktheid of ongevallen. Houd er daarnaast ook rekening mee dat je als ZZP'er bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van aanvullend pensioen. Ook kun je je verzekeren voor juridische bijstand, sommige verzekeringsmaatschappijen bieden een totaalpakket aan voor zelfstandigen in de particuliere thuiszorg.



7. Leg een gedegen administratie aan of geef dit uit handen aan een administrateur.
Dit houdt in dat je zelf eens per maand nota’s aan de cliënten maakt en je jouw bruto omzet van die maand zelf op jouw rekening gestort krijgt. Hierover draag je zelf inkomstenbelasting af. In principe en in eerste instantie ben je als zelfstandig ondernemer zelf verantwoordelijk tot het innen van de factuur die je aan jouw cliënten verzendt. Sterker nog: een van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om aangezien te worden als zelfstandig ondernemer is het lopen van ondernemersrisico.

Om als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt door de belastingdienst is het aan te raden meerdere adressen per jaar te hebben en minimaal 1250 uur te werken op jaarbasis. In deze uren mogen 225 uren vergader- en reistijd zitten.

Het Verpleeg Collectief verzorgt elk jaar een jaaroverzicht met jouw gewerkte uren, gedeclareerde uren en gemaakte kosten. Mocht je zelf geen zin of tijd hebben in het voeren van de administratie neem dan een administrateur in de arm. In veel gevallen betaalt deze administrateur zichzelf terug en het kan je veel werk uit handen nemen, want het liefst verleen jij natuurlijk zorg aan mensen!



8. Werk met een zorgdossier en zorgplan
Het Verpleeg Collectief particuliere thuiszorg zorgt ervoor dat er een zorgdossier aanwezig is op alle adressen voordat de zorg aanvangt. Hierin zit het zorgplan dat maandelijks wordt besproken en zo nodig bijgewerkt. Het zorgplan wordt opgesteld door het vaste zorgteam volgens de methode van M.Gordon, en voorziet in zorgdoelen en te ondernemen verpleegkundige acties / handelingen.

De te verlenen zorg zal in nauw overleg geschieden met de cliënt of diens vertegenwoordiger, de huisarts, de behandelend specialist en andere hulpverleningsinstanties.

Eens per maand komen alle zorgverleners van elk zorgteam bij elkaar op het kantoor van het Verpleeg Collectief om de zorg te evalueren en het rooster te maken voor de komende maand. Hierbij zijn alle verpleegkundigen, waaronder de teamcoördinator aanwezig.

De teamcoördinator maakt deel uit van het team. Deze is verantwoordelijk voor het onderhouden van het contact met de familie, huisarts en zo nodig specialisten. Op verzoek kan de familie bij een evaluatie aanwezig zijn. Aan het einde van de evaluatie wordt de planning gemaakt voor de komende maand. Dit rooster wordt meegenomen naar de cliënt en bij het zorgdossier gevoegd. De notulen van de evaluatie worden elke maand naar het betreffende adres verzonden en liggen daar ter inzage in het zorgdossier.

Het Collectief zal gedurende de zorg contact blijven houden met de cliënt of de vertegenwoordiger van de cliënt. De cliënt zal met regelmaat thuis worden bezocht door een medewerker van het bureau om de zorg te evalueren. De cliënt en zijn / haar familie wordt uitgenodigd voor het maandelijks zorgoverleg.

Meer info: www.verpleegcollectief.nl

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.