1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Via onderaannemerschap ZIN bieden

Auteur Bericht
Matthijs Geplaatst: vrijdag 27 Augustus 2010 20:53
Stichting MEE heeft mij benaderd als begeleider voor een cliënt die nu in het proces van indicatiestelling zit. De cliënt kan vanwege de wachtlijst geen PGB krijgen en wil dus graag ZIN. De vraag van MEE is dus of ik via onderaannemerschap wilde werken; een instelling die ZIN mag aanbieden huurt mij dan in om begeleiding te bieden. Ik stuur mijn factuur dan naar die instelling.

Nu was ik nooit zo heel happig op zulke constructies, maar op dit moment wil ik me er maar al te graag in verdiepen; het is een goede optie voor als er in de toekomst echt te weinig vraag van cliënten met een PGB is om als ondernemer te kunnen bestaan. Bovendien vind ik het voor de cliënt ook een prima oplossing; hij krijgt gewoon de begeleiding die hij nodig heeft.

Mijn vraag is nu dus: Wie heeft er ervaring met zulke constructies? Moet ik, als ik dit op deze manier ga doen, mijn inschrijving bij de KvK wijzigen? En is ook deze manier van werken vrijgesteld van BTW?
M.C.T Geplaatst: zaterdag 28 Augustus 2010 16:25
Kort geleden las ik, dat minister Klink van plan is om ZZPers m.i.v. 2012 de mogelijkheid te bieden rechtstreeks een overeenkomst met het zorgkantoor aan te gaan, zodat zij ook bij ZIN bij de cliënt kunnen worden ingeschakeld.
Ik ben benieuwd of het budget dan 100% wordt i.p.v. nu 75% bij PGB.

Dus houdt het nieuws in de gaten!
Matthijs Geplaatst: zondag 29 Augustus 2010 01:39
Tja, dat heb ik ook gelezen, tot aan het verslag van de kamervragen aan de minister aan toe. Maar dat is 2012; deze vraag is nu. Ik kan zelfs in de antwoorden van de minister zelf geen duidelijkheid vinden over mijn vraag, dus probeer ik het maar bij mensen die wellicht wat praktijkervaring hebben. Ik kan me niet voorstellen dat ik hierin een pionier ben.
Pim Geplaatst: zondag 29 Augustus 2010 11:44
Beste Matthijs,

U bent zeker geen pionier op dit gebied. Helaas is het nog steeds heel mistig of dit nu word gezien als een loondienstverband door de belastingdienst of werkelijk een zelfstandige ondernemer die zijn diensten aanbied.

U zult hierover wel degelijk duidelijkheid moeten zien te krijgen bij de belastingdienst (uiteraard zwart op wit) voordat u straks in problemen komt omdat u naheffingen krijgt. De belastingdienst is namelijk niet heel duidelijk.

Vooral belangrijk:
http://www.belastingdienst.nl/variabel/verklaring_arbeidsrelatie/verklaring_arbeidsrelatie-16.html#P226_27495

Meer hierover was eerder dit jaar in het nieuws:
http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/Fiscus-geeft-zzper-thuiszorg-helderheid.htm (let op: informatie in dit stuk is deels achterhaald!)
http://www.zorgvisie.nl/Nieuws/ActiZ-wint-kort-geding-over-zzpers.htm
http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Bemiddelen-van-zzpers-helemaal-niet-definitief-van-de-baan.htm
http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Klink-maakt-AWBZthuiszorg-toegankelijk-voor-zzpers.htm
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Annelies Geplaatst: zondag 29 Augustus 2010 20:04
Beste Matthijs,

Ik begrijp, dat Mee op het ( creatieve ) idee is gekomen, om langs deze weg, via ZIN, toch individuele zorg aan deze nieuwe cliënt te organiseren.
Ik lees dat je 1-e vraag ( Wie heeft er ervaring met zulke constructies? ) al in voorgaande reakties is beantwoord/ toegelicht.
M.b.t. je 2-e vraag ( Moet ik, als ik dit op deze manier ga doen, mijn inschrijving bij de KvK wijzigen? ), lijkt mij dat je dit niet hoeft te doen. In welke zin zou je deze inschrijving dan willen veranderen ?
M.b.t. je 3-e vraag ( En is ook deze manier van werken vrijgesteld van BTW? ) : naar mijn mening blijft gelden, dat de zorg, die je zult gaan leveren, geïndiceerd wordt/ is door het CIZ en daarom vrijgesteld zal zijn van BTW.
Ik begrijp namelijk dat je zult worden ingehuurd door een organisatie, die zorgverlening aanbiedt, via een contract, dat zij hebben met een zorgkantoor.
Ik neem aan dat deze organisatie geen uitzendbureau is.
In dat laatste geval ( bij een uitzendbureau ) zou er sprake kunnen zijn, volgens mij, van inlenen van personeel.
Het lijkt mij, dat je, bij een uitzendorganisatie, sneller te maken zult krijgen met BTW.
Maar het is altijd handig, om dit nog eens voor te leggen aan je boekhouder.

m.v.g., Annelies Blekman
{deleted by moderator: verwijs naar je advertentie}
Anne Geplaatst: maandag 30 Augustus 2010 00:18
Ik werk als zelfstandige voor een thuiszorgorganisatie, alleen niet via de constructie die jij noemt, maar wellicht is het toch vergelijkbaar? Zij bieden thuiszorg aan PGB houders en ik help de organisatie met (advies over) het aanvragen van herindicaties, verantwoording afleggen etc. Ik ben niet in dienst van die organisatie ik stuur ze gewoon een factuur. Volgens mijn boekhouder moet ik dan WEL BTW in rekening brengen. Misschien is dit niet vergelijkbaar, omdat hier het hele ZIN verhaal niet opgaat en het om andere werkzaamheden gaat, maar misschien ook wel. Ik zou het als ik jou was dus zeker duidelijk navragen.
Nelleke Geplaatst: maandag 30 Augustus 2010 12:52
Ik ben ZZP-er en verleen, naast de zorg voor mijn PGB-cliënten, 8 uur per week ZIN voor een thuiszorgorganisatie, met facturering achteraf. Dit gaat prima samen. Let er wel op dat je naast de thuiszorgorganisatie nog tenminste twee andere cliënten moet hebben om als zelfstandige aangemerkt te worden. Het is ook belangrijk dat het thuiszorgbureau verantwoordelijk blijft voor continuïteit van zorg en zorginhoudelijke aspecten. Informeer daar goed naar!

zie http://www.belastingdienst.nl/variabel/verklaring_arbeidsrelatie/verklaring_arbeidsrelatie-16.html
Matthijs Geplaatst: dinsdag 31 Augustus 2010 23:44
Hele nuttige ervaringen en bijdragen, dank aan allen!

Goed navragen is dus een goed plan. Dat gaat niet bij mijn boekhouder omdat ik mijn administratie volledig zelf voer, maar de belastingdienst, kamer van koophandel, ZZP Nederland en Phorza bieden misschien ingangen.

Pim: Ik heb op dit moment gewoon een VAR-WUO. Ik zal wel even aan de belastingdienst navragen of die ook geldig is voor de constructie met ZIN-cliënten. Ik geloof wel dat het mogelijk is om een VAR te wijzigen dus daar is vast een oplossing voor te vinden. Ik houd trouwens ook gewoon mijn PGB cliënten dus het aantal afnemers is geen bedreiging voor het ondernemerschap.
Martine Geplaatst: vrijdag 03 September 2010 08:53
Beste allemaal,

de politiek e.a. mogen dan misschien niet heel duidelijk zijn over de wel/ niet mogelijkheid om als ondernemer via de ZIN-constructie te werken via bemiddelingsbureaus, danwel als onderaannemer voor een organisatie als MEE, de Belastingdienst daarentegen is hier heel duidelijk in; ZIN is loondienst! Ik heb dit ook zwart op wit van de Belastingdienst.

Laat je dus vooral niet verleiden tot dergelijke constructies en mooie praatjes van bureau's.... als het bij een controle puntje bij paaltje komt kan het zijn (/zal het zo zijn) dat het ZIN-gedeelte als loondienst wordt gezien met alle naheffingen van dien.
Daarnaast betekent het voor je ondernemerschap dat je een ZIN-client NIET mee mag tellen voor je aantal opdrachtgevers EN je urenaantal, het is immers werk in loondienst, dus dit kan in die zin gevolgen hebben voor je ondernemerschap.
(Word je echter niet gecontroleerd is het natuurlijk een ander verhaal...)

Vr. groeten Martine
Nelleke Geplaatst: donderdag 16 September 2010 10:00
Inmiddels is minister de Jager van Financiën op de vingers getikt door de voorzieningenrechter: ZZP-ers mogen gewoon ingezet worden in de AWBZ-thuiszorg.

http://www.zzp-nederland.nl/nieuws/35-ministerie-verliest-proces-zzp
Matthijs Geplaatst: donderdag 16 September 2010 17:11
Dat maakt het op zich alleen nog maar vager...

Intussen staat hier morgenochtend een gezin op de stoep en moet ik ze dus vertellen dat ik simpelweg niet weet of ik ze zorg mag verlenen. Zal wel weer een creatieve oplossing worden. Ik ga ze hoe dan ook niet in de kou laten staan, dat zou rechtstreeks tegen al mijn waarden als hulpverlener in gaan.
A.m.a Geplaatst: dinsdag 18 Oktober 2011 14:43
Wij zijn als stichting benaderd om z.i.n te leveren als onderaannemer

Wie kan mij daar info over geven ?
Irma Geplaatst: vrijdag 21 Oktober 2011 12:08
Het is inderdaad mogelijk om als onderaannemer binnen en instelling te werken. Je moet dan een contract overeenkomen met die zorginstelling.
In feite wordt je organisatie dus in dienst genomen door de zorginstelling en zij verwijzen dan hun klanten naar jou. JE kan ook onderhandelen over de klanten die jij inbrengt en die dan bij jou zorg inkopen.
Mijn ervaring is echter dat er veel geld aan de strijkstok van de instelling blijft hangen. zo kreeg ik het aanbod te werken voor bruto 16,00 per uur voor de zorginstelling terwijl de instelling de indicatie behandeling zou gaan incasseren.
ik mocht enkel de concreet geleverde tijd declareren. ( geen reistijd en geen voorbereidingstijd) Dit terwijl de gemiddelde organisatie een overhead van meer dan 20% in rekening brengt op het moment dat zij zorgleveren.
Het kan ook beter geregeld worden hoor!! maar let dus goed op het contract dat ze je geven en bieden. Denk bijvoorbeeld ook aan de kwaliteitseisen van de geleverde zorg. Komt dit overeen met de kwaliteit die je als stichting/zzp-er gewend bent te leveren. ( aanbod in diensten en zorg- wat mag je wel wat niet)
succes
irma slomp JEK je eigen keus.
Pim Geplaatst: vrijdag 21 Oktober 2011 20:42
Geachte heer Stoffels, beste Henk,

Het is zeker mogelijk als stichting een onderaannemer te worden bij een Zorg in Natura aanbieder. Daar zijn verschillende constructies mogelijk zoals aandeelhouderschap, preferente leverancier of andere opties.
Helaas heb ik geen contactgegevens van uw stichting kunnen ontdekken anders had ik met u de mogelijkheden kunnen bespreken.
Mocht u interesse hebben, kunt u mij ook vinden via zoekmachines.

Geachte mevrouw Slomp, beste Irma,

In uw geval had u navraag kunnen doen of de instelling niet u een voorstel deed voor het in loondienst nemen van u. Want 16 euro doet daar sterk naar vermoeden. Mijn ervaring is dat veel instellingen niet voorbereid zijn op het werken met zelfstandig ondernemers en dat veel werknemers behoorlijk vast zitten in hun denkpatroon van werknemers - CAO - ORT - werkgeversverantwoordelijkheid. Vooral mensen op P&O afdelingen hebben hier veelvuldig last van.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Autismespecialist en ondernemerscoach voor zorgondernemers.
Marianne Geplaatst: donderdag 08 December 2011 13:53
Ook ik heb onder-aannemerschap aangeboden gekregen. Ik ben er blij mee. Mijn klant houdt dezelfde zorg op maat. Ik houd mijn inkomen. De instelling krijgt haar financiën. Wij allemaal blij. Alleen de overheid is veel duurder uit...
dagcentrumutrechtoost Geplaatst: vrijdag 17 Augustus 2012 18:09
Wij werken vanuit pgb en zijn zelfstandig ondernemer nu kunnen wij klanten die door hun alzheimer niet functioneren in een groep voor de functie begeleiding niet de keus van onze manier van opvang bieden doordat wij vanuit pgb werken en deze mensen met de diagnose beginnende dementie nog niet in aanmerking komen voor een zorgzwaartepakket dus alleen nog de indicatie in zin krijgen.

Wij zijn ons aan het verdiepen in het onderaannemerschap op verzoek van het zorgkantoor maar wat zijn de regels en misschien de consequenties?

Wie kan ons meer info geven.

Margaret van Straalen
Annelies Geplaatst: vrijdag 24 Augustus 2012 09:26
Beste Margaret,

Ik heb een digitaal handboek geschreven, waar o.a. dit onderwerp m.b.t. het aannemen van onderaannemers in zorg aan de orde komt.
Je kunt mij een email sturen, dan stuur ik je informatie over dit handboek.
Mijn website en emailadres kun je vinden via google.

m.v.g., Annelies Blekman,
Thuisverpleegkundige
te Nieuwegein
M.C.T Geplaatst: vrijdag 24 Augustus 2012 11:14
"en deze mensen met de diagnose beginnende dementie nog niet in aanmerking komen voor een zorgzwaartepakket "

Dan hebben zij toch een indicatie begeleiding groep/individueel in functies en klassen, zodat zij jullie uit het PGB kunnen inhuren? ( Zolang dit nog AWBZ-hulp is en geen Wmo).
Behalve als zij na 1-1 j.l. een indicatie gekregen hebben. Voorshands is dat probleem per 1-1 a.s. opgelost.
Servet Geplaatst: woensdag 19 December 2012 11:25
Beste Annelies,
om mijn cliënten verder te kunnen blijven begeleiden was ik me aan het verdiepen in het onderaannemerschap en kwam uw reactie tegen waarin u verteld over het digitale handboek dat u heeft geschreven. Ik zou het erg op prijs stellen als ik dit handboek zou kunnen/mogen lezen.

Vriendelijke groet,

Servet Sezgin
Karin Kuik Geplaatst: zondag 03 Maart 2013 10:45
Hallo allen. Ik ben maanden terug gestart met een BSO/naschoolse dagbehandeling voor vooral zorgkinderen. Bso PretPalet. Alles startte op rolletjes, ondernemingsplan, bank, borg door NSGK, aanmelding CIBG, keuring GGD, etc. In juli contact gehad met het zorgkantoor. Om in aanmerking te komen voor het mogen opvangen van kinderen via pgb en zin had ik de awbz inschrijving nodig(dat is gelukt) en als ik die had een mail sturen naar het mailadres wat ze mij door hebben gegeven. Uiteindelijk was dit een fout email adres, heb ik tig mensen gesproken en ben ik tientallen keren door verwezen. Allemaal met zeer weinig resultaat. Ik kom in ieder geval niet in aanmerking voor inkoop zorguren en heb ik 7 ouders met kinderen wegmoeten sturen. Ik kreeg 1 advies van het zorgkantoor, om onderaannemerschap te regelen, maar dat doet bijna geen instelling dus succes mevrouw. Einde gesprek. Nu is de kans groot dat ik, ondanks dat er veel vraag naar is gezien telefoontjes van ouders en bjz, dat ik 10 maanden na opening dicht moet en blijf zitten met een schuld... Nu is dat risico van het vaak maar waarom wordt deze kinderen zorg ontzegd door zo'n kromme regeling. Ik snap nu waar de wachtlijsten vandaan komen! Ik had 25 kinderen zorg kunnen bieden, begeleiden, gezinnen even kunnen ontlasten, moeders hadden aan het werk kunnen gaan, etc. Ik heb instellingen aangeschreven maar inderdaad nog niemand die onderaannemerschap ziet zitten helaas. En nu hoor ik dat als ik zorguren wil ik minimaal 100.000 inkomsten moet genereren. Nu heb ik 2 pgb kinderen en 1 via toeslag kinderopvang.
Heeft iemand enig idee hoe ik kinderen met ZIN toch op kan gaan vangen. Is er een stichting of zorginstelling die wel aan onderaannemerschap doet. Ik wil zo graag hulp bieden en blijven bestaan maar zie even niet hoe.
Alle hulp is welkom. Alvast bedankt voor het meewerken allen!
Pim Geplaatst: zondag 03 Maart 2013 11:41
Geachte mevrouw Kuik, beste Karin,

U komt er nu achter dat het schrijven van een ondernemingsplan alles behalve een invullingsoefening is en wat cijfertjes bij elkaar zoeken.

Als u echt zich grondig had verdiept in de materie had u kunnen weten dat Zorg in Natura op gebied van begeleiding op dit moment is omgeven door een enorme hoeveelheid eisen welke door een kleine ondernemer niet zijn in te vullen.

Bovendien zijn de kwaliteitseisen dermate hoog dat een instelling zich niet gaat branden met een hoog risico profiel van een startende ondernemer als onderaannemer. Als u met een bestaande onderneming met bijvoorbeeld 20 FTE, HKZ certificering en aantoonbare meerwaarde voor een instelling had aangeklopt, dan gaan waarschijnlijk de gesprekken geheel anders verlopen, en is er zeker kans dat u onder-aannemerschap weet te bemachtigen omdat u een serieuze partij bent die aantoonbaar zich kan laten gelden als een betrouwbare partner.

Het is niet zo dat u uw onderneming moet sluiten, tenzij het u niet lukt om voldoende klanten te verwerven welke een PGB hebben voor begeleiding (individueel of in groepsvorm, er bestaat bestedingsvrijheid in het PGB, dus dat maakt niet uit).

Gezien het feit dat er zoveel veranderingen zijn en zoveel onrust over wat er gaat komen is het wel een moeilijk moment om een onderneming succesvol van de grond te tillen. Ik mag toch hopen dat u daar in uw ondernemingsplan wel degelijk rekening mee heeft gehouden dat er in het eerste jaar echt weinig of zelfs geen winst gemaakt gaat worden. Mocht dat niet zo zijn heeft u zich waarschijnlijk veel te rijk gerekend en is de financiële paragraaf van uw ondernemingsplan niet voldoende onderbouwd. Jammer dat de bank daar dan in is meegegaan.
In 2015 (ja, dan pas) is het waarschijnlijk dat er voor goed voorbereide kleine ondernemers weer volop mogelijkheden komen in de begeleiding. Maar dat vergt wel een flinke inspanning want dan is er ineens een speelveld met heel veel verschillende financiers (gemeenten) die mogelijk andere eisen gaan stellen.
Ik hoop dat u uw onderneming weet voort te zetten en voldoende bij te sturen om het een succes te maken. Het zal uw ondernemingsvaardigheden, creativiteit en doorzettingsvermogen flink op de proef zetten.

Overigens mag uit een PGB geen behandeling betaald worden. BSO ook niet, tenzij er sprake is van een indicatie AWBZ en de begeleiding binnen de bandbreedte valt van deze AWBZ. Wat wel betaald mag worden uit PGB vind u via de volgende weblink:
http://alturl.com/7hoey
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Karin Kuik Geplaatst: zondag 03 Maart 2013 18:24
Beste Pim,

Natuurlijk heb ik mij ingelezen en ben 1,5 jaar bezig geweest met mijn ondernemingsplan en gesprekken met zorgkantoren, CIZ, begeleiders, banken etc. En ik ben er vanuit gegaan dat ik de eerste 2 jaar niets verdien en de hoop het 2e jaar een beetje quitte te spelen. En dat is ook prima, je moet wel een risico nemen. Maar dat ik volledig verkeerd geïnformeerd ben door de partij van het zorgkantoor is frustrerend. Ze hadden mij ook 8 maanden geleden al kunnen vertellen dat ik helemaal niet in aanmerking zou komen voor zorguren, want dit was namelijk mij eerste vraag aan hun. Ze heben mij verteld dat ik me in kon schrijven bij het CBIG, omdat dit een voorwaarde is, en dan met hun kon mailen voor de aanvraag van zorguren. Ik heb uitgelegd hoe kleinschalig ik zou zijn, maar dit was geen probleem volgens de 2 medewerkers die ik toen heb gesproken. En ik ga ervan uit dat als ik bel de juiste informatie verstrekt krijg. Juist omdat ik wilde proberen kinderen met ZIN ook op te kunnen vangen. Uit uw stukje lijkt of u denkt dat ik roekeloos te werk ben gegaan om wat centen te verdienen, maar ik doe dit uit liefde voor de doelgroep vanuit mijn liefde voor het Speciaal Onderwijs. Daar kom je in aanraking met zoveel ouders en velen die op zoek waren naar opvang en zorg voor hun kind. Juist omdat ik wellicht geen recht zou hebben op inkoop zorguren heb ik mij ook aangesloten bij de LKR zodat ouders via de Toeslag Kinderopvang ook hun kind kunnen plaatsen. Helaas ie het vaak zo dat ouders er alleen voor staan en niet werken of er maar een ouder werkt en je dan meteen al geen recht hebt op een vergoeding via deze weg.

Ik heb natuurlijk alles uitgezocht, berekend met boekhouders, IMK, de bank en andere partijen. Dus geloof me het is allemaal voorbij gekomen. Ik ben nu AWBZ-gecombineerd en kan kinderen met PGB opvangen alsook via Toeslag Kinderopvang. Maar kinderen met PGB zijn er nog maar weinig en dat is waar je tegenaan loopt. Er wordt veel ZIN uitgeschreven in deze tijd en dat is dus jammer voor mij. En rijk had ik mezelf al helemaal niet gerekend, ik wil gewoon werken met deze kinderen en zorgen dat mijn mini zorginstelling veel kinderen een super leuke tijd kan bieden met daarbij de benodigde begeleiding, sturing en ondersteuning van ervaring en enthousiast personeel Wat het geld betreft, als ik me ergens aan erger is het de grote bedrijven in dit land die alleen maar uit zijn op geld en macht en als ik ergens niet bij wil horen.......

Ik hoop dat u dat begrijpt en inziet dat ik alle wegen heb bewandeld. En een ondernemingsplan schrijven is alles behalve wat cijfertjes en een leuk verhaaltje op papier. Die van mij was 58 pagina's dit door onderzoek, enquetes, financiele begrotingen, voorspellingen, verslagen, etc. Ik weet hier dus alles van en heb alles behalve de makkelijke weg behandeld.

Natuurlijk ben ik zeker blij met uw reactie die mij weer met de neus op de feiten drukt en een goed website heeft opgeleverd. Ik klink misschien wat beledigd maar dat is niet de bedoeling. Overal leer je van dus bedankt voor uw reactie.

vriendelijke groeten,

Karin Kuik
Karin Kuik Geplaatst: zondag 03 Maart 2013 18:25
PS. de brieven naar ondernemingen met onderaannemerschap als onderwerp zijn net de deur uit dus wie weet wat daar nog uit kan rollen....
Annelies Geplaatst: maandag 04 Maart 2013 09:08
Beste Karin,

Een heel indrukkend verhaal. Wat een inspanningen heb je geleverd, helaas zonder het gewenste resultaat tot nu toe.
Je schrijft " Ik kom in ieder geval niet in aanmerking voor inkoop zorguren en heb ik 7 ouders met kinderen weg moeten sturen. "
Heb je misschien deze ouders voorgesteld om over te gaan naar een PGB ? Of was dat om een bepaalde reden niet mogelijk of wenselijk ?

m.v.g., Annelies Blekman
Thuisverpleegkundige.nl
Pim Geplaatst: maandag 04 Maart 2013 22:28
Beste Karin,

Dank je voor de verheldering. Mooi dat je zo uitgebreid het huiswerk hebt gedaan, spijtig dat je niet de beleidsmedewerkers hebt gesproken bij de zorgkantoren maar slechts de zorginkopers of de mensen die de bestedingen controleren en toekennen. Ik heb helaas vaak genoeg meegemaakt dat mensen dachten dat met een aanvraag van een erkenning tot AWBZ instelling je er al was (maar dat is slechts een van de 50 stappen, waarvan enkele voor kleine ondernemers onmogelijk zijn te nemen).

Goed dat je meerdere wegen hebt bewandeld. De tijden zijn inderdaad erg pittig en de spoeling behoorlijk dun. De verwachting is dat 2014 nog verdere kaalslag gaat opleveren. Zeker onder de BSO en zorgboeren. Ook instellingen gaan het heel zwaar krijgen, misschien wel voor de tweede keer in 6 jaar dat meer dan 40% van hen rode cijfers gaat schrijven, waarvan nu reeds becijferd dat het wel eens zou kunnen zijn dan 800 van de 2800 failliet gaan (voor 2016).

Ik kan helaas geen positief beeld geven. Mijn verwachting is dat er een sterke uittocht van goed opgeleid personeel bezig is en versterkt gaat worden in de komende twee jaar, allemaal op zoek naar hun heil buiten de zorg (en misschien wel buiten Nederland).

Na de pittige jaren 2007 - 2009 is dit een dal dat nog dieper gaat. Gelukkig zijn er voor een groep zorgondernemers wel positieve vooruitzichten met de proef van Zorg in Natura voor mensen die vooral verzorging en/ of verpleging leveren.

Voor wat betreft het plaatje van Zorg in Natura kan ik niet anders aangeven dat het voor begeleiding echt afwachten gaat worden tot 2015, wanneer met de transitie naar gemeenten eindelijk de mogelijkheid gaat open komen om mee te doen (waarschijnlijk in samenwerkingsverband) om via gemeentelijk gefinancierde zorg in natura te gaan leveren. Dat zal echter heel veel inlezen en netwerken worden om daar tussen te komen.
Met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.