1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

tarief huishoudelijke hulp

Auteur Bericht
Anne

Bekijk auteur
Geplaatst: zaterdag 13 Februari 2010 03:27
Ik loop tegen het volgende probleem aan:
In mijn gemeente zijn de tarieven voor huishoudelijke hulp
rond de 13 euro voor HH1 en rond de 17 euro voor HH2.
Daarbij is het zo dat de WMO in hun beschikking de volgende restricties stelt:
Het geïndiceerd aantal uren MOET ingekocht worden (met een marge van -een half uur en + een half uur) gebruik je niet alle uren, dan ben je verplicht de niet gebruikte uren terug te betalen.
Dit betekent dus dat je geen huishoudelijke zorg kunt inkopen die duurder is dan de door de WMO gestelde bedragen.
Ik had op verschillende sites advertenties gezet voor een huishoudelijk hulp, maar iedereen die reageert vindt de 17 euro per uur die ik kan bieden veel te laag. (ik heb dus een indicatie voor HH2, als je een indicatie voor HH1 hebt ben je dus helemaal de pineut, want daar zal dan helemaal geen hond voor te vinden zijn!). Bedragen vanaf 19-25 euro per uur passeren de revue. Helaas, als je zelf moet zien rond te komen van een inkomen op bijstandsniveau en al een eigen bijdrage aan het CAK moet betalen, kun je gewoonweg niet 2-7 euro per uur uit eigen zak bijleggen, niet als je een indicatie hebt van 10 uur in de week!
Ik bied al een arbeidsovereenkomst met de voordelen van doorbetaling bij ziekte (en eventueel vakantie) maar ook dat werkt blijkbaar niet. Ik ben nu al bijna anderhalve maand op zoek naar een nieuwe huishoudelijke hulp en tot nu toe heb ik niemand kunnen vinden die het voor dit bedrag wil doen.
Wie herkent dit?
Hoe heb je dit opgelost?
Mag een WMO wel stellen dat je het geïndiceerd aantal uren inkoopt, waardoor de bestedingsvrijheid (iets minder uren inkopen tegen hoger tarief) die in het PGB bedoeld was, feitelijk de nek omgedraaid wordt?
Wat kun je hieraan doen als PGB houder?


Bekijk auteur
Geplaatst: zaterdag 13 Februari 2010 16:39
Je zou het pgb-wmo om kunnen zetten in natura,dan ben jij van de rompslomp af
en is de gemeente duurder uit...
Immers de pgb tarieven zijn 75% van de tarieven in natura,
weeg de voor en nadelen tegenmekaar af.

vr groet,
johan
Anne

Bekijk auteur
Geplaatst: zaterdag 13 Februari 2010 19:30
Bedankt voor je reactie Johan,

maar wat je voorstelt is helaas geen optie! Ik heb allereerst heel erg slechte ervaringen met de reguliere thuiszorg. Ik heb dus voordat ik in 1990 een PGB kreeg eerst zorg in natura gehad en zij konden geen continuiteit bieden (in een gezin met jonge kinderen) en zij bepaalden wanneer ik hulp kreeg, ik moest dan ook verplicht thuis zijn als de hulp kwam. Nu via PGB heeft mijn hulp de sleutel en kan er gewoon in. Ik vind het heerlijk dat zij gewoon haar eigen tijd indeelt en zelf bepaalt in welke volgorde zij het huishoudelijk werk doet, ik hoef haar niet aan te sturen (helaas gaat ze dus per 1 maart weg) daarbij heb ik ook nog een zoon met een autistische stoornis, daarmee moet je om kunnen gaan. Als iemand zijn kamer schoonmaakt en er wordt dan iets net even anders neergezet of gelegd dan flipt hij als hij thuiskomt van school. (we zijn hier al heel intensief mee bezig geweest, maar voorlopig kan hij hierin niet veranderen) Ik heb dus ook iemand nodig die dat begrijpt en daarmee om kan gaan. Ik kies er ook bewust voor om een huishoudelijke hulp te laten komen in de middag als mijn zoon thuis is van school. Zijn kamer wordt dan ook pas gedaan als hij erbij kan zijn, zodat de hulp alles in overleg met hem kan doen. Dit werkt perfect, ten eerste omdat onze huidige hulp hier heel goed meer overweg kan en ten tweede, omdat hij dan het gevoel heeft regie te blijven houden over zijn eigen spulletjes en kamer. Het is hoe dan ook toch een hele inbreuk op je privacy dat een ander je huis moet schoonmaken, jouw onderbroeken moet opvouwen etc. Dat moet gewoon goed klikken zowel tussen mij en de hulp als tussen de kinderen en de hulp. Bij de reguliere thuiszorg ben je overgeleverd aan een willekeur, door voor een PGB te kiezen ben ik hier vanaf. (godzijdank al jaren!) Tot nu toe is het altijd gelukt om iemand te vinden die langere tijd bij ons wilde werken, waar het zeer goed mee klikte, en die om kon gaan met mijn zoon. Op dit moment (en eigenlijk is dat de trent de laatste jaren al) is het veel moeilijker iemand voor huishoudelijke zorg te vinden, mensen willen allemaal veeeeel liever begeleiden, leuke dingen doen, wandelen, knutselen. Niemand schijnt te beseffen hoe belangrijk het is om een schoon huis te hebben en dat het heel dankbaar werk is. Ik ben van alle zorg die ik krijg nog het meest blij met de huishoudelijke hulp, want zonder loopt mijn huishouden hier finaal in puin! Daar mag dus ook best wat tegenover staan, maar helaas krijg ik gewoon een budget van de WMO en daarmee moet ik het doen. En als iemand die verpleegkundige is, zich aanbiedt als huishoudelijke hulp, is het dan reëel om daar het tarief voor verpleegkundige voor te vragen?
Pim

Bekijk auteur
Geplaatst: dinsdag 16 Februari 2010 20:12
Beste Anne (Zonne4),

Ik verstout mij te reageren op uw bericht:
:arrow: "Als iemand zijn kamer schoonmaakt en er wordt dan iets net even anders neergezet of gelegd dan flipt hij als hij thuiskomt van school. (we zijn hier al heel intensief mee bezig geweest, maar voorlopig kan hij hierin niet veranderen)"

:!: Als autismespecialist zie ik dat als een heel herkenbaar patroon. Veel autisten hebben moeite met veranderingen. Het lijkt me iets wat niet zomaar is te veranderen, omdat het voor sommige kinderen met autisme een overlevingsstrategie is, en daarmee een elementaire manier van omgaan met de omgeving.

:arrow: "Op dit moment (en eigenlijk is dat de trent de laatste jaren al) is het veel moeilijker iemand voor huishoudelijke zorg te vinden, mensen willen allemaal veeeeel liever begeleiden, leuke dingen doen, wandelen, knutselen. Niemand schijnt te beseffen hoe belangrijk het is om een schoon huis te hebben en dat het heel dankbaar werk is."

:!: Als ik uw verhaal lees lijkt u ondersteunende begeleiding en huishoudelijk hulp door elkaar te halen, maar mogelijk heb ik dat mis?
Uw huishoudelijk hulp is als ik het goed lees eigenlijk een mix van beide.

:arrow: "Daar mag dus ook best wat tegenover staan, maar helaas krijg ik gewoon een budget van de WMO en daarmee moet ik het doen. En als iemand die verpleegkundige is, zich aanbiedt als huishoudelijke hulp, is het dan reëel om daar het tarief voor verpleegkundige voor te vragen?"

:!: Als ik uw verhaal lees lijkt het mij dat u niet op zoek ben naar een verpleegkundige. Wel naar iemand die het huishoudelijk werk doet en iemand die samen met uw zoon zijn kamer schoonmaakt. Mogelijk dat als u deze twee taken uit elkaar trekt dat het makkelijker word voor u om dit te vinden?
Een huishoudelijke hulp voor uw huishouden, en iemand die tijdens de uren ondersteunende begeleiding samen met uw zoon zijn kamer opruimt, stofzuigt, schoonmaakt.

Heeft tegelijkertijd het voordeel dat hij al een soort zelfstandigheidstraining daarmee krijgt en leert ook klussen in huis zelf op te pakken en te volbrengen.

Hoewel niet direct een antwoord op uw vragen, is het misschien wel iets waar u wat mee kunt.

Op Marktplaats en ander websites heb ik vaak mensen gezien die voor 10 tot 12,50 euro per uur hun diensten als schoonmaak(st)er aanbieden. Ik vermoed dat u ook een PGB heeft en daarmee de overige uren kan invullen voor de begeleiding thuis. Heeft voor u als voordeel dat de schoonmaak(st)er ook kan werken als u er niet bent.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Anne

Bekijk auteur
Geplaatst: woensdag 17 Februari 2010 07:45
Beste Pim,

Ik haal niks door elkaar. Daar waar ik eerst met gemak een student kon vinden die huishoudelijk werk wilde doen, willen deze nu alleen nog maar begeleiding geven.
Het huis moet gewoon schoongemaakt worden. Zelstandigheidstraining van mijn zoon staat hier los van. Hij is nog te jong om zelf zijn kamer schoon te houden, we zijn nu bezig met het opruimen van zijn kamer en dat is vaak al heel erg moeilijk voor hem!
Dat voorbeeld van die verpleegkundige gaf ik naar aanleiding van een reactie op mijn advertentie, waar dus een verpleegkundige op reageerde die aanbood huishoudelijk werk te komen doen, maar daar dan wel een hoog tarief voor wilde, omdat ze verpleegkundige is.
Op marktplaats bieden mensen zich aan voor huishoudelijke hulp, mijn ervaring is dat zij zwart willen werken en als ik aangeef dat dat binnen een PGB niet mogelijk is haken ze af.
Ik heb al begeleiding voor mijn zoon en dat werkt prima, dat staat los van de huishoudelijke hulp die IK nodig heb vanwege mijn eigen chronische ziekten/handicap.
Ik heb wel weer een reactie op mijn advertentie gekregen en daarop een zeer uitgebreide reactie teruggestuurd nu maar hopen dat ik daarop deze keer nog wel een reactie terugkrijg (meestal niet meer) en dat dit wat gaat worden....
Pim

Bekijk auteur
Geplaatst: woensdag 17 Februari 2010 20:33
Beste Anne (Zonne4)

Het klinkt er naar dat u weloverwogen te werk gaat. Mij lijkt het overigens wel een interessant verschil als er 17 euro geboden kan worden wit of 10 euro zwart. Maar goed, dat doet hier niet terzake.

Het is bij grote en kleine instellingen de gewoonte dat er uitbetaald word naar aanleiding van de kwalificaties die horen bij het werk, niet voor de kwalificaties die iemand heeft. Een functie zonder bijhorende opleidingseisen word dus ook uitbetaald als ongeschoold werk, ongeacht of iemand universitair geschoold mocht zijn. Enige flexibiliteit is er wel in, maar niet zoveel dat iemand die huishoudelijk werk doet daarvoor een salaris krijgt volgens HBO of universitaire normen.
U kunt dit ook aanhouden. Het is alleszins redelijk. Waarschijnlijk zal de verpleegkundige dat niet leuk vinden, maar het is wel de praktijk.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Godfried

Bekijk auteur
Geplaatst: woensdag 24 Februari 2010 21:15
Vindt ik helemaal geen slecht idee van je.

Ik loop hier ook tegen het probleem aan dat ik van de wmo maar 16.00 eu per uur krijg en hiervoor kun je geen zzp-er inhuren dus minder uren zorg
Groet marc
Jacqueline

Bekijk auteur
Geplaatst: woensdag 27 Oktober 2010 20:02
Hallo zonne4,
Ik vindt dat je volkomen gelijk hebt.
Ik zit in een soortgelijke situatie en denk er net zo over als jij. Heb òòk ondersteunende begeleiding,maar er is niets zo belangrijk en moeilijk als huishoudelijke hulp,mensen onderschatten dat.
Alleen de prijzen die er aan jou worden gevraagd zij ver boven de maat!
Ik zelf weet niet beter dan dat 15 euro per uur eeb prima loon is,je krijgt nou eenmaal niet meer.
Je hebt ook gelijk dat het op het moment erg moeilijk is een goeie hulp te vinden,ben zelf nu ook op zoek!
Sterkte ermee.

Jack
Anne

Bekijk auteur
Geplaatst: vrijdag 29 Oktober 2010 23:42
Ik ben sinds bovenstaande bericht alweer bezig met huishoudelijke hulp nr. 2. Na maanden van maar de helft van de uren die ik voor huishoudelijke zorg via de WMO toegekend had gekregen, in kunnen zetten en een huis dat meer en meer vervuilde :cry: heb ik in augustus iemand kunnen vinden. Helaas werkte dat niet, zij had de werkzaamheden onderschat en kon het fysiek niet goed aan. Dus na enkele weken van weer minder uren in kunnen zetten weer een nieuwe hulp gevonden. Een lieve jonge meid waarmee het lijkt te klikken met zowel mijzelf als mijn kinderen. Ik hoop dat dit nu goed blijft gaan. Voor mij blijft qua zorg toch de huishoudelijke zorg (naast de persoonlijke verzorging) echt een absolute basisbehoefte! Wat kan ik blij zijn met een schoon, frisruikend en opgeruimd huis!
Jolanda

Bekijk auteur
Geplaatst: zaterdag 30 Oktober 2010 23:06
Problemen met hh zijn volgens mij algemeen, helaas. Ik had hh1 in PGB en kon geen hulp vinden ( los van de kosten) dus naar een buro gegaan. De hulp die ik kreeg ging volledig haar eigen gang ongeacht wat ik ook vroeg. Dus geklaagd, volgens het buro was de oplossing hh2 hulp. De indicatie was geen probleem. Vervolgens hield ik dezelfde hulp met het zelfde gedrag.
Mijn oplossing: het probleem neerleggen waar het thuis hoort. Ik heb mijn hulp om laten zetten in ZIN en weer naar hh1 ( kost mij 11 euro per uur minder) Zijn er nu grote problemen dan ga ik naar de betreffende gemeenteambtenaar, in het kader van de zorgplicht die de gemeente heeft. Zij dient te zorgen voor "adequate" hulp. Eentje die poetst dus! En ik jouw geval dus iemand die poetst en rekening houdt met de handicap van je zoon. Vrijwillig zal de gemeente niet meewerken maar verplicht zijn ze het wel.
Verder ben ik bekent met je oude thuiszorg problemen ik heb al hulp sinds de jaren 80 maar het grote verschil tussen toen en ZIN nu zit in de verplichtingen die de gemeente heeft gekregen.
Sterkte, Jolanda

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.