1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Pgb budget voor 2010 is op

32 Reacties

leeg spaarvarkenHet vastgestelde bedrag voor het pgb in 2010 is op. Oorspronkelijk was dit bedrag vastgesteld op 2,1 miljard euro, maar dit bedrag werd al op 31 januari overschreden. Normaal gesproken zou iedere nieuwe aanvrager vanaf dat moment op een wachtlijst terechtkomen. Ab Klink van VWS heeft echter meer geld uitgetrokken en hierdoor mochten tot 1 juli alle aanvragen worden toegekend door het zorgkantoor. Ook dit extra geld is inmiddels op en dus moet er weer gekeken worden of een verruiming mogelijk is.

Nieuwe Pgb aanvragers de klos

Het College voor Zorgverzekeringen, dat toezicht houdt op de zorguitgaven, wil benadrukken dat de lopende pgb's geen gevolgen van een wachtlijst ondervinden. Het gaat hier dus alleen om nieuwe aanvragen voor een Pgb, lopende budgetten blijven buiten schot. Ook de huidige budgethouders die dit jaar een herindicatie krijgen hoeven zich geen zorgen te maken.

Deze week moet duidelijk worden of er extra geld voor het Pgb komt. Zo niet, dan zullen nieuwe budgethouders op een pgb-wachtlijst van het zorgkantoor komen.

Agnes Wolbert van de PvdA heeft in ieder geval al een spoeddebat aangevraagd om het demissionair kabinet te verzoeken extra geld vrij te maken zodat er geen wachtlijst ontstaat voor het pgb. Ook Per Saldo stuurt een brief naar de Tweede Kamer om hen te informeren over de gevolgen van een dergelijke wachtlijst.

Thuiszorgnieuws blijft deze zaak volgen en houdt u op de hoogte.

32 Reacties

  • Tweets die vermelden Pgb budget voor 2010 is op – Thuiszorg Nieuws -- Topsy.com zei:

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door thuiszorg wmo awbz, Thuiszorgnieuws.nl. Thuiszorgnieuws.nl heeft gezegd: Pgb budget voor 2010 is op http://bit.ly/a09KbK [...]

  • Roos zei:

    En nu dus een stop tot eind van het jaar..........
    Ik weet niet hoe wij ons moeten gaan redden.
    Door de nieuwe, zwaardere regels voldeed mijn dochter niet dus geen PGB meer.
    Binnen een jaar muur vast gelopen, opleiding moeten verlaten, net een nieuwe gevonden waar ze waarschijnlijk in september kan beginnen.
    PGB aangevraagd vorige week............
    PGB stop.
    Hoe moeten wij ons als gezin ZONDER ENIGE VORM van hulp ons gaan redden?
    Ze heeft haar hele toekomst nog voor zich, maar heeft nu goede hulp nodig.
    De hulp die wij hadden, toen wij nog PGB en hulp hadden.
    Ik ben boos, heel erg boos.........
    Ze heeft al 2 jaar een opleiding gevolgd zonder certificaat of diploma af te ronden.

  • Joyce Snijders zei:

    Mensen die zorg nodig hebben worden op deze manier gedwongen om voor zorg in natura te kiezen waardoor ze weer afhankelijk zijn wanneer de zorgverlener tijd heeft om de zorg te leveren die zij zo hard nodig hebben. Zorg in natura waar product gericht wordt gezorgd en niet zoals bij PGB persoonsgerichte zorg.

    Het wordt tijd dat 'we' van ons laten horen! We laten dit toch niet gebeuren? En dan moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat ik ook niet denk dat het gaat gebeuren. Maar ik blijf voor de zekerheid niet aan de kant afwachten. Het is tijd voor actie!

    Joyce Snijders

  • m.Verhagen zei:

    dit is echt niet te geloven, ik heb zelf geen PGB maar vind het dwaas om te Buizingen in deze. juist omdat een PGB 25% minder kost dan ZIN, tevens blijkt de zorgvrager ook positiever te zijn over zijn hulpverlenen!
    dit noemen wij,, onbehoorlijke bestuur,
    ik hoop dat het kabinet tot inkeer komt, en daadkrachtige plan van aanpak maakt voor het AWBZ tekort!
    Gr. M. verhagen

  • Fred Spronk zei:

    Het is wel duidelijk waar we met het CDA aan toe zijn:opschorting van de PGB's,rollators uit basispakket,zorgbijdragen verhoogd,enz.
    Terwijl de hypotheekrenteaftrek voor Aerdenhout-villa's onaangetast blijft,specialistensalarissen niet wezenlijk aangepakt worden,de megawinsten van farmaceutische bedrijven voort mogen blijven woekeren,dames met poen de verbouwing van hun gezicht en voorgevel rustig mogen blijven aftrekken van de belasting,enz.Dit is dus de befaamde maatschappelijke tweedeling die door Marijnissen voorspeld is.

  • ien de ruiter zei:

    Ik ben het met alle bovenstaande meningen eens. Het is te gek voor woorden hoe het kasteelheren/vrouwen systeem nog steeds bestaat. de burgers zijn nog altijd het haasje. en verschalkt worden we.AUB snel een linksere regering,wie weet valt er nog iets te redden.
    anders OP DE BARRICADEN!
    Ik werk in de zorg en heb er veel zorgen van.
    m.v.gr. ien.

  • a. v.d.velden zei:

    Jaren geleden heb ik Thuiszorg gehad. Elke keer als zij kwamen rekenden zij 25 á 30 minuten teveel. En dat met een hoger uurtarief.
    Nu ik via een PGB hulpen heb houd ik over van mijn budget. Dus ik ben nu een stuk goedkoper dan toen. Nu ben ik inmiddels bezig om mijn partner naar huis te krijgen. Hij zit sinds een paar maanden in een verpleeghuis. Wij hebben een volledig aangepaste woning en in principe heb ik de hulpen rond. Ik wou hen dus aannemen via een PGB. Maar nu ben ik dus bang dat het Thuiszorg gaat worden. Waardoor het wel iets goedkoper voor de AWBZ wordt dan wat het nu is. Maar een stuk duurder, ongeorganiseerder en vooral onpersoonlijker dan wat wijzelf in gedachten hadden. Want een PGB is gewoonweg voordeliger voor de AWBZ. Persoonlijk vindt ik dat de CDA de C van Christelijk wel mag laten vallen. Want Christelijk zijn zij niet meer.

  • Sasja zei:

    Waar zijn ze toch mee bezig?
    Pak toch de grote instellingen aan die voor hun clienten een zzp hebben.
    Mijn zoon heb ik vanwege de slechte zorg weggehaald bij begeleid wonen . Nu met een PGGB die lager is dan toen hij intern woonde krijgt hij meer zorg.Zorg die bij hem past en die ikzelf uit heb kunnen zoeken.

    Hier bezuinigen geeft weer geld voor nieuwe pgb houders.

    Ook de organisatie s die weekenden ,vakantie s .uitstapjes ed organiseren zouden vanuit de PGB zouden aanbanden gelegd moeten worden!

    Dit geeft ook weer geld voor daadwerkelijke zorg voor nieuwe PGB Houders.

    Paal en perk stellen aan de tarieven van degene die hulp bieden. En het opsporen van organisaties die misbruik van de client maken in de zin van ook het beheren van het budget.

    Allemaal voorbeelden waarop er bezuinigd kan worden en er weer geld vrij komt voor nieuwe PGB houders.

    Wat heel belangrijk is is terug naar de oude manier van indiceren nl het huisbezoek.

    Sasja

  • Roos zei:

    "Ook de organisatie s die weekenden ,vakantie s .uitstapjes ed organiseren zouden vanuit de PGB zouden aanbanden gelegd moeten worden!"

    Daar ben ik het dus absoluut niet met eens!
    Een onverstandige uitspraak.
    Dadelijk krijg je enkel nog fysieke zorg, wassen kleden en verdwijnt de o zo belangrijke tijdelijk verblijf.
    Mijn zoon maak gebruik van weekeind en vakantie opvang.
    Eerst via zorg in natura, enkele reis ruim 100 km rijden voor mij.
    Om 14.30u vertrek ik van huis naar school en door naar de opvang en weer naar huis, thuis om 17.00u!!!!
    Hoezo ontlastend voor mij als moeder.
    Zoonlief wil niet en smeekt om niet te hoeven....

    "Ik zal heel stil zijn en op zolder blijven, dan weet jij niet dat ik thuis ben maar breng mij niet weg..."

    Met PGB voorzichtig opgebouwd en inmiddels gaat hij met heel veel plezier!!! logeren. Kwartiertje rijden en hij is er al, en thuis word hij gebracht.
    Hij leert en gaat met plezier, ik heb rust, voel mij ontlast.
    DUS HAAL DIT A.U.B NOOIT WEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sasja zei:

    Ik heb het niet over de logeerweekenden of zorgboederijen maar wel de dure weken met het hele gezin in bekende vakantieparken of gaan duiken of parachute springen.
    Dit moet aan banden gelegd worden.

    Sasja

  • Roos zei:

    Sasja, daar kunnen gezinnen bijtanken.
    Ik ken dit niet, maar ben geen tegenstander van gezinnen laten bijtanken in een vakantie park.
    Als daardoor de ruimte ontstaat dat kinderen of ouderen thuis kunnen blijven wonen is dit altijd ng goedkoper dan een uithuis plaatsing.
    Om nog maar niet te spreken van het verdriet..........

    Ga dan eerst eens kijken hoe je zorg in natura kan afstemmen op de wensen en behoefte's van cliënten. Vraag gestuurde zorg!
    Dat zou een recht moeten zijn.
    Daarom heb ik ook PGB.

    Met PGB kregen wij eindelijk, na 10 jaar reguliere hulp, de hulp, zorg en ruimte die wij nodig hadden.
    Als gezin zijn wij er bijna aan onder door gegaan.
    Kind moest maar uit huis geplaatst worden want het was te zwaar....
    Klopt, het was zwaar, maar er was ook geen hulp.
    Moest alles zelf uitvinden, oplossen en doen.

    Ik heb toen ook gezegd:
    "Of alle 4 of geen van ons. Kies"
    Toen kwam voorzichtig hulp op gang.
    Maar pas met PGB werd de hulp overgenomen en hoefde ik niet steeds klaar te staan voor 3 personen met een beperking.
    Zoon logeert in een vakantiepark, komt tot rust, geniet en staat daardoor ook open om te groeien en leren!!!!
    Dit is gewoon hard nodig.

  • Sylvia zei:

    Het is te gek voor woorden, echt weer een 'Nederland' actie. Wel geld beschikbaar maken voor landen als Griekenland die hun eigen zaken naar de gvd helpen, fortuin jagers die hier naar toe komen, mooi voorbeeld, Marokkaanse man werkt hier 6 jaar en gaat dan naar Marokko terug, vindt daar zogenaamd geen werk en krijgt na zijn WW de rest van zijn leven een Nederlandse!! uitkering van zo'n €600 a €700 netto per maand en kan daar als prins leven van onze centen, banken ed. die hun top gigantische bonussen geeft! Houdt dat geld is allemaal in de knip!
    Dan hoeft er hier niet zo beknibbeld te worden op zorg. Dit gaat gigantisch foutlopen, netwerken raken overbelast, cliënten depressief met alle gevolgen van dien. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben.

  • Floor zei:

    Ik ben het helemaal eens met Sylvia. Mensen die het hard nodig hebben worden de dupe. Ik ben zelf werkzaam in de zorg 25 jaar en heb veel maar dan ook veel zien veranderen wat jammer genoeg alleen maar slechter werd en niet ten goede kwam aan de personen waar het daadwerkelijk omgaat. De burocratie is het toppunt en nu de zzp weer. Het plezier in mijn werk is al een heel eind gedaald waarom ik voor de zorg gekozen heb is er allang niet meer. De laatste jarn gaat echt steeds meer om geld, geld en nog eens geld je wordt er moe van en heb ik me zachtjes uitgedrukt.

  • marc leenders zei:

    Ik begrijp Kling helemaal niet meer, hij is dol gedraaid en zit straks zelf in psychische nood en aan de haldon oid, laat hem het zelf maar eens ervaren.

    Met deze maatregel word de zorg juist duurder,
    Met PGB
    geen overhead,
    direct overleg,
    direct handen aan het bed,
    tevreden zorgverleners,
    geen overbelasting,
    geen bonus cult,


    Met ZIN
    Overhead
    wachtlijst,
    stress aan het bed tijdsdruk, overbelasting
    ontevreden zorg verleners,
    vette Bonus voor de top van de piramide,

    Klink moet die handel maar door zijn eigen piiiiiiiiiiiiiep drukken (sorry voor de uitspraak)

  • marc leenders zei:

    KOMT ALLEN EN LAAT JE STEM HOREN.

    Dinsdag 29 juni
    Manifestatie tegen bezuinigingsplannen Klink
    op het plein in Den Haag
    tijd: 15.00 uur

    De botte bezuinigingen van Klink verschuiven de rekening van de zorg naar de patiënt. Klink vergeet dat zorg een behoefte is, geen keuze. Hij legt de rekening bij chronisch zieken, ouderen, jongeren en gehandicapten, dat is oneerlijk. Om 16.00 uur begint het debat hierover tussen minister Klink en de Kamer.

    Ouderen en gehandicapten zwaar getroffen
    De voorgestelde bezuinigingen van het demissionaire kabinet treffen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten onevenredig zwaar. Het verhogen van de eigen bijdragen voor mensen die in een instelling wonen en het verwijderen van loophulpmiddelen uit het pakket raakt hen het hardst. Met een rollator kunnen ouderen langer thuis wonen en vermindert de kans op vallen. Een heup herstellen is duurder dan een rollator verstrekken.

    Bezuinigen kost uiteindelijk meer dan het oplevert
    Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Voor fysiotherapie komen niet 9 maar 12 behandelingen voor eigen rekening. En voor de psychische zorg (GGZ) in de tweede lijn moet straks 80 tot 175 euro worden bijbetaald. De nieuwe eigen bijdragen zijn niet inkomensafhankelijk en zullen de mensen met lage inkomens hard treffen. Dit zal ertoe leiden dat mensen af zullen zien van zorg, waardoor de uiteindelijke schade veel groter is en de kwaal verergert.

    Ook jongeren zijn de pineut
    Kinderen die logopedie of ergotherapie nodig hebben om beter vooruit te kunnen op school, moeten fors bijbetalen. Het schrappen van de gratis tandzorg voor jongeren tussen 18 en 22 jaar leidt in de toekomst tot grotere gebitsproblemen. Indien anticonceptiemiddelen niet meer worden vergoed (vanaf 21 jaar) kan dat leiden tot een toename van ongewenste zwangerschappen en abortussen en zal het gebruik van de morning after pil toenemen.

    Help mee deze ontwikkeling te keren



    http://zorgtekorten.hyves.nl/blog/35193259/Het_totale_budget_voor_de_AWBZ_wordt_verminderd_met_287_miljoen_euro_klink_vind_deze_bezuinigingen_nodig/FcdI/

    VERZAMEL U EN STRIJD TEGEN DIT ONRECHT

  • monique zei:

    weer een nieuw regel op komst, we zien nu de bomen door het bos al niet meer, Je moet al zoveel in de gaten houden anders ben je te laat of voldoe je niet meer aan de eisen omdat je niet meer over de juiste papieren beschikt.(terwijl het toch vaak om iets gaat wat onomkeerbaar is )Je hebt het zo wie zo al veel drukker om alles in goede banen te leiden. Ik hou het nu al niet meer bij laat staan als ze weer gaan knoeien met de pgb. Wat doen die mensen daarboven in DEN HAAG ons aan. Laat ze zelf maar eens van een minimum loon rondkomen en dan ook nog een kind hebben die extra zorg nodig heeft.Daarnaast word nu al overal op bezuinigd. Tegemoetkoming kinderopvang. enz. Ze willen dan wel dat jij als alleen staande moeder blijft werken. ( dit doe ik ook graag)
    Maar het wordt steeds moeilijker met al deze aanpassingen. straks moet ik gedwongen stoppen met werken omdat ik het gewoon niet meer geregeld krijg, door iedere keer die veranderingen en dat beknibbelen. Kan ik bij de gemeente aankloppen, en dat is nu net wat ik niet wil. En ik denk zelf met mij duizenden andere.Het was goed geregeld maar nu weet ik het even niet meer. STOP MET AL DIE VERANDERINGEN IN DE ZORG.

    gr Monique

  • pietje zei:

    Op zijn minst een beetje vreemd. PGB-geld is op!!! Dit was geld gereserveerd voor noodzakelijke hulp ter compensatie van die functies die men zelf niet meer kan verrichten. En dat terwijl er wel geld blijkt te zijn om die mensen te helpen als ze voor zorg in natura (ZIN) kiezen. Waar blijft de verzorgingsstaat? Omdat enkele lieden het zo nodig vonden om zichzelf te verrijken met vette bonussen moet nu de rest van de bevolking maar zien hoe ze het rooien.

    Bekend is dat zorginstellingen afspraken maken met de zorgkantoren en dat laatstgenoemde daarvoor geld reserveren. Je zou op z'n minst mogen verwachten dat er sprake is van een balanswerking. Het totaal gereserveerde budget gaat naar PGB of naar ZIN.
    Is het niet zo dat naarmate er meer mensen voor het PGB kiezen er minder naar de zorginstellingen hoeft te gaan? Bovendien is een PGB voor gelijkblijvende functies goedkoper dan ZIN.
    Laten ze de zorginstellingen maar eens uitkleden en dan niet de mensen op de werkvloer die hebben hun hart op de goede plaats, maar de managers en directies. Ik denk dat daar best wel enkele miljoenen te vinden zijn die de zorgbehoevenden goed kunnen gebruiken.

  • Margreet zei:

    Ik ben zelf een zzp in de zorg en ik werk met name via pgb.
    Dat betekend dat ik vanaf nu geen werk meer heb om dat het bugdet op is.
    Dat gaat ook betekenen dat de client niet meer zelf kan kiezen wie er komt, dat men weer afhankelijk voor van de thuiszorg organisatie's

    Dit is z'n goed systeem, je kan goede en betere zorg leveren dan wat een thuiszorgmedewerker kan en zou willen de meeste zouden dit ook echt wel willen maar je krijg er gewoon de tijd niet voor.

    Ik heb deze ervaring zelf ondervonden.
    In een zorginstelling en bij de thuiszorg medewerkers hebben ze veel minder tijd en alles moeten alles maar snel afmaken.

  • ZUMA zei:

    Ik vind het nog niet zo'n gek besluit. Misschien een van de weinige mogelijkheden om PGB fraude tegen te gaan.

  • a. v.d.velden zei:

    Ach Zuma,
    Persoonlijk zou ik niet weten hoe ik fraude kan plegen. Als ik bedenk dat ik elk dubbeltje moet verantwoorden en daar dan ook nog een passend contract bij moet kunnen tonen. Maar als ik bedenk dat toen ik voor Ben de advertentie plaatste dus voor hulp voor hem. Kreeg ik wel een reactie van iemand die heel graag een au-pair bij ons wou plaatsen. Dus iemand die kost en inwoning zou krijgen en dan zou helpen bij wat werkzaamheden. En daarvoor werdt dan een vergoeding gevraagd van 1960 euro voor 4 weken. Dat vindt ik fraude. Want een au-pair krijgt alleen maar een zakcentje. Wat volgens mij niet boven de 500 euro per maand mag komen. Persoonlijk denk ik niet dat de mensen die een PGB krijgen zoveel kunnen frauderen. Of ik ben een héél dom blondje. En misschien ook wel te eerlijk. Maar het kunnen wel de mensen zijn die hulp aanbieden, sommigen vragen namelijk wel erg hoge uurlonen omdat men dan heel graag een PGB potje bij iemand wil plunderen.

  • Zonne zei:

    Onbegrijpelijk! ZIN is veel duurder dan PGB. En daarbij ken ik verschillende mensen die gekozen hebben voor ZIN en dan voor 3 maanden of langer op een wachtlijst komen te staan, omdat er niet meteen zorg of begeleiding beschikbaar is voor ze, terwijl de instelling die de zorg of begeleiding moet geven vanaf het moment dat de indicatie is ingegaan al geld vangt!! Dáár zou eens naar gekeken en op bezuinigd moeten worden! En dan heb ik het nog niet eens over de SLECHTE zorg die er geleverd wordt, waardoor veel mensen overstappen van ZIN naar PGB.

  • Annemiek zei:

    Vandaag wilde ik onze zorg in natura omzetten in PGB, krijg 0 op request. Onze zoon is pas 4 jaar geworden en heeft een flinke ontwikkelingsachterstand doordat hij heel lang ziek is geweest. Baal vreselijk. Hij heeft via CIZ zorg in natura voor 5 dagen dagopvang. Dat is erg veel. Wij willen dit graag omzetten in PGB zodat hij hiermee 3 dagen naar het peuterhuis kan en daarna hopelijk doorstromen met rugzak naar school.Uiteindelijk zal dit ook stukken goedkoper zijn. Maar dat lukt nu niet. Wat is die Klink link zeg.Of beter gezegd, wat een eikel is het.

    van een moeder die niet kan werken omdat de bureaucratie ten top stijgt hier in Nederland en alleen het beste voor haar kind wil.
    Wat een kutland is het hier toch!!

  • Joyce Snijders zei:

    Annemiek,

    Alle aanvragen moeten tot 1 juli in behandeling genomen worden. Laat je niet afschepen!

  • Joyce Snijders zei:

    Zoek anders contact met een thuiszorgmakelaar, zij hebben de mogelijkheid om digitaal een aanvraag te doen wat sneller werkt.

  • marc leenders zei:

    alle info hier:

    CGRaad

    Informatie in detail over de wachtlijst voor het PGB vind je bij Per Saldo op http://bit.ly/c6DN6q

    en kijk even op:

    http://tobina1.hyves.nl/blog/35399561/Acties_hebben_succes_bezuiniging_eigen_bijdrage_van_de_baan/lPEA/?pageid=JARDLGD5A6G4GO0C

  • Roos zei:

    Joyce, mijn indicatie is gsteren binnen gekomen.
    Maar het gaat om de beschikking, die moet voor 1 juli zijn afgegeven.
    Ik heb het zorgkantoor (Tilburg) al gebeld.
    Voor 1 juli gaat dat helaas niet lukken vertelde men mij.

    En dat na inderdaad zolang gewacht te hebben, indicatie in de hand te hebben..........
    Ik heb het debat gevolgd en ben niet positief.
    Lijkt erop dat Klink voet bij stuk gaat houden.
    Zie analyse debat door Bram van Dijk:

    Op 29 juni 2010 heeft de Kamercommissie met minister Klink gedebatteerd over de aangekondigde bezuinigingen in de zorgsector. Behalve het CDA waren alle partijen tegen de wachtlijst, die per 1 juli 2010 wordt ingevoerd voor nieuwe PGB's. De minister toonde zich daar niet van onder de indruk en hield de Kamer voor dat de meerderheid van haar leden eerder akkoord is gegaan -als (mede)begrotingswetgever- met een subsidieplafond voor het PGB. De minister stelde dat geïndiceerde zorgvragers wel recht op zorg in natura hebben, maar geen recht op een PGB, omdat een PGB slechts een gemaximaliseerde subsidie betreft.

    Tevens ging de minister voorbij aan de verwachte effecten op de toename van vraag naar zorg in natura, door partijen aangeduid als het waterbedeffect en als communicerende vaten. De minister stelde dat [hem] eerder gebleken is dat lang niet in alle gevallen een beroep gedaan wordt op zorg in natura, wanneer een PGB niet wordt toegekend. In een dergelijke situatie zouden zorgvragers vaak terugvallen op mantelzorg. De minister werd expliciet gevraagd om dat uit te drukken in getallen, maar gaf daar geen antwoord op. Dat kan ook niet, omdat eerder bij het bereiken van een subsidieplafond door de staatssecretaris het acute probleem steeds werd verholpen door het plafond toch te verhogen. Een beroep op die eerdere ervaringen met de staatssecretaris mocht niet baten. De minister houdt star vast aan de PGB stop, zonder een redelijke onderbouwing van de verwachte bezuinigingsvoordelen.

    Voorzienbaar is dat voor alle mensen die aangewezen zijn op zorg, de problemen enorm zullen toenemen, ook wanneer een beroep gedaan wordt op zorg in natura. En volgens de minister is dit nog maar het begin.

  • Roos zei:

    analyse debat met minister Klink
    Op 29 juni 2010 heeft de Kamercommissie met minister Klink gedebatteerd over de aangekondigde bezuinigingen in de zorgsector. Behalve het CDA waren alle partijen tegen de wachtlijst, die per 1 juli 2010 wordt ingevoerd voor nieuwe PGB's. De minister toonde zich daar niet van onder de indruk en hield de Kamer voor dat de meerderheid van haar leden eerder akkoord is gegaan -als (mede)begrotingswetgever- met een subsidieplafond voor het PGB. De minister stelde dat geïndiceerde zorgvragers wel recht op zorg in natura hebben, maar geen recht op een PGB, omdat een PGB slechts een gemaximaliseerde subsidie betreft.

    Tevens ging de minister voorbij aan de verwachte effecten op de toename van vraag naar zorg in natura, door partijen aangeduid als het waterbedeffect en als communicerende vaten. De minister stelde dat [hem] eerder gebleken is dat lang niet in alle gevallen een beroep gedaan wordt op zorg in natura, wanneer een PGB niet wordt toegekend. In een dergelijke situatie zouden zorgvragers vaak terugvallen op mantelzorg. De minister werd expliciet gevraagd om dat uit te drukken in getallen, maar gaf daar geen antwoord op. Dat kan ook niet, omdat eerder bij het bereiken van een subsidieplafond door de staatssecretaris het acute probleem steeds werd verholpen door het plafond toch te verhogen. Een beroep op die eerdere ervaringen met de staatssecretaris mocht niet baten. De minister houdt star vast aan de PGB stop, zonder een redelijke onderbouwing van de verwachte bezuinigingsvoordelen.

    Voorzienbaar is dat voor alle mensen die aangewezen zijn op zorg, de problemen enorm zullen toenemen, ook wanneer een beroep gedaan wordt op zorg in natura. En volgens de minister is dit nog maar het begin.

    Teken de Petitie PGB moet blijven:

    http://petities.nl/petitie/stop-wachtlijst-pgb

  • marc leenders zei:

    Het word de hoogste tijd dat de mantelzorger meer en beteren rechten krijgt

  • Joyce Snijders zei:

    Hoe zou een medewerker van het zorgkantoor zich nu voelen? Om tegen mensen te moeten zeggen 'uw indicatie is rond maar de beschikking krijgen we niet meer voor elkaar voor 1 juli dus komt u op de wachtlijst'..
    Voelt als bij iemand aanbellen dat je komt ondersteunen, je omdraait en weer in de auto stapt..

    Nu we weten wat de situatie is..wat kunnen we er samen aan doen!

  • a. v.d.velden zei:

    Dus als ik het goed begrijp verwacht minister Klink dat de mensen die niet zitten te wachten op alweer een vreemde in huis dat die bij de mantelzorgers aan blijven kloppen. Maar omdat mantelzorgers ook graag brood op de plank willen. Hebben zij er dus een volledige baan bij. Met de kans dat die mantelzorgers dus overwerkt raken. En daardoor lichamelijke problemen krijgen. Waardoor zij ook in de ziektewet en daarna WIA en hoe de ranglijst verder naar beneden af mag lopen. Want zij kunnen dus op het moment niet meer aangenomen worden via een PGB. Zodat zij een aantal uren minder kunnen gaan werken.
    Maar als ik het goed heb is dit een demissionair kabinet. Dus zij hebben geen vertrouwen meer van de bevolking. Als ik het goed heb mag een demissionair kabinet geen belangrijke beslissingen nemen. Alleen zaken die nog in behandeling zijn mogen zij afhandelen.

  • Roos zei:

    Ik heb al langer weinig vertrouwen in kabinetten.
    Tijdens het spel veranderen de spelregels en geen scheids die ingrijpt.
    Als mantelzorger ben ik zwaar belast, 2 kinderen en echtgenoot met beperkingen.
    Netwerk is er niet, mensen haken af omdat ons gezin te complex is.
    Mensen willen gezelligheid, een leuk babbeltje.
    Ik ook, maar dat is er bij ons niet bij.

    Maar ik vind het zo triest dat met goede hulp ik ontlast kan worden en man en kinderen zich kunnen ontwikkelen.
    En daar wringt het nu, ik zie een duidelijke stagnatie qua groei.

  • Riemer zei:

    Het meest fraaie is dat ZIN veel duurder is en dat daarmee dus de overschrijding in de AWBZ door deze maatregel veel groter zal uitvallen.
    Daarnaast spinnen de grote en logge organen natuurlijk garen bij dit besluit.

    Wat nog het meest vreemde is in alles is dat het individuele keuzerecht van de burger hiermee wordt ingeperkt.
    Er is dus geen vrije keus meer als het gaat om zorg ontvangen.

    Jammer.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.