Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Wat voor de bollen niet kan, kan wel voor de thuiszorg

4 Reacties

Zwarte pionnen met 1 witteDe afgelopen jaren is het aantal inwonende thuiszorgers uit Oost-Europa aan het toenemen. De buitenlanders worden vooral ingehuurd door PGB-houders.

De thuiszorgers worden betaald voor hun werk en zijn voortdurend bij de cliënt aanwezig. Mensen kiezen vaak voor een inwonende zorgverleenster omdat de zorg in tehuizen veelal als te slecht wordt ervaren. De kwaliteit ontbreekt. Overigens is wel opvallend dat de Oost-Europeanen welkom zijn hoewel veel PGB-houders in het verleden vaak een hulp wilden hebben die Nederlands spreekt. Tegelijkertijd heeft de cliënt een vaste hulp in huis. Dat geeft vertrouwen.

Gebruikers van deze nieuwe service hebben veelal ontdekt dat er op de markt voor bemiddeling misbruik plaatsheeft, maar er zijn zeker ook integere. Van belang is wel dat de Oosteuropese thuiszorgsters op een goede behandeling kunnen rekenen. Dat betekent dat zij in hun werk behoren te vallen binnen de arbeidswet. De toeloop van de Oosteuropese thuiszorgers is voor een groeiend aantal mensen een oplossing.

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

4 Reacties »

 • Pim zei:

  Het zal mij erg benieuwen per wanneer Thuiszorgnieuws kritisch gaat worden ten opzichte van pers berichten van commerciële partijen.

  Het zal mij zeer verbazen als het hier gaat om meer dan 200 werknemers die zo worden geplaatst. En het is best te raden waarom Nederlanders dit niet doen (slechte betaling, groot gebrek aan privacy, enz.).

  Groeiend aantal mensen een oplossing? Volgens mij is de markt voor deze vorm van dienstverlening zeer klein en zal die echt niet zo heel erg groeien. Het is alleen weggelegd voor degene met een fors huis (want een slaapvertrek voor de inwonende hulpverlener inclusief mogelijkheid zich terug te trekken, dus het kan niet heel klein zijn, is noodzakelijk. Veel mensen die zorgafhankelijk zijn hebben niet die ruimte).

 • C Kuit zei:

  Ik moet eerlijk zeggen dat dit bericht mij nogal verbaast. Ik ben het zeker met Pim eens dat het allemaal wel erg leuk en makkelijk lijkt, maar dat er nogal wat haken en ogen aan zitten. Ik zelf moet er buiten het feit om dat ik er geen plek voor zou hebben, ik woon niet eens in een super klein huis, maar daar is de beschikbare ruimte gewoon niet op ingedeeld. Ik moet er gewoon niet aan denken dat ik een inwonende zorgverlener in huis zou hebben. Ik houd van mijn privacy.

 • Aly zei:

  Ik heb die uitzending ook gezien.

  Zorgbureau huurt Polen in voor 24 uurs zorg, betaald met PGB-geld, ons belastinggeld.
  En dit, terwijl hier in Nederland zelf genoeg mensen er zijn om dit werk te doen; maar dan verdienen deze zorg-cowboys er niet veel aan.

  Dit kan gewoon hier in Nederland. Ons belastinggeld wordt gebruikt om Polen/Oostblokkers een inkomen te geven. Het moet niet gekker worden met de ”creativiteit” van deze uitbuiters.

 • Aly zei:

  Beste Pim,

  Om ook 24uurs zorg te kunnen krijgen hoef je helemaal geen grote woning te hebben. Heb je geen extra kamertje, dan mag je een hoekje creëren om ze te laten slapen. Dit gebeurt vaker, want eenieder die recht heeft op 24-uurs zorg (betaald door PGB) heeft er gewoon recht erop.

  Terminaal zieke mensen maken vaak gebruik van dit type zorg.