1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Voedingssupplementen, wat moet je ermee?

21 Reacties

handvolpillenTegenwoordig is gezond eten en bewust bezig zijn met je voeding en levensstijl een trend. Doorgaans wordt er aanbevolen om je voeding aan te vullen met extra vitamines en andere voedingssupplementen. Echter voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de voeding en niet als vervanging.

Er zijn natuurlijk speciale preparaten die gericht zijn op specifieke doelgroepen zoals renners, krachtsporters en duursporters, maar voor 'normale' mensen is een supplement vaak overbodig. Vitamine D is letterlijk het enige supplement dat naast gezonde voeding wordt aanbevolen aan bepaalde groepen zoals zwangere vrouwen, baby’s, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Ook wordt voor baby's vitamine K aangeraden. Veganisten wordt aangeraden om extra vitamine B12 in te nemen aangezien dat enkel te vinden is in dierlijke producten. Als je niet tot een van deze groepen behoort, is bijslikken echter onnodig.

Voedingssupplementen zijn geen vervanging

Met een gezonde en gevarieerde voeding krijg je in principe alle benodigde voedingsstoffen binnen. Het gebruik van supplementen bij een niet gezond voedingspatroon is dus ook geen goede oplossing. Pas dan je eetpatroon aan, want bij een gevarieerde voeding krijg je veel meer noodzakelijke voedingsstoffen binnen dan via extra vitamine of andere supplementen. Soms is er echter een andere reden voor tekorten aan voedingsstoffen, bijvoorbeeld het genoemde vele sporten of zwanger zijn. Als je in die situaties al een gezond eetpatroon hebt,  kunnen die tekorten dan wel op een goede manier aangevuld worden door supplementen te gebruiken. Het is dan wel van groot belang dat je voorkomt om supplementen onjuist te gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gebruikt. Meer vitamines is namelijk niet altijd beter, of zelfs schadelijk!

De conclusie van dit alles: een gezond mens hoeft geen supplementen te slikken. Goed en gevarieerd eten is het allerbelangrijkst, dan heb je eigenlijk niks extra's nodig!

21 Reacties

  • Jeanne zei:

    Was het maar zo mooi! Er zitten door de grote omloopsnelheid steeds minder vitaminen en mineralen in onze voeding. Hierover heb ik plaatselijk cursussen verzorgt. Helaas is het advies van het voedingscentrum nog steeds dat als je gevarieerd eet , genoeg binnenkrijgt aan nutriënten. Aan den lijve heb ik ondervonden wat voor een kracht vitaminen en mineralen hebben. Toch belangrijk voor je eigen gezondheid om je erin te verdiepen. De (huis)arts heeft te weinig kennis hiervan in zijn/ haar opleiding gekregen.

  • Jean zei:

    Waar komt toch dat hardnekkige wantrouwen tegen vitaminen vandaan? Het is inmiddels een tamelijk achterhaald standpunt.

    Zo werd juist vandaag bekend dat vitamine D een grote rol kan spelen bij het verhogen van de weerstand tegen virussen tot wel 50%. Voor veel klanten van deze website best belangrijk nieuws.

    Om te zeggen dat je "eigenlijk niks extra's nodig" hebt, vind ik eigenlijk niet verantwoord.

  • Ellie Keizer, M.Sc. Gestalt-therapeut zei:

    Door moderne teelmethoden (o.a. op steenwol, zijn wetenschappelijk aantoonbaar de hoeveelheden aan vitamines en mineralen in groenten en fruit de laatste 10 jaar fors gedaald. Het is in mijn visie nogal kort door de bocht om dan de achterhaalde informatie te verspreiden dat als je maar volgens 'de schijf van vijf' eet alles wel goed komt.

  • Wulf van Loenen zei:

    Gezond etende mensen blijken bij bloedcontrole bij de huisarts dan toch tekorten te hebben. Absorptievermogen van de darm (B vitaminen) speelt een belangrijke rol. Maar ook een druk gestrest leven. Kort na de winter kun je laag in D komen te zitten vanwege vaak een bedekte huis tegen de kou. Heb ikzelf ervaring mee ondanks de intake van voldoende voedingsstoffen. Ik houd er meert van om de niveau's te meten in het bloed dan hoeveel je spinazie o.i.d moet eten. In Nederland worden supplement ontmoedigd, in de VS gebruikt men extra als medicijn.

  • merel zei:

    Recentelijk een bloed onderzoek laten doen. En ze vinden niets mis. Maar...
    Mogelijk ben ik een van die gevallen die veel gevoeliger is voor schommelingen dan de rest.
    Als ik te weinig van de juiste vitaminen binnen krijg dan krijg ik eerst last van stemmings wisselingen. Of te wel ik ga me gewoon rot voelen. Als ik niet uit kijk kom ik na een tijdje het huis niet meer uit, waardoor ik me nog rotter ga voelen. Dan als ik de boodschap nogsteeds niet begrepen heb worden mijn zintuigen overgevoelig. Ik hoor alles alsof het direct in mijn hoofd gebeurd. Mijn huid wordt zo gevoelig alsof ik koorts heb. Hele strakke kleding dragen helpt dan.
    Als je naar bovenstaande symptomen kijkt zou je zeggen dat is nou typisch een AUTIST! Nou wat is dat nou toch handig dat deze vorm van 'autisme' op te lossen valt met een paar supplementen die helemaal niet nodig zijn.

    Bovenstaande herken je misschien van je clienten? Er is ten slotte speciaal voor autisten een soort van opblaasbaar zwemvest wat je onder je kleding aan kan doen wat dan druk geeft op het lichaam. Ik heb overwogen zo'n ding te kopen voordat ik er achter kwam wat er aan de hand was.

    Hoeveel mensen lopen er rond met het een of andere stempel op die gewoon niet voldoende vitaminen in hun systeem hebben?
    Wist je dat je huisarts gedurende zijn gehele opleiding maar 1 middag heeft gehad over voeding? Mijn vader was huisarts en recent heb ik het ook aan 'jongere' artsen gevraagd. Er is nog niets veranderd.

    Ik slik multi-max en magnesium-400 van orthica en vitamine d3 druppeltjes van AOV.
    Maar volgens de testen heb ik het helemaal niet nodig hoor.

    Oh ja en als je wilt weten wat je echt nodig hebt ga dan naar een Mesoloog.

  • Yvonne zei:

    Lees het boek van Cora Prast, zij beschrijft haar leven...van een Burn Out tot een periode in een opname kliniek.
    Na aanvulling van een zwaar tekort van Magnesium, aangevuld door zich twee maal daags volledig in te smeren met magnesium olie, zijn al haar klachten verdwenen. Magnesium helpt ook bij kinderen met een ADHD en alle andere varianten van onrust...Succes

  • Maria zei:

    Helemaal eens met de vorige reacties! We krijgen te weinig vitamines en mineralen binnen via ons voedsel en artsen leggen vaak niet de link tussen klachten en vitaminetekort. Een orthomoleculair arts doet dit wel. Door bloedcontroles op vitamines en mineralen en gerichte aanvulling daarvan kunnen veel fysieke en mentale problemen voorkomen worden.
    Ikzelf gebruik producten van 'Vitaminecompleet'. Bezoek hun site voor veel actuele en evidence-based informatie over deze materie.

  • Leonie zei:

    Helaas getuigt dit artikel van zich te weinig verdiepen in de materie. Groenten en fruit. Pas in het laatste stadium van de groei komen de secundaire plantenstoffen in het fruit. Die secundaire plantenstoffen heeft het lichaam nodig om de vitaminen en mineralen op te nemen. Het grootste verkoopkanaal, de supermarkt, vraagt te vroeg geplukt fruit, zodat het nog lang mooi in de winkel ligt.
    Eten we dus een te vroeg geplukte appel, dan kan het lichaam door het ontbreken van de secundaire plantenstoffen de vitamines en mineralen niet opnemen en verdwijnen die ongebruikt het lichaam.

    Door dagelijks 27 soorten groenten, fruit en bessen, rijp geoogst, in gedroogde vorm toe te voegen aan het normale eetpatroon, kon mijn man zijn Parkinsonmedicatie, onder toezicht van zijn neuroloog, in 5 jaren tijd met 50 % verminderen. Op de site van de Stichting Help Parkinson out of the world www.parkinsonkanbeter.nl kunt u zien hoe wij onze epigenen door voeding en levensstijl kunnen beïnvloeden, waardoor onze "foute" genen aan of uit worden gezet.

    Wereldwijd hebben al meer dan 30 universiteiten met dit product studies gedaan en positief af kunnen sluiten, waaronder 3 die de celbescherming hebben aangetoond.

    Dus geen geisoleerde vitamines zijn van belang, maar het totale product, met alle stoffen er in is van belang voor ons lichaam voor gezond oud worden.

  • Madelein Holm zei:

    Hallo Allemaal,

    Toch jammer dat een volstrekt niet wetenschappelijk onderbouwd artikel als dit wordt geplaatst. Dat is ook het probleem van het voedingscentrum die deze mantra maar blijft herhalen zonder enig bewijs.

    Want er is nog nooit een onderzoek gehouden dat de uitspraak zou kunnen bevestigen dat als je goed en gevarieerd eet je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

    Het bewijs dat vitaminen wel degelijk aan goede aanvulling op je eten zijn wordt steeds vaker geleverd.

    Let goed op waar je welke kwaliteit koopt. Opnamecapaciteit van de vitaminen is belangrijk en een gespecialiseerd arts kan je daarbij helpen.

    Zelf verkoop ik voedingssupplementen en heb toegang tot artsen die je kunnen helpen.

    Succes
    Madelein Holm
    success4all

  • Esther zei:

    Ik slik gewoon naast gezonde voeding D en ben minder moe Calcium of totaaltablet per dag.
    Ik moet zeggen dat ik de enige ben van mijn hele team die nog niet ziek is geweest. Ook herstel ik daardoor sneller van al die neus en keelvirussen als ik per ongeluk toch iets mee pak.Ik blijf het dus gewoon door doen.

  • Hans zei:

    Beste redactie

    Chronisch tekort aan macro- en microvoedingsstoffen
    Een tekort aan microvoedingsstoffen is een wijdverbreid doch sluimerend probleem. Diverse studies hebben aangetoond dat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander niet toereikend is om het lichaam te voorzien van alle benodigde nutriënten. Terwijl ziekten die het gevolg zijn van een acuut vitaminegebrek (denk bijvoorbeeld aan scheurbuik, rachitis, beriberi) nauwelijks meer voorkomen, lijken steeds meer Nederlanders te lijden aan een chronisch vitaminegebrek.  Waar we bij een dreigend tekort aan macro-voedingsstoffen ( koolhydraten, vetten en eiwitten) worden gealarmeerd middels een krachtig hongersignaal, wordt een chronisch microvoedingsstoffentekort pas opgemerkt wanneer de eerste gezondheidsklachten zich aanmelden.
    De kans op een dergelijk tekort kan worden verlaagd door een verrijking van ons voedingspatroon. Toch blijkt het vaak moeilijk om via de voeding alle vereiste stoffen binnen te krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH)– ooit opgesteld door de Gezondheidsraad ter preventie van deficiëntieziekten zoals scheurbuik –blijken niet afdoende om het ontstaan van chronische aandoeningen te voorkomen. Daar komt nog bij dat genetische manipulatie, versnelde landbouwmethoden, milieuverontreiniging en verarming van de landbouwgrond heeft geleid tot een drastische verlaging van de voedingswaarde van onze levensmiddelen. Ook de opslag- en transportmethoden van voedingsmiddelen zijn debet aan de versoberde voedingswaarde. Al met al reden genoeg om mensen op grote schaal te informeren over de preventieve en therapeutische waarde van microvoedingsstoffen en daar waar nodig een verhoogde inname (suppletie) van microvoedingsstoffen aan te raden.

  • Lien zei:

    Zo achterhaald om tegen vitamines te zijn.
    We halen uit ons eten niet genoeg vitamines meer helaas... de grond is volgesproeid met rotzooi uit de lucht.
    Verdiep je eens in wat chemtrails teweeg brengen bijvoorbeeld.
    Dokters weten helemaal niets maar dan ook niets van vitamines en mineralen.
    Jodium komt iedereen tekort bijvoorbeeld.
    Ik slik dus heel veel vitamines en mineralen, al eet ik biologisch.
    Staan hierboven ook genoeg goeie redenen om het wel te doen.

  • crista veenstra zei:

    Ooh wat een onzin verhaal. Mijn moeder is 80 en heeft Alzheimer, en als ik haar niet de goede supplementen had gegeven dan was ze er niet meer geweest. Ontgiften en ontstekingsremmende middelen enz. en inderdaad zegt Lien het precies; ons eten mist essentiele vit.en mineralen en wat dacht je van alle E nrs. die de fabrikanten ons aansmeren......

  • Marinka Droog zei:

    Het is erg jammer dat er in Nederland maar een officieel 'kenniscentrum' over voeding bestaat, vooral omdat de kennis van dit centrum beperkt is en soms/regelmatig ronduit onjuist.
    Nederland is maar een klein land en wetenschappelijk onderzoek kost geld. Maar er zijn genoeg landen waar op grote schaal wel veel onderzoek wordt gedaan. Helaas lijken deze onderzoeken niet te worden gelezen door het Voedingscentrum en lijken artsen ook deze informatie niet te krijgen.
    Dit gaat ook op voor andere kenniscentra, o.a. over maagbanden en ME.
    Jammer dat in dit artikel de onvolledige en onjuiste informatie wordt overgenomen zonder daar kanttekeningen bij te plaatsen.

  • Marianne zei:

    Ik hoef niks meer te zeggen ;)
    Fijn deze reacties hierboven.

  • frank zei:

    Ik wil alle voedingsdeskundige hierboven hartelijk bedanken.
    De wetenschap heeft duizenden onderzoeken gedaan en toch is niets
    met zekerheid te stellen.

  • Leonie zei:

    Frank, dan heb je niet goed je huiswerk gedaan. Ik kan 30 universiteiten opnoemen die de onderzoeken positief hebben kunnen afsluiten en welke onderzoeken ook door gerenommeerde tijdschriften zijn gepubliceerd.

  • frank zei:

    Dag Leonie,

    ik heb helemaal geen huiswerk gedaan Leonie,
    ik beschik over zeer uitvoerige voedingstabellen uit de jaren '80 waarmee ik kon berekenen wat ik nodig, de hoeveelheden vitaminen en mineralen , doch door gebruik van suikers zullen veel vitaminen weer verloren gaan. Ik was een goed marathonloper en trainde soms 200 km. in de week, dan is voeding heel belangrijk. Gebruikte ook kelp en dulse. Leef nu veganistisch , en mijn bloedwaarden zijn uitstekend. Toch verbaas ik mij soms hoe topsporters consumeren , bijvoorbeeld de Afrikaanse topmarathonlopers die trainen op een karig consumptiepatroon, zonder gezondheidsschade, doch wanneer westerse topatleten tijdens een trainingsstage aldaar dit eetpatroon overnemen leidt dat wel tot schade . Zou het lichaam zich aanpassen ? Het lijkt erop . Ik verbaas mij vaak over voedingspatronen die niet in orde zijn zonder nadelige gevolgen , en bij anderen wordt een uitgelezen voedingspatroon weer niet goed opgenomen door het lichaam ondanks de juiste combinaties .tja.

  • Leonie zei:

    Dag Frank,
    Ik neem graag van je aan dat je voedingspatroon op orde is. Wat nog niet groot bekend is, is het feit dat ook jij vaak niet rijp geoogst fruit kan kopen. Door het ontbreken van de secundaire voedingsstoffen verlaten de vitamines en mineralen uit het product onverbruikt het lichaam. Laten we elkaar maar scherp houden.
    Hartelijke groet,
    Leonie

  • Erik zei:

    Dag Frank,

    Deze discussie zal denk ik van alle tijden zijn,
    vanaf het moment dat deze ontstond, maar.... je hebt zeker een punt!
    Ik heb begrepen dat Epke Zonderland gewoon 5 x per dag eet, maar hij
    raadt ook aan het allemaal uit je gewone voeding te halen.

    (https://gezondnu.nl/dossiers/bewegen/epke-zonderland-over-eiwitten-en-spieren/)

    Wel vind ik je een deel van je bericht, als ook een deel van je repliek een zwak element bevatten. "Het gebruik van...." t/m "is dus ook geen goede oplossing."
    Waar verwijst het woordje 'dus' naar?! Heb je dit uitgelegd? Waarom kun je niet (deels) vervangen? Wie zeggen dat? Waar staat dat? Wat is hier de onderbouwing van? Het woordje 'dus' lijkt hier DUS volkomen loos!

    Dan tabellen uit de jaren 80, hallo! Het is 2017! Wat zegt men nu?!

    Beste groet,

    Erik

  • Judith Maesen zei:

    Ik ben erg blij met de reacties op dit artikel.
    Jullie laten je niet meer vertellen wat je moet geloven.
    You make my day!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.