1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

PGB houders beroven – te min voor woorden!

16 Reacties

2191404675_df9fc55ba5_z(1)Bijna iedereen (bijna - voel je dus niet aangesproken) doet wel eens iets waarvan hij weet dat het niet hoort. Of niet mag. Of strafbaar is, zelfs. Zelf ben ik evenmin een engel, al heb ik nooit iets echt lulligs gedaan… Dus vind ik dat ik dit mag zeggen: geld misbruiken van zieke of zwakke medemensen, dat dóe je niet!

Zoek iemand van je eigen leeftijd op, zeiden wij vroeger tegen vechtende schoolkameraadjes waarvan de een duidelijk groter was dan de ander. Kún je wel?

Ik heb het hier over fraude met de pgb-budgetten van zorgvragende burgers. Zorgaanbieders die niet of nauwelijks zorg bieden maar wel de centjes van de aanvrager innen. Lekker dan. Neem iemand van je eigen lengte en kracht! Misselijkmakend…

Zeventig gemeenten hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om hulp gevraagd bij het oplossen van ingewikkelde zorgfraude. Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het correct aanbieden van zorg aan pgb-houders en kennelijk werkt het dat ze met hun neus er bovenop zitten. Voorheen waren cliënten zelf aansprakelijk voor diensten die niet naar behoren werden uitgevoerd. Maar sinds 1 april van dit jaar zijn de zorgverleners aansprakelijk en moeten malafide zorgverleners de centjes die ze van zieke en zwakke mensen hebben geroofd, aan de cliënt terugbetalen.

De VNG vindt dit lang niet ver genoeg gaan. Ik ook niet. Een dief, groot of klein, krijgt straf, en deze mensen hoeven alleen maar de schade te vergoeden? Kom nou! Lekker bezig – niet!

Ik kan me over dit soort zaken echt opwinden. Ben je een boef, doe dat dan op een ‘nette manier’. Steel dan van mensen die je misschien wel door hebben en je pootje lichten terwijl jij bezig bent te stelen. Je moet wel van heel laag allooi zijn om de allerzwaksten in de samenleving op de korrel te nemen.

De precieze omvang van deze fraude is nog niet vastgesteld, maar het zou om enkele miljoenen gaan. Natuurlijk zijn het allemaal losse fraudezaken, 20 hier, 30 daar… ik geloof niet in grote complotten om eens fijn te zwendelen ten koste van de zwakke broeders.

Onvoldoende zorg leveren voor het geld dat je ontvangt, deugt niet. De meeste fraudegevallen gingen daarom. Maar er waren ook gevallen van regelrechte criminele handelingen. De VNG wil graag hoge boetes voor alle fraudeurs, meer controles en een onderlinge uitwisseling van kennis en gegevens tussen de gemeenten. Helemaal mee eens. En controleer eens een stukje terug in de tijd… wie weet hoe de zaken er vóór 2015 voor stonden? Iedereen in de kladden grijpen, graag! Dank u!

16 Reacties

  • L zei:

    Even de andere kant van de medaille....

    Ik ben voor 7000 euro!! Het schip ingegaan bij een mannelijke client uit Papendrecht.

    Er waren volgens client problemen bij zijn pgb dus er kon nog niet betaalt worden.
    IK HEB HELE NACHTEN EN VOLLE WEEKENDEN GEDRAAID..
    ik wachten en wachten.. iedere keer zei hij: het is bijna geregeld...

    Aan het eind van het verhaal: dhr heeft ondanks beloftes nooit de facturen ingediend.. (terwijl hij beschuldigend naar de svb wees...)

    De ene factuur die hij zelf in heeft gediend heeft hij laten terugdraaien.. (a 2000 euro)

    Ik bel naar het Svb, deze zegt: "sorry we kunnen u niet helpen..."

    EINDSTAND: NA 3 MAANDEN BEN IK ER MEE GESTOPT.
    EN NOOIT EEN CENT GEKREGEN.

    WAAR BLIJFT DE AANDACHT VOOR DEZE SOORT FRAUDE? WAT ZIJN ONZE RECHTEN ALS ZORGVERLENER?

  • Ineke Stoffer zei:

    Hoe ironisch.....PGB fraude en wandelen onmisbaar voor ouderen.
    Mijn schoonzussen hebben jaren voor hun demente moeder gezorgd. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat EN de nachten. Maar wandelen in PGB tijd?????? Nee, dat mocht niet van de gemeente!!! Dat neigde bijna naar fraude. Daar moesten ze dan maar een vrijwilliger voor zoeken!! PFFFFFF.

  • J zei:

    Ook ik ben opgelicht, beloven maar niet na komen. Dag 1100 euro.
    Ik heb 92 uur opgepast op kindje met beperking, gestopt na 5 weken.....ouder heeft nooit contract, machtiging doorgestuurd naar SVB, mijn gewerkte uren, niks naddes nopes...en ook hier de SVB had alles gedaan. Zelf SVB gebeld kreeg ik te horen wij mogen niks zeggen moet u echt via de vertegenwoordiger of gemeente doen. Gemeente gebeld ook die zegt niks te kunnen doen.
    Nooit niks ontvangen, wel liggen al mijn gegevens op dat adres.
    Wie is mede de dupe, de kinderen.
    Het is niet eens geld van de vertegenwoordiger, het geld krijgen ze nog eens????

    Waar blijft de aandacht voor dit soort fraude?
    Wat zijn onze rechten als zorgverlener?????

  • Henriette van Schaick zei:

    Hoe is het mogelijk als gemeente Nijmegen , SVB,Nederlandse zorg autirautoriteit , sociale recherche , politie , zijn ingelicht een organisatie begeleid wonen Nijmegen die niet zo "ge richter" werken nog steeds draaien. Geen continu begeleiding aanwezig bij 24 uurs indicatie, geen brand inbraakveiligheids certificaten kunnen neer leggen ?? Is het probleem dat de gemeente 80 jongeren met problematiek niet snel genoeg passend verblijf kunnen bieden. Wie heeft dan de touwtjes in handen ??

  • Dréke zei:

    Inderdaad,ook de zorgverlener kan ter zege worden opgelicht zoals hierboven beschreven. Dan moet daar ook door de geldverstrekkende instantie actie worden gedaan. Dat is niet het SVB maar de verzekering of ziekenfonds.
    Echter dat de regering ook zoveel mensen in de kou laat staan is ook crimineel.
    Ik wil eens kijken wat Dhr. Van Rein zou doen als hij 16maanden geen inkomen krijgt maar wel moet werken.
    En dan wilde men nu het vaste maandloon omzetten nasr Uur declaratie waarbij de zorgverlener dus wederom 1 maand geen inkomen zou hebben.
    Ba veel vijven en zessen gast dit gelukkig niet door.

    Zelf heb ik helaas ook een PGB vanaf 2014.

    Via het CIZ destijds de vraag gesteld gekregen of mijn vrouw dit niet wilde doen, zij was, daar ik afgekeurd was, noodgedwongen werkzoekende geworden, en had een Verpleegkundige achtergrond.

    De dame van het CIZ gaf aan, U verdiend hier wat inkomen mee en het ziekenfonds betaald niet de hoofdprijs, zo snijd het mes aan 2 kanten.

    Hier na overleg voor gekozen, mede daar ik zorg nodig heb op de vreemdste momenten en ook veel in de nachtelijke uren.
    Tja, als je dan moet bellen of er iemand komt ben je al 30 minuten verder, dan wordt het meer poetsen en verzorgen of de Ambulance.

    Het wordt allemaal zo vanzelfsprekend gezien dat men Mantelzorger is of vrijwilliger ! Alle respect voir deze mensen.
    Echter kijken we nu naar het aantal vrijwilligers dan schrik je enorm.

    Ik zie dames en enkele heren die overcompleet waren masr als vrijwilliger terug konden komen.
    De Regering roept dat dat niet mag, maar het gebeurd in overvloed.
    Echter ontkent men in alle toonaarden ! ( regering en werkgevers ).
    Kijk naar de werkelozen ! Iemand die 1 uur werkt is niet meer werkeloos volgens de statistieken bij het UWV.
    Je mag dan Vrijwilligerswerk doen of Mantelzorger zijn, dan hoeft U niet te solliciteren! Puur chanteren.

    Men hoort, indien men dit als werk doet, of het nu een naaste is of een " vreemd". Iemand, hiervoor betaald te krijgen. En dit ook op tijd.

    Het geen U in uw Blog schrijft ben ik het roerend mee eens, maar dat gaat uiteraard ook op voor diegene die U verzorgt.
    Het is iemands inkomen waar huur of hypotheek en vaste lasten en ook nog wat voeding van betaald moeten worden.
    En daar MAG GEEN MAAND NIET betaald worden.

  • Harry zei:

    Hallo dat gebeurt al jaren ik zelf krijg ook pgb en krijg zelf zorghulp 1 keer per week een half uur is voor mij verplicht maar heb er niks aan

  • Maria van Loon zei:

    Wij als zorgverleners worden steeds zwart gemaakt. We kunnen geen informatie doorgeven aan de SVB immers wij zijn niet de PGB houder. Zelfs niet als de SVB uit betaald terwijl we er niet meer werken. Wel kunnen we terugbetalen omdat er dan teveel wordt uitbetaald. We krijgen te weinig of te veel en moeten alles recht zetten. Als we overuren maken en deze declareren worden ze niet betaald alles wat er verkeerd gaat komt op ons bord. onze uur vergoedingen zijn in de Wmo 20 euro bruto lager terwijl we al jaren in dat gezin werkte. Uiteindlijk netto zo laag dat het lager is dan huishoudelijk werk bij taken op Post HBO. Duidelijkheid is niet te krijgen. Administratieve overuren worden niet vergoed. De SvB kon alles beter. Echter toen de budgethouders het zelf deden klopte alles en is dat de uitzondering. Hoe durven ze

  • Maria van Loon zei:

    nu is het een uitzondering

  • Rob zei:

    Nu weer eens wat anders ik begeleid al vanaf 2008 een cliënt in individuele begeleiding, en ik wordt betaald uit PGB, echter sinds dat de gemeentes dit moeten doen is het toch raar dat een gemeente aangeeft geen budget te geven voor individuele begeleiding. zij is nu al vanaf half 2015 bezig om een nieuwe indicatie te krijgen, inmiddels al 2 rechtszaken en het 3e "onafhankelijk" bureau dat nu wederom alles moet weten.
    Ben benieuwd of dit dan ook met terug werkende kracht geïndiceerd gaat worden

  • L zei:

    Welke vereniging komt er op voor de belangen van de zorgverleners?

    Moraal van het verhaal: je hebt goede en slechte mensen... maar behandel client en zorgverlener gelijk en pak de slechte mensen aan...

    Probleem is alleen dat we nu als zorgverleners GEEN rechten hebben en niet beschermd worden.

  • Bert wille zei:

    Inderdaad kunnen wij als zorgleverancier niet in contact komen om misstanden recht te zetten. Dit heeft ons vele duizenden euro's gekost. Het SVB is erg arrogant in zijn opstelling naar de zorgverleners. De veranderende regels moeten ouders naar ons communiceren dat geeft ook al extra werkzaamheden en frustratie.

  • Tonny zei:

    Mijn moeder...altijd zorgmijder geweest. Haar laatste wens...in haar eigen woning te kunnen blijven...haar eigen bed... haar eigen geliefde stoel. PGB aangevraagd. Ook haar wens...zorg jij voor mij?

    Participatie...voor je ouders zorgen...zo lang mogelijk thuiswonen. Dat is niet te combineren met werk. Verpleeghuiszorg thuis...zorgovereenkomst familielid...geen rechten...wel plichten oa loonbelasting ong 550 euro betalen iedere maand. Driedubbele baan...thuiszorg aansturen....alle zaken betreft leven van mijn moeder overnemen. Emotioneel zwaar...te zwaar...moeder douchen...haar achteruit zien gaan...tranen achter mijn ogen. Zo dankbaar was zij voor alles. 24/7 de verantwoording zonder vakantiedagen, geen ziektedagen geen vakantiegeld geen familie die het serieus neemt...is jouw eigen keus. Nee,,komt op mijn pad. Gewoon de kleine dingen.. zoals wandelen, bed verschoond...kerstversiering... ze was zo dankbaar totdat ik haar in de ochten vond...dood. Lieve mama...je wilde niet meer en erger is jouw bespaard gebleven.

    Heb bij svb en zorgkantoor aangegeven dat feaude/misbruik van pgb zeker door
    (sommige)thuiszorgorganisaties gewoon nog steeds doorgaat. Ze willen gewoon het hele pgb. Als familie dit toelaat en verantwoording aan hen geven is een handtekening voor wat dan ook van afhankelijke (onwetende en vertrouwende) vaak oudere pgb houder zo afgetroggeld.

    Aangezien ik familie ben/was van budgethouder kon ik geen rechten op kunnen bouwen voor ww ed. ondanks dat het een meervoudige baan was. gelijk zonder inkomsten dus. Eigen schuld dikke bult. Jouw keuze zei mijn ene broer.

    Lieve mama...wij weten beter. Ben blij jou tot het laatst te kunnen laten genieten voor zover mogelijk... Liefs je dochter

    Goed geregeld in nederland? Ja de leugenachtige politici hebben er geen moeite mee.Wat ik gestemd heb?? Nou heb mijn stem niet aan hen verkwanslelt. En bedoel ik niet alleen betreft de zorg

    Tonny

  • Frans de Wit zei:

    Toen wij zelf het PGB beheerden zoals werd geadviseerd, kwamen wij maandelijks zoveel te kort om het Activiteiten Centrum te kunnen betalen, dat wij onze meervoudig gehandicapte dochter zeker 2 dagen in de week thuis moesten gaan houden. De rekeningen van de Gemiva kwamen op € 2500,- per maand. Er waren toen wel 2 betaalde krachten aanwezig op de groep, was inclusief Logopedie en Fysiotherapie, eten en zwemmen. Toen werden de bezuinigingen door gevoerd, alles moesten we apart zelf gaan betalen en de rekeningen zelf indienen bij de Zorgverzekering. Eten moest voortaan meegegeven worden en ook het zwemmen werd er gewoon afgehaald. Geen vraag om een vrije eigen bijdrage voor het zwemmen, nee het verdween. Nu werkt er nog maar 1 betaalde kracht op de groep maar nog geen eens de hele week. Er wordt gewerkt met stagiaires en vrijwilligers. Echter de rekening bleef het zelfde. Ik heb het hele PGB gebeuren wat dat betreft terug laten zetten in natura. Ik denk dat daar wel eens op gecontroleerd mag gaan worden. Kerstpakketten krijgen onze cliënten ook al jaren niet meer, terwijl het verzorgende personeel voor hun neus die wel krijgen! Ik kocht tot voor kort ook altijd producten die door de gehandicapten werden gemaakt met het idee dat het voor hun zelf ook ten goede zal gekomen zijn. Niet dus! Vind het echt beneden alle pijl dat er zo met ze wordt omgegaan. Mijn dochter kwam ook deze Kerst weer helemaal overstuur thuis, leuk jo! En dan doe ik zelf zoveel voor ook onze eenzame alleenstaande oudere buren en mensen in de wijk. Ik vind dat de Gemiva hun doel voorbij zijn geschoten en ze vergeten dat ze dankzij al die gehandicapten zelf een bedrijf hebben op kunnen zetten en personeel kunnen uitbetalen.

  • Natacha zei:

    Het kan ook andersom.
    Ik wordt als zorg gever aangeklaagd door de gemeente als ouder van een kind met een beperking voor 6 mnd pgb salaris. Ik zou hebben verzwegen dat mijn kind niet meer thuis woonde en mijn zorg ontving.
    Ons kind is 1 week voor zijn 16e uit ons gezag ontvoerd door mijn ouders, de grootouders die zijn leven lang nooit zijn beperking hebben erkend of geaccepteerd. Vanaf dag 1 heb ik staan brullen om hulp
    Bij de gemeente
    Bij politie
    Justitie
    Jbra
    Noem het maar op.
    Machteloos door een gat in de wet die elke 16 jarige niets tegen de zin in laat doen ongeacht dat ze kwetsbaar zijn door hun beperking en beïnvloedbaar en manipuleerbaar.
    Kortom we zijn ons kind kwijt.
    Dat grootouders alleen maar om materiële zaken vragen en een pgb hoor je niemand over ons kind is vogelvrij verklaard.
    Geen behandeling geen medicatie maar sinds verblijf bij oma al dik 11 mutaties op zn naam bij politie. Gemeente heeft grove fouten gemaakt. Om onze jongste 2 kinderen te beschermen tegen de grootouders zijn we 100km verderop verhuist...gevlucht...bankroet door alle gemaakte kosten en omdat opa bij de gemeente heeft lopen sarren wil met het pgb terug terwijl de gemeente geen hulp heeft geboden en overal van op de hoogte was. Bij behandeling klachten commissie werd de vordering niet haalbaar verklaard maar de gemeente begeerd dit advies en blijft bij vordering.
    NIEMAND IS VERANTWOORDELIJK TE HOUDEN ALS HET FOUT GAAT BIJ DE OVERHEIDSINSTANTIES...Hoe dan wel andersom??

  • Doris zei:

    Ook in zorginstellingen met ZIN gebeuren heel veel zaken die niet kunnen. 24 uurs zorg en cliënten hebbenb1 keer per 2 weken contact met persoonlijke begeleiding. Wel volledig pakket betaald krijgen. Vraag je voor urenoverzicht, nee doen ze niet. Afspraken worden niet nagekomen. Papieren komen weg. En dat kost ook kapitalen. Daar is kennelijk helemaal geen controle op en dat kan hier in Nederland ook.

  • Frans de Wit zei:

    Krijg nu natuurlijk iedere keer ook reacties te zien omdat ik dat heb aangevinkt. En wat die vrouw schreef bij die uiteenzetting over Zorg In Natura, schoot me gelijk te binnen dat ik pas veel later hoorde en wat bleekt dat ze het logeerhuis waar gehandicapten b.v. in Oud Beijerland - 's Gravendeel het weekend heen gaan. Gewoon onbeheerd achterlaten, de mensen liggen daar helemaal alleen 's nachts en worden afgeluisterd als beveiliging gezamelijk met andere projecten. Hoe vinden jullie dat? Je staat toch doodsangsten uit. Zal een inbreker fijn vinden om te weten. Je ben je leven niet zeker meer. Wat het kost, 2 nachtjes een paar jaar geleden rond de vierhonderd Euro. Omdat het ook slecht beheerd wordt is er ook eens iemand verbrand. Verschrikkelijk.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.