Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Ouderen willen ook graag romantiek en seks

3 Reacties

hartHet idee dat ouderen nog graag romantiek en seks willen, komt bij veel mensen soms wat merkwaardig over. Sterker, er zijn talloze, echt talloze volwassenen van 30plus, die bij het idee dat hun ouders nog met elkaar in de weer zijn, een beetje griezelen. Hè getsie, nee toch… je ouders? Ja, je ouders.

Waar komt het idee vandaan dat als je zelf een partner hebt gevonden en al dan niet aan een gezin begint, je ouders, of grootouders, helemaal geen behoefte meer zouden hebben aan intimiteit en tederheid? Het Sociaal Cultureel Planbureau deed er een verkennend onderzoek naar en bracht zijn bevindingen heel toepasselijk uit op Valentijnsdag.

Wat blijkt? Eén op de zeven ouderen mist intimiteit en seks. Vaak komt dat gemis voort uit eenzaamheid en niet zozeer uit een fysieke beperking. De kwaliteit van leven en intimiteit hangen – uiteraard – met elkaar samen. Ouderen die seks en romantiek missen, worstelen vaak ook met psychische problemen, en hebben minder eetlust.

Niet voor niets wordt vaak gezegd dat een prettig seksueel leven mede de basis is voor de balans in je leven. Net zoals gezonde voeding, voldoende beweging en/of sport en voldoende (nacht)rust dat zijn. Bij ouderen kan het nog wel eens mankeren aan al deze zaken. Als de eetlust vermindert, gaan kleine hapjes er nog wel in. Maar die zijn niet per se de meest gezonde. Volwassen kinderen vinden het belangrijk dat vader of moeder regelmatig eet. Als dat een probleem wordt, zijn ze allang blij als er dan iets in gaat, ongeacht wat.

Voldoende beweging voor ouderen gaat goed zo lang er geen fysieke beperkingen zijn. Wandelen, meedoen aan bejaardengym, fietsen, dat kan dan allemaal nog. Lekker bewegen en daarna lekker uitrusten of ’s nachts slapen. Zo blijven ouderen vitaal, en wie vitaal is, verlangt ook naar seks en romantiek, net als iemand die veel jonger (en vitaal) is.

Volwassenen vinden het idee dat hun ouders ‘het’ nog doen of nog graag zouden willen doen, vaak een beetje raar. Maar waarom zou lustgevoel of de behoefte daaraan ophouden als de jaren voortschrijden? Ouderen die ook op dit gebied nog actief zijn, zijn zeker niet de ouderen met een opeenstapeling van problemen. Hoe meer romantiek, des te beter! Met de lente in zicht, kan dat alleen maar goed gaan.

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.

3 Reacties »

 • Ilonka van damme zei:

  Mooi artikel!

  Met een beleving in muziek geef ik een ontspannende massage waarbij ik met materiaal de klanken vertaal op het lichaam.
  Heel fijn voor ouderen. Een zinvolle activiteit die bijdraagt aan de behoefte om aangeraakt te worden en kwaliteit van leven!

 • Marian zei:

  Prachtig! Ik vermoed dat veel ouderen behoefte hebben aan aanraking,een lichte massage. Ik denk dat er veel gelukkige mensen je praktijk uit gaan.
  Mooi initiatief.

 • ineke timmermans zei:

  Fijn dat er aandacht geschonken wordt aan het onderwerp ouderen en seks Goed artikel
  Het zou mooi zijn als ouderen (of mensen met een beperking)wat meer met respect benaderd zouden worden
  Als je oud of gehandicapt bent ,wil dat nog niet zeggen dat je niet meer zelf je beslissingen kunt nemen Als je ook nog het ongeluk hebt dat je in een verzorgingshuis woont, moet je zelfs verantwoording afleggen voor je doen en laten .Vooral als het over seks gaat is dit voor deze mensen een enorme belemmering.
  Leven en laten leven geldt ook (vooral!) Voor deze mensen.
  Deuren die op slot kunnen en blijven, ondanks goedbedoelende verzorgenden die naar binnen willen,zouden heel fijn zijn voor deze mensen .Een bordje op de deur” niet storen” kan aangebracht worden als extra aanduiding dat men alleen wil zijn, en dus geen hulp nodig heeft