Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Opa en oma blijken levensgevaarlijk te zijn

20 Reacties

Hoe is het mogelijk?

Hoe is het mogelijk dat vandaag de dag opa en oma nog naar de snoeptrommel grijpen om hun kleinkinderen eens lekker te verwennen? Of ze standaard meenemen naar een fast-food restaurant om daar eens lekker uit hun dak te gaan? Weten de opa’s en oma’s van deze tijd echt niet beter? Mijn oma-hartje breekt er bijna van…

Toch is het zo, volgens de universiteit van Glasgow. Daar bekeken onderzoekers maar liefst 56 onderzoeken naar het gedrag van grootouders tegenover hun kleinkinderen. Uit wel 18 verschillende landen. Dus dat is geen kattenpis, die grootouders die hun kleinkinderen over de kling jagen.

Verwennerij met snoep (suiker) en ongezonde happen en snacks (vet) leidt ertoe dat de gezondheid van de kleinkinderen daaronder lijdt. En het risico op kanker in de toekomst groter wordt. Op zowel eetpatroon en gewicht blijken de grootouders een negatieve invloed te hebben. Pas maar op, dames en heren, voor je het weet zie je je kleine liefjes nooit meer!

Ik zeg: een beetje oma of opa of allebei weet/weten vandaag de dag heus wel dat er veel suiker zit in snoep en dat een vette hap niet in de schijf van vijf valt. Kom op, zeg… Ik vraag me stiekem af van wanneer die 56 onderzoeken dateren. Toch zeker uit de vorige eeuw, of nog verder terug… De senioren van nu zijn echt wel bij de tijd! Of zouden er toch nog veel grootouders zijn die hun kleinkinderen op de verkeerde manier verwennen?

Kijk eens lieverd, een paar lekkere roze spekkies (arm kind, je krijgt nooit wat lekkers van je ouders).

Hier lieverd, een lekkere frikadel. Dat zal smaken! (arm kind, krijgt nooit eens iets lekkers te eten, moet aldoor gezond eten).

Terwijl jij lekker snoept, steekt opa even een sigaar op (mag wel niet van je moeder, maar we verklappen dat lekker niet).

Jaaa… ook het roken van de grootouders in aanwezigheid van het kleine grut is onderzocht. En ondanks uitdrukkelijk verzoek van de ouders (toch jouw dochter of zoon ook) dampen de grootouders er af en toe lustig op los. En bewegen met de kleinkinderen? Ho maar! Laat ze liever tv kijken, of met hun games in de weer zijn. Ze hebben het toch lekker naar hun zin, zo?

Dus gaan opa en oma NOOIT met het kleinkinderen:

 • wandelen op het strand
 • rennen door de bossen
 • naar zo’n grote overdekte speeltuin om te ravotten (opa en oma deden dat vroeger op straat)
 • naar de dierentuin
 • zo maar wat voetballen op straat
 • fietsen, steppen of skelteren
 • plantjes in de aarde duwen en te veel water geven

En meer van die bewegende activiteiten…

Stel je voor zeg, die kinderen zitten toch het liefst achter de tablet of laptop. Ja, weet je, de jeugd van tegenwoordig… dat was vroeger toch allemaal anders…

En de kinderen, de papa’s en mama’s dus, durven er vaak niets van te zeggen, want ja, voor je het weet willen de ouders dan niet meer op de kleinkinderen passen.

En wat blijkt? Dit hele onderzoek staat ook nog eens gepubliceerd… Ja heus! In het Plos One Journal. Het lijkt verdorie wel of grootouders en masse in stukken onbenul zijn veranderd!

 

 

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.

20 Reacties »

 • Jolanda zei:

  Gelukkig ben ik ” de andere Oma “.

  Tussendoortjes zijn een plakje kaas of worst, of een crakertje met hartig beleg. Drinken is duidelijk, een keer yogi en verder suikervrije siroop. Snoep hebben we niet eens, dus gaan we zo af en toe met een lekker koekje of een paar chipjes uit ons dak.

  Verder gaan we wandelen met de hond, lekker een uurtje naar t bos met t buurmeisje dat even oud is, even naar de dierentuin of speeltuin. Tv kijken doen we zo af en toe want de blokken, duplo en knutselapullen zijn veel leuker.

 • annie zei:

  ik vind het wel erg ver gaan opa of oma letten op de kinderen zodat de ouders kunnen werken als oma of opa eens een maand niet op de kleinkinderen passen dan lag de helft van de bedrijven stil zeker oma zal ze iets meer verwennen maar ze stopt ze niet alleen vol met vet en suiker ze krijgen ook gezonde voeding dus niet zo negatief aub

 • Myriam zei:

  Volgens mij moet dit onder de rubriek “Nepnieuws”. Een karikatuur van opa’s en oma’s in Nederland.

 • Myriam zei:

  Volgens mij moet dit onder de rubriek “Nepnieuws” vallen. Een karikatuur van opa’s en oma’s in Nederland.

 • Gusta zei:

  Ik vind dit een gegeneraliseerd artikel en beslist niet leuk om te lezen incl. titel!!
  Zo zijn echt niet alle opa’s en oma’s, ik in ieder geval ook NIET !!

  Ik weet wat moeder doet en dat is gezond, dus neem ik dat in acht en handel daarnaar, ook vanuit mijn eigen ervaring met kleine kinderen.

  Ja ik maak het weleens mee bij anderen, maar merk vaker in het verkeer of buitenspelen gevaarlijke situaties !!
  Bijv. bij rood verkeerslicht toch nog oversteken, maar ook bijv. oma met 3 kleintjes (1 in ‘n buggy) en 2 kleine hondjes en dan met lange takken spelen, hollen.

 • Feebie R. Veenstra, Zorg & Zaken zei:

  Ongelofelijk dat er nu ineens weer de aandacht qua voeding/snoepen naar grootouders is verplaatst!
  Het is toch duidelijk dat wanneer je je kinderen altijd vol hebt gestopt met slechte suikers, onverzadigde vetten en koolhydraten, dat ook zult blijven doen met je kleinkinderen….
  Maar vooral dat jouw kinderen die slechte gewoontes van jou hebben overgenomen omdat ze immers niks anders hebben gekend.
  indien je niet tot die doelgroep behoort, dan is het logisch dat je ook je (klein)kinderen op die manier (op)voedt!
  Dit laatste geldt gelukkig voor mijn dochters en kleinzonen.
  Al sinds de jaren 70 zijn ze met biologische en suikervrije producten opgegroeid en met zo min mogelijk (koemelk)producten.

 • Rita zei:

  Ik ben oma van twee schatten van kleinkinderen van 5 en 8 en kan me helemaal vinden in bovenstaande. Daar waar mogelijk is ga ik met de meiden naar buiten. Van de materiële cadeaus ben ik ook afgestapt, ik ga met ze naar theater of een museum.Dat wil zeker niet zeggen dat ik afkerig ben van het digitale, ben zelf verslaafd aan wordfeud. Ik probeer nu met mijn dyslectische kleindochter te mailen, en wellicht te gaan wordfeuten.Verder doen we aan ouderwetse bordspellen en kaarten. Maar kinderen hebben het druk, de druk is soms te hoog, ook voor de oma’s en opa’s

 • ElisabethSchilperoord zei:

  Wat een onzin verhaal… Deze oma zorgt juist dat het kind helemaal niet snoept en vers geperste sinaasappel krijgt, i.p.v. pakjes en flesjes die werkende ouders gemakshalve geven. Omdat Oma zelf ook alleen gezond eet, ziet hij dat en eet hij gezond mee. Hij krijgt veel fruit en veel groente op zijn bord. Dingen waar werkende ouders zich geen tijd voor gunnen is juist het wandelen in het bos en strand, zwemmen, naar een speeltuin.. Door Oma en Opa beweegt het kind meer dan anders!!
  Dit verhaal moet zo snel mogelijk verwijderd, want ik voel me echt beledigd.
  Het is juist andersom, werkende ouders zijn niet goed voor een kind. Zij verwennen het het juist, omdat ze het kind te weinig zien. Wat dacht je dat de uitjes naar de Mac Donald zo gezond zijn???

 • ElisabethSchilperoord zei:

  is mijn reactie nou wel weg?

 • Johanna zei:

  Hallo,

  In deze tijd zijn ze een beetje te ver doorgeschoten.

  Ik ben oma van bijna vier kleinkinderen en natuurlijk verwen ik ook wel eens onze kleinkinderen met snoep.
  Een beetje suiker heeft iedereen nodig maar ook een ieder weet dat te veel niet goed is.

  Je eigen kinderen zijn in goede gezondheid groot geworden dus ook de kleinkinderen.

  Vroeger hadden wij ook geen potjes voedsel dus ook vers voor onze kleinkinderen.
  En dat er ook af en toe anders gegeten mag worden, is helemaal niet erg.

  Hou op met het betuttelen!!!

  Groetjes een trotse oma Johanna

 • Wiek van den Berg zei:

  Beste Hulpgids,

  jullie hebben een beetje hulp nodig bij het kiezen van een artikel en vooral de kop ervan.

  Geen nepnieuws, maar gewoon beledigend.

  Pas toevallig net op mijn kleinkind, ga ik me weer op concentreren als hij zo wakker is.

  Beterschap!

 • Myriam zei:

  Het is een onderzoek dat heeft plaatsgevonden in Engeland en waar 18 andere landen o der de loep zijn genomen. Voel je niet aangevallen en maak de Hulpgids medewerkers geen verwijten. Ze delen nieuws en dat wil niet zeggen dat het ook op u van toepassing is als oma of opa. Het is, denk ik, op het grootste deel van de Nederlanders niet meer van toepassing. Is dat niet een betere benadering? Ik noemde het daarom voor Nederland Nepnieuws.

 • Jose zei:

  Ik vind een slecht artikel. Het discrimineert opa’s en oma’s. Het schetst een beeld wat helemaal niet klopt.
  Als ik zo kijk naar wat de ouders vaak niet met de kinderen kunnen, doordat vandaag de dag heel veel ouders allebei werken, wegens tijd gebrek. Hebben ze een hele belangrijke taak voor hun klein kindeten. Gezellig samen koken, bezig zijn met gezond eten of gewoon een kopje thee drinken met een goed gesprek. Een hartige taart bakken of smooties bedenken. Rust en leren omgaan met vrije tijd. Want tegenwoordig moet er een heleboel door hobbies (ballet, dansles, muziekles, huiswerkclub, enz.) en sport programma’s ( atletiek, voetbal, hockey, judo, enz.). Wandelen, naar de speeltuin, tamme kastagnes, blaadjes drogen en of nateken, vogeltjes, eekhoorntjes, enz. kijken, eendjes, geitjes, hertjes voeren, enz. zoeken, bezigheden die veel moderne ouders niet willen of kunnen doen met hun kinderen.
  Weet de schrijfster of schrijver eigenlijk wel iets over opvoeden? Over wat hun kinderen doen of hoe er voor ze gezorgd worden als zij er niet bij zijn?

 • Myriam zei:

  Ik heb het artikel opgezocht en van linksboven naar rechtsonder doorgelopen. Nederland komt NIET voor in dit onderzoek.
  Het enige dat over Nederland staat Is:
  “Nederlandse grootouders, samen met nog twee west-Europese landen, zijn minder vaak bereid op Vaste Dagen voor hun kleinkinderen te zorgen in vergelijking met andere landen. Ze willen hierover minder vaak vaste afspraken maken met hun kinderen.”

  Waar hebben we hier dan over?

 • asjemenou zei:

  Wat leuk 😉 al die opgefokte reacties … 🙁 😉

 • Mariska zei:

  En wat nou als mijn vader van 80 jaar een enkele keer in het jaar op mijn kinderen past en ze snoepgoed geeft en de hele dag in hun pyama rond laat lopen. Gaat het er niet meer om welk eetpatroon ik mijn kinderen meegeef. Bij mij zijn ze de rest van de tijd. Ik vind het fijn dat mijn kinderen graag naar opa gaan en laat hij ze dan een beetje verwennen. Hij blij, de kinderen blij en als wij daardoor een keer een weekendje weg kunnen, wij blij.

 • Truus zei:

  Nou Nou Nou,….. een beetje minder mag ook wel!! dit slaat dan in eerste instantie op de titel van het stuk!!

  Gelukkig ben ik een andere oma , om met een collega schrijfster te spreken en mijn partner een andere opa, regelmatig krijgen de kleinkinderen van mij nee te horen zowel wat betreft het eten van snoep patat enz als ook met andere dingen bv bedelen om pepernoten bij anderen omdat kleinzoon niet had gegeten( was niet nodig volgens hem). hier heb ik wat van gezegd en dit later ook verteld aan zijn moeder, mijn dochter… op deze wijze gaan wij met elkaar om….de kleinkinders zijn altijd blij om me te zien en dat is niet omdat ik snoep meeneem dat doe ik namelijk nooit, ik neem mezelf mee :-).

 • Agaath zei:

  Wat een onzin !!
  WELgoede tegen-reacties

 • Dorrith zei:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de reden van de redactie om dit artikel te plaatsen. Wat is de meerwaarde van dit verhaal wat kennelijk niet over Nederland gaat?

 • De redactie zei:

  Allereerst fijn om jullie betrokken reacties te lezen! Onze artikelen zijn ook bedoeld om te prikkelen en kennelijk raken we met dit artikel een gevoelige snaar. Het is niet bedoeld om opa’s en oma’s aan te vallen, maar gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek op basis van 18 eerdere onderzoeken, ook geen nepnieuws dus. Het is geen mening van ons maar een constatering.

  Waar het ons om gaat is dat ouders, opa’s oma’s, gastouders, oppassers (iedereen eigenlijk) zich bewust wordt van het feit dat het verwennen van kinderen met snoep en films eigenlijk niet verwennen is maar nadelig is voor het kind. Uiteraard is een koekje of af en toe gezellig op de bank iets kijken geen enkel probleem! Zoals met alles gaat het om de balans. Echter is het beste voor kinderen lekker spelen en gezond eten. Dat vinden jullie ook allemaal dus dat is alleen maar goed. Als jullie dat nu al doen, helemaal super! Voor de mensen die zich hier niet bewust van zijn is het misschien toch nuttig om te lezen en na te denken over hoe zij ‘verwennen’ zien.

  Eigenlijk zijn we het met elkaar eens dus!

  Tom
  Nationale Hulpgids redactie

  PS: dat Nederland geen onderdeel is van het onderzoek was voor ons geen reden om het te laten liggen. Het blijft belangrijk om dit onder de aandacht te brengen, onze kinderen zijn de toekomst en verdienen een gezond en gelukkig leven.