1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Met zijn allen aan het zeewier!

3 Reacties

kelp-2147456_640Je ziet het al liggen bij de vis in bepaalde supermarkten: zeewier. Groene sliertjes in een nette verpakking, supergezond! Zo gezond dat het kabinet voor de 4 komende jaar 5 miljoen euro uittrekt om de consument aan deze ‘nieuwe groente’ te laten wennen. Nou ja, nieuw… In Japan eten ze al eeuwen zeewier, omdat ze weten hoe gezond het is.

Staatssecretaris Van Dam van EZ noemt zeewier ‘de groente van de toekomst’. Hij haalde vorige week de eerste oogst binnen in Scheveningen. Daar ligt een proefboerderij voor de kust. Zeewier is rijk aan proteïne, en bevat ook jodium. Ook zitten er omega 3 in het wier. Mensen eten vis, behalve omdat ze het lekker vinden, om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Maar de vis… shopt bij het zeewier om omega 3 te eten!

In een van mijn gezonde buien, en die heb ik steeds vaker, heb ik eens een bakje zeewier gekocht. Want ja, je wil toch weten hoe dat smaakt en wat je er mee kunt. Nou, de smaak viel echt niet mee. Een zoute hap (ik at het puur), echt alsof je een giga slok zeewater binnen krijgt. Zo moeten we dat dus niet eten.

Hoe dan wel? Meer als een kruid om je eten op te leuken, weet deskundige Lisette Kreischer. Ze heeft samen met een andere deskundige de Seawharma ontwikkeld, een variant op de shoarma. Je kunt ook een beetje zeewier door een wokgerecht roeren. Zo’n klein bakje er in kieperen is dus geen goed plan!

Als we nu hier en daar schone stukken zee kunnen vinden, kan daar zeewier worden verbouwd. Zeewier is als een spons, dus het water moet echt wel goed zijn, anders eten we dus rommel in plaats vaneen gezond product. Een oppervlakte van 4 x Portugal zou genoeg zijn om 9 miljard mensen van voldoende zeewier (= proteïne) te voorzien. Wat een geweldig feit!

Gelukkig is het wier ook aan land te telen, in bassins. Nederland loopt binnen Europa voorop, maar er liggen nog veel technische uitdagingen. Hoe teel je wier op echt grote schaal op zee, zodat het een vlees vervangend product kan worden? Met 100 kilo wier kom je niet ver, helaas. Maar wie serieus met zeewier aan de gang gaat, heeft goede kansen om te slagen. En het telen van dit product is uiterst milieuvriendelijk.

Over 10 jaar (of misschien al wel eerder) is zeewier een heel gewoon ingrediënt in onze voeding. Een van de ingrediënten… Het wier biedt niet alleen commerciële kansen met behoud van het milieu, maar ook gezondheidskansen voor mensen die niet van vlees houden, of het maar moeilijk wegkauwen. Zou de honger in de wereld minder worden als werkelijk iedereen zeewierburgers of -shoarma kan eten? Geen uitgemergelde karkassen meer van koeien die de droogte niet hebben overleefd. Geen kinderen meer die al een week niet hebben gegeten… en hun ouders al langer niet.

Ik zal wel zitten dromen, maar van mij mag dat zeewier komen! Wie weet hoe het ons allemaal, en dan bedoel ik 7 miljard mensen, kan helpen!

3 Reacties

  • Ingeborg zei:

    Goede tendens!

    Heb je ook al gehoord van The Dutch Weed urger? Ook met zeewier dus!
    http://dutchweedburger.com/de-burger/

    Heel hip, heel lekker en heel gezond, want vegan (dus zonder enig dierlijk product erin). Wat wil je nog meer?

  • Goan zei:

    Een van de beste remedies tegen bijna alle kwalen en vooral kwalen van de spijsvertering is; fruit met schil en al opeten.
    Bespoten fruit moet eerst wel zeer goed met warm water gewassen worden.
    Is de schil te hard om te eten dan kan men het fijnsnijden of door de blender doen. Dit laat gisten in de darmen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

  • Goan zei:

    Bananenschil is niet te eten en sinaasappelschil kan men gebruiken om thee van te trekken.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.