Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Kinderen en groenten, van ‘bah’ naar ‘jammie’

carrots-155714_640Kinderen en groenten… het is nog erger dan kinderen en fruit. Waar de kids nog wel eens met redelijk plezier een appeltje wegknagen of een banaan naar binnen werken, is het laten eten van groenten voor ouders vaak een onmogelijke taak. Kinderen vertikken gewoon om groenten te eten, ook als ze die zelfs nog nooit hebben geproefd.

“Proef dan eens even hoe lekker…” is de wanhopige aanmoediging van ouders. ‘Ik weet zeker dat je dit lust… proef nou even…”.

Voor ouders van zelfs de meest weigerachtige kinderen is er echter licht aan het eind van de tunnel. Want wat blijkt? Als kinderen ‘nieuwe’ groente mogen proeven met een kruidendipsaus, doen ze dat opeens wel. En vinden ze de groente nog lekker ook! Dat blijkt uit onderzoek van de Pennsylvania State University waar wetenschappers een manier wilden vinden om de groenteconsumptie te verhogen. In de Verenigde Staten komen de meeste kinderen niet toe aan hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit en een op de drie kinderen eet zelfs nooit groenten. Dat lijkt wel veel op het eetpatroon van Nederlandse kinderen (en al die andere westerse kinderen) bij wie appelmoes hoog op de hitlijst staat…

Dip en kleine porties
De onderzoekers werkten met 34 kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. De kinderen weigerden drie keer vaker een ‘solo’ groente dan een met een vetarme kruidendipsaus en twee keer vaker dan met een basisdip. Deze en alle andere uitkomsten staan te lezen in de Journal of the Academy of Nutrition. Volgens onderzoeker Jennifer Savage is het herhaaldelijk voorschotelen van nieuwe groente erg belangrijk om een kind te laten wennen aan een groente. Maar een kind moet dan wel bereid zijn om te proeven. Volgens Savage helpt de dip, maar ook het geven van piepkleine porties wil wel helpen.

Zes verschillende groenten kregen de kinderen te proeven die zij met behulp van silo’s mochten beoordelen als ‘jammie’, ‘OK’, of ‘bah’. De groenten waren wortel, gele pompoen, komkommer, selderij, rode paprika, en groene bonen. Van de 18 procent, die weigerden elke ‘solo’ groente te eten, was dat geserveerd met een dip nog 6 procent. Het aantal ‘jammie’s van groente groeide van 31 procent bij een solo groente naar 64 procent als daar een dipsaus bij werd gedaan.

Nog een goede raad van mevrouw Savage: “Dat kinderen weigeren een groente te eten betekent niet per se dat ze het niet lekker vinden. Het is onbekend voor hen. Daarom is het juist heel belangrijk om het proeven positief te benaderen”.

Hierbij een recept voor een gezonde en makkelijke dipsaus:

  • 4 el (soja) yoghurt
  • Sap van een halve citroen
  • Handje fijngesneden bieslook
  • Handje fijn gesneden peterselie

Optioneel

  • 2 el mosterd
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Mix alle ingrediënten door elkaar. Proef even of het bevalt en voeg daarna nog peper en zout of eventueel mosterd toe naar smaak.

Simpel toch? Serveer het in een leuk bakje en smullen maar. Wij vinden deze dip vooral lekker met groente snacks zoals wortels, reepjes paprika en komkommer.

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.