1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Ingevroren voedsel spaart budget ziekenhuiskeuken

3 Reacties

vegetables-573958_640Soms is nieuws verbazingwekkend…

Niet omdat de inhoud zo bijzonder is, maar vanwege het feit dat die inhoud als nieuws wordt gebracht. Sterker nog, er is ook onderzoek naar gedaan. En sstt… de resultaten daarvan waren vóór het weekeinde nog niet bekend…

Oei!

Twee ziekenhuizen, in Zutphen en Apeldoorn, zijn twee jaar geleden overgestapt naar het gebruik van diepvriesmaaltijden. Niet kant-en-klaar, nee, nee, heel verantwoord zelf gekookt en vervolgens ingevroren! Er werd precies het aantal maaltijden gekookt dat nodig was en het scheelt de ziekenhuizen 50.000 tot 150.000 euro per jaar, per ziekenhuis. Da’s geen kattenpis, toch? Bovendien vinden de patiënten het eten lekkerder en eten ze méér, waardoor het herstel wordt bevorderd (waardoor het aantal opnamedagen wellicht daalt)… Die conclusie tussen haakjes komt van mijzelf.

Prachtig, applaus voor iedereen en jezelf!

Picture this…, zou de oude Sophia in de comedy Golden Girls zeggen… picture this… Europe, the seventies of the last century… Wij sluiten even onze ogen en zien onze moeders of onszelf – afhankelijk van je leeftijd – in de weer met invriesbakjes en -zakjes waar het overgebleven voedsel in werd gedaan om te worden… ingevroren! Want eten weggooien is zonde, in tweeërlei vorm, vooral als je de oorlog had meegemaakt of ouders hebt die de oorlog hadden meegemaakt. Midden jaren zeventig van de vorige eeuw maakte de diepvrieskist of -kast zijn entree in Nederland om nooit meer weg te gaan!

En die schatten van de Wageningen Universiteit doen daar in het tweede decennium van deze eeuw ónderzoek naar!

De maaltijden voor de patiënten worden niet even in de magnetron gedouwd, nee, ze worden langzaam opgewarmd op speciale platen, waardoor de smaak beter blijft. Mooi… die stand hebben we er op de magnetron graag bij! Want die van mij, uiterst modern toch, houdt niet zo van langzaam opwarmen als het langer duurt dan 10 minuten.

Onderzoeker Joost Snels van Wageningen Universiteit stelt ook nog dat ziekenhuizen de maaltijd eigenlijk meer als onderdeel van de behandeling moeten zien, ter bevordering van het herstel. Wie zich af en toe op Facebook waagt, kan constateren dat allerlei Health Sites al jaren roepen dat “voeding medicijn is”, als het maar de juiste en pure voeding is. Je bent niet alleen wat je eet, maar je blijft ook door wat je eet. Mits je natuurlijk de goede ingrediënten gebruikt en er niet voor terugschrikt regelmatig in de keuken te staan. Weg met kant-en-klaar sauzen, mixjes, handig op te knippen doosjes… We doen weer alles zelf en dan kan voeding je medicijn zijn en kun je alles op dat gebied het raam uitgooien.

Terug naar de twee durfal-ziekenhuizen: waar ziekenhuizen die nog traditioneel de warme hap voorschotelen zo’n 40% van het voedsel elke dag moeten weggooien, kunnen deze twee ziekenhuizen heel tevreden zijn over het behaalde resultaat. Maar iedere huisvrouw/man weet al decennia dat eten dat niet wordt weggegooid maar opnieuw wordt gebruikt of verwerkt, de portemonnee spaart. En een moreel besef inhamert. Daar hoef je geen onderzoekers op te zetten, dat voel je op je klompen aan. Dus is het eigenlijk ook geen nieuws…

3 Reacties

  • asjemenou zei:

    Fijn! Hoop dat de andere ziekenhuizen gaan volgen :)

  • WAM van Loenen zei:

    Dat diepvriezers volop staan te draaien vind ik net zo goed verkwistend. En het kost 2x energie; eenmaal koken en vervolgens opnieuw opwarmen. Dat jouw specifieke pakketje gepakt kan worden afhankelijk van jouw ziekte en/of behoefte vind ik een voordeel. Een afweging dus maar weer, zonder al het gehiep hiep hiep hoera van de waan van de dag buiten het bord te houden.

  • nicoline zei:

    diepvriesmaaltijden worden aangeleverd,

    in Haarlem opwarm groente, die niet smaakte, diepvries beter?

    de tijd dat de voedingsdeskundige langskwam en je kon aanfinken dat je graag een verse tomaat of sinaasappel erbij wilt, die tijd is voorbij,

    zo jammer, want dat waren de tijden dat je in je herstel weer op je oude gewicht zat en een sneller herstel had!!!! vers eten ruikt anders, hierdoor eet je beter!

    wat is wijsheid, in deze verkwistingsmaatschappij?:
    -waar patiënten opgenomen worden, terwijl voor een fractie van het geld, thuis de passende zorg gegeven kan worden...(astmapatiënt 3 dagen ziekenhuis, terwijl thuis ook verneveld kan worden met een huurtoestel, het ziekenfonds vergoed dit niet voor astma patiënten)
    -waar het digitale systeem je diëten invoert, maar in de praktijk er niet op allergie (voedingstoffen) of diëten gelet wordt (uitzonderlijk gluten), al het fruit uit een gezamenlijk fruit bak komt (allergie appel komt vaak voor)

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.