Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

Gezondheid en open deuren

1 Reactie

deurOké… we zitten te veel achter ons bureau, hangen te veel op de bank, en denken aan een uurtje flink sporten maakt ons al moe. Schijnt. Dat een deel van de bevolking al bukkend, kruipend, tillend en slepend zijn werk doet, telt even niet. “We” bewegen te weinig.

Lekkere open deur.

Maar… er is een of andere raad die daar wat op heeft bedacht! En als het advies van die raad nou maar wordt opgevolgd, komt het helemaal goed met ons allemaal. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) vindt dat steden meer hun best moeten doen hun bewoners in beweging te krijgen. Hoe? Door de leefomgeving gezonder te maken. Dat is zelfs wettelijk geregeld in de nieuwe Omgevingswet die in 2021 in werking treedt. Dat scheelt in stress en houdt ons gezond. De Rli kwam een dag of tien geleden met dit advies aan de steden en, eerlijk gezegd, heb ik er daarna niets meer over vernomen.

Geen follow up, geen debat in de Kamer met de minister die het advies mocht ontvangen (Ollongren), niks. Terwijl het best een leuk advies is. Want wat wil de raad? Die wil uitgebreide fiets- en wandelpadennetwerken in de stad. Als al die paden daar zo uitnodigend liggen te liggen, gaan mensen daar vast mee aan de slag!

En: plaats in gebouwen de trappen en liften slim. Slim, dan denk ik aan uitnodigende, verrukkelijke trappen en een goed verstopte lift. Dat je zo moet zoeken naar het kreng dat je – dus – maar de trap neemt. (Alleen mensen die anders niet omhoog kunnen komen, weten waar de lift is geplaatst).

Bovendien: openbare ruimten moeten dusdanig worden aangelegd dat ze uitnodigen tot ontmoeting en ontspanning. Dat het… eh… aantrekkelijker wordt, snap je… dat je …uhm… relaxed elkaar ontmoet terwijl je even een peuk rookt, met de jongste wandelt, of gewoon er vertoeft. Want ja, aantrekkelijker dus. Dan wil je daar wel zijn en ontmoeten…

Al dit soort maatregelen zouden allereerst moeten woorden genomen in buurten waar de gezondheid van de mensen achterblijft. In de ene buurt zijn mensen veel gezonder dan in de andere, wist je dat? Dat komt volgens de Rli door de “ruimtelijke uitsortering”, die ertoe leidt dat mensen met een laag inkomen in goedkope huurwoningen in minder aantrekkelijke wijken wonen.

Ik weet dat ik een beetje flauw doe nu, maar my god, daar hebben mensen dus weer op gestudeerd, werktekeningen gemaakt, eindeloos over vergaderd en wat al niet… want je komt niet zomaar aanzetten met een advies! En de minister moet het nog serieus nemen ook! Arme Kajsa, ze is niet eens van Ruimtelijke Ordening!

Afijn, voor iedereen die het nog niet wist: we moeten meer wandelen, fietsen en ontspannen. Doet de stress verminderen. En stress – slechte stress – kan iedereen missen als kiespijn. Toch?

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.

1 Reactie »

 • Merel zei:

  Maarja al dat fietsen daar moet je maar net tijd voor hebben, Iedereen werkt zich drie slagen in de ronte om rond te kunnen komen met dat te dure huis en twee keer per jaar op vakante met de nieuwste iPhone op zak. Dus ja dan hebben we geen tijd om onze tijd te verspillen met gezond doen en bewegen. Doe niet zo gek.

  Dus mensen hebben meer vrije tijd nodig. In het boek “gratis geld voor iedereen” beschrijft Rutger Bergman een Utopie voor realisten. Daar in staat oa dat uit onderzoek is gebleken dat 40% van de werkenden vind dat het werk dat de doen nutteloos is. Nou als die 40% van de mensen nou iets nuttigs naan doen dan kan iedereen 40% minder gaan werken.

  Met die 40% heb je dus ook een stuk minder stress en dan heb je gelijk voldoende tijd om te gaan fietsen en bewegen.
  Natuurlijk verteld het boek hoe je maar met 85% minder werken ook noeg alles gedaan krijgt wat er moet gebeuren. Want wat zou er gebeuren als iedereen het werk gaat doen waar ze vervuld en gelukkig van worden? Dan werken ze vast efficiënter en met véél minder stress.
  Zou dat niet een veel fijnere wereld zijn om in te leven?