1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Geen nieuws over het Pgb

19 Reacties

Er klonken op 9 november in de Tweede Kamer weer bekende geluiden: als de aangekondigde maatregelen niet doorgaan, rijzen de zorgkosten in de zeer nabije toekomst de pan uit. Verder is de 10-uur norm uiterst zorgvuldig gekozen, na vele gesprekken met de budgethouders. En maakt u zich vooral geen zorgen: VWS zal heel zorgvuldig in de gaten houden of het allemaal goed werkt en voor de mensen die niets hebben aan zorg in natura zal de staatsecretaris kijken of er een vergoedingsregeling mogelijk is.

Belangenvereniging Per Saldo liet op Twitter meteen weten dat zij in ieder geval nooit hebben aangegeven dat die 10-uur grens goed gekozen is. Ook kent Per Saldo geen enkele budgethouder die er tevreden mee zou zijn. Jammer genoeg valt te vrezen dat dit net zoveel gewicht in de schaal zal leggen als de afgewezen motie van afkeuring, die de ChristenUnie had ingediend.

"Ik voel me niet beschadigd door die motie", liet Veldhuijzen van Zanten na afloop van het debat weten. "Het Pgb is een heel ingewikkeld dossier. Ik heb een heel erg belangrijk debat gevoerd, mijn beleid uitgelegd en verdedigd. Er was voor mij heel weinig ruimte om te bewegen."

Voor de budgethouders is die ruimte er ook niet. Kort samengevat komt het er namelijk definitief op neer dat alleen de kleine groep mensen waarvoor instellingen niets kunnen regelen, nog een Pgb krijgt en dat er vanaf volgend jaar geen nieuwe budgetten meer worden toegekend. Verder moeten in 2014 bijna alle budgetten zijn vervangen door instellingszorg.

Overigens stemde ook de VVD, die in de aanloop naar de verkiezingen nog om het hardst riep dat het Pgb een voorziening is waar we in Nederland voor gevochten hebben en dat je zoiets gerust beschaving mag noemen, tegen de motie van afkeuring.

Blijkbaar vallen verkiezingsbeloften niet onder de noemer 'beschaving'. Maar ook dat is eigenlijk geen nieuws.

19 Reacties

  • C Kuit zei:

    Dit ene zinnetje zegt alles "en voor de mensen die niets hebben aan zorg in natura zal de staatsecretaris kijken of er een vergoedingsregeling mogelijk"

    Er naar kijken is gebakken lucht.

  • René Regensburg zei:

    Het is dan einde oefening voor de gedupeerden.
    In 2015 zal duidelijk blijken dat deze actie van de overheid nog meer geld zal kosten, wat niet het ergste is want het leed dat hierdoor is veroorzaakt zal vele malen groter zijn.

    Ik wens ons allen veel sterkte.

  • gwehkamp zei:

    2012 wordt het jaar van de waarheid.Dan hebben we nog 2013 om de schade te repareren.

  • Martin zei:

    Hoeveel leugens kun je in twee zinnen zetten...

    "Verder is de 10-uur norm uiterst zorgvuldig gekozen, na vele gesprekken met de budgethouders. En maakt u zich vooral geen zorgen: VWS zal heel zorgvuldig in de gaten houden of het allemaal goed werkt en voor de mensen die niets hebben aan zorg in natura zal de staatsecretaris kijken of er een vergoedingsregeling mogelijk is."

    Voornoemde budgethouders voelen zich enorm misbruikt door Veldhuijzen van Zanten. De gesprekken waren van geen belang want de uitkomst stond van tevoren al vast. De staatssecretaris denkt hier zo mee weg te komen maar haar ware aard komt snel genoeg naar voren. Kijk maar naar de manier hoe ze de voorzitter tijdens het debat de mond snoerde; die beweging is kenmerkend voor haar werkwijze. Geen tegenspraak en mijn wil geschiede. De zorgbehoevenden in Nederland gaan zware tijden tegemoet. Dat is in ieder geval wel zeker................ Alles wordt door dit kabinet vertaald naar euro's en die is straks niet zo veel meer waard..... Hopenlijk is het snel gedaan met dit asociale kabinet! Ze hebben er een al een gewoonte van gemaakt om je met een lach op het gezicht te vertellen dat je kunt verrekken. Te triest voor woorden maar helaas waar....

  • Jan zei:

    Ik denk inderdaad ook dat de impact van het beleid in de loop 2012 pas duidelijk gaat worden. Maar hopen dat deze coalitie dan ook bereid is aanpassingen in het beleid door te voeren.

    In de praktijk zijn vooralsnog de deuren van de zorgkantoren potdicht voor nieuwe aanbieders, ook al wil de staats ons anders doen geloven.

    Uit onze praktijk als kleine aanbieder in de wijk, momenteel is praktische aan- uitkleedhulp bij een alleenstaande senior met een gebroken arm al een te complexe zorgvraag voor de miljarden verslindende Zorg in Natura aanbieders, maar da's over 6 weken helemaal anders hoor !!

  • kees zei:

    heel vreemd maar waar

    de wachtlijst voor kleinschalige dagbesteding blijft maar groeien
    dus de kwaliteit van de grote jongens is gewoon niet professioneel.

    Ze missen de juiste deelnemers contact,

    ze worden niet op waarde geschat
    ze zeggen dat je dat niet kan,

    maar bij kleinschalige instellingen gebeuren wonderen
    ze kunnen veel meer, ze groeien in de ontwikkeling
    en dat is juist goed

    behalve volgens het zittende tirannen in den haag.
    als je chronisch ziek ben heb je gewoon niks te vertellen
    je bent tot een last en daarom draaien ze nu de kraan dicht
    hart bezuinigen en de chronisch zieken komen dan gouw op 8 procent.
    de bijstanders worden vast wel geholpen maar de wao ers niet omdat ze net is te veel hebben.

    grrrrrrr

  • Irma Viehoff zei:

    Wat nog het meest vreemde aan dit hele gebeuren is; thuiszorg in natura is bijna 2x zo duur! En voor de mensen die erg afhankelijk (lees "zwaar gehandicapt") zijn van zorgverleners hebben met een PGB toch meer het gevoel dat ze zelfstandig kunnen functioneren/handelen.
    Maar ja, het is weer de kleine groep die het moet ontgelden, ook al besparen ze er geen dubbeltje op.
    Waarschijnlijk zal ik wel te simpel denken, maar als de overheid maximun tarieven vast stelt voor niet beroeps zorgverleners (te weten familie/mantelzorgers), dan valt er hoogstwaarschijnlijk ook best nog te besparen.
    En als de overheid het PGB nu ook nog eens gaat inzetten waarvoor het eigenlijk bedoeld was; IN PLAATS VAN THUISZORG IN NATURA, dan zou dat ook al heel veel schelen (geen duur betaalde oppas voor ADHD-ers, daar horen, in mijn ogen, andere middelen/oplossingen voor gebruikt te worden).
    Het maakt blijkbaar helemaal niets uit wat de "gewone" burger vindt/denkt/aanbrengt, de regering gaat zijn eigen(wijze) gang!

  • Roos zei:

    Irma, laten wij aub solidair blijven in zorg-vragend Nederland en ons niet uit elkaar laten drijven door dit kabinet.

    De dure oppas voor een ADHDer bestaat niet.
    Zo simpel is het gewoon niet.
    Als zorg word toegekent mag de beperking geen belemmering zijn met het recht op zorg.

    Mensen met psygische of lichamelijke handocap willen allemaal graag goede zorg. Dit is dan ook helemaal geen luxe!!!

    PGB zorgt er nu net voor dat het betaalbaar blijft.
    Al wat wij aan budget niet gebruiken storten wij terug
    Is er ook maar een iemand die verwacht dat dit ook in ZIN gaat gebeuren?

    Veel ontslagen in het speciaal onderwijs, onze PGB zorgverleners...allemaal ontslagen en er zou nog wel 10.000 handen aan het bed bij-komen maar ondertussen lees ik massa-ontslag in de zorg en onderwijs alleen al.
    Vorig jaar maar liefst 8000,00 terug mogen storten, slim en zuinig ingekocht.

    Ben het met jullie eens, dit kabinet heeft een doel, bezuinigen, kapot bezuinigen...want heel veel expertise zal verloren gaan....
    Tunnelvisie...

  • Jan zei:

    Inderdaad Roos helemaal mee eens.
    Dat uit elkaar spelen lukt ze aardig, schrijnend om te zien hoe mensen met verschillende diagnoses elkaar nu ineens gaan afvallen, geen woorden voor.

  • Manon op de Weegh zei:

    In en in triest.
    De budgethouder die mij inhuurt, moet straks een 1,5 jarig kind uit huis gaan plaatsen naar een instelling, omdat die gezellige politieke partijen vinden dat het PGB maar afgeschaft moet worden.
    Terwijl inderdaad die instellingen veel duurder zijn dan het inhuren van 1 kinderverpleegkundige zo nu en dan .
    Dit puur om ouders te ontlasten zodat ze de zorg thuis vweer goed aankunnen.
    Belachelijk voor woorden he!!!!

    Specialistische kindzorg

  • Kindervreugd zei:

    Begrijpen doe ik er niets meer van. Democratie..... wat betekend dit woord nog in Nederland? Een hele doelgroep wordt van de kaart geblazen. De mensen die zorg nodig hebben worden ineens te duur, kosten in de zorg zijn niet meer beheersbaar. Leg mij dan in vredesnaam uit dat je met instellingszorg, in tijden van crisis,
    goedkoper uit bent, want dat is gewoonweg een leugen. Met zoveel volwassenen en kinderen bij instellingen aankloppen kan niet om de doodeenvoudige reden dat er niet voldoende mankracht en expertise aanwegig is. Zeker niet als het gaat om psychiatrische stoornissen. Daarbij komt dat er enorme wachtlijsten zullen ontstaan in heel Nederland bij instellingen. Deze druk kunnen zowel instellingen als gemeenten niet aan. Er ontstaat straks een enorme gaos gecreëerd door deze overheid met alle dure onkosten van dien. Maar luisteren hebben ze niet van gehoord. Met de motto dat als we niets doen dat de zorg dan uit de klauwen loopt is aan Den Haag zelf te danken. En dan de leugen van onze minister Mark Rutte die voor zijn aanstelling als minister verzekerde dat het PGB een heel belangrijk middel was om zorg te kunnen verlenen en de mensen hun eigen regie over hun leven te laten behouden. Er wordt totaal niet gekeken om de mazen in het PGB te dichten nee....... Iedereen wordt, of je het wilt of niet..... eruit geschopt en hoe je als zorgverlener de benen onder je lijf hebt rot gelopen om alle gezinnen overeind te helpen en te laten zien dat je met een PGB ook FANTASTSCH werk kan leveren zonder te frauderen wordt niet naar geluisterd. Wat ik ook heb gedaan aan zorg, mailen naar de overheid, naar Den Haag afreizen en goed voorbreid duidelijk maken dat het echt ook anders kan, heeft geen enkele resultaat opgeleverd. Ik vraag mij werkelijk af of er wel oren aan de hoofden van de minister en staatssecrataris zitten want luisteren willen ze nog steeds niet terwijl zij GEWAARSCHUWD zijn voor de catasrofale
    gevolgen van het beleid wat zij nu voeren. Een ding is mij wel duidelijk dat het niet telt of je goed werk leverd. Dat wordt in tijden van bezuinigingen in de prullebak gegooid. Ga maar in de wet werk en bijstand zitten en dan MOET je 20 tot 30 uur vrijwillig zorg verlenen voor € 900,00 per maand. Ik moet u er dan toch echt op attenderen dat het voor geen enkele zorgverlener mogelijk is om zonder financiële middelen te kunnen werken....... OMDAT JE MOET INVESSTEREN als je iets wilt bereiken. Helaas kost dat geld.

  • jojo zei:

    Toch wel jammer dat er niemand in de eerste en tweede kamer is die PGB nodig heeft anders zouden ze wel anders piepen, ook jammer dat degene die wel zorg nodig hebben daar zoveel loon verdienen dat ze het niet in hun portemonnee voelen als ze het zelf moeten betalen

  • Ina zei:

    @jojo er is iemand in de politiek die ook gebruik maakt van een PGB om haar partner (volgens mij met Parkinson) te laten verzorgen, maar die mis ik in de discussie over het afschaffen van de PGB

  • Emile zei:

    Als je een pgb nodig hebt is dat niet voor niets. Tijd en ruimte is er dan ws niet om dit werk te doen.Straks is er geen pgb en hebben veel ontvangers ervan en hun mantelzorgers ook geen tijd meer om nog uberhaupt fatsoenlijk deel te kunnen nemen in dit land.

  • Miranda zei:

    Maria van der Hoeven heeft een pgb voor haar man.
    Ze is minister van onderwijs geweest.

  • Helga Dulfer zei:

    @Miranda,

    De heer Van der Hoeven heeft een indicatie voor zorg. Zorg die ingekocht wordt d.m.v. een PGB. Dat de echtgenote van belanghebbende minster is geweest, doet niets af aan zijn zorgvraag en is hier ook niet relevant voor.

    Eigen bijdrage wordt naar leefeenheid berekend; hier telt het inkomen van mevrouw Van der Hoeven mee; net zoals bij iedereen.

  • Heleen zei:

    Roos schrijft dat mensen met een handicap allemaal goede zorg willen. En dat dit geen luxe is. Voor sommige mensen is de aangeboden zorg echter deels wel een luxe. Dat zeggen ze zelf ook. Dat geldt voor PGB net zo goed als voor zorg in natura. Mensen die op grond van een psychische diagnose(ooit )huishoudelijke hulp krijgen. Terwijl ze het best zelf kunnen. Jij kunt 8000 euro terugstorten. Dat zegt toch ook iets over de gezondheidszorg budgetten.

  • Roos zei:

    Heleen, door omstandigheden is het gelukt om dit bedrag over te houden.
    Mijn zoon heeft PGB, ik kon fysiek meer mantelzorg geven.
    Dit jaar kan ik het niet omdat ik geopereerd ben en zal ik minder kunnen terug storten. Daarbij komt dat profecionele zorg nu ook harder nodig is, zorg die ikzelf als mantelzorger niet kan geven omdat ik de expertiese niet bezit.

    Bij een psychische diagnose kan het wel degelijk nodig zijn huishoudelijk hulp te geven. Niet omdat fysiek de persoon niet kan, maar vanwege de chaos in zijn hoofd!

    Dus eenzijdig van jouw kant uit bekeken.
    Indicatie's zijn never nooit geen luxe. Per dag gaat er al 1 uur gebruikelijke zorg vanaf.
    Klink tendeus en jaloers alsod psygische patienten het zo geweldig hebben.
    Erg kwetsend naar deze groep toe........

  • Bekx zei:

    Als eerste mijn compliment aan Roos voor haar heldere formulering.
    Dat Pgb een luxe zou zijn, is volkomen onzin. Het is meer een noodzakelijk goed. Instellingen kunnen moeilijk gespecialiseerde zorg leveren, buiten de expertise loop je als client er tegenaan dat de zorg vanuit de instelling niet flexibel geleverd kan worden. Daarnaast heeft een zzp er weinig overhead, geen managementskosten en hoeven geen gebouwen gefinancierd worden. Bij Pgb betaalt men alleen de geleverde zorg, dat is bij zin wel anders.

    De 10 uur grens is helemaal van de zotte, betekenis voor de praktijk dat mensen die nu met een kleine klasse zelfstandig wonen en straks niet meer kunnen zonder die wekelijkse ondersteuning. Triest!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.