1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Eigen Vermogen in de AWBZ

11 Reacties

Gevandaliseerd spaarvarkenRond deze tijd krijgen mensen die AWBZ/Wmo zorg ontvangen en niet in een instelling wonen, een bericht over hun eigen bijdrage. Daarin staat wat je dit jaar zelf zal moeten betalen en er zit ook meteen een factuur bij over de eerste vier weken van het jaar. Wie in een AWBZ-instelling verblijft heeft zo’n brief al in januari gekregen. Zoals we eerder meldden, wordt bij het bepalen van die eigen bijdrage sinds dit jaar meer rekening gehouden met een eventueel eigen vermogen. Je eigen bijdrage zou dus ineens een stuk hoger uit kunnen pakken.

Dit heeft een levendige politieke discussie opgeleverd  De negatieve effecten van het nieuwe beleid blijken wel heel erg groot, vinden veel Kamerleden, zeker in individuele gevallen. Dan leek het misschien op papier wel rechtvaardig iemand meer te laten betalen, maar blijkt dat in praktijk een veel te grote impact te hebben op hun dagelijks leven. Daarop heeft de Staatssecretaris nu gereageerd met een update over de huidige situatie en een toezegging dat hij de uitwassen zal onderzoeken.

De huidige situatie

Wie AWBZ of Wmo zorg krijgt maar niet in een zorginstelling woont, betaalt over de zorg die hij of zij krijgt een vast bedrag per uur aan eigen bijdrage. Bij de AWBZ is dit € 13,60 per uur, voor de Wmo hangt het af van het uurtarief van je gemeente. Aan deze bijdrage is een maandelijks (eigenlijk vier wekelijks) maximum verbonden. Hoe hoog dit maximum is verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je inkomen, soort zorg, gezinssituatie en vermogen wegen mee, die laatste vanaf 1 januari dus extra zwaar.

Voor wie zorg ontvangt in een AWBZ-instelling (dat is bijvoorbeeld niet een ziekenhuis maar wel een verzorgingstehuis) wordt de eigen bijdrage anders berekend. De eerste 6 maanden betaal je de zogeheten ‘lage eigen bijdrage’. Deze geldt als je waarschijnlijk niet in de instelling zal blijven en je aan de voorwaarden van het CAK voldoet, die kun je hier vinden. Deze lage bijdrage is tussen de € 152 en € 797,80 per maand. De hoge bijdrage is maximaal € 2189,20 per maand en geldt in principe voor mensen (vaak ouderen) die in de instelling zullen blijven wonen. In beide gevallen wordt je vermogen meegeteld op dezelfde manier als bij thuiszorg maar er wordt bij de hoge bijdrage nog gekeken of je wel genoeg ‘zak -en kleedgeld’ overhoudt.

In deze nieuwe situatie wordt nog steeds niet je hele vermogen meegeteld  Iedereen heeft een bepaald bedrag dat vrijgesteld is van inkomstenbelasting en dat bedrag wordt ook voor deze eigen bijdrage niet meegerekend. Voor de meeste alleenstaanden is dat € 20.785 , -  en voor twee fiscale partners €41.570, - . Dit vrijgestelde bedrag kan hoger zijn, bijvoorbeeld als je minderjarige kinderen hebt. Al je eigen vermogen wat boven dit heffingsvrije bedrag ligt wordt nu voor nog eens 8% meegeteld bij je inkomen, naast de 4% die de belastingdienst als ‘voordeel uit vermogen’ meetelt voor de inkomstenbelasting. Op basis van die 4% plus de nieuwe 8%, wordt (naast al die andere factoren) je maximale eigen bijdrage per maand berekend.

Als je het precies wil uitrekenen, een klacht wil indienen` of de regels uitvoerig na wil pluizen, kun je terecht op de website van het CAK.

De uitwassen

De hoogte van de maximale eigen bijdrage kan omhoog gegaan zijn maar dat betekent niet automatisch dat je ook werkelijk meer gaat betalen. Dat is zoals gezegd afhankelijk van andere factoren, zoals hoe veel zorg je krijgt. Toch blijkt het meetellen van het vermogen voor sommige mensen een onrechtvaardige verzwaring van hun lasten op te leveren. Zo wordt van mensen die vanwege een ongeluk invalide zijn geraakt en daar een schadevergoeding voor hebben gekregen, ook dat als vermogen meegeteld. Dat lijkt niet eerlijk omdat bij een ongeluk je natuurlijk niet hebt gekozen voor het geld.

De Staatssecretaris heeft daarom in de discussie met de Kamer beloofd een aantal situaties te onderzoeken. Hij zal bekijken of hij de pijn kan verzachten in gevallen waar dat nodig is. Ook heeft hij een vergissing in de informatie van de belastingdienst, waardoor meer dan 5000 mensen een verkeerde eigen bijdrage aangerekend werd, gecorrigeerd. We houden jullie op de hoogte van eventueel nieuw beleid op dit gebied.

Ondertussen horen we graag hoe heeft de zwaardere vermogenstoets jullie heeft geraakt. Moet je meer betalen sinds dit jaar of is er niets veranderd? En is dit rechtvaardig of zijn er situaties waarin het inderdaad oneerlijk uitpakt? Deel je mening en ervaringen in de commentaren hieronder.

11 Reacties

  • gwehkamp zei:

    De communicatie tussen zorgkantoor, CAK, CIZ en gemeente deugt niet.
    Zo kan het gebeuren, dat je drie nota's voor eigen bijdragen krijgt:
    Een voor de WMO, één voor AWBZ-ZIN en een korting op je AWBZ-PGB.
    Bij klachten verwijst de een naar de ander en op een bezwaarschrift wordt niet/ te laat gereageerd.

  • Fientje zei:

    Ik begrijp van de eigen bijdrage niets meer.
    Ik leef sinds kort van de AOW met een klein pensioentje. Voorheen had ik (door chronisch ziek zijn) een bijstandsuitkering. Ik wilde via de computer doorgeven dat mijn inkomen nu iets hoger is dan voorheen. Er later ook maar even telefonisch contact over opgenomen.
    Maar....wordt er gezegd...er wordt niet naar je inkomen van NU gekeken om een eigen bijdrage te berekenen, maar naar je inkomen van 2011. Maar ik wil niet over 2 jaar ineens horen...u heeft voorheen te weinig betaald want u zat net iets over de grens heen. Blijkt niet anders te kunnen.
    Wil je het zelf goed in orde hebben en dan krijg je geen medewerking of....ik begrijp het allemaal niet meer.
    Met vr. groet,

    Fientje

  • S.L. van Ulzen zei:

    Ik begrijp iets niet uit uw artikel.

    U zegt:
    Zo wordt van mensen die vanwege een ongeluk invalide zijn geraakt en daar een schadevergoeding voor hebben gekregen, ook dat als vermogen meegeteld. Dat lijkt niet eerlijk omdat bij een ongeluk je natuurlijk niet hebt gekozen voor het geld.

    Als je gehandicapt bent en je ouders hebben geld voor je gespaard (geschonken) wat je op je 18e kunt gebruiken, dan heb je daar volgens mij ook niet voor gekozen toch? Geldt dat dan ook niet?
    Ik spaar nu voor mijn zoon zodat ie later wat geld achter de hand heeft, hij zal immers nooit een hoog salaris hebben. Het is niet mogelijk voor hem om het te weigeren, want IK schenk het en daar heeft hij geen zeggenschap over.

  • gwehkamp zei:

    "u heeft voorheen te weinig betaald want u zat net iets over de grens heen. Blijkt niet anders te kunnen."

    U betaalt nu niets te weinig.
    Over twee jaar gaat U wellicht wat meer betalen, met twee jaar vertraging.
    Het omgekeerde gebeurt vaker:
    Je gaat bijv. met pensioen, je inkomen daalt en dan moet je nog twee jaar een bijdrage betalen i.v.m. je hogere inkomen van twee jaar daarvoor.
    In sommige gevallen kun je trouwens vragen om het huidige inkomen en vermogen als uitgangspunt te nemen.

  • Andrea zei:

    Beste Fientje,

    Het peiljaar is idd 2 jaar terug. U schrijft dat u nu iets meer inkomen heeft,dit wordt dus 2 jaar later meegewogen. U doet dus niets fout. Wel kan je in sommige gevallen bezwaar aantekenen als je inkomen dit jaar aanzienlijk lager is dan in 2011, maar dat is op u niet van toepassing als ik dat zo lees.

    Hierbij nog wat tips van hr. Ernst Loendersloot wellicht interessant voor mensen met wat vermogen:

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/pensioen/vermogen-overig/21268656/__Eigen_huis_opeten___.html

    http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/ernstloendersloot/21271233/__Eigen_huis_opeten___II___.html

    Wat de eigen bijdrage betreft, heb zelf ook te maken gehad met dubbele eigen bijdrage omdat vader in AWBZ instelling woont en tevens scootmobiel (WMO) heeft. Dit is niet correct. Slechts 1 x eigen bijdrage is oke. In ons geval AWBZ. Inmiddels is eea gecorrigeerd.

  • Fientje zei:

    gwehkamp zei:
    "Je gaat bijv. met pensioen, je inkomen daalt en dan moet je nog twee jaar een bijdrage betalen i.v.m. je hogere inkomen van twee jaar daarvoor."

    Dank voor uw reactie.
    Wat zijn er toch veel vreemde regels. Het lijkt me heel erg om veel te moeten betalen als je inkomen gedaald is. Nu zie je een pensioen aankomen, maar ontslagen worden niet.
    Ik bel nog maar eens een keertje. Ik hou graag grip op de "zaak".
    Nogmaals dank!
    Fientje

  • bartje zei:

    Als men nu, dit jaar, minder inkomen heeft dan in 2011. Het verschil moet meer zijn dan bijna 1900 euro. Dan kan men aanvragen of men het peiljaar aanpast. Hiervoor is een formulier te downloaden van de site van Het CAK. Let er wel op dat dit jaar (2013) het vermogen meetelt.

    http://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/k1-2-12-downloads

    U kunt zelf berekenen hoeveel u per 4 weken zou moeten betalen via:

    http://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/k1-12-1-bereken-uw-eigen-bijdrage.html

    Dit telt dus alleen voor als u een beschikking van Het CAK heeft/krijgt. Voor eigen bijdrage op het PGB via het zorgkantoor werkt het volgens mij anders. Maar ik zelf betaal altijd voor zowel de gemeente WMO,ZIN en PGB de eigen bijdrage via het CAK. Op het PGB wordt dan de samenloop toegepast.

  • Jan zei:

    Ja, meneer/mevrouw van Ulzen, zéér triest.
    Als ouders willen wij dat onze zwaar gehandicapte (net meerderjarige) zoon goed achterblijft als ons iets gebeurt en hij kan rekenen op iets extra's. Net vorig jaar testamentair geregeld, maar nu gooit vadertje staat roet in het eten, want dan zou al dit voor hem gespaarde (extra)geld opeens tot zijn vermogen worden gerekend.... en wordt ty.z.t. alleen de zorginstelling cq. overheid er binnen 2 tot 5 jaar steenrijk aan! Heel jammer, nu weer wat anders gaan verzinnen!

  • Hans zei:

    Er wordt regelmatig gesproken over dat het toch wel redelijk is dat ouderen opgenomen in een Verpleeghuis wat meer eigen bijdrage AWBZ mogen gaan betalen als ze eigen vermogen hebben. Het misleidende hier zit in de woorden 'wat meer'. Veel mensen weten nog niet wat dit 'wat meer' inhoudt. Daarom neem ik de moeite om u dit even te laten weten.

    De oude mevrouw die ik regelmatig bezoek heeft ooit haar huisje verkocht en dit geld staat nu op de bank. Voor dat huis is ze haar hele leven zuinig geweest en heeft het op deze wijze allemaal net gered. Ze heeft een heel klein pensioen en omdat ze weinig wensen heeft maakt dat ook niet echt uit.
    Vorig jaar betaalde ze voor haar verblijf in het Verpleeghuis haar volledige AOW en nog iets van haar pensioen, in totaal €1023,= per maand. Met ingang van 1 januari dit jaar betaalt zij €1000,= per maand meer, dat is dus €2023,= per maand.
    Op haar afdeling betaalt zij met de toch al tot een minimum beperkte zorg 2000,= Euro per maand, terwijl haar buurvrouw die andere keuzes heeft gemaakt in haar leven vele vele malen minder.

    'Wat meer' betekent dus in veel gevallen €1000,= per maand méér. Dat ze 'wat meer' zou moeten betalen vind ik ook redelijk, maar niet van de ene op de andere maand 1000,= Euro per maand meer. Dat vind ik onbehoorlijk bestuur.

    De tegenreactie die nu ontstaat is dat veel mensen naar de notaris gaan om het vermogen van vader of moeder op tijd weg te sluizen of zich anderszins laten informeren over wat de mogelijkheden zijn.
    Dit alles had voorkomen kunnen worden als de eigen bijdrage bijvoorbeeld afhankelijk was geworden van het pensioen inkomen en een klein beetje van het vermogen.

    Dit is wat ik u even wilde laten weten, opdat u weet wat er werkelijk gaande is.

  • Andrea zei:

    Hans,

    ik ben het heel erg eens met de mensen die erg zuinig zijn geweest om de hypotheek te kunnen betalen en door deze zuinigheid "een spaarcent" hebben opgebouwd dmv een koopwoning, waarvan de waarde het grootste deel van hun leven in de stenen zat en na verkoop vermogen wordt. Deze zuinigheid wordt nu afgestraft door deze nieuwe regel. Er is geen geld dus waar halen we het vandaan? De kale kip heeft niets te bieden, dus dan blijft de kip met veren over.

    Zie de links in mijn vorige opmerking hoe dit evt. te voorkomen valt, als het kalf al niet verdronken is.

    Wel merk ik op dat dit niet tevens inhoudt, dat mensen die geen vermogen hebben, niet zuinig zijn geweest. Want laten we eerlijk zijn, er is ook een doelgroep mensen die ook zuinig zijn geweest, geen vermogen hebben, omdat hun inkomen niet toereikend was om spaargeld op te bouwen, danwel een huis te kopen.

    Of het een slimme zet is van de overheid, vraag ik me af. Tenslotte een jongere generatie als ik kan nu alvast mijn plan trekken: door ervaring word je wijs toch? Ik ben vast niet de enige die ervan leert. Ben benieuwd waar de overheid later dan zijn geld haalt.......

  • margreet zei:

    Ik ben reuze blij met het artikel plus de reacties! 'k Ben het helemaal eens met Hans: zo zit het in elkaar!
    Ik (68 jr) ben als baby door polio zeer ernstig gehandicapt. Mijn ouders hebben mij goed opgevoed: ik kreeg alles wat ik nodig had en mijn broers mochten mij gewoon pesten, als ze maar wel de dingen voor me opraapten die ik liet vallen...
    Mijn ouders hebben mij meer nagelaten dan ze aan hun andere 5 kinderen nalieten. Dit was om het mij mogelijk te maken op een 'goede' manier te kunnen blijven leven. Ik heb in mijn leven wel gewerkt, maar ik had meer kunnen presteren (+ verdienen) als ik niet gehandicapt was geweest. (ik vind dat helemaal niet erg; zo zit het leven nu eenmaal in elkaar...)
    Van mijn erfenis vul ik nu op mijn oude dag ons jaarlijkse inkomen aan. Mijn man heeft altijd mijn ADL gedaan, maar sinds hij een ernstig hartinfarct heeft gehad hebben we voor mij ook een aantal uren per week particuliere thuiszorg. (De gewone thuiszorg kon niet garanderen dat ik voor 's morgens 12 uur uit bed werd gehaald). Mijn man doet nog wel het leeuwendeel van mijn ADL.
    Afgelopen zomer heb ik onderzocht hoeveel het mij zou kosten per maand om in een zorginstelling te gaan wonen. Dat kwam neer op 3000 p.m. Daar kwam nog bij, dat de zorgmanager niet kon garanderen dat ik 3x p.w. in bad gedaan kon worden (hetgeen nodig is om decubitus te voorkomen). Ik was al lang blij dat men dat vertelde, want vroeger kreeg je qua verzorgingseisen wel mooie toezeggingen, maar bleek de praktijk anders uit te pakken... (Ik teken hierbij aan dat ik wel een qua zorghandelingen veeleisende patient ben (ik heb zorgzwaartepakket 8) maar dat ik verder een 'makkelijke' patient ben, d.w.z. ik pas me aan voor het geheel met tijden e.d.)
    Nu in 2013 hangt mij een nog hogere eigen bijdrage boven het hoofd. Toch ben ik het wel met de regering eens, dat vermogenden een extra deel moeten ophoesten. Maar die grote kloof overbruggen binnen 1 jaar is te snel!!! Zelfs mensen zoals ik die de bui hebben zien aankomen kunnen dit met zuinig beleid niet voor elkaar krijgen.
    Margreet Jonkers

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.