1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Eigen bijdrage voor bezoek aan huisarts – goed/slecht idee?

26 Reacties

Zuster achter laptop

Sommige mensen hebben ideeën, waarvan je je kunt afvragen of die handig of zinvol zijn. Nou komt het volgende idee niet van de eerste de beste, namelijk van hoogleraar sociale ziektekostenverzekeringen Wynand van de Ven, die afscheid neemt van de Erasmus Universiteit.

Alle respect dus, maar of zijn suggesties om kosten te besparen op de gezondheidszorg in de praktijk zullen werken, is maar de vraag. Van de Ven betoogt dat als iedereen een eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts moet betalen, er behoorlijk kan worden bezuinigd in de gezondheidszorg, zodat die voor lange tijd betaalbaar en beheersbaar blijft.

Maximaal 10 euro, stelt hij voor, en voor een verwijsbrief naar de specialist nog eens 50 euro. Dat zal ons leren om voor het minste of geringste naar ome dokter te hollen!

Veel van die bezoekjes blijken achteraf niet nodig, stelt Van de Ven. En als mensen echt iets hebben, betalen ze graag een tientje eigen bijdrage. Zou Van de Ven een inboedelverzekering hebben? Hoeft toch niet, voor de meeste mensen is die verzekering tamelijk overbodig. Tenzij… ja, tenzij…

Volgens de scheidend hoogleraar is een dergelijke eigen bijdrage nauwelijks van invloed op de gezondheid van ons allen. Enne... van een bezoek aan een specialist in een ziekenhuis wordt een mens vaak eerder ziek dan beter, aldus de hoogleraar. Zou best kunnen, ik heb ooit gelezen dat toiletten in ziekenhuizen om die reden zorgvuldig moeten worden vermeden! Wat ik sindsdien ook zeker doe!

Weet Van de Ven dat zo’n 8% van de bevolking geen medische hulp vraagt terwijl dat wel zou moeten, uit vrees om hun eigen risico te moeten aanspreken? Dat is vorige maand door TNS Nipo onderzocht, op verzoek van verzekeraar VGZ. Zijn het knieperds, die 8%? Of zou het zijn dat mensen ook veel andere kosten hebben en dus sprokkelen en tellen hoe het allemaal moet? Waarmee ze hun eigen gezondheid op het spel zetten?

En dan blijkt er ook nog eens veel onwetendheid te zijn over het eigen risico. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de huisarts niet meetelt bij het eigen risico, net zo min als kraamzorg. Zo blijft de zorg zo toegankelijk mogelijk. Maar ja, nu is er een ‘deskundo’ die vindt dat het anders kan…

Misschien wel goed, dat Van de Ven zijn leerstoel verlaat…

 

26 Reacties

  • Vic zei:

    Tussen de huisartsen heb je tegenwoordig ook knip en plak ''artsen'' zitten. Vooral ''artsen'' die het Nederlands niet goed in geschrift beheersen, knippen en plakken oude ''diagnose'' omdat ze niet in staat zijn om een recente diagnose te stellen/schrijver. Patiënten komen dan bij een specialist met een met diagnose dat totaal niet klopt, gevolg, de specialist moet alles opnieuw gaan doen. Sommige (buitenlandse) artsen met lange tenen dulden geen tegenspraak en denken dat ze kunnen voelen wat de patiënt voelt...
    "Een keer pijn in de grote teen is eeuwige pijn in de grote teen." Lekker makkelijk.

    Het is niet de moeite waard om deze ''artsen'' te betalen. Betalen waarvoor? Voor kopiëren en plakken?

  • fleur zei:

    Ik vind het ronduit belachelijk dat er steeds meer door mensen zelf betaald moet worden. Zorg begint steeds meer op een luxe artikel te lijken op deze manier, terwijl het in mijn ogen een van de basisdingen is . Niemand gaat voor de lol naar een arts lijkt mij.

    @ Vic wel leuk te zien dat JIJ iets zegt over knip en plak artsen die het Nederlands niet voldoende beheersen.. Wellicht je eigen tekst nog een keer lezen?
    Daarbij is het onderwijs in het buitenland vele malen beter dan wat wij in Nederland krijgen, zo ook op HBO en universiteiten. Dus het zal noch een gebrek aan Nederlands zijn , noch een gebrek aan kennis.

  • gwehkamp zei:

    De reden, dat de huisarts eb vrij is, is gelegen in het uitgangspunt, dat iedereen gratis medische expertise moet kunnen verkrijgen.
    Alleen mét kennis kun je als patiënt risico's afwegen en besluiten of je een verder onderzoek/ behandeling wilt en daar een eb voor wilt betalen.
    Meten is weten.
    Voor Huisartsbezoeken in de weekends en avond kunnen eb wel besparend werken. Meestal zal daarna een (spoed) behandeling volgen, die ten koste gaat van de eb.
    Dure Huisartsbezoeken worden zo ontmoedigd.

  • Anton zei:

    @Fleur, namen schrijven we met een hoofdletter.
    Verbeter de wereld begin bij jezelf. De patiënt is afhankelijk voor wat er op papier gezet wordt en wordt hiernaar behandeld. Nep diagnose is zeer ernstig. Mensen worden hierdoor voor de rest van hun leven verminkt!

  • Anton zei:

    De patiënt is afhankelijk VAN wat er op papier gezet wordt en wordt hiernaar behandeld. Zo goed juf Fleur?

  • cora zei:

    Beste Fleur waar haal je de bewijzen vandaan dat het onderwijs in het buitenland .welk buitenland moet ik dan aan denken, vele malen beter is dan in Nederland? Heb je daar onderzoek naar gedaan? Dan zou je misschien de uitkomsten van dat onderzoek op de site kunnen zetten, lijkt me erg interessant!
    En verder ben ik het met Vic eens. Ook ik wil in Nederland geen consult bij een huisarts of specialist die gebrekkig Nederlands spreekt en schrijft.

  • Marga zei:

    Wie zijn weer de dupe van deze waanzin ideeën? Juist de chronisch zieken en ouderen. Ik moet naar de huisarts voor 3 injecties tegen uitgezaaide borstkanker, daarnaast naar hartspecialist, iedere maand voor een echo en ECG door teveel vocht in hartzakje, iedere maand in het ziekenhuis bloed laten prikken hoe de therapie aanslaat en iedere maand naar mijn interniste... Bovendien slik ik meerdere medicijnen, na 1,5 maand heb ik mijn Eigen Bijdrage al verbruikt. Als ik daarnaast ook nog tussen de €10 en €50 iedere bezoek aan ziekenhuis en huisarts moet betalen, vraag ik nog 1 ding aan mijn huisarts, geef me een spuitje... En dat terwijl ik maar 48 ben en nog 2 kinderen in huis heb... Dat valt voor mij gewoon niet eroverheen op te brengen!
    En geloof me ik ben niet de enige...

  • SL zei:

    Ingaande op het onderwerp waar het werkelijk om gaat vind ik het een super slecht idee om een eigen bijdrage voor huisarts in te voeren. De verzekerden betalen al meer dan genoeg! De eerstelijnszorg moet toegankelijk blijven voor ieder zonder extra kosten. Dit had van de Ven moeten toepassen op zijn eigen werkvlak toen hij nog net gestart was met zijn werk. Hij mag van mij heel snel gaan genieten van zijn pensioen en ik hoop dat hij een buffer heeft opgebouwd om zijn zorg te kunnen financieren want als dit allemaal zo door gaat moet iedereen zijn eigen zorg gaan betalen. Gevolg kloof tussen arm en rijk met alle gevolgen van dien.

  • SL zei:

    Beste Marga,

    Ik wens je veel sterkte met je gezondheid en hoop dat mensen gaan inzien dat het super belangrijk is dat je geholpen kan worden wanneer dat echt noodzakelijk is. Beterschap

  • wim zei:

    Het is toch hoog tijd dat deze man eens in behandeling moet gaan.
    Met dit voorstel/idee is de tijd aangebroken om mensen met gezond verstand en denken met goede maatregelen qua zorg te komen.
    Als dat idee er door zou komen is het eerlijk om mensen zoveel X-procent van hun inkomen/bezit zouden moeten betalen.
    Dan wil ik die rijke stinkers wel eens horen hoe hard ze piepen.
    De kleine man/vrouw wordt weer opnieuw de dupe van deze trucage om de rijken rijker te laten worden en de armen steeds verder laten zakken.
    Het is toch HOOG tijd om in opstand te komen voor deze praktijken in Nederland.
    Je kunt nog beter vluchteling zijn dan is er hulp van alle kanten
    als er wat nodig is.En hier heeft de gewone burger ook niets over te zeggen.

  • Marga zei:

    Dank je SL. Ik ben een vechter hoor maar tegen zulke mensen vergaat je de vechtlust...

  • Irma zei:

    De wereld op zijn kop! De mate van zorg is inmiddels afhankelijk van je inkomen. De zorgpremie zou afhankelijk moeten zijn van je inkomen.

  • SL zei:

    Laat je niet gek maken door dwazen met hun zogenaamde goede ideeën. Ik denk dat een opstandkoming wel op zijn plek is indien dit soort onderwerpen geopperd worden door nutty professoren.

  • SL zei:

    * Een in opstandkoming...

  • Linda zei:

    We zegen het wel en we mopperen met ze allen maar doen verder er niets mee dus hou je mond of doe er iets aan .

  • Lianne zei:

    De beste bezuinigingsmaatregel is als artsen betaald worden voor het aantal mensen dat ze gezond houden in hun praktijk, net zoals in t oude China. Zal je ns zien hoe snel de gezondheidszorg veranderd in NL! Artsen worden nu betaald per verrichting, dus hoe zieker hoe rijker....gezondheid van anderen zou geen verdienstemodel moeten zijn op deze manier, vind ik....!

  • Greetsche zei:

    Die Van der Ven .......Als hij persoonlijk wil bezuinigen kan hij gratis naar mij komen voor en consult.kiespijn? Ik heb een mooie nijptang.Wratten?daar plas ikwel op.Zijn vrouw moet bevallen? Effe wachten er zijn nog vier wachtende voor u.Wat ik wil zeggen is.Naar de huisarts ga je niet als je niet denkt dat er wat is.Anders konden we zelf wel aan de slag een huisarts heeft een studie achter de rug van minstens 7 jaar.tis geen hobbyboer.En als hij veel kan,hoeft hij je niet door te sturen naar t ziekenhuis,dan hebben de specialisten tijd over,en kunnen ze kijken naar de mens en niet naar hun computer.

  • kees zei:

    goed idee, omdat Chronisch zieken altijd hun eigenbijdrage kwijt zijn.
    Ongeacht of je nu wel of niet naar de huisarts gaat.

    Sommige gaan alleen naar de Huisarts voor gesprekken en hoeven nooit hun eigen bijdrage te betalen.

    Laat iedereen betalen die een product van de gezondheid zorg neemt. zo betalen andere die 2 keer of minder naar de huisarts gaan ook mee. net zo eerlijk

  • Irma zei:

    Helaas Kees, deze 'donatie' aan de overheid komt bovenop de eigen bijdrage... Gezondheidszorg is geen produkt waarin je een eigen keuze hebt en de marktwerking zijn werk zou moeten laten doen.

  • kees zei:

    dan moeten ze de chronisch zieken ontzien,
    want ik moet elkaar naar de huisarts voor controle
    plus diverse verwijsbrieven naar specialisten.

    Handig gedaan die regeling

    waarom is een verwijzing voor chronisch zieken niet altijd geldig
    waarom moet ik elkaar naar het ziekenhuis voor een verwijsbrief naar de fysiek chronisch behandeling

    Ik had het even verkeert gelezen, dus wie krijgen de harte klappen,
    De chronisch zieken, als ze deze even vrijstellen waar dan moeten ze na gaan denke wat is chronisch ziek?


    Ik denk niet dat de bedenker chronisch iets mankeert

    Maar ik kan er ook geheel naast zitten

  • Marian zei:

    Deze hoogleraar weet vast niet wat een minimaal inkomen is!! Het maakt me alleen maar boos.
    Ja ! het is vaak zo , dat de maandag de drukste dag is bij de huisarts . Dat is HEEL SLECHT.
    Maar er zijn genoeg mensen die straks niet meer naar de dokter zouden kunnen gaan , gewoon dat ze het niet meer kunnen betalen!
    Je zult maar echt ! hulp nodig hebben.
    Zonder iemand te kort te willen doen, meen ik uit het diepst van mijn hart , dat de rijke rijker worden en de arme , Steeds armer.
    Steeds wordt er iets van je afgepakt ( niet meer te betalen! ) hoge zorgkosten, enz enz.
    Ik klaag echt niet want ik denk steed ,er zijn mensen die het nog slechter hebben.
    Ik weet heel goed dat goede gezondheid onbetaalbaar is. Jammer genoeg .
    Het maakt me allemaal wel verdrietig . Ik wens iedereen goede gezondheid toe.

  • anoniempje zei:

    Volgens de hoogleraar is de bijdrage niet van invloed op onze gezondheid.
    Als ik naar mijn situatie kijk moeten mijn man en ik rondkomen van èèn ww uitkering.
    Orthopedische schoenen kosten 140 euro + eigenbijdrage.
    Hoortoestel en spalken voor de ander, wederom bijkomende kosten en de eigen bijdrage.
    Dat alleen al is ong. 1000,- euro op jaarbasis.
    Is toch bijna 100euro per maand minder te besteden. Is toch een groot bedrag als je inkomsten 70 0/0 zijn geworden door oorzaken waar we niet om gevraagd hebben
    Of dat niet van invloed is op onze gezondheid?
    Je hoeft geen hoogleraar te zijn om hier een antwoord op te vinden.

  • Conny zei:

    Als grensgeval ( woon in België en werk in Nederland) maak ik gebruik van de Belgische gezondheidszorg .
    Hier in België betalen we bij ieder bezoek het volle tarief aan de huisarts. Dit krijg ik echter met aftrek van het remgeld weer teruggestort door de verzekering. hEt remgeld bedraagt voor de ha 4 euro. Hij biedt mij daarvoor een consult van twintig minuten!
    Wat een verschil met de Nederlandse huisarts!!!
    De zorgpremie is in Nederland niet voor iedereen gelijk! Vergeten jullie de zorgtoeslag ? Het Mantelzorgcompliment? Terugbetaling van de eigen bijdrage voor chronisch zieken ?
    Hier in België is het niet anders . Geen terugbetaling voor psycholoog , podoloog , steunzolen en andere zaken .
    Maar voordat ik allerlei vervelende antwoorden krijg , ja als je ziek bent is het leven duur. Ook in het buurland.
    En wat betreft die hoogleraar , die is net als zijn collegae gewoon kopieëren en zeggen dat je het zelf verzonnen hebt

  • Jo zei:

    Met tandartsen is dit ook het geval. Veel mensen gaan niet meer naar de tandarts. Ben laatst bij een tandarts geweest en zag tot mijn verbazing dat hij ook aan rimpelvulling doet naast gebitsbehandelingen.

    Ben daarna naar een ander gegaan en deze wilde mij ''parodontitis'' aanpraten wat niet het geval bleek te zijn.
    Heb inmiddels een eerlijke tandarts gevonden.

  • WAM van Loenen zei:

    EIGEN BIJDRAGE VOOR DE HUISARTS? Waar dient mijn ziektekostenverzekering nog WEL voor! Ik verzeker mezelf voor ziektekosten maar die vergoed het niet of nauwelijks als ik voel dat ik geholpen moet worden met mijn gezondheid. Klopt dit wel? Een ander bepaalt voor mij of het terecht was dat ik naar de dokter ging? DAT DOE IK NIET VOOR MIJN LOL! DAT DOET EEN MENS ALS ER WAT AAN DE HAND IS!!! Mocht een ander daar andere normen op na houden dan gebruikt hij of zij dat maar voor zichzelf en niet voor mij!!!

  • Louis de Wit zei:

    Iedere eigen bijdrage aan arts of specialist is een verslechtering van de reeds nu al tot het bot uitgebeende zorg. Het is totaal ongewenst om die mensen welke zorg in wat voor een vorm dan ook nog verder te belasten. Zeker als we kijken naar de enorme winsten die de zorgverzekeraars, na het instellen van de zorgverzekering, al gemaakt hebben.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.