1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Een nieuw wapen tegen migraine op komst

20 Reacties

werkdruk thuiszorg

Je hebt regelmatig last van deze aandoening. Maar het is geen zichtbare aandoening, waardoor het niemand opvalt dat je er onder lijdt. Sterker nog, ook als je weer eens een aanval hebt, is er vaak niets aan je te merken…

Een deel van jullie weet waar ik het over heb. Migraine. Als ervaringsdeskundige (zeer zware aanvallen, vaak, en mijn leven lang) weet ik als geen ander dat je met migraine niet zo lekker “voor de dag” komt. Want je zit niet in het gips, hebt geen dikke pleisters op je lijf en je hebt geen krukken nodig. Toch zijn er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen met ernstige migraine (twee aanvallen of meer per maand). En nog meer mensen met minder ernstige of nog ernstigere. Een hele hoop mensen dus. Iedereen heeft wel familieleden, vrienden of collega’s die hierdoor worden gekweld.

Het gekke is dat mensen met migraine vaak doordouwers zijn, zich eigenlijk zelden ziek melden, hard werken en naast hun werk meestal ook nog eens veel hooi op hun vork nemen. Mensen met migraine wordt vaak verteld – vooral door niet-deskundigen – dat het “wel psychisch” zal zijn, en worden overspoeld met de meest zinloze adviezen die je je maar kunt indenken. Daarom hoor je hen vaak niet over hun aandoening, ze hebben geen zin in al dat geblaat…

Voor al deze mensen met ernstige migraine is er goed nieuws: er is een nieuw middel op komst dat de dagelijkse medicatie vervangt die ze nu eenmaal moeten slikken om aanvallen zoveel mogelijk af te weren. Deze medicijnen hebben vaak bijwerkingen en zijn in oorsprong helemaal niet tegen migraine bedoeld. Ze werken toevallig een beetje richting voorkoming van aanvallen.

Het nieuwe middel, een anti CPRG-injectie die je maandelijks toedient, kan er toe leiden dat het aantal aanvallen met 50 procent afneemt. Dat hebben twee Amerikaanse studies uitgewezen. Het LUMC in Leiden vindt dat onderzoek zó interessant, dat het in september met een groot onderzoek onder 600 mensen met migraine begint (let op: ik zeg niet “patiënten”, want mensen met migraine zijn in mijn beleving geen patiënten, maar “mensen met”).

Dit nieuwe middel schakelt het CPRG eiwit uit dat de hersenzenuwen een seintje geeft dat er hoofdpijn is. Als dat seintje niet door komt, registreert het brein de pijn niet. Ook bij cluster hoofdpijn, waar nog niets tegen gevonden is, zou dit een wapen kunnen zijn… En het mooie is dat dit medicijn nauwelijks bijwerkingen lijkt te hebben, in tegenstelling tot de huidige medicatie.

Alle mensen zonder hoofdpijn hebben geen idee wat voor goed nieuws dit zou kunnen zijn voor al die “mensen met”. Alle dagen die verloren gaan aan aanvallen, de energie die zo’n aanval je kost, de uitputting naderhand waarvan je moet bijkomen… en niet te vergeten al die bijverschijnselen zoals niet tegen licht en geluid kunnen, helemaal gaan trillen en transpireren, overgeven, huilbuien…

Wat zou het heerlijk zijn al die verloren uren/dagen in te ruilen voor leuke momenten, in je vrije tijd, je gezin, met je lief, op het werk, je sportclub, je cursusavond, noem maar op. Wat zou het heerlijk zijn om gewoon wakker te durven worden zonder “de angst dat…”!

20 Reacties

  • Ingrid zei:

    Is dit middel ook getest bij personen die last hebben van aura-migraine?

  • cora zei:

    Geweldig nieuws! Zelf heb ik er gelukkig geen last van maar een aantal mensen in mijn omgeving wel en ik merk hoe ontregelend dit is voor hun leven.

  • Nic zei:

    Pilletje voor dit pilletje voor dat. Elke ochtend een kop zwarte koffie doet wonderen en je hebt de hele dag geen hoofdpijn meer. Helpt 100% !

  • Leila zei:

    Een kop koffie tegen de hoofdpijn?? kom op zeg, was het maar zo makkelijk. ik heb al 9 jaar last van verschrikkelijke hoofdpijnen. Geen oorzaak gevonden! wel veel medicijnen geslikt. mocht deze injectie daar tegen helpen, dan hou ik me aanbevolen. er is niks ergers dan die vervelende hoofdpijn.

  • Re zei:

    Ik hoop dat er ook onderzoek wordt gedaan naar vitamines. Veel mensen die aan migraine/ hoofdpijn lijden, hebben een tekort aan B12 en/ of vitamine D. Maar dit wordt niet altijd onderzocht door de huisarts/ spacialisten. Ik merk dat ze toch gemakkelijker grijpen naar medicijnen, pijnstillers, en conclusies dat het psychisch is. Terwijl het lichaam vaak tekorten heeft aan belangrijke vitamines. Vraag ik me af of ze dit bewust doen of niet, zij zijn toch de specialisten?

  • Mia zei:

    Wat treffend verwoord ik herken me hierboven helemaal in en kan niet wachten op de dag dat het middel beschikbaar komt!

  • Anke zei:

    Een kop koffie, tja, die er dan na een tijdje heel misselijk te zijn geweest weer uitkomt. Migraine is echt geen "gewone" hoofdpijn. Hoop echt voor alle mensen die hier last van hebben dat dit gaat werken!

  • Anke zei:

    Nog even een aanvulling voor mensen met: niet te lang naar de plaatjes voor de namen kijken.

  • Carla zei:

    De laatste keer toch maar weer de huisarts gebeld tijdens een aanval.
    Kreeg een plaats vervanger aan de telefoon. Zover ik het kon
    zonder tussen tijds over te geven vertelde ik mijn klacht.
    Toch een advies onder de wol in het donker er is nog niets aan te doen,
    toch de erkenning stap maar in je bed en laat de boel te boel.
    Niets aan te doen, ik sta er nu iets ontspannender in het is niet anders.
    erkenning door een huisarts het is erg zat. Ga maar SLAPEN.
    Ik let wel op koffiedrinken, vet eten en niet oververmoeid raken.

  • Carla zei:

    Wat betreft de plaatjes, dat klopt.

  • claudia zei:

    een kop koffie zei mijn grootmoeder ook altijd misschien helpt het wel samen met een paracetamol voor een gewone hoofdpijn maar migraine?
    Sinds 2002 weet ik wat migraine is ze zijn nog steeds bezig met de oorzaak op te sporen 15 juli ga ik naar Hornerheide bij het Ciro kliniek hopelijk word ik dan geholpen.Tot nu toe geen enkele medicijn,therapie of wat dan ook heeft mij geholpen.Hoop op dit worden spuitje en natuurlijk van waar is dit gekomen?

  • Roelie van Os zei:

    Beste mensen,

    Graag doe ik een kleine duit in het zakje. Toen ik aan het begin van de overgang zat, had ik voornamelijk rondom de ongesteldheid erg last van migraine. Een van de dingen die ik toen leerde was dat diep ademen, dus gelijkmatig in- en uitademen, de migraine deed zakken als het ware. Een van de neigingen die we hebben als we ernstige hoofdpijn - of welke pijn dan ook - hebben is om onze ademhaling oppervlakkiger te maken. Want door minder ademen, voel je minder, toch? Juist niet doen, ga dieper, langzamer en vollediger ademen, liefst door je open gezakte mond, en adem als het ware naar beneden toe, naar de aarde toe. Het kost even moeite in het begin, maar dan ga je voelen dat de pijn energie zich als het ware gaat verspreiden en oplossen. Ik moest dit soms een half uur doen, zittend op een stoel, voordat ik langzaam weer overeind kon komen en vervolgens mijn dag wel bewust rustig voortzette.

    Een andere goede manier om de pijn te minderen was destijds op blote voeten te lopen, op het gras, op de aarde en op die manier meer contact te voelen met de aarde. De aarde zendt ons voortdurend electrisch geladen energie die ons kan voeden en in balans brengen. Al onze schoenzolen zijn tegenwoordig van plastic en rubber en zodoende zijn we afgesneden van de aarde-energie. We zijn letterlijk en figuurlijk niet meer geaard. Het is ons allemaal naar het hoofd gestegen, zogezegd. Zo kunnen we de energie van moeder aarde niet innemen. Hiernaar zijn overigens veel onderzoeken gedaan, en mensen zijn geheeld van allerlei kwalen door de connectie met de aarde via o.a.bloten voeten werk, te herstellen

    Klinkt gek? Echter heel logisch: de pijn zit in het hoofd. Hierboven beschrijft iemand dat mensen met migraine altijd doordouwers zijn en niet kunnen stoppen, dus de oorzaak lijkt toch ook wel psychisch te zijn.
    We moeten allemaal uit ons hoofd, uit al dat ambitieuze, uit dat onszelf opjagende gedoe, terug naar onze voeten, naar de aarde.

    Migraine duidt ook vaak op onderdrukte emoties, heb ik ontdekt in mijn praktijk. Kun je/mag je boos worden, kun je/mag je huilen, of moet je steeds maar sterk zijn? Durf je meer tijd voor jezelf te nemen, de natuur in te gaan, te genieten?

    Tot slot: een paar natuurlijke middelen tegen migraine: gember en moederkruid, (de laatste verkrijgbaar bij de natuurwinkel in capsules)

    Ik hoop dat ik hier iemand mee heb kunnen helpen. vriendelijke groeten en sterkte,
    Roelie

  • Frans de Wit zei:

    Jaren geleden was ik gestopt met roken, volgens mijn jongste broer hartstikke slecht omdat ineens te doen en die gaf mij het advies om nicotine kauwgum te nemen. Nou ik heb het geweten. Sinds die tijd had ik migraine aanvallen, wat begon met eerst wat sterretjes te zien, kreeg ik het zich van of je net in de volle zon heb gekeken en dan naar binnen loopt. Ik zag alleen die glimwormpjes en ik kreeg een soort tunnel zicht maar dan alleen om de tunnel heen zag ik, dus niet in het centrum. Jaren later ben ik alleen nog gras kaas en geiten kaas gaan eten. Weg bleef de migraine, raar he? Ook de glimwormpjes zeg maar nooit meer terug gezien. Trouwens ik was toen op advies van de dokter weer gaan roken omdat ik van imigran heel veel pijnlijke bijverschijnselen kreeg, kon het bed niet normaal meer uit komen. Nu rook ik al zeker 5 jaar niet meer en het is toch niet terug gekomen.

  • willie zei:

    Beste Roelie van Os

    Veel dingen zullen waar zijn. Boosheid uiten verdriet laten komen. Maar hoe doe ik het met de ademhalingoefening? Ik word altijd midden in de nacht wakker met migraine, Neem een halve sumatriptan en een slok water, staat klaar naast mijn bed. Smorgens word ik dan weer migrainevrij wakker. Heb echter ook andere tijden gekent. 3 dagen ziek tot uitdrogen toe. Ben met dit dus hoe het nu is heel blij. Ben er in het verleden zelfs op afgekeurd. Kan nu gelukkig weer werken.

  • Ton zei:

    Ik kan wel vertellen dat ik met voetreflextherapie goede resultaten boek bij mensen met migraine. Dan hoef je niet van die zware medicijnen te slikken.

  • carla zei:

    Wat de voeten betreft, als ik op bed ligt onder de wol, mij concentreer op mijn
    en tenen, is het of de pijn in het hoofd en de misselijkheid
    minder wordt en ik in slaap valt. Dus daar zit iets in.

  • Charlotte zei:

    Hallo allemaal, ik ben me inmiddels aan het verdiep in de Chinese geneeskunde en die betrekken het op voornamelijk een emotie van frustratie en woede die al heel zou zou kunnen worden onderdrukt. Mijn zus heeft al jaren last van migraine en ik heb haar met een Chinese voetreflextherapie behandeld en zei heeft hier enorm veel baat bij. met vriendelijke groet Charlotte

  • An zei:

    Let ook eens op E 621 Mononatriumglutamaat een synthetische smaakversterker
    die aan duizenden van onze producten worden toegevoegd.
    Ze zitten in pakjes soep, kant en klare soep, kant en klare maaltijden, dieet producten, worsten, veel producten van Unilever (rookworst), gebak koekjes,
    gekruid gehakt bij de de slager, dus ook in kruiden, salades, vleeswaren, meel enz. Bij de Chinees heet het vetsin. Ooit van de Chinees gehaald en je de volgende dag beroerd gevoeld, oftewel op je kop gestaan? Geheid dat het door de vetsin komt. Ook gistectract is hetzelfde.
    Meerdere mensen in mijn omgeving mijden dit E nummer.
    En ze hebben er baat bij.
    Nergens kwam ik dit hier op het forum tegen, en graag wil ik jullie er van op de hoogte brengen.
    Wil je er meer over weten? Ik heb veel aan het boekje, wat zit er in uw eten? gehad, van uitgeverij bouillon.
    Deze smaakmakers maken dat je er ook van door blijft eten.
    En dan heb je van die artsen die je straks niet meer willen helpen omdat je te dik bent. Diezelfde artsen schrijven je waarschijnlijk ook medicijnen met E nummers voor. Pas kwamen wij antivries tegen in een medicijn.
    Dus hoe leven wij gezond?
    Zeker niet met dat junkfood uit de supermarkt. Gelukkig beginnen er steeds meer gezonde producten te komen, want veel mensen pikken het niet langer.
    We betalen voor gifproducten, het gif wat door de vrachtwagenchauffeur onder hoogste prioriteit, met speciale kleding aan,het moet laden en lossen.
    Dus ik zou zo zeggen, probeer het maar succes verzekerd.

    vr. groet An

  • Karin zei:

    Ik heb met periodes veel last van migraine. Soms denk ik dat ook het klimaat, weer en licht van invloed zijn. Het lijkt wel of ik er met name in de lente en de herfst (overgang seizoenen) last van heb.

  • J zei:

    Mijn ervaring is dat ZWARTE sterke oploskoffie (goedkope merk) prima helpt tegen ochtend hoofdpijn. Koffie zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en neemt hierdoor de obstakels weg. Probeer dit eerst voordat jullie van alles roepen. Bij het douchen is het belangrijk dat het lichaam zich goed ontlaadt, dus geen slippers aan. Verder kan men van chocola en karamel etc. ook hoofdpijn krijgen, dus ban deze producten.
    Er zijn ook medicijnen die als bijwerking hoofdpijn veroorzaken, hiertegen is weinig te doen als je doorgaat met deze medicijnen.

    Op Internet staan uitgebreide bijsluiters van alle medicijnen, je zult versteld staan hoeveel bijwerkingen medicijnen veroorzaken. Typ de naam van jouw medicijn in en scroll naar de bijwerkingen.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.