Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:

Interessant artikel?

Deel het via:

Home » categorie Nieuws » artikel

Dit jaar hou je dat vakantiegevoel vast!

4 Reacties

stressIn bijna alle regio’s zit de zomervakantie er weer bijna op. We hebben met zijn allen genoten van die paar (of misschien wel meer!) weken vrij, die welverdiende vakantie in eigen of buitenland. Lekker met je partner, de kinderen, of vrienden even weg van huis en haard. Meestal zijn dit de momenten om te reflecteren op het afgelopen jaar en het besef dat wat bewuster met de tijd omgaan erg goed is voor het hoofd en het lijf.

Eenmaal thuis ben je helemaal opgeladen en denk je “dit jaar gaan we het echt anders aanpakken!!” Maar voor je het weet (gemiddeld al na 3 dagen werken) ben je dat fijne gevoel kwijt en voel je de spanning alweer opkomen.

Daarnaast smaakt die heerlijke pasta uit dat leuke restaurantje in Toscane thuis toch net anders en is de koffie weer gewoon bruin water.

7 tips om dat vakantiegevoel langer vast te houden:

Tip 1: Vermijd dat je in de eerste week al het opgestapelde werk van de vakantie moet gaan zitten doen. Is dit niet te vermijden? Laat je out-of-office dan 2 dagen langer aanstaan, zodat je rustig de tijd hebt om alle mails te verwerken en weer orde op zaken te stellen. Anders blijft alles maar liggen en begin je meteen met achterstand voor je gevoel. Voor de echte durfal heb ik nog een hardcore tip; delete al je mails direct. Als het echt belangrijk is zullen ze je wel nog een keer mailen of bellen. Dan ben je wel lekker snel klaar en hoogstwaarschijnlijk gaat er niks echt mis. Probeer het eens, zonder durf geen verandering!

Tip 2: Gerelateerd aan tip 1. Begin met het meest recente e-mailtje of klusje. De meeste mensen hebben de neiging om aan het begin te beginnen. Als je echter de meest recenter dingen oppakt, is de kans dat je eerdere mails of notities kunt verwijderen veel groter, aangezien mensen vaak een follow-up sturen. En zie ook tip 1: hoe mee je kunt deleten des te beter.

Tip 3: Vakantiedagen zijn voor vakantie, werkdagen zijn voor werk. Dus is het uit den boze om tijdens je vakantie al bezig te gaan in je hoofd met wat er allemaal moet gebeuren als je weer thuis bent. Andersom is het stiekem best fijn om tijdens je werk alvast aan je opkomende vakantie te denken, maar dat is even iets anders… Nu even serieus; probeer te genieten van de laatste paar vakantiedagen zonder de druk van je werk.

Tip 4: Houd je vakantiegewoontes vast. Begon je op vakantie elke dag met een rustig ontbijt, blijf dat weer terug ook doen, ook als dat betekent dat je de wekker 15 minuutjes eerder moet zetten. Geloof me, je hebt er de rest van de dag profijt van. Net als die andere gezonde vakantiegewoonte, wandelen. Ga in je pauze naar buiten, zeker nu de zomer nog in volle gang is, en wandel naar de supermarkt in plaats van de auto. Goed moment om je hoofd leeg te maken en goed voor je gezondheid. Helaas is dit misschien wel de moeilijkste tip, aangezien andere mensen je al snel weer tot de orde zullen roepen. Hou stug vol en negeer die azijnpissers!

Tip 5: Geniet van het moment. Kon je je in je vakantie rustig verliezen in een boek, die mooie zonsondergang, dat lekkere glaasje wijn, eenmaal terug in eigen land proberen we zoveel mogelijk tegelijkertijd te doen, want dan is het maar gedaan. Stop ermee! Niet doen! Het blijkt namelijk dat je aan elke activiteit meer tijd kwijt bent, dan wanneer je ze afzonderlijk zou doen. Dus weg efficiëntie en welkom stress. Geniet dus van het moment, dat is helemaal mindful en hip (en het werkt).

Tip 6: Lunch buiten de deur. Er is niks wat zo aan vakantie doet denken als lekker uitgebreid lunchen buiten de deur. In België doen ze het, in Frankrijk en Spanje ook. Helaas zijn wij Nederlanders te calvinistisch om van dit voorrecht te genieten, maar dat kan je veranderen. Want jij bent een levensgenieter toch!

Tip 7: Last but not least, bedenk alvast waar je volgende vakantie naartoe gaat. Begin in je vrije tijd daar al rustig over te lezen en na te denken. En vergeet niet, een dag of twee weg in eigen land geldt ook als vakantie!

Wat zijn jouw tips om dat vakantiegevoel wat langer vast te houden?

About De redactie

houdt dagelijks het laatste nieuws in de gaten en probeert zo zorgvragers en zorgaanbieders in de thuiszorg en begeleiding op de hoogte te houden. De artikelen van de redactie mag u volledig overnemen en gebruiken voor uw eigen website of nieuwsbrief. Zolang u maar een linkje plaatst naar het oorspronkelijke artikel.

4 Reacties »

 • Wieke Sloven zei:

  Niet standaard van maandag tot en met zondag vakantie nemen maar bijvoorbeeld van woensdag tot woensdag. Indien mogelijk. Zo heb je 1 vakantieweek en 2 verkorte werkweken!

 • Wieke Sloven zei:

  Minimaal 1 dag voor en na je vakantie (dat je weg was van huis) vrij nemen. Dit zijn beslist geen ‘verloren’ vakantiedagen!!

 • Kristiane zei:

  Het zou fijn, zinvol en nuttig zijn gelijkmatiger te leven zodat de behoefte aan een vakantie nauwelijks meer nodig is. Leven, werken zonder stress is beter voor jou, beter voor je gezondheid en bovendien voor de medemens door minder irritaties.

 • Rose zei:

  Wat vreemd

  Zo te horen is dit artikel voor hulpverleners.
  Hoeveel mensen hebben een pgb die een burnout hebben. Psychische problemen die druk en stress elke dag ervaren .
  Alsof deze mensen een last zijn voor een hulpverlener.

  Dat mag niet zo voelen.