1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

De Zorg in de Verkiezingen

18 Reacties

Bladen vol vraagtekensDe Nationale Hulpgids spreekt geen politieke voorkeuren uit. Wel is ons doel onze lezers te informeren en op dit moment is er misschien wel niets van grotere invloed op de toekomst van de zorg dan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.

Zeker voor het PGB hebben de ontwikkelingen zich de afgelopen jaren in een rap tempo opgevolgd. Soms tot grote onvrede van iedereen in het veld maar inmiddels lijkt er weer een weg omhoog ingezet. Waar leidt die weg heen? Welke partij maakt welke keuzes? Hieronder zetten we de standpunten van de grootste partijen op een rijtje, over het PGB maar ook over de rechten van zzp’ers.

De standpunten hebben we vertaald en samengevat dus het zijn niet altijd letterlijk de woorden uit de partijprogramma’s. We hebben ook geprobeerd puur ideologische opmerkingen te negeren. Daarnaast hangen vraagstukken met elkaar samen: voor alles is geld nodig en dat moet ergens vandaan komen. Dus als je precies wil weten hoe een partij denkt over onderwerpen die je na aan het hart liggen kun je toch het beste zelf op onderzoek uit, je kan dan beginnen op de websites van de partijen. Uiteraard zegt dit nog (lang) niet alles over hoe die partijen zich na de verkiezingen zullen gedragen...

Het PGB/AWBZ

  • Groen Links beweert in hun verkiezingsprogramma dat ze altijd al tegen het afschaffen van het PGB waren en de drijvende kracht zijn geweest achter de wedergeboorte. Of dat waar is of niet; ze willen het PGB behouden en administratief eenvoudiger maken. Groen Links wil wonen wel afscheiden van de zorg en mensen met een lager inkomen daarvoor compenseren via de huurtoeslag. Ook streven ze er naar zo veel mogelijk van de langdurige zorg (AWBZ) over te hevelen naar de reguliere zorgverzekering en de gemeentes.
  • De VVD wil het PGB vastleggen in de wet. Dit zal dan gelden voor de zorg, niet voor wonen, dat wil de VVD gescheiden houden. Binnen de AWBZ moeten de functies als begeleiding en verzorging onder de Wmo komen te vallen en naar de gemeenten worden overgeheveld. De zorg zal gekoppeld worden aan andere ondersteunde taken als hulp bij het zoeken naar woningen of een baan. De taken van de zorgkantoren worden bij de VVD definitief overgenomen door de verzekeraars.
  • Over de AWBZ of het PGB wordt in het partijprogramma van de PVV niets gezegd. Wel geven ze aan dat het extramuraliseren van bepaalde ouderenzorg niet door mag gaan omdat dat neer zou komen op het in de steek laten van ouderen die niet meer op zichzelf kunnen wonen en 24 uur verzorging nodig hebben.
  • Het verkiezingsprogramma van de PvdA zet stevig in op het ‘overhevelen van de landurige zorg en ondersteuning’ naar de gemeenten die daarbij onder andere meer van wijkverpleegkundigen gebruik moeten gaan maken.  Er komen landelijke regels waar de gemeenten zich moeten houden bij de uitvoering. Bij de overheveling van taken naar de gemeenten en de combinatie van taken (met o.a. arbeid) die ze ook voorstellen, willen ze het Persoonsgebonden Budget wel behouden. Zorg en wonen worden ook bij de PvdA gescheiden.
  • Bij de SP blijft het PGB bestaan maar als alternatief. Eerst moet naar reguliere zorg worden gekeken en aanbieders die PGB zorg leveren moeten ook Zorg in Natura aanbieden. Inhoudelijk moet de AWBZ zorg gelijk blijven en blijft ook landelijk uitgevoerd maar de gemeenten moeten wel meer betrokken worden bij de besluitvorming zodat de zorg beter aansluit op de lokale behoeften. De tarieven voor huishoudelijke zorg moeten omhoog zodat hulpen meer verdienen en dat wil de SP in een wettelijk minimum vastleggen.
  • Het CDA wil de AWBZ gebruiken voor verpleging en verzorging die langer dan een jaar duurt, voor mensen met een langdurige handicap. Wonen, verblijf en begeleiding verdwijnen (behalve voor 24-uurs zorg) uit de AWBZ en die laatste twee worden door de gemeenten uitgevoerd. Verzorging en kortdurende verpleging komt onder de reguliere Zorgverzekeringswet te vallen. Voor wat er overblijft in de AWBZ blijft het PGB bestaan voor mensen met een indicatie voor intramurele zorg. De gemeenten  moeten van het CDA ook een vorm van PGB aanbieden. Zorgkantoren verdwijnen, hun taken worden door de verzekeraars uitgevoerd.

ZZP’ers

Alle grote partijen stellen voor om de zorg kleinschaliger te maken en weer op ‘buurtniveau’ terug te  brengen. Tot concrete plannen komt het niet in de verkiezingsprogramma’s, behalve als het gaat om taken over te hevelen naar de gemeenten (hoewel dichtbij in dezelfde gemeente nog niet dichtbij de behoefte van de hulpvrager hoeft te betekenen) en de huisartsen meer verantwoordelijkheden te geven.  Hoe dan ook, als zorg en thuiszorg werkelijk dichter bij huis en persoonlijker kan worden aangeboden, zal dat kansen bieden voor zzp’ers.

De meeste partijen suggereren ook dat zzp’ers betere toegang tot sociale voorzieningen, hypotheken en verzekeringen moeten krijgen en dat daartoe ook kleinschalige collectieven gesteund moeten worden. Ook moeten de arbeidsrechten van zzp’ers verbeterd worden, zeker als ze vergelijkbaar werk doen als een reguliere werknemer.

De SP wil dat bereiken door in sommige sectoren opdrachtgevers ook voor de zzp’er sociale premies te laten betalen. De PvdA besteed veel aandacht aan de positie van de zzp’er, onder andere door verplichte zorg en arbeidsongeschikdheidverzekering verplicht te stellen en beter toegankelijk te maken, het makkelijker te maken voor zelfstandigen om overheidsopdrachten binnen te halen en in sommige sectoren minimumtarieven in te voeren. De PVV zegt over zzp’ers alleen dat er een meldingsplicht moet komen voor buitenlandse zzp’ers, het CDA is het daarmee eens. Daarnaast pleit het CDA er voor om de pensioenopbouw met rust te laten bij een eventueel faillissement van de zzp’er en voor het opzetten van een nationale (vrijwillige) arbeidsongeschikdheidsverzekering. Dit plan staat ook in het programma van de VVD, die verder ondermeer voorstellen dat toegang tot de Nationale Hypotheekgarantie makkelijker wordt en de belastingregels voor kleine ondernemers gelijk wil trekken met die voor grotere. Groen Links wil de toegang tot sociale verzekeringen makkelijker maken en ook het urencriterium voor zelfstandigen afschaffen en vervangen door een criterium gebaseerd op inkomen.

18 Reacties

  • Josta van der Wiele zei:

    Geachte redactie,
    Nergens lees ik iets over de positie van alleenstaanden.
    Alleenstaanden betalen in Nederland (niet alleen naar verhouding maar ook) in absolute zin een hogere eigen bijdrage voor thuiszorg en voor intramurale zorg.
    Bij een gelijk inkomen betaalt een alleenstaande méér geld voor ieder uur dat iemand bij hem/haar thuis huishoudelijke zorg komt leveren.
    Geachte redactie,
    Zou u de politieke partijen daar eens over willen ondervragen? En zou u daarover ook willen rapporteren?
    Alleenstaanden hebben namelijk niet meer geld, eerder minder, dan mensen die een partner hebben. Bovendien kunnen alleenstaanden hun lasten met niemand delen.
    Het wordt tijd dat men ophoudt alleenstaanden als de melkkoetjes van de samenleving te zien en te gebruiken. Helaas is dat wel erg gemakkelijk want de meerderheid beslist. En ook al maken de alleenstaanden een steeds groter deel uit van de samenleving, het is de meerderheid die beslist, en die beslist vaak ten koste van de minderheid. Dat noemen we democratie. In een rechtvaardige samenleving zou de meerderheid niet beslissen ten nadele van een minderheid.

  • tell-us zei:

    Ik lees dat de PGB gewoon gaat verdwijnen in zijn huidige vorm,en dat de overheveling naar de gemeenten gewoon doorgaat. ZZPers moeten zorg in natura aan bieden dat willen zij al heel lang,maar de zorgverzekeraars de schatkistbewaarders van de staat houden dat tegen.
    de zorgverzekeraars volgen de instructie van de overheid zo wie zo niet op. Er is al een paar jaar terug opdracht gegeven aan de zorgverzekeraars om contracten aan te gan met ZZpers na een langdurige pilot blijkt dat er 2 vcontracten zijn aangegegaan met ZZpers. Ik vindt het meer een politiek van de ontmoediging ZZpers
    stoppen masaal hun goede werk omdat de wet en regelgeving zo ingewikkeld is geworden dat zij die administratieve romslop niet meer aan kunnen. Nu krijgt elke PGB houder een bericht dat je met je PGB niet langetr dan 3 maanden in het buitenland mag zijn, doet er niet toe dat het aantoonbaar dat dat voor een desbetreffende PGB houder onontbeerlijk is. Broodroof voor ZZPers die de uitvoer van de zorg in het buitenland moeten doen. Ook lijkt het in strijd met het model 1 europa het vrije verkeer van goederen en diensten, voor een aantal van deze ZZPers wordt daardoor hun betaansrecht afgenomen,BV de Ervarend Leerprojecten voor jongeren met ernstige gedragproblemen in combinatie met een psychiatrisch component die neregens in Nederland nog te behandelen zijn of te plaatsen. Ik geloof niet 1 van deze partijen

  • Robert Peeters zei:

    Als alleenstaande met een ongeneeslijke progressieve spierziekte kreeg ik van de gemeente Amsterdam te horen dat mijn indicatie uit 2009 van vijf uren Hbh is vervallen per 24 augustus, en na een overgangstermijn van 3 maanden ik nog maar drie uren Hbh krijg per week! Wel gelukkig nog in PGB-vorm. Met die 5 uren is het al bijna niet te doen en straks met drie uren per week wordt het een zooitje bij me. Maar dat zien we dan wel weer. Eerst gaan we stemmen; links, hoop dat iedereen dat doet èn ik droom dat de SP de grootste partij wordt en we van de huidige conservatie rovende Bende uit Den Haag verlost zullen worden!

  • Lia zei:

    Aan tell us

    BV de Ervarend Leerprojecten voor jongeren met ernstige gedragproblemen in combinatie met een psychiatrisch component die neregens in Nederland nog te behandelen zijn of te plaatsen.

    Deze zin raakte mij. Als moeder van een zoon met zo'n diagnose moet ik nl bewijzen dat er geen plaats voor hem is om voor een PGB in aanmerking te komen.
    Kunt u mij harde bewijzen leveren voor deze stelling?
    Daar zou ik graag mee aan de slag gaan.
    Ik ben al bezig bij de Rechtbank én de CRvB.
    Tevens bij VWS.
    Ik hoop dat U mij hiermee kan helpen.

  • Emile zei:

    Waar ik al een hele poos mee worstel is het volgende.
    Mijn 2 kinderen hebben allebei extra zorg nodig in de vorm van begeleiding en logeeropvang.
    Na meerdere gesprekken met WMO in voorbereiding op evt. verandering van zorg aanbieden loop ik tegen het volgende aan. Op ons gemeentehuis werken meerdere mensen die wij kennen. Mijn 2 kinderen willen niet dat bij anderen buitenshuis bekend is wat hun problematiek is. Dit gaat gegarandeerd wel gebeuren hoe je het ook wend of keert. Ikzelf zou het ook niet willen in hun geval. Daarnaast werken wij ook als zzp-er in de zorg. mensen binnen mijn dorp geven aan ook niet zorg te willen ontvangen van mensen uit eigen gemeente. Je voelt je dan gewoon overgeleverd. Nu kan men wel zeggen dat er natuurlijk vertrouwelijk wordt gewerkt maar in een dorp gaat iedereen over de tong. Soms positief en soms negatief. Daarom nemen wij na ervaringen ook geen zorg meer aan in de nabije omgeving. Het is niet fijn om zaken te horen via een ander over iemand die je kent. Mijn kinderen gaan gegarandeerd op tilt. Nog afgezien van de vraag of zij uberhaupt straks nog wel de benodigde zorg krijgen.

  • JoJ zei:

    ik lees hier nu niets positiefs over het pgb, en eigenlijk ook niets over de zzp, het pgb gaat in feite gewoon verdwijnen, begeleiding geven aan kinderen met autisme en adhd wordt zo goed als onmogelijk omdat daar geen geld meer voor gegeven gaat worden en de zzp'er die die begeleiding geeft is de lul want die staat op straat, en in mijn geval zonder uitkering omdat ik de vrijwillge ww uitkering niet kan betalen die is te duur, ik kan geen pensioen opbouw betalen dat is te duur, dus met dat nieuwe kabinet is het zo goed als zeker dat ik aan de straat kom te staan.
    en dan wordt hier nog niet eens alle andere bezuinigingen genoemd waar we mee te maken krijgen dat alles duurder maakt

  • Emile zei:

    Bij ons dus ook, kinderen met adhd,autisme, tourette en een extreem lage frustratiedrempel.

  • Ingrid zei:

    Ook ik heb een PGB voor ondersteunende begeleiding. Heb een borderline persoonlijkheidsstoornis, paniek- en angstaanvallen en depressies. Als ze mij mijn PGB afpakken kan ik de door mij zelf gekozen hulpverleners niet meer betalen. Dan gaat het goed mis. Is dat de bedoeling van de regering. Alle mensen met psychische problemen mogen uit het leven stappen, opgeruimd staat netjes en is nog goedkoop ook!

  • Margaret van Straalen zei:

    Geen keus meer voor mensen met alzheimer.
    De indicatie nog wel maar geen keus.
    Het pgb is voor deze doelgroep ook van groot belang.


    Mensen met alzheimer krijgen een indicatie voor begeleiding natura!
    Daarmee is de vrije keus van invulling van de dag totaal weg.
    Pas je door allerlei redenen niet in de groep dan ben je de klos!

    Welke partij moetje nu stemmen,geen idee.
    Het lijkt of de boodschap die zo van belang is totaal bij geen enkele partij gehoord wordt.

    Machteloos afwachten,zo voelt het.

  • Kindervreugd zei:

    Begrijpt u het nog. Eerst wordt er nog gesproken over een ZZP dat zou vallen onder de AWBZ - Zorg als er persoonlijke verzorging, begeleiding / verpleging en kortdurend verblijf met permanente toezicht wordt geïndiceerd. Nu lees ik hier niets meer over in de stelling van de partijen bij de verkiezing.
    Nu weet ik het even echt niet meer.

  • Debbert zei:

    De standpunten van D66 zijn volgens mij gunstig voor Pgb houders ? Voor wat verkiezingsprogramma s waard zijn!

  • Annet Mos zei:

    @ Emile
    Het heeft niet direct met dit topic te maken maar ik wil dit even kwijt, want ik schrok nogal van wat je schreef.
    Het verbaast me dat je schrijft dat in een dorp iedereen over de tong gaat en dat je niet (meer) gelooft dat zorgverleners vertrouwelijk omgaan met de gegevens van jouw kinderen, dat je daarom niemand meer uit je dorp neemt.
    Ik vraag me af of je dan goed geschoolde en/of professionele zorgverleners hebt aangenomen, want toen ik klaar was met mijn opleiding heb ik de eed nog moeten afleggen.

  • tell-us zei:

    Beste Lia

    ik kan jou heel wat voorbeelden aandragen van mijn stellingen
    je kan met ons contact opnemen, via onze website daar staat ook een telefoonnummer.

    Het komt enorm veel voor dat jongeren die nergens behandelt kunnen woerden of gewoon niet geplaatst kunnen worden dan nog niet in aanmerking komen voor een PGB, in hety bijzonder door de zogenaamde onafhankelijke indicatiestellers van jeugdzorg

    tell-us

  • Emile zei:

    Annet,
    Niet schrikken. 1.Niet de zorgverleners natuurlijk maar mensen op gemeentehuizen zijn burgers. Mogen ook niets doorvertellen maar gebeurd, want dat hoor je nu ook, ook al loop je er voor weg, in de plaatselijke super hoor je genoeg. Niets leuker blijkbaar dan roddelen. 2.Niet de zorgverleners maar de ontvangers vd zorg onder de kennissen e,d. Ik ben niet bang voor mijn collega's waar dan ook, gelukkig. Nou hoop dat je weer rustig kunt slapen.
    Groet Emile.

  • pgb zei:

    vooral in de afdeling dagelijkse ouderenzorg word er weer en nog meer bezuinigd
    de graaiers in de zorg die zichzelf verrijken ten kosste van de hulp-en zorgbehoevenden worden ongemoeid gelaten

    zo ook de miljoenen zo niet miljarden aan reclamegeld dat de zorgkantoren spenderen word door de premiebetaler opgebracht en door de politiek ongemoeid gelaten in de bezuinigingen

    dat geld kan beter aan menswaardige ouderenzorg besteed worden
    deze mensen hebben hen leven lang hard gewerkt en verdienen zonder mankeren menswaardige aandacht en zorg

    velen ouderen zijn zelfs door eigen kinderen in de steek gelaten

    alsof het overbodige lastige dingen zijn geworden waar men liever geen tijd aandacht en geld aan besteed

  • marije zei:

    als hulpverlener constateer ik dat de uitvoering van PGB uitgevoerd mag worden door ouders en bekenden. Dit terwijl deze kinderen vaak ook speciaal onderwijs e.d. volgen. Ik zou ervoor pleiten dat de opleidingseisen worden gekoppeld aan PGB. Op die manier wordt de kwaliteit van de hulpverlening gehandhaafd en beschermd.
    Ik vind het schrijnend dat er residentiele groepen moeten sluiten die onder de AWBZ vallen terwijl PGB bijvoorbeeld besteed mag worden aan kampweekenden en kampweken.
    Een ander schrijnend voorbeeld: PGB mag worden besteed aan het inhuren van bijvoorbeeld een persoon die het kind met beperking ondersteunt in bijvoorbeeld het bezoeken van muziekles, echter in mijn praktijkervaring had ik onlangs een verdrietige ouder aan de telefoon: zij wilden psycho motorische training aanvragen die gegeven wordt door een kanjer van een professional. Helaas...mag dat niet met PGB. Gevolg: dit meisje kan nu deze therapie niet bezoeken terwijl ouders wel bijvoorbeeld de buurvrouw mogen inhuren om hun kind uit logeren te brengen. Persoonlijk vind ik dit een zorgelijke ontwikkeling.

    Geen enkele partij lijkt aan de kwaliteit van de uitvoering aandacht te besteden naar het lijkt en propageren dat men zelf mag kiezen hoe men de zorg invult. Een groot goed vind ik!! Echter vind ik het eenzijdig benaderd.
    Wie kan mij geruststellen :)? Kwaliteit moet voorop staan.
    Ik ben een voorstander van PGB maar kritisch over hetgeen ik zie in de uitvoering in de praktijk.

  • Louis Bervoets zei:

    De Nationale Hulpgids spreekt wel haar politieke voorkeuren uit door de vernieuwende visies van de nieuwe partijen niet in haar overzicht mee te nemen, die ook deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

    Hiermee ontneemt de Nationale Hulpgids de kans op gunstige veranderingen in de zorg.
    Hiermee geeft de Nationale Hulpgids onvolledige informatie over visies op zorg.

    "De Nationale Hulpgids spreekt geen politieke voorkeuren uit. Wel is ons doel onze lezers te informeren en op dit moment is er misschien wel niets van grotere invloed op de toekomst van de zorg dan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen."

    De politieke partij MenS en Spirit stelt de MenS centraal en niet het systeem. Veel hierover is te vinden op de website www.mensenspirit.nl

    Ik verwacht dat de Nationale Hulpgids recht doet aan de lezer en de nieuwe partijen!

    Louis bervoets
    Kandidaat 22 voor Mens en Spirit, kortweg MenS en
    Kieskringcoördinator van Groningen en Drenthe.

  • marian van dijk zei:

    hebben ze nu nog niet door dat het p.g.b goedkoper is dan zorg in natura dan is de regering zeker het 4 voudige kwijt, voor p/v zit ik in klasse 7 en v.p in klasse 2 en het huishoudelijke zit ik ook hoog 15.15 uur per week wat wordt hier aan gedaan of tewel meegedaan. ben beninieuws naar hun antwoorden met vriendelijke groet ook vind ik dat de bureaucratie ontzettend veel geld opslokt wat niet nodig is overal wetjes e.d zelfs door h.i.n. worden fouten gemaakt ik heb het zwart op wit wel rekenen en niet komen .vriendelijke groet van marian.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.