Community Forum Kenniscentrum
Bekijk berichten per thema:
Home » categorie Nieuws » artikel

De teek is er weer klaar voor!

1 Reactie

teekEr is alweer een week lang een “week van”. We komen om in “dag van”, “week van”, “maand van” en zelfs “jaar van”. Maar niet getreurd, dat houdt iedereen een beetje bij de les en aan de hand van de dag of week “van” kun je zo’n beetje bijhouden hoe ver we alweer in het jaar zijn. Net zoals bepaalde vaste feestdagen…

Deze week hebben we “de week van de teek”. Leuk, rijmt… Foutje, het is de “week van de tekenbeet”, maar ik vind “week van de teek” leuker klinken… Hebben die lui achter de tekenbeet geen copywriter in dienst?

En waarom is het deze week de week van de teek? Omdat het weer in april zachter wordt en de teek weer zijn kopje opsteekt… Daarom. We moeten weer even bij de les worden gehouden. Niet alleen deze week, natuurlijk, maar de hele lente-zomerperiode door… Totdat de herfstkou zijn intrede doet, moeten we alert zijn op het tekenbeest!

Eerst even een misverstand uit de weg ruimen: teken vallen NIET uit bomen, zoals iedereen schijnt te denken (ik in elk geval, dus vermenigvuldig dat maar met een paar honderdduizend, wat zeg ik… miljoen misschien wel?). Waar vind je die griezels dan wel? Laag struikgewas en gras. In bos, heide en duinen, een park(je). Overal in de natuur dus zo’n beetje.

Levensgevaarlijk, natuur… want van een tekenbeet kún je de ziekte van Lyme krijgen en die ziekte is vorig jaar 2000 keer vaker geconstateerd vergeleken met de laatste peiling in 2014 (27.000 tegen 25.000). Nu is niet iedereen die Lyme krijgt (dank u wel, krijgt) voor het leven de klos. Met antibiotica is er vaak nog een hoop te bestrijden, maar per jaar blijven 1000 tot 2500 mensen ook na behandeling klachten houden.

Dus het advies is tweeërlei: verwijder als de sodemieter de teek na een beet en als je meteen of na een paar weken tot een paar maanden klachten krijgt als spierpijn, vermoeidheid of gewrichtspijn, moet je naar de dokter. Ook als er een rode vlek of een ringvormige vlek op je huid blijft zitten.

De teek kun je het beste verwijderen met een puntig pincetje. Recht omhoog trekken, als het beestje er uit is, wondje behandelen met een watje met alcohol. Er zijn ook andere methoden in de handel om een teek te verwijderen, maar volgens experts is het puntig pincet het beste.

Verder moeten we ons van de deskundigen na een wandeling in de natuur even als een apenkolonie gedragen. Controleer je wandelvrienden/familie op de aanwezigheid van teken. Lekker even vlooien dus! Teken zitten graag in onze liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter onze oren en rond de haargrenzen. Daar nuttigen ze ons bloed… Allemaal even armen omhoog – oei! niet kietelen – en even vooroverbuigen.

Overdreven? Misschien, misschien echt niet… Maar als je weet dat de afgelopen 20 jaar het aantal mensen met de ziekte van Lyme is verviervoudigd, dan kun je toch niet voorzichtig genoeg zijn. Lyme is erg vervelend om te hebben en zie er maar eens vanaf te komen!

Nog een ander advies: draag je sokken over je schoenen, lange mouwen en gesloten hals. Blijf op de paden. En DEET, anti-enge-insectenmiddel, is ook een goed tekenwerend middel. Verkrijgbaar bij elke drogist. Voorkomen is bij teken heel erg veel beter dan (misschien) genezen!

About Elisabeth Taverne

Elisabeth is vaste redacteur van de Nationale Hulpgids. Ze schrijft over dingen die haar opvallen in de (gezondheids)zorg en onderwerpen die daar in brede zin aan zijn gerelateerd.

1 Reactie »

  • Rita zei:

    Uitleg over hoe te verwijderen is misschien op z’n plaats…. met dat puntig pincet net boven de huid pakken en vooral NIET het lijf ‘uitknijpen’ terwijl de kop nog in je huid zit… Daarom is een ‘koevoetje’ of tekenpas/-kaartje (heeft de grote van een bankpasje) veiliger. Je moet voorkomen de besmette maaginhoud in je lijf te krijgen.
    En dan nog een correctie: er staat de sokken over de schoenen dragen…. dit zal moeten zijn: over de broekspijpen.