1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Blog: hulp op maat

4 Reacties

In mijn laatste blog had ik al aangekondigd dat ik het deze keer zou gaan hebben over de regelgeving van de officiële zorg. In mijn beleving schiet deze dus vaak te kort! Wat ik hiermee bedoel, zal ik uitleggen aan de hand van wat voorbeelden uit mijn eigen situatie. Tijdens een indicatie voor zorg wordt er gekeken naar in welke klasse of in welk zorgzwaartepakket iemand past. Er worden daarom vragen gesteld die in sommige situaties helemaal niet van toepassing zijn.

Ik heb alleen een zware lichamelijke beperking. Dan hoeft een indicatieorgaan toch niet aan mijn hulp te vragen, of ik mijzelf snijd, of ik seksueel driftig ben en/of ik agressief ben naar mijn hulpverleners toe. Deze vragen slaan in mijn situatie gewoon helemaal nergens op. Maar naar de dingen waarbij ik wel hulp nodig heb, daar wordt niet naar gevraagd, want dat zit niet in het pakket. Zo heb ik bijvoorbeeld veel hulp nodig bij het communiceren, maar dat valt niet binnen de klasses en daar kunnen ze dan geen uren en/of geen budget voor geven. Voor zaken als hulp bij het eten staan standaardtijden. Zo staat voor het ontbijt en de lunch tien minuten en voor de warme maltijd een kwartier. Voor iemand zonder beperkingen betekent dit al dat ze behoorlijk door moeten eten. Maar mensen die zo beperkt zijn, dat ze hulp nodig hebben bij het eten, kunnen vaak ook moeilijk kauwen en slikken. Dus die standaardtijden slaan nergens op. Als ik naar mijzelf kijk, heb ik minstens de dubbele tijden nodig voor het eten.

Hieronder zal ik een opsomming geven, waar ik overal hulp bij nodig heb en dat niet onder de persoonlijke verzorging, begeleiding en/of huishouding valt.

Rolstoelen schoonmaken en banden oppompen. Boodschappen doen en koken valt ook niet meer onder de huishouding. Dat moet je maar laten bezorgen, zeggen ze dan. Maar alles laten bezorgen is veel duurder en dat kun je nooit betalen van een Wajong uitkering.

Daarnaast heb ik ook veel andere hulpmiddelen in huis. Als er iets kapot gaat, moet er een monteur voor mij gebeld worden. Maar als deze man komt, moet er wel weer een hulpverlener bij mij aanwezig zijn om het probleem goed uit te leggen, want zelf kan ik mij niet zo goed verstaanbaar maken. Ik heb ook hulpmiddelen die opgestuurd moeten worden als ze kapot zijn, zoals bijvoorbeeld mijn omgevingsbesturing en mijn aangepaste toetsenbord met mijn speciale muis. Deze laatste twee dingen moeten in zo'n situatie eerst losgekoppeld worden van mijn computer. Vervolgens moet de reserveset aangesloten worden. Daarna moeten er allerlei formulieren ingevuld worden, voordat de zaak überhaupt opgestuurd mag worden. Tot slot moet de apparatuur goed ingepakt worden en naar een postloket gebracht. Als de zaak gerepareerd is en terugkomt, moet de hele handel uitgepakt en weer aangesloten worden. Al met al is een hulpverlener hier wel even zoet mee.

Als ik naar de kapper, tandarts of huisarts moet, moet er altijd een hulpverlener met mij mee. Ten eerste omdat ik er al niet alleen naar toe kan gaan. Ik kan mij niet meer helemaal zelfstandig door het verkeer verplaatsen. De drukte is in de afgelopen dertig jaar erg toegenomen. Ik heb het idee dat ik het allemaal niet meer goed overzien kan en daardoor voel ik mij nu onzeker in het verkeer. Maar ook al zou ik met de taxi gaan, dan nog kan ik niet zelfstandig reizen. In het verleden is al gebleken dat taxichauffeurs gewoon misbruik van mij maken. Ze nemen mij gewoon half Nederland mee door, want ze zeggen toch dat ze mij niet verstaan kunnen. Bij de kapper, tandarts of huisarts heb ik ook weer hulp nodig van één van mijn hulpverleners om me verstaanbaar te kunnen maken, maar ook om mijn lichaam gewoon vast te houden. Bij een kapper, tandarts of huisarts moet je stil zitten. Door mijn spasticiteit en bewegingonrust kan ik dat niet. Dus moet ik op zulke momenten even goed vastgehouden worden. Dit geldt allemaal ook als ik voor een onderzoek naar het ziekenhuis moet gaan.

Maar ik mis tegenwoordig bij de indicatie erg het stukje welzijn! Ik kan door mijn beperking eigenlijk niet zelf de deur uit. Alleen in mijn eigen buurtje de hond uitlaten, lukt goed. Maar verder kom ik tegenwoordig bijna niet meer. Ik zou het heel normaal vinden als mijn Persoonsgebonden Budget zo ruim is, dat er dagelijks een hulpverlener met mij mee de deur uit kan gaan. Het is toch heel normaal dat ik zelf mijn boodschapjes kan doen, zelf mijn kleding kan kopen en zelf bij mensen op bezoek kan gaan? Maar ook een dagje uit, een avond een theatervoorstelling bezoeken, een bioscoopje pakken of een keertje zwemmen, dat moet in mijn situatie toch ook kunnen? En ja, in principe kan ik zelf voor mijn hond Joppe zorgen. Totdat hij een keertje ziek is, waardoor hij even extra verzorging nodig heeft. Door mijn lichamelijke beperking schiet ik dan als baasje even te kort. Het moet toch kunnen, vind ik, dat mijn hulpverleners mij dan even mogen helpen met Joppe.

Men zegt en vindt heel gauw, dat je voor dat stukje welzijn je familie en/of vrienden hebt. Of je moet het maar oplossen met mantelzorgers en/of vrijwilligers. Familie heb ik niet zo veel, mijn ouders lopen al tegen de tachtig en mijn broer heeft nu zijn handen meer dan vol aan zijn eigen gezin. Mijn bovenbuurvrouw is mijn mantelzorger, maar zij heeft zelf ook een lichamelijke beperking, waardoor ze niet echt met mij op stap kan. Dit laatste geldt ook voor mijn vrienden en vriendinnen, veel van hen zijn ook rolstoelgebonden. En mijn vrienden en vriendinnen zonder beperking hebben het bijna altijd te druk met hun eigen leven en/of met hun eigen gezin. Vrijwilligers blijken voor mij moeilijk te vinden te zijn. In het verleden is gebleken, dat zij toch wel enige kennis nodig hebben om met mij om en weg te kunnen gaan.

In een uitzending van Uitgesproken EO in maart 2011 lieten ze zien hoe mannen als Brandon en Alex meer levenskwaliteit krijgen door hen 24 uur per dag te begeleiden. In Alex zijn geval wordt hij 24 uur per dag geholpen en begeleid door twee gespecialiseerde begeleiders. Met elkaar staat er een team van twaalf begeleiders om hem heen en nog twee deskundigen, waaronder een psychiater. Tot nu toe kost dit 1,2 miljoen per jaar voor één persoon. Iemand uit de Tweede Kamer was het er mee eens dat dit moet kunnen in Nederland, want het ging hier om kwaliteit van leven. Waar blijft mijn kwaliteit van leven dan?

Ik heb een beetje uitgerekend, dat van de uren hulp die Alex in zes á zeven weken krijgt, ik er een heel jaar genoeg aan heb. Alex krijgt 24 uur per dag door twee professionele begeleiders hulp en begeleiding, dus dat betekent: 7 keer 24 uur keer 2 = 336 uur. Op dit moment heb ik 43 uur hulp per week. Ik zou aan 60 uur hulp per week ruim voldoende hebben. Als ik dat deel door die 336 uur hulp per week van Alex, dan zou ik daaraan hulp voor vijf en halve week genoeg hebben. Bovendien heb ik niet zo'n gespecialiseerde hulp nodig als Alex. Dus ik denk dat voor het bedrag waarvoor Alex een week hulp heeft, ik wel twee maanden hulp kan krijgen. Maar de regering en ook de maatschappij pakt mij steeds meer hulp af en nu staat zelfs mijn hele PGB op de tocht. In dit verband vind ik dat niet eerlijk, ook al gun ik Alex alle hulp die hij nodig heeft.

Met dit verhaal wil ik aangeven, dat indicatieorganen veel beter moeten kijken naar wat iemand echt nodig heeft. Dit kun je niet precies in regeltjes vastleggen. Elke situatie van elk mens is anders. Ook vind ik dat ervoor gestreden moet worden dat, naast de zorg, ook naar het stukje welzijn dat iemand nodig heeft gekeken moet worden. Mensen in een verpleeghuis moeten ook dagelijks naar buiten kunnen, als ze dat willen. Ook al hebben ze daar hulp bij nodig!

4 Reacties

  • Anne zei:

    Heel herkenbaar verhaal. Ergens op het moment dat men ging indiceren in klassen in plaats van in uren is het behoorlijk fout gegaan. Ik ben van een indicatie van 43 uur in 2002 naar een indicatie van ongeveer 24 uur nu gegaan (en dat is dan incl. de huishoudelijke zorg), terwijl mijn gezondheidstoestand alleen maar achteruit gegaan is, ik mijn handbewogen rolstoel al jaren geleden in heb moeten ruilen voor een elektrische rolstoel en mijn huis inmiddels volledig is aangepast en vol hulpmiddelen staat.
    Jaren geleden (toen de uren klassen werden) had ik nog hele jonge kinderen. Aangezien ik alleenstaand moeder ben (not by choice!) werd in de indicatie meegenomen dat mijn jongste twee kinderen ook geholpen moesten worden bij het badderen. Daar stond 10 minuten voor! Net zoveel tijd als voor een afwasje doen! Probeer maar eens twee peuterpubers (waarvan er eentje ook nog autistisch is) in 10 minuten te badderen, te helpen met afdrogen en in pyjama te krijgen! Mij lukt het niet, ook niet als ik geen beperkingen had gehad! Ik was zo ontzettend verbaasd dat het in bad doen van 2 jonge kinderen bij het CIZ gelijk stond aan het doen van een afwasje!
    Sindsdien verbaast niets mij meer!

  • Johanne zei:

    Dag Aly,

    Doorknokken om het PGB te kunnen behouden. Ik ben afgehaakt met knokken, heb de energie niet meer.
    Ben dankbaar dat er nog altijd mensen zijn,de ministers en staatssecretarissen een dag meelopen als hulp bij mensen met beperkingen. Dan zien ze wat niet gemist kan worden en hopelijk zien ze dan ook dat alle mensen in een zorgcentrum "stoppen" veel duurder is en zeker geen oplossing op het terrein van kwaliteit van leven.

    Ga zo door Aly en veel succes met alles.

    Een hartelijke groet van Johanne

  • bell zei:

    ik was voorheen hulpplusser en alles wat je boven beschrijft deden de hulpplussers. we deden de administratie, boodschappen, eten koken of voorbereiden helpen met het eten en de afwas, heb zelfs bij iemand behangen allerhandse klussen deden we bovenop de normale dingen zoals t huishouden en douchen en aan/uitkleden. bij sommige mensen waren we wel 4 uur en dat 2 of 3 x per week. het was zwaar maar zo leuk, wat is mooier dan iemand met n lach opo n blij gezicht achterlaten,en zo afwisselend het werd nooit saai. en plots was de hulpplus te duur meavita vroeg te veel aan de gemeente hun vroegen bijna 40 euro per uur wij kregen daar netto net 10 van. welzijnswerkers/ouderenwerkers hebben geklaagd over dit gemis de klanten hebben geklaagd. ik heb kamerleden raadsleden BenW aangschreven. niets heeft geholpen toen ging meavita failliet en ben ik verzorgende c geworden een schaal achteruit gegaan. en nu moeten we ons de tering haasten om van a naar b te gaan. ff n rustig babbeltje met de mensen zit er niet in dus ik lul me suf tijdens het douchen en aankleden etc. het indicatie orgaan is te strict voor woorden en werken in de hokjes die hun zijn aangewezen het is n ramp om het voor elkaar te krijgen om bv ff naar buiten te kunnen gaan met n vrouw van 97 die aan n rolstoel gekluisterd is en geen fam of wat dan ook meer heeft. waar is de waardigheid. wij willen wel maar zijn ook gebonden we doen vaak al dingen die niet in dat hokje vallen zo goed en zo vaak we kunnen. maar tis te zot voor woorden

  • Johanne zei:

    31 oktober.
    Ik lees nu dat in mijn reactie wat woorden zijn weggevallen.

    Johanne zei:
    Dag Aly,

    Doorknokken om het PGB te kunnen behouden. Ik ben afgehaakt met knokken, heb de energie niet meer.

    Ben dankbaar dat er nog altijd mensen zijn die de moed kunnen opbrengen en de energie hebben om door te knokken.

    Het zou heel goed zijn als de ministers en staatssecretarissen eens een dag meelopen als hulp bij mensen met beperkingen. Dan zien ze wat niet gemist kan worden en hopelijk zien ze dan ook dat alle mensen in een zorgcentrum “stoppen” veel duurder is en zeker geen oplossing op het terrein van kwaliteit van leven.

    Ga zo door Aly en veel succes met alles.

    Een hartelijke groet van Johanne

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.