1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Begeleiding op de Schop

23 Reacties

Na het nieuws van gisteren dat MEE waarschijnlijk wordt wegbezuinigd, gaat nu ook de functie begeleiding waarschijnlijk op de schop. De bezuinigingscommissie van VWS wil gaan snijden in het budget waarmee, vooral jonge, mensen met een berperking worden ondersteund.

In alle varianten die beschreven staan in het rapport wordt gesproken over het inperken van begeleiding. Dit betekent dat minder mensen recht hebben en de mensen die recht hebben op begeleiding minder begeleding zullen krijgen.

Enkele van de voorstellen op een rijtje:

  1. Verstandelijk gehandicapten met een IQ boven de 70 krijgen geen begeleiding meer
  2. Voortaan aankloppen bij gemeente voor begeleiding. De gemeenten krijgen slechts de helft van het huidige budget
  3. Er wordt meer druk gelegd op gebruikelijke zorg, dus de omgeving wordt meer verantwoordelijk voor de begeleiding

Samen met het schrappen van de subsidie van MEE worden mensen die begeleiding

Het gaat vooralsnog om voorstellen. Maar na de eerder bezuinigingen op begeleiding in 2009 (pakketmaatregel), ziet het ernaar uit dat een volgend kabinet een nog groter mes gaat zetten in deze vorm van individuele ondersteuning.

23 Reacties

  • luud zei:

    MEE wegbezuinigen is een onverteerbaar en 'krankzinnig" voorstel. Mee werkt nu al met wachtlijsten ,en de problematiek van de clienten is vaak zeer complex. Door MEE weg te bezuinigen ,zal er voor deze groep clienten grote problemen gaan ontstaan ,waardoor dit de samenleving uiteindelijk heel veel geld zal gaan kosten . NIET DOEN dus!!!!!!! Deze bezuinigingen leiden tot drama's: zowel voor de clienten ,als voor hulpverleners . vr groet Luud ,( maatschappelijk werkster)

  • Obbe zei:

    Inderdaad Luud.

  • Gea zei:

    Ook ik sluit me hier volledig bij aan!
    Te gek voor woorden!

  • Ans Bults zei:

    ik wordt hier ook wel erg treurig van! waar zijn de stemmen die weten waar het over gaat in de politiek? waarom mooie campagne-leuzen als ondertussen dit soort bezuinigingen doorgang zouden vinden? ook vraag ik me af of "hoeksteen van de samenleving"alleen gezinnen betreft zonder kinderen met een beperking? want als zorgopvang ANSenGRIETJE zien wij toch dat heel veel gezinnen zonder ondersteuning(maar ook met te weinig) volledig vast zullen lopen, waar niet alleen de persoon met een beperking de dupe van wordt, maar ook de gezonde kinderen en de betreffende ouders? wordt het geen tijd om veel massaler te gaan protesteren?

  • wunjo zei:

    Dat er mensen zijn die het als hun werk zien om dit soort voorstellen te onderzoeken is al treurig. Laat staan zij die dit soort ideeën als mogelijkheden zien:-)
    Het ziet er naar uit dat de kredietcrisis (die zeer waarschijnlijk geënsceneerd is) als kapstok gebruikt wordt om ons collectief een flinke poot uit te draaien.
    Dat de emotionele schade uiteindelijk de bedenkers hiervan ook zal treffen zien ze waarschijnlijk liever over het hoofd.
    Struisvogelpolitiek en kortetermijndenken dus!
    Toch voel ik wel compassie met deze armen van geest, ze weten niet wat ze doen...
    Het is zaak om ze dit wel te laten weten, wakker worden svp!

  • MCG zei:

    Ik had deze reactie op het onderwerp MEE gezet, maar bij deze ook hier. Verder wil ik toevoegen; dat er bezuinigd moet worden op beg.op mensen met een beperking vind ik zot. Dat er mensen zijn die werk doen om te kijken waar er bezuinigd kan worden vind ik heel terecht (zie mijn stukje). De zorg moet zeker niet slechter eerder beter, maar er kan wel degelijk gekeken worden waar geld over de balk wordt gesmeten en/of dubbel wordt uitgegeven. Hierbij mijn stukje over MEE:

    Ik vroeg me al tijden af wie medewerkers van MEE betalen.
    Ik begeleid n.l. een LVG persoon die een PGB heeft. Ik help diegene met vragen over wonen, werk, inkomen, opvoeding, sociale voorzieningen en vrije tijd. Bij je werk hoort ook dat er soms iets niet kan, vanwege de beperking. Dit is soms niet te accepteren voor deze persoon wat ik goed begrijp, echter de beperking brengt soms met zich mee dat men niet altijd kan overzien waar de (on)mogelijkheden liggen. Als er wel mogelijkheden zijn is dat niet in 1 dag geregeld (denk aan cursussen, ander werk, andere woonruimte) Nu heeft deze persoon de weg naar MEE gevonden: opzich prima! Echter als het b.v. niet snel genoeg gaat, zet deze persoon diegene van MEE aan het werk waar ik allang mee bezig ben. MEE begint dan het traject waar ik bijna mee klaar ben. MEE blijkt in dit geval wel op de hoogte te zijn van het feit dat er al een beg. vanuit de PGB is. Ik wil hier niet mee zeggen dat MEE wegbezuinigd moet worden! Je zou kunnen zeggen dat er sprake moet zijn van 1 begeleider. De tijd die ik aan een persoon kan besteden is ruimer dan wat MEE daaraan kan besteden en die uren zijn ook nodig. Moraal van het verhaal; er zou beter gekeken kunnen worden wie wat doet, zodat er in elk geval maar 1 budget voor gebruikt gaat worden. Dit zou mijns inziens een goede en terechte bezuiniging zijn.

  • José zei:

    Mooi gezegt Wunjo!
    Ook ik voel compassie met deze armen van geest. Ze weten inderdaad niet wat ze doen. Ik vraag me nu werkelijk af wie hier een geestelijke beperking heeft. Waar doen we het allemaal voor? Is het om economische redenen alleen? Uiteindelijk gaat het er toch om dat er voor ons allemaal wel-zijn heerst.

  • Folkers zei:

    Hoe lang duurt het voor de overheid de gehandicapten zelf weg bezuinigd?
    Nog even en er komt een wet die verbied om gehandicapten thuis te houden. Ze lijken wel gek te worden in de kamer!

  • leva zei:

    Ik snap die mensen die dit soort bezuinigingsvoorstellen doen niet. Zo kun je op alles wel bezuinigen, behalve op hun eigen portemonnee wellicht. Ze zijn volstrekt blind. Neem je mensen deze begeleiding af dan is dat gelijk aan het wegnemen van de geleidestok van een blind persoon of het wegnemen van krukken of rolstoel van iemand die niet kan lopen. Mijn zoon met psychiatrische beperking is ziende blind en lopende mank. Juist de begeleiding van psychiatrische mensen vraagt zoveel kennis en het risico van maatschappelijke uitsluiting is groot en altijd aanwezig en vraagt continue aandacht en stimulans. Deze voorstellen zijn feitelijk een grote gotspe richting deze groep en ook richting de deskundigen wiens inzet, volgens dit voorstel, gemakkelijk overgenomen kan worden door een gemeentelijke ambtenaar (als die dit al doet)of ondeskundige vrijwilliger. De beperkingen liggen op een moeilijk zichtbaar en daardoor moeilijk te begrijpen vlak. Deze worden dikwijls ook door de betrokkene zelf niet gezien en begrepen. De begeleiding van deze mensen kun je niet (alleen) overlaten aan goedbedoelende vrijwilligers. Als die er al zijn voor deze doelgroep, want nog steeds wordt er met een grote boog omheen gelopen ivm het dikwijls complexe,lastige, onvoorspelbare gedrag. Dat deze groep (waar men nu op wil bezuinigen)zich kan redden met een beperkte begeleiding is DANKZIJ deze begeleiding. Het voorkomt dat zij straks blijvend aangewezen zijn op zwaardere(en dus nog duurdere)zorg.

  • dolly zei:

    SCHANDALIG, dat er weer wordt gesneden in de PGB!!! Je moet tegenwoordig van alles uit de kast halen, om een beetje begeleiding te krijgen, en vervolgens wordt er weer verder gesneden. Waarom worden de instellingen die ambulante zorg geven, niet eens aangepakt? Hoeveel geld gaat er niet naar vergaderingen en andere overheadkosten? Dat heeft iemand met een PGB niet.
    De opzet van het PGB was, om mensen zolang mogelijk thuis te laten wonen, nu zijn er al veel mensen,na de laatste bezuinigingsronde uit huis geplaatst, hoeveel kost dat wel niet?

  • Reinier zei:

    Het is inderdaad te zot voor woorden. Broodnodige zorg weg gooien. Ik ben ook van mening dat er best wat bezuinigt kan worden.

    Ik krijg bijvoorbeeld een PGB waar ik van 2 stichtingen hulp van inkoop.

    1 heet het Kompass, daar koop ik begeleiding in. Maar ze geven ook begeleiding om activiteiten te ondersteunen. Die activiteiten zoals wandelingen met lotgenoten enz enz kosten minimaal 200 euro per keer bij het kompass aan begeleiding.

    De laatste 2 jaar koop ik ook begeleiding in bij Via Lumina. Hun organiseren ook activiteiten maar dan kost het hooguit 200 euro PER JAAR.
    Dan vraag ik me af, wat is hier loos. De ene stichting vraagt 200 euro per keer, de ander per jaar voor activiteiten te ondersteunen. Ik denk dat het antwoord ligt dat de ene stichting (kompass) overal geld voor wil zien en dat Via Lumina veel dingen echt vrijwillig doet.

    Let op, het gaat hier alleen over het ondersteunen van activiteiten. Begeleiding bij het dagelijkse leven zoals helpen alles te structureren enz enz is een ander verhaal.

    Waar ik het niet mee eens ben is dat iemand verder terug in het topic zegt dat ze alleen maar korten op gezinnen met kinderen.

    Daar ben ik het totaal niet mee eens. De alle duurste en kwalitatieve zorg word voor 80 procent alleen maar in kinderen en jongeren geïnvesteerd. Als je naar vele therapie's kijkt dan is 90 procent van intensieve hulpverlening zoals logeren, pmt, rots water trainingen, (vele ontwikkeling hulp) alleen voor kinderen terwijl zelfs vele jongeren er pas aan toe zijn om aan zijn of haar beperking te werken als ze ongeveer 18 / 21 zijn.

    Hulp voor (jong) volwassen mensen is hooguit het thuis kunnen redden en hulp bij arbeid training op soosen na waar alle leeftijds groepen door elkaar zitten. En als er al trainingen voor volwassenen wordt gegeven dan moet iemand van 25 trainenen met iemand van ver boven zijn of haar leeftijd, bijvoorbeeld met iemand van 50. De wachtlijsten in de volwassen zorg zijn ook om te janken.

    Een voorbeeld dat er met leeftijd gediscrimineerd word is het KAIRO project. Eindelijk is de psychiatrie er achter dat ze te veel alleen naar jongeren hebben gekeken tot de 18 jaar en hebben ze extra hulp ontwikkeld voor jongeren met Autisme die MBO doen. Daar komt bij de in het MBO het minst wordt geïnvesteerd. Waarom aan de ene kant zijn het geen kinderen meer en aan de andere kant is het geen hoge opleiding. Waarom zouden ze dan fatsoenlijk inverteren in het MBO.
    Echter....

    KAIRO
    citaat van hun site "Voor wie is KAIRO bedoeld? jongeren/ jongvolwassenen met ASS:
    • Tussen de 17 en 25 jaar
    ( www.cajdesteiger.nl )

    Dus weer worden de oudere jongeren gewoon uit de groep getrapt terwijl het om extra MBO begeleiding gaat. Dit mag niet eens. Als je ze dan belt en vraagt waarom dan krijg je als antwoord ''Er zitten soms ook kinderen van 15 op dat traject'' ???? Was toch voor 17 jaar en ouder?? En juist voor die leeftijd 15 jaar is er al vele hulpverlening, alleen de meeste ouders weten het niet te vinden. Voor jongeren/ jong volwassenen boven de 20 is er bijna helemaal niks en zeker boven de 23 voor het onderwijs.

    Het enige wat er dan nog is is het rugzakje waar je 2 uur per maand extra school begeleiding kan krijgen waarvan de helft al aan bureaucratie op gaat.

    Tuurlijk kan de zorg altijd beter. MAAR:

    Als er 1 zorg altijd al zwaar verwaarloost is, is dat de (jong) volwassen zorg en niet de zorg voor gezinnen met kinderen. Dat wil niet zeggen dat ik beweer dat deze gezinnen het niet zwaar hebben. Kan je na gaan, als ouders het zwaar hebben met hun kind met Autisme , dat het kind als het volwassen wordt voor heel zijn leven zelf allemaal moet gaan opvangen met alle hoge eisen en onbegrip van deze maatschappij.

    De zorg in de volwassen zorg zou EIGENLIJK nog beter moeten zijn dan gezinnen met kinderen met Autisme. Dit omdat in gezinnen de ouders en de school het nog EEN BEETJE kunnen opvangen. Zeker omdat er ook nog is speciaal onderwijs bestaat als het echt niet lukt.

    ontwikkelings hulp bestaat ook wel een beetje voor volwassenen, als je lang zoekt en er ver voor wil reizen en als 25 jarige met mensen van 50 wil leren omgaan met bepaalde beperkingen. Meestal zijn dat trainingen die meestal voor een zeer korte tijd gevolgd kunnen worden en thuis moet doen. Dus dan moet je ook nog is een snelle leerling zijn, dan komt het wel goed.

  • JohanV zei:

    Bezuinigen is de enigste manier om ons land draaiende te houden, maar moet het weer bij de minderbedeelde mensen die het al zo moeilijk hebben. Deze mensen vragen er toch ook niet om dat zij zo zijn.
    Als een kind bij de geboorte verschillende problematiek heeft dan wordt er toch ook alles aan gedaan om het kind een leefwaardig bestaan te geven.
    Als het kind geen kind meer is dan wordt je in nederland afgeschreven.

    Mee.
    Dat de MEE wegbezuinigd wordt kan ik mij voorstellen, want naar mijn idee zijn de medewerkers bij de MEE (dat is onze ervaring) alleen bezig voor hun eigen boterham, maar helaas niet voor de mensen die de hulp zo nodig hebben.
    Ik kan jullie vertellen dat wij alles zelf moesten uitzoeken en oplossen, terwijl wij een MEE consulent hadden. Ze zetten je gewoon aan de kant als het te moeilijk is zijn ze niet thuis.
    Voor ons mag de MEE wegbezuinigd worden dan blijft er tenminste meer geld over voor de mensen die echt hulp nodig hebben.

  • Kindervreugd zei:

    Ik kan me vinden in de reaktie van Leva daarnaast wil ik als
    zorgverlener het volgende kwijt: Betreffende MEE, een organisatie
    waar ik hele goede ervaringen mee heb als ouder en hulpverlener.
    Samen met ouder(s)kijken ze welke zorg er nodig is en ondersteunen
    met een begeleidende brief naar de indicatiestellende instantie CIZ
    of Bureau Jeugdzorg.Daarnaast vervullen zij een onoverkomelijke brug
    tussen hulpbehoevende kinderen en mensen dat niet kan worden
    opgelost door het wegbezuinigen van het MEE en het neer te leggen
    bij de gemeente met minder geldmiddelen.De hele zorg zal vast komen
    te zitten als verstandelijk gehandicapten boven de 70 IQ geen
    begeleiding meer zou krijgen laat staan als daarbij ook nog eens een
    psychiatrische stoornis bij komt. Deze bezuinigingen zijn
    catastrofaal en zorgen in de nabije toekomst voor een
    opeenstapeling van maatschappelijke problemen o.a: Doelwit worden
    van malivide praktijken omdat ze dit niet kunnen doorgronden.
    Deze mensen zullen op de rand van de afgrond komen te staan omdat ze
    niet mee kunnen komen met de voortdurende veranderingen waaraan onze
    samenleving is blootgesteld. DEZE ZORG KOMT ONS PAS DUUR TE STAAN!!!!

  • Reinier zei:

    Met het IQ met ik het bijna mee eens. Een IQ onder de 85 is nog niet verstandelijk gehandicapt.

    Iemand met een IQ van boven de 115 is ook niet direct hoogbegaafd. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom een IQ iets onder het gemiddelde is. Iemand met een IQ van 80 die er verder geen stoornis bij heeft kan zich makkelijk redden in deze maatschappij. Komt er een stoornis bij zoals Autisme, dan is dat een ander verhaal. Als je leervermogen ent iets lager is en er is een stoornis bij zijn de problemen meestal net iets te groot.

    Laatst las ik in Wikipedia dat een IQ onder de 90 in Nederland ineens zwakbegaafd is. Volkomen onzin. Dus volgens die mensen als je IQ net onder het gemiddelde is, is je IQ ineens zwak. Zwakbegaafdheid speelt pas als je IQ echt afwijkt van het gemiddelde en vanwege je IQ zelfs met een klein beetje hulp van je omgeving jezelf niet meer kan redden.

    De grens van zwakbegaafdheid weer terug naar 75 is meer dan een goed idee. Er zou ook een regel moeten komen dat als je een stoornis hebt en wil aanleunen bij een stichting dat ze je niet zomaar op IQ mogen afwijzen wat nu veel gebeurt. Er moet gekeken worden of een persoon geschikt is voor een (leef)groep. Dus of een persoon er kan functioneren.

  • Matthijs Wolthers zei:

    Begeleiding nog verder versoberen is geen bezuiniging; het kost de regering juist geld omdat de huidige budgethouders dan afhankelijk worden van veel duurdere vormen van zorg. Domme maatregel dus, maar dat heb ik ook al gezegd bij de vorige bezuinigingsronde (ja, ook tegen Jet Bussemaker per brief).

  • Reinier zei:

    Ik wil even een correctie geven aan mijn bovenstaande bericht:

    ''Iemand met een IQ van 80 die er verder geen stoornis bij heeft kan zich makkelijk redden in deze maatschappij.''

    Dit moet zijn, Iemand met een IQ van 80 kan zich best redden in deze maatschappij. Soms zal die gene het wat moeilijker hebben maar AWBZ hulp alleen voor een IQ van 80 gaat wel erg ver. Mensen die tegen zwakbegaafd aanzitten (maar dit nog niet zijn) hebben wat meer moeite met nieuwe dingen, maar kunnen hier meestal zelf uitkomen. En als de zaken wat ingewikkelder worden, waar iemand met een iq van 100 ook al een beetje moeite mee krijgt, moet dit gewoon met zijn omgeving kunnen redden. En als dat echt niet kan moet er een dienst zijn van de gemeente die tijdelijk kan helpen. Meestal zijn er geen problemen.

    Let op, gaat alleen om het iq. Als er andere problemen bij komen is het wat anders. Zelfs een depressie samen met een iets lager iq kan al veel zwaarder aankomen.

  • BW&C zei:

    Mbt tot het IQ van rond de 70 kan ik met meer dan 20 jaar ervaring melden dat dit juist de groep verstandelijk gehandicapten is die hulpverlening nodig heeft. Het is een zeer kwetsbare groep. Mbt het beschikbare geld kan ik melden dat mijn tarief als ZZP er in de zorg op ongeveer de helft zit van wat een stichting vraagt. Voor de kennis kwaliteit maak ik gebruik van een netwerk. Niet dat iedereen ZZP er moet worden (liever niet) maar wat ik hiermee wil aangeven dat het geld anders en beter besteed kan worden. Meer " handen aan het bed" of anders; hulp in het primaire proces!

  • felixerinkveld zei:

    Te gek voor woorden .
    Als ouder weet ik dat juist deze kinderen buiten de boot vallen als ze niet de juiste begeleiding en support krijgen .
    In het onderwijs, maatschappij veel onbegrip en onkunde om deze mensen op de juiste manier te ondersteunen .
    Als deze hulp wegvalt onstaat er weer een andere zwaardere problematiek en misschien zelfs klinische opnames die dan toch weer veel duurder zijn .
    Handen af van PGB en laat MEE hun werk op een normale manier uitvoeren .
    Reageer collectief op deze politiek die alleen naar euro's kijkt en niet naar de zorg voor de medemens.

  • Bezorgde moeder zei:

    De begeleiding laten verdwijnen, MEE wegbezuinigen!
    Zijn ze nu helemaal gek geworden, waar zijn ze mee bezig.
    De echt beperkte mensen zitten in Den Haag en runnen dit land!

    Laten we weer tehuizen in de bossen zetten zodat we daar de onze kinderen kunnen weg stoppen, in ieder geval lekker goedkoop voor Den Haag! NU snijden ze in de begeleiding, volgend jaar de dagbesteding of het tijdelijk verblijf. En als ze het niet weten dan verzinnen ze wel weer wat.

    Ik nodig de betrokken politici van harte uit om een weekje mee te draaien in ons gezin. Zonder PGB, die we overigens met hulp van MEE jaarlijks opnieuw moeten aanvragen, redden wij het als gezin niet. Onze zoon is nu bijna 5 jaar, de zorg voor hem wordt per maand alleen maar zwaarder. Wij waren blij dat hij 5 wordt omdat dat betekende dat veel van zijn zorg niet meer binnen de noemer "gebruikelijke zorg" zou vallen. Die vlieger gaat inmiddels ook al niet meer op.
    Het ODC waar hij nu naar toe gaat heeft een vakantie sluiting van 3 weken per jaar, verder is er altijd opvang. Straks gaat hij naar VISIO onderwijs in Breda, dan is hij 13 weken per jaar en zga iedere woensdag vrij. Ik maak me nu al zorgen hoe ik dit moet gaan regelen, als er nu nog meer gesneden wordt in begeleidng weet ik het al helemaal niet meer. Moet ik nu kiezen mijn zoon op het ODC te laten en geen onderwijs te volgen omdat Den Haag vindt dat hij minder begeleiding krijgt. Dan doe ik dat kind toch enorm te kort, waar zijn ze mee bezig. Hoe meer zorg en begeleiding hij nu krijgt, hoe beter hij zich ontwikkelt, hoe MINDER zorg en begeleiding hij nodig zal hebben in de toekomst.

    En dan MEE, de gemeente moeten die werkzaamheden (deels) gaan overnemen. Hoe onafhankelijk is de gemeente???? MEE komt op voor degene die de zorg echt nodig hebben, de gemeente denkt vooral aan zijn eigen portemonnee!!!

  • Cor zei:

    Beste mensen,

    Ik denk dat er bij MEE wel eens gekeken kan worden waar bezuinigd kan worden. Heb het idee dat er steeds meer hulp bij gekomen is waar het resultaat van is tegengevallen.
    Ook moet men niet zien naar het I.Q.(alleen) van cliënten maar ook naar bepaalde stoornissen.
    Werk al 35 in de jeugdhulpverlening en al met al zijn er heel veel instellingen wat een kind met waterhoofd is geworden. Daarnaast ziet men vaak door de welzijsbomen het bos niet meer.
    PGB kan ook via CIZ aangevraagd worden b.v.

    M.a.w. Hulp daar geven waar nodig is.

  • Roos zei:

    Ik heb een hele goede zorgconsulent bij MEE.
    Wil ik voor geen goud missen.
    Heb er waardevolle cursussen gevolgd.
    Het hebben van een handicap is geen keuze, het overkomt je gewoon.
    Je probeerd er het beste van te maken, maar dat word zo wel nmogelijk gemaakt als alle hulp dreigd te verdwijnen.

    Nooit de gemeente de werkzaamheden laten doen!!!!!!!!

    Ben vorig jaar daar geweest voor woningaanpassing (geluidsisolatie slaapkamer.)
    WMO wist mij te vertellen dat wij daar geen recht op hadden. De WMO was er voor lichaamlijk gehandicapten, traplift, rollaters enz.
    Men heeft totaal geen kaas gegeten van mensen met een psychische beperking. Schandelijk!!! Heb uiteindelijk van ARONAUT, ingeschakeld door gemeente, wel de aanpassing gekregen. De eigenbijdrage was net zo hoog als de aanpassing....
    Kijk, en dat vind ik weer raar....bijdrage is niet te contoleren.
    Daarbij vond ik de bejegening onbeschoft.

    Gemeente's zijn vrij in hun doen en laten.
    Daar zit al ongelijkheid in.
    Wij zijn allemaal Nederlanders en dus dienen gemeent's ook allemaal dezelfde regels te hebben, dezelfde eigen bijdrage.
    Rechtsgelijkheid voor ons allemaal!!!!!

    Daarbij moet eerst hulp in het eigen netwerk worden gezocht, daarna de vrijwilligers en als er echt helemaal niemand meer is om te helpen mag men een beroep doen op "onze" gemeente.
    Ik voel mij bij dit heel machteloos...

    Waardeloos!!!!!!!!

  • Sasja zei:

    Ik hou mijn hart vast. Na jaren werken heb ik het voor mijn zoon nu eindelijk voor elkaar een begeleiding die stabiel en door de pgb is hij uit de instelling waar hij helemaal afgegleden was en leefde in een vies hondenhok.

    Veel valt er te bezuinigen op de instellingen net zoals anderen al opmerkten. Maar ook de particulieren bureau s die niet alleen maar begeleiding leveren maar vakantie s en dagjes uit organiseren en veel te hoge tarieven hebben dragen er toe bij dat het budget op verkeerde wijze besteed wordt.Dus die aanpakken om te bezuinigen en niet de kleine particulier die doormiddel van het budget zijn /haar zoon of dochter thuis kan houden en zodoende veel bespaart in de gezondheidszorg.

    Tot twee keer toe heb ik bij het zorgkantoor melding gemaakt ( toen die tijd ook bij de svb bank) wegens misbruik van de pgb gelden. Zelfs in een geval is het tot en rechtzaak gekomen die ik uiteindelijk verloren heb. Dus het is vechten tegen de bierkaai alleen de overheid zou als taak moeten zien hier in te grijpen en hier als eerste te gaan bezuinigen. Laat de particulier met rust!!!

    Sasja

  • Erica zei:

    Laat me toch niet lachen.
    De omgeving moet de hulp maar gaan bieden, nou sorry in onze directe omgeving is alleen veel onbegrip voor onze twee jongens met autisme en dochter met ADHD, deze kinderen vragen en hebben speciale begeleiding brood nodig.Deze speciale begeleiding kan een familielid of buurvrouw niet zomaar even geven en ik denk dat de meeste daar niet op zitten te wachten.Wij als ouders hebben een traject van jaren achter de rug en zijn nu ervaringsdeskundig maar nog leren wij iedere dag. Een leek kan dit gewoon weg niet
    Wij hebben via pgb nu hele goede hulp die bij de grote instaties niet te vinden is of vele malen meer kost.

    Als dit weg valt zijn de rapen pas goed gaar en komen er veel meer gezinnen en kinderen in de problemen met waarschijnlijk gedwongen opnames en wat dat wel niet kost?>>Maar denken ze in Den Haag niet bij na

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.