1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Aan de bel voor een vergeten groep kwetsbare mensen

13 Reacties

Foto: Flickr/eflon (CC)

Nu de grote verhuizing van zorggelden van Rijk naar gemeenten bijna rond is, lijkt het erop dat een belangrijke groep zeer kwetsbare mensen vergeten wordt. Het gaat om kinderen en volwassenen met een grote zorgbehoefte, die dankzij extra zorg en ondersteuning vanuit ouders, familie en zorgaanbieders thuis kunnen blijven wonen. Deze groep valt qua zorgzwaarte in de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz). Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Ieder(in) dringen daarom bij VWS aan op een snelle oplossing voor deze vergeten groep. Zij vragen staatssecretaris Van Rijn druk te zetten op de partijen die op dit moment bezig zijn met de zorginkoop om snel hun krachten te bundelen en samen tot een oplossing te komen.

Het probleem

Staatsecretaris Van Rijn van VWS liet al in juni aan de Tweede Kamer weten dat deze thuiswonende kinderen en volwassenen voldoen aan de toegangscriteria van de Wlz. De mensen die het betreft en de betrokken zorginstellingen zijn hierover nog altijd niet geïnformeerd. Geen duidelijkheid dus over hoe deze groep toegang tot de Wlz krijgt en om welke mensen het precies gaat.

Wegkijken

Gemeenten kopen de zorg voor deze kinderen en volwassenen niet in omdat zij een zware zorgbehoefte hebben. Maar ook zorgkantoren kopen de zorg niet in bij de zorgaanbieders, omdat de toegang tot de nieuwe Wet langdurige zorg in 2015 nog niet helemaal rond is en zij alleen zorg aan mensen met een indicatie voor verblijf inkopen. Daarnaast zijn de middelen voor een deel van de zorg, zoals persoonlijke verzorging en kortdurend verblijf (ook wel ‘logeren’ genoemd) niet in het Wlz-domein terechtgekomen. Als VWS niet snel ingrijpt, valt deze groep mensen straks tussen wal en schip.

Puzzel

De verschillende organisaties die hiermee te maken hebben: het CIZ, de NZa, de gemeenten (VNG) en ZN, hebben allemaal stukjes van de puzzel, maar geen van deze partijen neemt de regie om de hele groep goed in beeld te brengen en hierover te berichten naar de mensen zelf, hun ouders/familie, gemeenten en zorgaanbieders. Om die reden trekken Ieder(in) en VGN bij de staatssecretaris samen aan de bel.

(Bron: persbericht Ieder(in) en VGN)

13 Reacties

  • Lia zei:

    Ja ik noem dit al jaren snode beleidsplannen vande ambtenaren van VWS met name de directie Langdurige zorg.

    Tot mijn treurige ervaring zag ik in 2008 al in dat het verschuiven tussen de financierders als ZVW toen nog AWBZ en nu zelfs naar de WMO een zeer beproefd bezuinigingsmiddel was en nu weer is voor VWS...

    Mijn zoon die sedert 2003 in de AWBZ een indicatie voor verblijf en behandeling had dit in 2008 plotseling voor 1jaar onder de ZVW in ZIN viel, geen instelling nam mijn zoon op of zette hem op straat na drie weken, kon dus nooit een jaar in ZIN verblijven te zwaar maar......plotseling zijn indicatie verloor en wel lager geindiceerd kon worden zodat hij nu richting de WMO zou gaan.
    Ware het niet dat ik na 6 jaar procederen met drie advocaten inhet gelijk werd gesteld en mijn zoon wel zijnindicatie heeft behouden....

    Kort samengevat: te zwaar voor de instelling in ZIN nu naar de WMO....snode plannen.
    Bezuinigen door indicatieverkwanseling.

    De puzzelstukjes viele op zijn plaats door de woorden van de directie LZ van VWS die mij een moeder van een client vertelde:
    Ik citeer de directie LZ van VWS:
    Mw. De GGZ dat zijn drank- en drugsverslaafden, mensen die geen zorg willen dit is geen aaibare doelgroep die kennen wij niet daar hebben wij geen geld voor over.......

    Met deze gedachte zie ik het keer op keer gebeuren en dhr. Van Rijn gelooft wel in goede bedoelingen??
    Ik als gewoon burger weet wel beter......

  • r.fermont zei:

    De vrije zorg keuze is belangerijk.

    Mijn huisarts stuurde de bemoeizorg op me af, wilde me laten oppakken door de crisisdienst ,eiste dwang behandeling, mooie boel, ik heb niks aan de riaag bij pijn, gelukkig heeft mijn oude huisarts me een kop medicinale thee voorgeschreven, en zal ik bij het medischs tuchtcollege neer leggen ,vrijheid in behandelkeuze..
    (pgb vaker op slot ondanks bewindvoering want die verzuimde te verantwoorden,maar betaalde zich wel zelf voor de adminstratie,bemoeienis met zorg maar dat mocht niet van de kantonrechter), meer geen zorg dan wel zorg, gemeente weet helemaal niet wat ze er mee aan moeten)

    Ergste nog ze loog vanals bij elkaar, dat ik zwerfde ,dat ik haar kinderen lastig viel of wilde ... brengen.., omdat ik een review op zorgnetkaart schreef, noemde ze laster..



    zo erg dat ze me dakloos wilde,altans rechtzaak komt nog,
    triest maar helemaal op de waarheid berust.

    De samenleving zal er sterk op moeten participeren,,

    ik heb een mbo-vp/ab diploma en dan nog loop je vast.

    Met een vriendelijke groet,

    Rob

  • Theo zei:

    Theo,
    Dit voor iedereen die reageerd , probeer uw reactie zonder afkorting te schrijven.
    Dat begrijpt iedereen beter.

  • Paul Stolwijk zei:

    weer een voorbeeld hoe de hervormingen in de zorg worden doorgevoerd zonder raadpleging met de achterban / hen die het betreffen.
    Het is toch treurig !

  • Dobber zei:

    Tja, als je eenmaal een handicap hebt, word je geleefd.
    Je hebt zelf niets meer in te brengen
    Ze laten je ook doodhongeren, want eten en drinken krijg je niet, als je dat
    niet zelf kunt halen.
    Voor van alles is er iets, maar eten en drinken hoef je blijkbaar niet.
    Ja, als je er maar voor betaald, dan zijn er wel mensen die de boodschappen
    voor je willen halen.
    Ik sta nu al 700 euro in het rood.... wordt elke maand erger....
    Geen kans om het af te lossen.
    Kun je je bankstel misschien wel verkopen, levert nauwelijks 100 euro op.
    Het vertraagd het failissement alleen maar.

    Groeten,

    Dob

  • Dobber zei:

    Oh, nog wat: Er wordt vaak gezegd "AH bezorgd aan huis"...
    NIET WAAR, in Groningen niet, probeer maar in te loggen bij AH,
    met een groningse postcode. Er wordt niet bezorgd.
    Maar afgezien daarvan: Een pakje koffiemelk kost daar bijna 2 euro,
    bij Lidl slechts 67 cent.
    Jaja, AH heeft ook goedkopere rommel, maar of je dat dan nog koffiemelk
    mag noemen ?
    Met gewone halfvolle melk liggen de prijzen al op hetzelfde niveau !
    Ja, als je drie keer zoveel moet betalen, is er wel iets mogelijk natuurlijk
    qua bezorgen of mensen van huis ophalen en terugbrengen.
    Dat je per maand dan 300 euro kwijt bent aan eten en drinken, ipv 100....
    Waar haal je die extra 200 dan vandaan ?

    Groeten,

    Dob

  • A.B. v.d Steeg zei:

    De overheid heeft het over bundelen van krachten.

    Zorgkantoren zijn druk aan het selecteren welke zorg wel of niet goed is voor deze doelgroep.
    Ik vraag me af of de selectie van langdurige zorg bedoeld is om te ontdekken of de cliënt de zorg krijgt die hij of zei verdiend.
    Of is de selectie bedoeld om te bezuinigen.

    Cliënt heeft volgen mij de voorkeur welke zorg hij of zei wil.
    Als de zorg maar aan kan tonen dat het kwalitatief verantwoord is.

    Vermoedens is dat alle langdurige zorg gemanipuleerd wordt in zorg in natura.
    Tja ik hoop het niet omdat de cliënt dan niet meer krijgt wat hij of zei nodig heeft.
    Begeleiding naar zelfredzaamheid in de zin van oefenen voor langdurige zorg. Door de decentralisatie van Gemeente Zorgverzekeraar, etc. vermoed ik dat cliënt hier de dupe van zal worden en gegarandeerd tussen wal en schip beland. Omdat de Zorg die toen gekozen is door cliënt niet meer aan de eisen gaan voldoen.
    Er hoeft dan geen pgb meer uit betaald te worden en het beleid voor de decentralisatie is dan versimpeld. De verantwoording naar de overheid is dan beter te overzien.
    Het bundelen van krachten is dan ook de oplossing? alleen we vergeten de cliënt!!!! Wat wil de cliënt zelf??

  • Margreet zei:

    Wat nu als je geen familie meer hebt en de buren alleen druk zijn met hunzelf.

  • Bloem zei:

    Ik denk dat er veel meer vergeten groepen zijn. Inderdaad, zoals Margreet zegt de kwetsbaren (zorgbehoevende ouderen of chronisch zieken of gehandicapten, ook volwassenen!) die geen familie of mantelzorgers hebben. Er wordt zo makkelijk vanuit gegaan dat er wel mensen zijn die van alles voor je kunnen doen. Maar dat heeft lang niet iedereen!! Wie staat daar nog bij stil.
    Dobber, ik ken dat probleem. Inderdaad wordt boodschappen doen niet geindiceerd meer door gemeenten. En ook hier bezorgd AH niet, los van of je het uberhaupt kunt betalen..
    Er zijn zo enorm veel dingen die vergeten worden. Er gaan zo veel mensen in de problemen komen.

  • Margreet zei:

    Het is namelijk gebaseerd op mijn zelf. Ik heb geen familie meer buren zie ik nooit. Ik heb nu hh hulp en thuiszorg waar ik een eigen bijdrage voor betaal.

  • Alida zei:

    De 'vergeten' groepen die hier worden genoemd zullen zeer zeker in de problemen komen, zeer nijpende problemen. Maar ook de andere groepen zullen er niet best vanaf gaan komen. Zelf ben ik een alleenstaande moeder in de bijstand. Beide kinderen hebben een ernstige gedragsproblematiek voortkomend uit een psychiatrische aandoening. Inmiddels gaan beide (na de zomervakantie) naar het voortgezet onderwijs. Nu zeggen ze vanuit de uitkering dat ik wel full-time kan gaan werken omdat mijn kinderen best even alleen thuis kunnen zijn. Uuuh, gaat de gemeente dan ook zorgen dat mijn kinderen niet het huis afbreken, dat doen ze namelijk al als ik als ouder even naar het toilet moet (en ze niet exact vertel wat ik op dat moment van ze verwacht). Opvang voor kinderen boven de 12 is er niet of zo ver weg dat ik niet in staat ben om vervoer te bekostigen (taxi zal ongeveer een € 20,00 per enkele rit zijn, 5x pw, opvang voor kinderen boven de 12 word nergens vergoed.). Zelfs als ik al een fulltime baan zou kunnen vinden zal ik dat niet kunnen opbrengen omdat ik alleen een lage functie kan vervullen bij gebrek aan opleiding. En zelfs nu ik dus wel thuis kan zijn voor de kinderen en taxivervoer van en naar school wel door de gemeente wordt vergoed kan ik op zeer creatieve manier toch net zorgen dat ik zover uit de schulden blijf dat ze me niet boven het hoofd groeien. Ik wil dus best werken, maar dan wel binnen de schooltijden. Totdat de jongste naar het voortgezet onderwijs zou gaan mocht dat ook. In de tijd dat mijn kinderen op school zijn, help ik een aantal van mijn bejaarde en gehandicapte buren, maar omdat dit niet valt onder officieel vrijwilligers werk kan dat niet geaccepteerd worden door de gemeente als sociaal maatschappelijk verantwoorde inzet van hulp. Sorry hoor maar dacht dat mantelzorger dat toch wel is, of je dat nu voor familieleden of buren doet. Er wordt dus ook nog eens van 2 kanten moeilijk gedaan. Zij die willen helpen worden daarin ook tegengewerkt. Degene die hulp nodig hebben krijgen geen indicatie en moeten het hebben van mantelzorgers, die dus daarnaast vaak ook nog eens een fulltime baan nodig hebben om zichzelf te kunnen onderhouden (wat vaak al niet lukt).

  • Wulf van Loenen zei:

    Wat een goed artikel! Het betreft de groep van onze chronisch zieke dochter (stofwisselingsziekte), ze is 6 januari j.l. overleden. We hadden de zorg goed voor elkaar met ons eigen pgb Fleurzorgteam. vanuit een indicatie via de AWBZ, maar ouder worden kon ze echt niet meer. Het is echt een geruststelling dat deze zorggroep hopelijk niet bij gemeente en/of zorgverzekering terecht komt. Wat heeft de oude AWBZ, waar hopelijk de WLZ het vervolg op is, ons steeds een goed pgb kunnen geven om dit ongelooflijk dappere kind de beste zorg te kunnen bieden! Dat mag ook wel eens gezegd. Ik heb m'n hoop dus gevestigd op de WLZ, één serieus en relevant loket hopelijk!!!

  • y.barents zei:

    mijn man en ik voeren samen al jaren mantelzorg voor onze beperkte zoon. omdat zijn zorg voor instellingen niet te vertalen valt, beter is het thuis volgens de psychiater..mijn man werd uit Defensie gegooid ivm bezuinigingen. moet weer gaan werken ivm pensioengat die hierdoor is ontstaan (65-67 jaar) regering zegt, is je eigen verantwoording (geweldige werkgever !)....maar wij dragen ook de totale zorg en hebben niemand in de omgeving die ons eens even kan opvangen en ontzetten. En dan heb je er ineens nog een zorg erbij...ben je 57 met enorm veel kennis maar geen werk en straks geen pensioen en waogat door toendoen van bezuinigingen...hoe je klem kan worden gezet terwijl je zo graag hard wil werken en inzetten, maar een beetje hulp zou zooooo wenselijk zijn...wij houden ons hart vast

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.