1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Hoe kun je zelf starten

Auteur Bericht
Johanna Geplaatst: donderdag 27 Mei 2010 13:47
Hallo,

ik wil graag een eigen bedrijf starten waarbij ik logeeropvang, vakantieopvang, dagopvang en activerende begeleiding wil gaan aanbieden.

Maar ik kan eigenlijk nergens echt duidelijk vinden wat je daarvoor nodig hebt.
Kan iedereen dit zomaar starten of zijn er kwalificaties waar je aan moet voldoen en waar moet je je aanmelden zodat duidelijk is dat mensen middels pgb kunnen betalen aan jouw bedrijf?? en dat het zorgkantoor ook erkent dat de zorg die je bied vanuit pgb betaald mag en kan worden.

Natuurlijk wil ik niet gelijk alles groot beginnen, ik wil per onderdeel starten zoals eerst de dagopvang en activerende begeleiding en dan doorgroeien naar logeeropvang en vakantieopvang.

Maar ik wil wel graag weten waar ik alle regels omtrent het zelf starten kan vinden en bij welke organisaties ik mij moet melden of aansluiten zodat ik een erkent pgb bedrijf kan worden.
Pim Geplaatst: vrijdag 28 Mei 2010 12:08
Geachte mevrouw Web,

U stelt een aantal vragen in uw stuk, ik ga proberen deze per stuk te beantwoorden:

:?: ik wil graag een eigen bedrijf starten waarbij ik logeeropvang, vakantieopvang, dagopvang en activerende begeleiding wil gaan aanbieden.
Maar ik kan eigenlijk nergens echt duidelijk vinden wat je daarvoor nodig hebt.
:!: Wat u nodig heeft is een plaats waar u ze kunt opvangen, een goed ondernemingsplan, duidelijke presentatie naar potentiële klanten middels bijvoorbeeld website, folders, visitekaartjes, advertenties, en dergelijke.
Ook is het aan te raden om veel kennis van de door u gekozen doelgroep te hebben, te weten om hoe om te gaan met afwijkend gedrag en hoe u kinderen kunt vermaken.

Verder is het raadzaam na te denken over veiligheid op gebied van lichamelijke gezondheid, brandveiligheid en veiligheid in de leefomgeving.

Er zijn helaas niet veel regels op gebied van logeeropvang en dagbesteding als dit word aangeboden middels PGB. Als dit word aangeboden middels zorg in natura (alleen toegankelijk met een WTZi toelating en daardoor nog niet voor ondernemers) zijn er wel heleboel regels waaraan voldaan moet worden.

Primair is het toezicht vanuit de ouders die hulp inkopen. De inspectie voor de gezondheidszorg zou ook toezicht moeten houden maar doet dit in de praktijk nauwelijks. (Op papier wat meer bij instellingen die werken middels Zorg in Natura).

:?: Kan iedereen dit zomaar starten of zijn er kwalificaties waar je aan moet voldoen en waar moet je je aanmelden zodat duidelijk is dat mensen middels pgb kunnen betalen aan jouw bedrijf??
:!: Ik zou het toejuichen als er eisen kwamen waaraan mensen moeten voldoen voordat ze opvang mogen gaan aanbieden. Helaas is dat op dit moment niet zo. Aan uw presentatie en aan ervaring van mensen die gebruik maken van uw diensten kunnen mensen afleiden wat uw kwaliteit is. Dat is ook tegelijkertijd het grote struikelblok voor vele PGB houders. Zij kunnen moeilijk herleiden waar kwaliteitszorg word geboden en waar mensen denken leuk met hun kind om te kunnen gaan.

Derhalve zou ik u sterk willen aanraden u te beperken tot doelgroepen waar u overtuigend veel kennis van heeft. Lichamelijke handicaps, Downsyndroom, Autisme, Psychiatrische problematiek als borderline, psychotische problematiek en vele andere vormen. Het zijn zomaar wat doelgroepen waar u zich op zou kunnen richten welke allemaal veel kennis van zaken vereisen en dito hoge eisen aan de begeleiders die het werk moeten doen alsmede de omgeving waar de begeleiding in plaats vind.
Instellingen hebben vaak met meer dan 12 a4tjes vol met eisen te maken waar zij aan moeten voldoen voordat ze ook maar een cliënt mogen begeleiden.
Het zou u sieren als u zich dus verdiept in de doelgroep voordat u opvang start.

:?: het zorgkantoor ook erkent dat de zorg die je bied vanuit pgb betaald mag en kan worden.
:!: Het zorgkantoor heeft niets te erkennen. Als u facturen stuurt naar de klant en deze betaald worden is dat voldoende, mits u zorgt dat op uw facturen de diensten begeleiding, verzorging, verpleging of tijdelijk verblijf worden aangemerkt als geleverde diensten.

:?: Natuurlijk wil ik niet gelijk alles groot beginnen, ik wil per onderdeel starten zoals eerst de dagopvang en activerende begeleiding en dan doorgroeien naar logeeropvang en vakantieopvang.
:!: Volgens mij begint u aan de verkeerde kant. Eerst bepalen wat u wilt, doelgroep, welke vorm, waar, wanneer, met welke kosten krijgt u te maken, wat is het tarief dat u daarbij dient te hanteren om uit de kosten te komen en er zelf ook nog wat aan over te houden, hoe is de concurrentie op dit moment en wat leveren deze, hoe onderscheid ik mij? enzovoort enzovoort (met het schrijven van een ondernemingsplan komt u als het goed is al deze vragen en vele meer tegen).

:?: Maar ik wil wel graag weten waar ik alle regels omtrent het zelf starten kan vinden en bij welke organisaties ik mij moet melden of aansluiten zodat ik een erkent pgb bedrijf kan worden.
:!: Het is zoals eerder al gemeld nauwelijks gereguleerd. Dat is aan de ene kant het mooie van het PGB. De zorgvrager heeft volledig de vrijheid om zelf te bepalen wie hij kiest voor welke dienst. Dat is ook het manco aan het systeem. Er zijn er velen die denken er wat van te kunnen maken maar de kennis niet hebben of niet voldoende ondernemersvaardigheden.

Hopelijk kunt u hier wat mee.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Johanna Geplaatst: vrijdag 28 Mei 2010 12:53
Beste meneer van der Most,

Dank voor uw duidelijke uitleg op al mijn vragen.

De doelgroep had ik al in gedachten, ik wil mij voornamelijk richten op kinderen met ASS en kinderen met ADHD of een combinatie hiervan wat veel voorkomt.
Hierin heb ik ook de nodige ervaring.
Ik heb een pedagogisch gerichte opleiding met aangevulde certificaten voor ASS en ADHD en nog enkele andere. Daarnaast heb ik een BHV opleiding met Kinder EHBO en ik heb een certificaat medicatie toedienen.

Ik weet ook dat er al veel aangeboden wordt, dat er veel diversiteit is in wat er aangeboden wordt en dat de prijs ook veel kan verschillen.

Ik heb al een pedagogisch plan geschreven.

Omdat ik graag voor mezelf wil starten en ik graag met kinderen die anders zijn wil werken leek dit me een heel leuk uitgangspunt.

Maar zoals ik schreef kon ik nergens de regels en procedures vinden, maar nu blijkt dus dat die er ook eigenlijk niet echt zijn.

Ik hoop dan dat dankzij mijn ervaring ik straks als alles rond is kan starten en vertrouwen kan opwekken bij de klanten en dit vertrouwen kan blijven behouden.

Dankzij uw reactie kan ik nu gaan starten, ook dat ga ik niet gehaast doen, want ik wil wel dat ik alles netjes op orde heb van website tot folders en administratie als ik ga beginnen.

mocht ik nog ergens tegenaan lopen of heeft iemand nog goede tips voor mij dan hoor ik dat graag.

Johanna
Pim Geplaatst: vrijdag 28 Mei 2010 19:55
Geachte mevrouw Web,

Het is aan te raden uw netwerk uit te breiden en daarbij mogelijk al contact te zoeken naar anderen met de specialisatie autisme in uw omgeving.
Zoekt u op autismespecialist dan zult u waarschijnlijk al de nodige opties voor uw netwerk ontdekken.

Daarnaast is het misschien ook interessant om autismecafés, de NVA, LinkedIn groepen Autisme ten Top en Autismevriendelijk en dergelijke eens te bekijken. Er word op dit moment steeds meer georganiseerd op het gebied van autisme en de kennis die er is word steeds meer uitgediept.
Zaak is dus ook om goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.
met vriendelijke groet,

Pim van der Most
MostCare
Gespecialiseerde Autisme Begeleiding.
Geplaatst: donderdag 29 Januari 2015 18:17
Hallo,

Ik zat eigenlijk met dezelfde vraag. Maar is dit ook hetzelfde bij dagopvang en crisisopvang? En werkt dit, geen eisen en regels, alleen bij cliënten met pgb of is het ook mogelijk via verzekeringen.

Wij willen dit namelijk goed opzetten. En is het ook noodzakelijk dat je in het bezit bent van bepaalde diploma's als je al jaren werkt met deze doelgroep? En heb je naast een bestemmingsvergunning ook nog andere vergunningen nodig?

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen
Geplaatst: donderdag 29 Januari 2015 18:18
Hallo,

Ik zat eigenlijk met dezelfde vraag. Maar is dit ook hetzelfde bij dagopvang en crisisopvang? En werkt dit, geen eisen en regels, alleen bij cliënten met pgb of is het ook mogelijk via verzekeringen.

Wij willen dit namelijk goed opzetten. En is het ook noodzakelijk dat je in het bezit bent van bepaalde diploma's als je al jaren werkt met deze doelgroep? En heb je naast een bestemmingsvergunning ook nog andere vergunningen nodig?

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen
Geplaatst: donderdag 29 Januari 2015 18:19
Of ben ik te laat met reageren op dit onderwerp. ..ik zie nu pas dat het laatste bericht uit 2010 komt...
Geplaatst: maandag 21 November 2016 21:31
Hallo allemaal,

Ik zat vanavond wat rond te zoeken naar een voorbeeld plan om een dagopvang/besteding voor ouderen of kinderen te beginnen. Ik ben zelf in bezig van een helpende zorg en welzijn niveau 2. Ik ben in bezit van een verzorgende ig niveau 3. Door de gevolgde opleidingen heb ik met verschillende doelgroepen gewerkt. Ik weet in mijn gedachten heel erg goed hoe ik het allemaal wil hebben. Ik heb net hier boven ook gelezen wat er allemaal bij komt kijken. Ik zou hier graag hulp bij willen hebben om te kijken of het wel zin heeft om zoiets op te zetten alleen heb ik geen idee waar ik moet zijn met mijn plan.
Ik zag dat er vorig jaar nog iemand op dit onderwerp heeft gereageerd en ik hoop aan de hand van mijn reactie ook antwoorden te krijgen op mijn vragen.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met het vinden van de juiste informatie.

Groetjes
Geplaatst: maandag 13 Februari 2017 21:05
Hallo,

Ik wil graag een dagopvang starten voor baby's en mensen met beginnende dementie,. Ik ben hierdoor geïnspireerd door Elisabeth Kubler Ross. Zij maakte mij er van bewust hoe fantastisch het zou zijn als deze twee doelgroepen, in ieder geval een deel van de dag, met elkaar zouden kunnen samenleven.
Heeft iemand hier ervaring mee?
Hartelijke groet, Ilona

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.