1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Van mantelzorgcompliment naar mantelzorgboete

39 Reacties

Foto: Flickr/Kat Northern Lights Man (CC)

 Langer thuis blijven wonen, het is een van de speerpunten van onze huidige regering en onderdeel van de beoogde ‘participatiemaatschappij’. Vanaf juli 2015 zullen gepensioneerden die gehoor geven aan deze oproep door bij hun kinderen in te trekken, worden gekort op hun AOW-uitkering.

Volgens Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers, zijn er veel families die door deze maatregel hun plannen afblazen. Zij willen niet meer gaan samenwonen met hun hulpbehoevende ouders, omdat deze vanaf 1 juli 2015 gekort zullen worden op hun AOW. Gepensioneerden ontvangen dan 300 euro minder dan wanneer zij een eigen woning hebben.

De zogeheten kostendelersnorm gaat gelden voor alle bewoners van eenzelfde adres die een uitkering ontvangen (zie ons eerdere bericht ‘Lagere uitkering bij gezamenlijke huishouding’). Zowel Mezzo als ouderenbond ANBO krijgen bezorgde telefoontjes van ouderen en hun kinderen die zeggen dit geld niet te kunnen missen. Mede daardoor stellen zij hun plannen voor samenwonen uit of gaan zij op zoek naar twee huizen bij elkaar in de buurt.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) geeft aan dat dit een bezuinigingsmaatregel is, maar gebaseerd is op het idee dat mensen die samen in een huis wonen, schaalvoordelen hebben omdat zij hun kosten kunnen delen. Dit voordeel kan wat haar betreft in de hoogte van de uitkering terugkomen.

Vanaf 1 januari 2015 wordt het mantelzorgcompliment waarschijnlijk afgeschaft. Waar voorheen mantelzorgers nog een kleine vergoeding voor hun vrijwillige werkzaamheden konden krijgen, worden zij in hun ogen nu juist bestraft voor de zorg die zij verlenen aan hun naasten. De ‘mantelzorgboete’ zoals de maatregel al als bijnaam heeft gekregen, is onderdeel van de nieuwe wet Werk en Bijstand. Deze is door de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

39 Reacties

  • Esther zei:

    Het is toch wel van de zotte.
    Als ik mijn ouders in huis had kunnen hebben zou ik ze met liefde verzorgen en nu doen ze bij de overheid alsof je ouders je daarvoor zouden moeten betalen.
    Mijn vader heeft zijn leven lang gewerkt voor het hele gezin en moet hij dan inkorten op AOW? omdat ze zorg nodig hebben?

    Trouwens mijn ouders willen dat niet en dankzij de overheid kunnen we nu wachten op of een gevaarlijke verkeerssituatie met dodelijke afloop omdat mijn vader nog steeds in een canta rijdt onverantwoord.
    En we kunnen wachten op een gasontploffing in een huizenblok mede omdat we niet mogen ingrijpen omdat ze zelfbeschikkingsrecht hebben. Ja tot het moment dat er echt iets gebeurd omdat ze het overzicht niet meer hebben en dan is het voor iedereen te laat. Maar dan stel ik toch echt de overheid aansprakelijk.

  • Wil Hovius zei:

    OPROEP:
    Op een bepaald moment (eventueel in overleg met Per Saldo) massaal protesteren
    Den Haag?
    De gemeentehuizen?
    LEG NEDERLAND PLAT!

    Dit zijn wij verplicht aan onze "ouder(en)s)".

    Helaas gaan bezuinigingen ten koste van "groepen mensen".
    Hebben regeringsmedewerkers echt zulke hoge inkomens nodig?
    Om over een afvloeiings of wachtgeldregeling maar niet te spreken.

  • Mandy zei:

    Vreselijk, waar is het kabinet mee bezig? Te triest voor woorden. Materialisme gaat boven mensen.

  • Edita Koning zei:

    Ik kan mij helemaal vinden in jou verhaal Esther daarbij is nog te vermelden dat als je je eigen ouders in huis neemt de overheid en straks de gemeente een gigantisch bedrag zal worden bespaard aan thuiszorg en wijkverpleging. Wat een extra druk legt op mantelzorgers. Zelfs 1 maal per jaar een mantelzorgcompliment is al teveel gevraagd want dat wordt wegbezuinigd. We krijgen straks te maken met overbelaste mensen en een toename van psychische zorg.

  • paul willemsen zei:

    Aan het kabinet heb ik verstuurd in het na jaar naar diederik samsom en klynsma
    Dit bericht schokte mij. Lagere AOW wat heb ik gedaan? Hoe heb ik ooit aan de mantelzorg kunnen beginnen Ik heb een boerderij verbouwd met mijn zoon om mijn moeder (82), invalide vader ( 83) en mijn tante (85) een eigen plek te geven. Zij betalen hun eigen appartement en wij geven de mantelzorg. Natuurlijk staat de hypotheek gezien de leeftijd op mijn naam. Het adres is van mij. Zij hebben een AOW. Zij betalen huur voor hun appartement.
    Ik betaal de overheid al een goed bedrag voor OWZ, belasting als inkomen door verhuur maar toch komt er nog een klap in de nek achter aan.
    Mijn ouders en tante zijn blij met dit gegeven veiligheid en zorg. Wij hebben wel de mantelzorg maar ook onze eigenplek. Iedereen blij. Tijden veranderen dus werken aan een oplossing en toen kwam het bericht, samen wonen Aow omlaag. Wie betaald de hypotheek dan? Wij leven samen en delen kosten ieder heeft een eigen appartement achter 1 voordeur.
    De mantel zorg geef je alleen omdat het moet participeren heet dat.
    Worden we zoals het er nu uit ziet gestraft voor de onze gevoelens en bereidheid. Wij kunnen hun hypoteken niet alleen op brengen van de verbouwingen. We zijn wel 1 woon adres.
    Ik vraag mij af waarom wij als natie gestraft worden door systemen die in Den haag worden uitgevonden. Ik merk dat ik mij schaam voor mij Nederlander zijn. Als je participeert krijg je een schop na en heb ik een schuld bij de bank en mag ik naar de schuldsanering en meerdere mensen op straat.
    De overheid wil zich terug trekken maar is als een wurgslang. Waarom ????? Wat hebben zij u misdaan? Eerst geeft u het probleem van de oudere terug aan de maatschappij en dan vermorzeld u de mensen financieel die met hard werken een oplossing hebben bedacht. Hebt u nu al uw eigen participatie oproep verlogend?

    Ik ben diep teleurgesteld in uw gedrag als regering. De ethiek ontbreekt in uw beleid om naar uw eigen gedrag te kijken. U kunt niet zomaar ongestraft mensen, activeren tot participatie en mantelzorg, en dan
    ontnemen van de middelen , en daarna problemen bagatelliseren.

    ----------------------------------------------------------------

    van Diederik Samsom bericht terug
    Hartelijk dank voor uw oprechte bericht. Onze welgemeende excuses voor onze extreem trage reactie, uw e-mail is onverhoopt op een verkeerde stapel terechtgekomen. Wij hopen op uw begrip en stellen het juist op prijs dat u de moeite hebt genomen om uw zorgen, ongenoegen en ideekn met ons te delen.
    Wij kunnen het ons echt voorstellen dat de situatie erg vervelend voor u is, wij hebben begrip voor uw ongenoegen.

    De wet wordt versimpeld. Het standaard tellen van het aantal tandenborstels om vast te stellen of mensen alleen of met z?n tweekn wonen is verleden tijd. Als beide ouderen ieder een eigen huis hebben krijgen beide een volledige AOW-uitkering, en maakt het niet meer uit hoeveel tijd zij samen doorbrengen. Als ouderen met iemand anders in iin huis wonen, dan kunnen zij de kosten samen delen en is een lagere uitkering op zijn plaats. Het maakt niet uit om welke reden zij samenwonen of met wie zij samenwonen. Het is dan ook niet logisch een uitzondering te laten bestaan voor ouders die met hun kinderen in iin huis wonen. Ook zij kunnen de kosten van hun huishouden delen. De verlaging van de uitkering gaat in kleine stapjes per jaar, dus niet in een keer van 70% naar 50%.

  • Henny Groote zei:

    Het kan nog erger, de "verplichting " om je ouders in huis te nemen en te verzorgingen, brengt juist extra kosten met zich mee, eten, wassen extra huishoudelijke hulp voor goede verzorging enz...Ipv. Korten op AOW een extra bijdrage van minstens € 500 per mnd. Behalve voor de mensen boven modaal, dat zijn o.a. de kamerleden en VVDers, die deze beslissingen nemen. Zijnhebben geen centje pijn. Zoals van Rijn zegt; "hun ouders zouden zij niet in huis nemen omdat deze liever zelfstandig blijven "? En anders een particulier verzorgingshuis, dat betalen WIJ wel".

    De mensen met alleen een AOW uitkering, die redelijk gezond zijn en daarom mantelzorger voor hun chronisch zieke kind? Omdat er steeds minder hulp en zorg is vanwege de bezuiniging besluiten om bij hun kind dat een WAO uitkering voor alleenstaande heeft, om het "kind" te verzorgen, worden ook beiden gekort?

    Wanneer het kind eerder overlijdt moet de ouder het huis uit omdat er geen partnerschap is geregistreerd?

    Deze maatregelingen dit nu worden doorgevoerd hebben verstrekkende gevolgen die niemand kan overzien. Tehuizen sluiten, moet het zo worden dat oude en of zieke mensen naar een afgezonderde plek moeten gaan om te sterven? Omdat ze niemand meer "tot last willen zijn?

    En dan hulpdiensten? Actiegroepen en het Kabinet lacht alles weg en niemand durft zijn politieke baantje op het spel te zetten, met een duidelijk NEE. Nu hangt het van Jetta Klijnsma af? Beschamend!

  • Medivera zei:

    Het bedrag van de WAO moet gelijk blijven ingeval een oudere bij familie mag gaan wonen.
    1. Een kamer bij familie kost ca 450 euro inclusief gebruik van gas, water en stroom. De huurtoeslag vervalt als iemand op kamers gaat wonen.
    2. Het bedrag van de AOW is absoluut al niet toereikend voor dagelijkse verzorging, bewassing, voeding en medicijnen, huishoudelijke hulp, persoonlijke zorg, mantelzorg en begeleiding.
    3. Opname in een verzorgingstehuis kost een veelvoud van de AOW
    4. De overheid moet mensen die hulpbehoevende familieleden in huis willen nemen naar waarde schatten en financieel tegemoetkomen!

  • Fred Verberg zei:

    Als mijn vader hulpbehoevend wordt zullen we met zijn allen om tafel moeten gaan om te beslissen wat te doen. Ik ben het absoluut niet eens met deze maatregel maar ik zal de enige niet zijn! Ik wens mijn vader geen verblijf in een verpleeghuis toe en ik denk dat ik de enige niet ben! Toch wordt gaan er steeds meer verpleeghuizen dicht en worden personeelsleden ontslagen. Zelf ben ik vrijwilliger in een verzorgingshui s en zie dat de mensen die nieuw binnenkomen er al steeds slechter aan toe zijn.Tja, wat kan ik er aan veranderen? Als vrijwilliger neem ik de mensen die er nog werken wat werk uit handen en dat ik vind ik een goede zaak. Het is een beslissing uit vrije keus. Je kunt dat anderen niet opleggen vind ik.
    Fred Verberg.

  • Gina Erkens zei:

    Ik ben verbluft. Hoe kan premier Rutte zijn ambt nog uitoefenen en rustig slapen nu hij dit allemaal op zijn geweten heeft. Sorry maar ik kan zijn gezicht niet meer zien. Wij krijgen steeds minder macht en steeds meer mensen voelen zich machtelozer. Kleinhouden dat is wat de bedoeling is. Ik blijf een voorstander van Roemer van de SP en sta volledig achter zijn denkwijze die veel menselijker is en dat ook uitstraalt naar Nederland en Zorg in Nederland.

  • Christien van Dijk zei:

    Kabinet, dit lijkt op een graai cultuur. Hoe kunnen jullie nog in de spiegel kijken. Dit is beschamend. Dit is al heel wat jaren geleden aangekondigd. Alles wat de ouderen zorgvuldig en zuinig op hebben gebouwd breken we door onzorgvuldig beleid in korte tijd weer af. Verantwoordelijke worden niet aangewezen, we wuiven alles weg. Het is altijd in alle toonaarden ontkent, wie kan hier nu nog omheen.

  • Anita Schipper-v.d.Heuvel zei:

    Het is om moedeloos van te worden..weer de zoveelste bezuinigingsmaatregel die snel even ingevoerd word om centjes te besparen zonder de tijd te nemen om te kijken wat voor gevolgen dit heeft voor veel ouderen en hun kinderen.zijn wij hier in nederland zo asociaal geworden over de mensen die alles na de oorlog hebben opgebouwd?gaan wij zo met mensen om?ik vind het triest,diep triest.
    wij als volk hebben al jaren niets meer te zeggen in dit land.
    al naar gelang worden er compromissen en geshopt bij andere partijen om een meerderheid in de plannetjes te krijgen.Ook deze manier van bijelkaar sprokkelen van maatregelen daar hebben wij als volk ook niet voor gekozen.democratie....hier in Nederland..die is alleen maar aan het afbrokkelen.het lijkt of we stemmen op een partij naar keuze bij verkiezingen maar op een slinkse manier worden we met z´n allen voor de gek gehouden.en nu gaat het weer over de rug van ouderen...ik heb maar 1 woord en dat is,SCHANDALIG!

  • Carla zei:

    Geen woorden, maar daden.

    Toch maar geen kangoeroe woning? Toch maar geen dagactiviteit opzetten
    in de buurt. Toch maar geen goede buur zijn. Hoe luidt die gezegde ook
    al weer.

    Toch maar de dingen blijven doen, die je voor elkaar kan doen.

    Het zal ook beter zijn als mensen eens naar elkaar gaan om over
    deze maatregelen te praten hoe mensen er onder lijden wat er daad
    werkelijk gebeurd . En naar de gemeente gaan met elkaar als goede
    buur om te vertellen voor extra zorg bij dat gezin. (zelf ook gedaan
    en direct zijn er maatregelen getroffen voor dat gezin )
    Mensen moet ook zelf uit huis komen, om te vertellen dat er werkloosheid is, nu kom ik tegen dat mensen der eigen verstoppen omdat
    ze zich schamen voor wat is hen overkomen en ze de huur etc. niet meer kunnen betalen.

    Wie vertel aan zijn buren dat er door de maatregelen daadwerkelijk
    het water tot aan het plafon stijgt.

    De levensstandaard moet echt naar beneden. Dat moet ook een taak worden via de media je moet er stralend en glimmend uitzien anders
    ben je toch niet van waarde.

    Wat hebben we elkaar ook niet opgelegd wees eens eerlijk.

    Het ergste vind ik nog altijd het vervallen van de Alg. Nabestaande Wet na 1950 geboren te zijn.

    Deze mensen zijn het hardste getroffen een partner verliezen en ook
    nog het inkomen.

    Er staat beschreven in het
    Woord van God zorgen voor de weduwe en de wezen. Dit is je eerste taak om te doen. Anders gaat het niet goed in het land waar je woont.
    Denk daar maar eens over na..................................

  • José zei:

    Ik werk ook in de zorg als huishoudelijke hulp en ben erg begaan met de mensen waar ik werk. Het is van de zotte dat de regering keer op keer met nieuwe of andere maatregelen komt om mensen hun zuur verdiende geld afhandig te maken. Ik erger me dood als ik bij de mensen kom die weer op de een of andere manier beknot worden. waar is de regering mee bezig. Ze maken ons mooie Nederland geheel kapot. Schandalig voor een land als Nederland om zo diep te zinken. Ik zie het zwaar in als mijn generatie (nu 57 jaar oud) de leeftijd krijgt om verzorgd te worden. Ik denk dat ik vertrek uit dit land. De ouderen zijn de dupe, de jonge gezinnen en het overblijvende deel word ook bedonderd door deze regering. Ze moeten nu maar eens opstappen.

  • Joh zei:

    @José, waar wil je naartoe verhuizen? Ik begrijp wat je bedoelt maar we zitten als ratten in de val. De huren zijn ook met zo'n 30 euro per maand gestegen. Waar gaat dit heen? Alles wordt duurder maar de onze inkomsten worden minder.
    Daarnaast zit de SP en de PVV een bureau te steunen zonder zich te beseffen dat dit bureau ook debet is aan onbetaalbaarheid van de thuiszorg met hun astronomische salarissen.

  • johnny rijks zei:

    Ik ben al 2 maanden bezig met aktie voeren tegen deze maatregel, ik was samen met mijn vader te zien bij rtlnieuws, hart van nederland en grote items in oa volkskrant en telegraaf.
    Teken aub mijn petitie om korten aow bij mantelzorg te stoppen:

    Www.geenaowkorting.petities.nl

  • PGB Zorgbureau Aanbieder BV zei:

    Per direct
    schoonvader te lease. 83 jaar oud
    Woont inmiddels al 11 jaar bij ons in.
    Daar gaan onze jaarlijkse schenkingen !!!!!!

    Weet niet waar dit kabinet allemaal mee bezig is
    Zie op tegen 1 januari 2015. Ben bang dat de klappen dan nog groter worden

  • Paul Stolwijk zei:

    Beste paul willemsen,

    Het antwoord van Diederik Samson schokt me ten zeerste. Weet iemand nog waar de P.v.d.A voor staat ?

    Ik heb als freelance-jongerenwerker mevrouw Klijnsma als een van de weinig emotioneel oprecht betrokken wethouders in Den Haag leren kennen.

    Het lijkt wel nu ze het pluche van het stadhuis verruild heeft voor het pluche van Trevezaal dat ze emotioneel afgestompt is. Gevoelloos beleid !

    Onvoorstelbaar zoals ouderen gepakt worden. Schandalig !!

    OPROEP:
    Ik wil een monument oprichten voor allen die in de VVT:Verpleging, ziekenhuis en thuiszorg werken en hebben gewerkt in de afgelopen eeuwen en decennia en nu nog erin werken maar door dit kabinet massaal op straat gegooid worden.

    Met dit monument wil ik kabinet en Nederland eraan herinneren dat de humaniteit van ons land ( waar Nederland van oudsher om bekend staat ) afgebroken zoniet al verdwenen is behalve dan dat vele mannen en vrouwen in alle anonimiteit zonder politiek geblaat trouw hun zorgvragers verzorgen en zelfs bereid zijn financieel een stapje achteruit te doen . Wij verzorgenden samen met de mantelzorgers laten het humane hart van onze samenleving kloppen.

    Ook wil ik met dit monument alle verpleegkundigen en verzorgenden eren die in oorlogsjaren en in huidige oorlogsgebieden hebben gewerkt en werken en / of gewond of omgekomen zijn.

    Wie doet er mee?

  • ina kuiper zei:

    hallo mantelzorg vergoeding heb er 3 waar ik voor zorg en werk 5 dagen per week weet niks van een vergoeding

  • Marja zei:

    Ik dacht altijd dat je je AOW tijdens je werkzame jaren bij elkaar spaarde??? Je wordt ook 2% per jaar gekort op je AOW als je niet in Nederland hebt gewerkt.
    Ik woon sinds 2006 samen met mijn moeder, de mantelzorg werd dusdanig dat het beter was om in 1 huis te gaan wonen. Tot 2010 heb ik mijn baan aan kunnen houden, daarna werd de mantelzorg dusdanig (Alzheimer) dat dit niet meer te combineren was. PGB aangevraagd/gekregen. Sta dag en nacht voor haar klaar, 7 op 24 voor €1500,- bruto. Heb 50% bruto salaris ingeleverd. En als ik meer hulp nodig heb lever ik in van mijn eigen "inkomsten"
    En ja de kosten met een dementerende oudere is vele malen meer. Moet elke dag wassen, verwarming hoger zetten, gezonde voedzame maaltijd op tafel toveren. Kleding slijt harder door het vele wassen, medicijnen die niet vergoed worden en zo nog heel veel meer. We zijn aan alle kanten al gekort, kan nog wel wat meer bij, maar niet heus.
    Het wordt echt heel hard tijd dat we de Haagse dames en heren laten weten dat de maat vol is. Belangengroepen, Per Saldo/Mezzo/Handen in Huis/ enz. enz, steek de koppen bij elkaar, organiseer een landelijke manifestatie in bv Utrecht (centraal), bv in Juni, geef er alle mogelijke publiciteit aan zodat er een massale opkomt is. Alle ouderen/familie/mantelzorgers/verzorgers LAAT DEN HAAG WETEN DAT DIT NIET KAN!!!!!!!

  • Frank zei:

    Het ''doe het zelf privatisering'' is een tortueuze manier van de pvvda en c.s. om jarenlange sociale afbraak opeens als een positief gegeven te verkopen. Exemplairisch zijn reeds de extreme ingrepen in de budgetten voor de thuiszorg en welzijn en straks het Awbz pgb e.d.Dit is het product van een kapitalisme in crisis. waar blijft de aanklacht tegen de oorzaak van de structurele onrechtvaardigheden.Leg de eisen neer bij de heersende klasse. De 10% rijksten beschikken al over een vrij besteedbaar vermogen van meer dan 730 miljard euro, Het is alsof de uitgebuite mens geen uitbuiter kent.. de verdere monopolisering van de rijkdom in dit land. Durf de ideologische strijd aan te gaan, dat is de enige weg !!!! Het zichbaar maken van de oorzaak van sociale ellende, verellendung, een kapitalistisch systeem dat mensen structureel uitbuit en ziek maakt !! Strijdt kan alleen als de uitbuiters een gezicht krijgen, zoals klijnsma het gezicht is van een asociaal wanbeleid zonder smoel.

  • Christa zei:

    Mijn moeder van 86 zwaar hartpatiënt en longpatient woont nog zelfstandig in een seniorenflat. Is de laatste week door haar been gezakt. Kan nu niet meer lopen. En heeft verzorging nodig. Zij kan niet naar het toilet en badkamer
    Alles afgebeld tijdens de paasdagen of er ergens een bed voor haar was zodat zij verzorgd kon worden. Geen plek wegens de bezuinigen
    Privé verpleegster gehuurd voor 2 dagen
    Nu verzorgende ingehuurd zodat zij over de hele dag hulp krijgt thuis 'smorgens uit bed halen douche aankleden broodje maken
    Dan om 12 uur broodje en toiletbezoek
    Om 3 uur weer
    Half 6 eten
    En om 9 uur naar bed
    Van de overheid krijgt zij 1 uur per dag verzorging
    Hoezo ?? Zolang mogelijk thuis blijven wonen. Met 1 uurtje verzorging per dag red je het niet. Of je moet maar in je bed blijven!!!! niet gaan douche een luier omdoen. Brood en drinken neerzetten voor de hele dag. Tja dan red je het wel!!!! Maar of dit nog een leuk leven is. Nou dan geef je mij maar een pil is goedkoper dan alle zorg bijelkaar. Wat een drama om oud te worden.

  • Esther zei:

    Mijn oudste zoon (27 jaar) verzorgt zijn opa (mijn vader)van 81 jaar. Toen mijn moeder nu bijna 2 jaar geleden kwam te overlijden en mijn vader alleen kwam wist ik dit kan niet hoe gaan we dit oplossen. Mijn vader is een man van de oude stempel hij bracht het geld binnen mijn moeder deed de rest. Pas 1 keer in zijn hele leven heeft hij een stofzuiger vastgehouden en meer dan een magnetron aanzetten kan hij niet. Omdat mij zoon op dat moment ergens op een kamer had waar hij het niet naar ze zin had en hij aanbood wel voor zijn opa te willen zorgen bedachten wij dat dit een goede oplossing zou zijn. Maat toen besloot de gemeente dat je mensen die dit doen flink moet straffen. Mijn vader zou naar het overlijden van mijn moeder recht hebben op huurtoeslag dat kreeg hij niet omdat mijn zoon bij hem in ging wonen om voor hem te zorgen. Mijn zoon krijgt geen uitkering omdat hij bij mijn vader woont. mijn vader heeft geen recht op welke hulp dan ook ,ook niet op b.vb 1 keer in de week hulp in het huishouden. Mijn zoon betaald zijn deel van het eten en betaald mee aan de overige kosten, daar hij geen inkomsten heeft draait mijn ex zijn stiefvader hier voor op. Gelukkig weet mijn zoon dat mijn vader, ik en buitenstanders dit wat hij doet heel mooi en bijzonder vinden. Helaas ziet niet iedereen wat mijn zoon allemaal doet, mijn zoon verleend 24 uur zorg per dag mijn vader kan niet meer alleen wonen als mijn zoon weleens weggaat is het waar ga je heen hoe laat ben je terug enz mijn vader vindt het eng om alleen te zijn. Ondertussen Spaart het rijk heel veel geld uit want een tehuis waar mijn vader anders heen zou moeten kost een 800 euro per dag geloof ik. We zijn al 2 jaar bezig om een vergoeding voor mijn zoon te krijgen maar dat is helaas nog niet gelukt. Indien ze 2015 nog meer gaan korten dan weet ik het echt niet meer. Zodra mijn vader naar een tehuis moet weet ik dat het heel snel is afgelopen met hem ach ja wie weet wil de regering dat juist dat scheeld immers weer een aowtje.

  • Henk zei:

    Dit probleem is ontstaan door de:
    (1)Zorgverzekeraars zelf, bij hun draait alles om winst. Zo min mogelijk leveren om winst te maken.

    (2) Fabrikanten van medische apparatuur. Elk jaar komt er weer iets nieuws en duurder op de markt die zogenaamd beter is dan de vorige, noem het maar verkooptruc.

    (3)Grote zorgbureaus en hun praatjesmakers die de politici in hun macht hebben. Deze bureaus beweren geen managers te hebben maar zijn toch veel duurder dan anderen. Sommige politici slikken alles wat ze van deze mensen te horen krijgen voor zoete koek omdat ze willen scoren. Maar in feiten zijn zij ook schuldig hieraan.

  • mar zei:

    bij deze regering gaat geld boven menselijkheid

    zeg maar de walglijke geldzucht van de rijken
    die alleen maar rijker willen worden over de rug van hun minder bedeelde medemensen

    BAH

  • Medivera zei:

    Esther, is het geen optie om een PersoonsGebondenBudget aan te vragen voor je vader? Dan kan daaruit je zoon worden betaald voor zijn zorg.

  • f. jansen zei:

    De politiek is onwerkelijk , de logica verdwijnd steeds meer uit de maatschappij. Niet aleen wat bovenstaande betreft maar in ijl tempo op alle sociale opgebouwde fronten. een tegenstelling ten top. koop en auto en ga participeren . de economie gered en per onmiddelijk een samenhorige participatie maatschappij.hedendaagse politiek gaat louter om cijfers verpakt in mooie woorden waarvan gevolgen niet worden overzien. ook nu zijn vooral de mensen die geen economische waarde meer hebben ( ouderen , gehandicapten , uitkeringsgerechtigen etc. )de klos.
    Ik denk dat de beslissers hierover niet bij een van groepen horen. zij hebben hoge inkomens , hun zaakjes geregeld .ik denk niet dat zij geneigd zijn hun ouders in huis te nemen . zal wel een zorghotel gaan worden van XXL euro per dag.

  • n. wijngaarde zei:

    Ik zal het heel erg vinden . Waar hebben deze oudjes voor gewerkt?.Stel je voor kinderen naar het werk, wie zorgt dan voor ze..De zorg gaat veel meer kosten dan ze denken, want deze oudjes hebben 24 uur zorg nodig,Ik kan mij voorstellen hoeveel keren de ambulance wordt gebeld want de meeste kinderen worden radeloos als er wat gebeurd, en wie betaald de kosten dan? Medicijnen geven is net maar een klein deel hiervan...denk aan alle kosten en in geval ze ziek zijn..wie blijft thuis om te verzorgen als ze ziek zijn? Er is zoveel om aan te denken...denk ook aan invaliden, het optillen, baden , voeden , schoonmaken,en zo voort...Het wordt heel veel duurder dan ze denken. Dit is elke dag 24 uren zorg geven.Het wordt een dure troep.
    Mensen die geen kinderen hebben zullen wel bang zijn . Waar gaan zij naartoe?
    Ik hoop dat er een redelijke oplossing hiervoor is.

  • Sas zei:

    Er zijn genoeg ZZP-ers die tegen een redelijke bedrag ouderen 24uur per dag willen verzorgen.
    Heb begrepen dat een zorginstelling zo'n 600 euro per dag kost, ZZP-ers komen niet eens daar in de buurt!
    Er zijn kleine ZZP-ers-teams in het land die 24uurs diensten etc. doen bij ouderen en het gaat prima. Geen gedoe van betaling als verpleegkundige ofzo, alle zorgverleners doen dezelfde handelingen dus iedereen verdient evenveel. Wie als verpleegkundige extra hoge salaris wil moet maar in een ziekenhuis gaan werken, zo houden we de thuiszorg betaalbaar voor iedereen, en vooral voor de toekomst.

  • g. carmiggelt zei:

    Even voor de duidelijkheid het zijn de ouderen mensen die ons land hebben opgebouwd waar is het RESPECT gebleven?
    Nu is letterlijk het hart uit onze samenleving gesneden.

  • WAM van Loenen zei:

    Eigenlijk ben ik PvdA'er, maar dit kabinet is qua zorghervormingen flink de weg kwijt!

  • Wietse zei:

    Na een veertien jaar durende mantelzorg, ben ik blij dat mijn moeder dit niet meer hoeft mee te maken.

  • Anne zei:

    Nu heeft iedereen het over ouderen, maar wat dacht je van een gezin als het mijne, waarin 4 chronisch zieken zijn. Mijn dochter kan niet op zichzelf gaan wonen, omdat de WMO haar urgentie voor een rolstoelgeschikte woning heeft ingetrokken, gaat zij gekort worden op haar wajong? Mijn oudste zoon is autistisch en moet dit jaar wajong gaan aanvragen, hij gaat (ooit hoop ik) begeleid wonen in een ouderinitiatief, maar dat duurt nog even, dus gaat hij ook gekort worden op zijn wajong? Ikzelf ben chronisch ziek en gebonden aan een elektrische rolstoel, werk al ZZP'er geef therapie en begeleiding, maar verdien daarmee rond bijstandsniveau, kan de kosten voor mijn (straks) volwassen kinderen niet blijven betalen als alle kinderregelingen wegvallen (kindebijslag en toeslag) mijn jongste zoon is ook chronisch ziek, nu nog mobiel maar voor hoelang en kan hij straks nog wel het huis uit als hij ook in een rolstoel belandt? Moeten wij dan gaan leven van mijn inkomen als ZZP'er met als gevolg dat ik dat niet volhou, dan rest alleen terug de bijstand in?
    Geen idee of wij als gezin en ieder afzonderlijk nog wel een toekomst hebben in deze "participatiemaatschappij" participeren wordt je NU al onmogelijk gemaakt!

  • annemarie huurling zei:

    Goh Paul Willemse, Ik heb een mailtje naar de voorlichting van de PVDA gestuurd, om te vragen of ze mijn moeder van 91 uit kunnen leggen waarom ze na 60 jaar lidmaatschap nog lid zou willen blijven.

    Wij kregen woordelijk hetzelfde mailtje terug als jij van Samson gehad hebt.
    Daar hebben ze lang over nagedacht.

    Ik heb helaas al een antwoord retour gestuurd met de uitleg wat het verschil is tussen mantelzorg en gewoon samenwonen.
    Helaas wist ik toen nog niet dat er een standaard antwoord was.
    Ik wacht de reactie maar af als die er komt want 2 x mailen hebben ze natuurlijk nog niet voorzien.

  • Irm zei:

    Gewoon op 50+ partij stemmen deze keer. Dat is beter voor de hulpbehoevende ouderen en de werkende ouderen die mee willen participeren. De ''participatiewetgeving'' is toch niet voor niets bedacht?

  • Sandra zei:

    Zelfs voor Compliment moet ik moeite doen.
    JEUGDZORG regelt wel de indicatie maar geeft niets door
    aan SVB... Schuift dit af op Zorgkantoor...
    Zorgkantoor schuift weer naar Jeugdzorg en zo is de cirkel... KROM...
    Uiteindelijk "mag" ik nog declareren van 2 afgelopen jaren...
    Alsof ik het nog niet druk geboekt heb, moet ik ook nog maar liefst 3 instanties voor 1 kind achter de vodden zitten...

  • Roelof Stapel zei:

    Mantelzorg staat al jaren onder druk. Nu de overheid zorgtaken meer aan de samenleving wil overlaten en stelt dat ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, komt deze woningdelerskorting inderdaad zeer slecht uit.
    De stichting ThuisWoonService biedt dé oplossing. Met behulp van een platform kunnen mensen met een hulpvraag gekoppeld worden aan een hulpaanbieder die het belangrijk vindt dat iedereen in Nederland erbij hoort, mee kan blijven doen waardoor 'een verhuizing naar de kinderen' niet nodig is.
    Hulpgebieden:
    • Sociale hulp
    • Vervoer
    • Dierenverzorging
    • Boodschappenservice
    • Oppas
    • Extra Huishoudelijke hulp
    • Onderhoud aan erf/tuin
    • Administratieve ondersteuning
    • Computerhulp

    Dit alles is kosteloos en draagt bij aan een participatiesamenleving waarin de burgers zelf regie voeren. Bij ThuisWoonService staat veiligheid voorop.

  • Henk zei:

    M.a.w. alleen de stichting verdient hieraan. Ik word er moe van hoe men de laatste tijd omspringt met zorgverleners alsof deze mensen geen vaste lasten hebben. Het brood moet bij de bakker wel betaald worden. Zorgverleners worden de laatste tijd vaak als vuil behandeld. "Zijn gezicht bevalt me niet, weg ermee" op naar de volgende. Iedereen bedenkt iets om de ander uit te buiten zolang het niet om henzelf gaat.

  • SaschaJohan zei:

    Het in huis nemen van familie, omdat het familielid extra zorg nodig heeft lijkt te horen bij de ontwikkeling die we kennen in onze participatiesamenleving. Volgens de overheid een samenleving waarin iedereen meedoet, maar ook omkijkt naar een ander. Wat hier goed op aansluit is de mantelzorg. Is het dan niet ontzettend tegenstrijdig wanneer de overheid mensen een mantelzorgboete oplegt, wanneer zij hun familielid in huis nemen?

    Is het ook niet zo dat, juist door een mantelzorgboete er meer ongelijkheid in de samenleving ontstaat? Naar ons idee zal er meer ongelijkheid zijn als gevolg van het korten op de AOW. Het in huis nemen van een familielid kost geld. Geld uitgedrukt in investeringen die moeten worden gedaan om het mogelijk te maken, verhoging van de vaste lasten, tijd en de dagelijkse kosten. Zo wordt deze manier van zorg bieden alleen voor de ‘rijke’ in de samenleving. Op deze manier vergeet men dat niet iedereen over de middelen beschikt om een familielid in huis te nemen. Ook kost zorg tijd, tijd waarin er gewerkt zou kunnen worden en geld in het laatje zou kunnen komen. Op deze manier worden de gezinnen op twee manieren gekort. Kortom, het verschil in economische machtbronnen wordt hierdoor wel degelijk beïnvloed. De overheid is tegen tweedelig, maar creëert het naar onze mening zelf. Mantelzorg wordt op deze manier alleen iets voor de rijke.

    Daarnaast is de organische solidariteit veel belangrijker geworden. Durkheim geeft hiermee aan dat we elkaar als burgers steeds meer nodig hebben en de politiek het probleem niet oplost voor de burger. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de veranderingen omtrent de zorg. Er wordt namelijk steeds meer bezuinigd. Verzorginghuizen gaan dicht en mensen moeten langer thuis blijven wonen. Wanneer er familie is die kan helpen wordt dit ‘bestraft’ met de mantelzorgboete. Dit maakt het voor familie minder aantrekkelijk om de zorg op te vangen in het eigen netwerk. Hierdoor zal de overheid alleen maar meer druk gaan ervaren, aangezien de zorg dan weer terug valt bij de verschillende instanties waar juist de overheid op wil bezuinigen. Kortom, de overheid snijdt met de mantelzorgboete in zijn eigen vingers.

    Kortom, mantelzorg zou juist moeten worden gestimuleerd in plaats van tegenwerkt worden!

  • Esther zei:

    Ik denk dat de overheid niet weet wat ze wil, ze wil wel mantelzorg maar het moet niets kosten sterker het moet geld opleveren. door mantelzorg te doen besparen ze zoals al eerder beschreven heel veel geld, maar nu willen ze ook nog geld extra krijgen omdat wij mantelzorgers onze ouders verzorgen. In wonen bij je ouders of ze in huis nemen doe je niet zomaar, soms is er gewoon geen andere keus.
    Ik heb zelf 10 maanden mantelzorg verleend aan mijn moeder minimaal 4x per week soms 4x per dag er heen minimaal 10 telefoontjes per dag omdat mijn moeder zo in paniek was elke keer. toen ze overleed was ik doodmoe, en wist zo gaat het niet meer. mijn vader kwam alleen te staan maar die arme man kan echt helemaal niets uiteindelijk is mijn zoon dus bij hem gaan wonen, dat kon ik niet met twee kinderen. oke niet alles is perfect maar ze redden het. was mijn zoon daar niet gaan wonen dan had mijn vader naar een tehuis gemoeten en was hij inmiddels al overleden daar ben ik heel zeker over. Hij mist zijn vrouw/ mijn moeder maar heeft nu nog wel bijna al haar spulletjes om zich heen. moet mijn vader dan straks toch noodgedwongen naar een tehuis toe? en staat mijn zoon dan weer op straat want zelfs huurbescherming daar doet de overheid niet aan.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.